Gezondheid

Mentale, emotionele en energetische oorzaken van rugpijn

Door Jacqueline Rietveld
Mentale, emotionele en energetische oorzaken van rugpijn

Rugpijn oorzaken als een beknelde zenuw, te zwaar belast, verkeerde (werk)houding, scheefstand van de ruggengraat en versleten kraakbeen zijn algemeen bekend. Fysiotherapie, chiropractie of soms een operatie kunnen vaak de ergste klachten – al dan niet tijdelijk – verhelpen. Helaas komen bij veel mensen de rugklachten ook regelmatig weer terug. Hun rug is zogezegd hun ‘zwakke plek’. Maar als je verder kijkt dan alleen de fysieke oorzaak, leer je begrijpen waaróm die rugpijn steeds weer opspeelt en kan je meer doen om de klachten te voorkomen en genezen.

Waar zit de pijn?

Holistisch bekeken kijk je ook naar de mentale, emotionele en energetische oorzaken van rugpijn. Om dat te kunnen doen is het allereerst belangrijk om onderscheid te maken tussen de verschillende delen van de rug. Gaat het om lage rugklachten, zitten ze meer in het midden van de rug of vooral aan de bovenkant rondom schouders en nek?

Schouders en nek

Last hebben van je schouders en nek betekent vaak dat je de buitenwereld erg op je laat drukken. Je vangt (ongemerkt) veel gevoelens van anderen op en bent geneigd de zorgen van de wereld haast letterlijk op je schouders te nemen. Met name relaties met partners, familie of vrienden komen binnen in de bovenrug. Dit is tenslotte ook het gedeelte van je lichaam waar je hart ligt. Mensen met kyfose of scoliose bijvoorbeeld – een blijvend kromme bovenrug – hebben als het ware een schildje aangelegd om hun hart te beschermen.

Dus als je vaak een pijnlijke nek of zere schouders hebt, vraag je dan eens af wat in de omgang met anderen je zo raakt. Ook als de uiterlijke oorzaak een bepaalde houding of sportblessure is, want waarom uiten de klachten zich juist op deze plaats? Ben je de emotionele bagage van anderen aan het dragen? Bescherm je jezelf heel hard uit angst om gekwetst te worden? Als je ruimte geeft aan die gevoelens en er geen oordeel over velt, kan je bovenrug zich gaan ontspannen.

Oorzaken rugpijn midden

Kwamen de emoties die de bovenrug belasten nog van buiten, in de middenrug draait het om opgeslagen emoties en overtuigingen van jezelf. Je hebt dingen meegemaakt in je leven waardoor je op een bepaalde manier naar de wereld bent gaan kijken. Je bent steeds weer geneigd om over dezelfde dingen boos te zijn of te piekeren. Het lukt je niet om oude, zelfondermijnende patronen los te laten. Je middenrug bepaalt of je lichaam een golfbeweging kan maken en zo kan meedeinen op de golven van het leven. Als jij vast blijft zitten in het oude, wordt je middenrug minder flexibel. Energetisch lichaamswerk kan je helpen om die oude vastgeroeste emoties los te laten.

Je onderrug als basis van je leven

Lage rugklachten komen in mijn praktijk het meeste voor. Zoals je stuitje en je heiligbeen (sacrum) de basis vormen van je ruggengraat, zo vormt de energie van deze plek het fundament van je leven. Hier gaat het om oergevoelens, die je al in de baarmoeder en tijdens de eerste jaren van je leven meekrijgt. Was het veilig waar jij geboren werd, voelde je je geborgen en gekoesterd? Als dit niet het geval was, kan het moeilijk zijn om je verankerd te voelen in het leven. Gebeurtenissen in je latere leven kunnen steeds weer opnieuw dat unheimische basisgevoel aanwakkeren, waardoor je onderrug verkrampt en zich letterlijk vastzet. Mensen die vaak last hebben van hun onderrug doen er goed aan om contact te maken met hun innerlijk kind en het de liefde en veiligheid te sturen die het vroeger gemist heeft.

Geschreven door Jacqueline Rietveld

Weg van de pijn

Weg van de pijn

In Weg van de pijn laat Saskia de Bruin zien dat pijn vaak een verborgen agenda heeft. Ze ontdekte dat ons lichaam pijn en andere klachten kan gebruiken om ons te beschermen tegen emoties die we als bedreigend, onacceptabel of overweldigend ervaren. Bewustwording over hoe dit beschermingspatroon werkt is dan ook dé sleutel om je pijn en klachten te verlichten.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Jacqueline Rietveld
Jacqueline Rietveld

Jacqueline heeft sinds 2010 een praktijk voor lichaamsgerichte coaching en therapie. Ze behandelt klachten door middel van een totaalaanpak op lichamelijk, mentaal, emotioneel en energetisch niveau. Haar missie is om jou te helpen zo vitaal en vreugdevol mogelijk te leven. Daartoe geeft ze Reiki cursussen en begeleidt mensen in individuele coachtrajecten. Haar coaching bestaat uit een combinatie van gesprekken en energetisch lichaamswerk, waarin ze haar kennis op het gebied van o.a. Chinese geneeskunde, holistische voedingsleer en zielsontwikkeling toepast en deelt.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?