Gezondheid

HSP: opgezette buik komt niet altijd door voeding – 5 andere oorzaken

Door Janna Koopman
HSP: opgezette buik komt niet altijd door voeding – 5 andere oorzaken

Heb je regelmatig last van een opgezette buik en lijkt het niet altijd samen te gaan met wat je eet? Dit komt heel vaak voor bij mensen die HSP zijn! Zo ken ik veel mensen die de ene keer wel last krijgen na het eten van gluten, zoals een boterham, en dit een andere keer zonder problemen kunnen eten. Dit komt omdat er meerdere factoren meespelen met het krijgen van een opgezette buik. In dit artikel lees je de meest voorkomende oorzaken bij een opgeblazen buik die niet gerelateerd zijn aan voeding en vaak bij hooggevoeligheid voorkomt.

Opgezette buik bij HSP veroorzaakt door stress

Misschien heb je wel eens gehoord dat stress een dikmaker is of dat het in je lichaam gaat zitten. Niks is minder waar. Stress moet ontladen worden om te zorgen dat het niet in je lichaam gaat zitten. Vooral veel vrouwen in de overgang en HSP-ers hebben vaker te maken met een lijf die helemaal op gaat zetten bij stress. Kleding past dan niet meer vanwege een harde opgezette buik. Daarbij is het vaak ook lastig om af te vallen als je te maken hebt met stress.

Lees ook: Stresshormonen: wat je moet weten over cortisol, adrenaline en noradrenaline + 8 stressverlagende tips

Zorgen maken als oorzaak bij een opgezette buik bij HSP

Niet alleen wat je eet heeft invloed op je darmen. Negatieve gedachtes over voeding kunnen ook een opgezette buik veroorzaken. Ben je bijvoorbeeld bang dat je last krijgt van een opgezette buik na het eten van een boterham, dan is de kans veel groter dat je last van je buik krijgt. Niet alleen gedachtes over voeding, maar ook zorgen maken om iets, kan zorgen voor een opgezette buik. Wordt je elke dag wakker en maak je je zorgen of de hond nog wel genoeg eet? Of ben je bang dat je dat examen niet haalt? Dit kan ook een opgezette buik veroorzaken. Het kan helpen om te leren relativeren en de zorgen te laten voor wat het is. Wil je stoppen met piekeren? Lees dan dit artikel.

Opgeblazen buik door een gehaast leven

Het hebben van een gehaast leven veroorzaakt in veel gevallen een opgezette buik. Leef je vanuit de waan van de dag, dan is het verstandig om eens te kijken hoe je meer rust kunt krijgen in het dagelijkse leven. Vraag jezelf eens af of je al die activiteiten wel allemaal moet doen. Moet je altijd naar alle verjaardagen gaan en naar alle vergaderingen of kun je dit ook wel een keer afzeggen? Is het echt nodig om tijdens de lunchpauze door te werken of kun je even een kwartiertje rustig eten? Soms is dit niet makkelijk, zeker als je in de zorg of de horeca werkt waar het werk altijd doorgaat. Leg dan aan je werkgever uit dat je pauze nodig hebt om rustig te eten, zodat jij je beter voelt en beter kan presteren. De kans is dan groot dat je werkgever hier begrip voor heeft. Het kan ook helpen om een bodyscan meditatie te doen als break op je dag.

Energieproblemen als oorzaak bij een opgeblazen buik

Heb je naast een opgezette buik ook last van energieproblemen? Dan kan het ook zijn dat het energietekort de oorzaak is van je opgezette buik. Hoe minder energie je hebt, hoe minder goed je lichaam kan functioneren. Door je energieprobleem op te lossen kun je op die manier vaak je opgezette buik verminderen. Heb je last van een verminderde energie? Kijk dan hoe je dit kan verbeteren. Misschien slaap je wel te weinig of onregelmatig, eet je teveel suikers, heb je te weinig ontspanning op een dag en kun je slecht je grenzen aan te geven. Door dit aan te pakken, kun je dan je opgezette buik verminderen.

De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

Wil jij ook van je vermoeidheid afkomen? Met De gezonde weg van het doolhof van vermoeidheid van Anne Fleck krijg jij inzicht in je vermoeidheid én kun je er iets tegen doen!

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen over vermoeidheid:

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Janna Koopman
Janna Koopman

Janna Koopman is een ervaren SEO copywriter en contentcoach, gespecialiseerd in HSP, voeding, darmgezondheid, voedselintoleranties, allergieën, hormoonklachten en ondernemen in de zorg. Met 11 jaar ervaring als diëtist en prikkelbare darmcoach inspireert ze graag lezers op de website van Inspirerend Leven over de relatie tussen HSP en darmklachten. Janna heeft diëtisten getraind en opgeleid tot PDS-coaches, en gebruikt haar expertise om de online zichtbaarheid van diëtisten, coaches en therapeuten te vergroten, en marketingtrainingen te geven aan diverse diëtistenteams.

Reacties
 1. Lone 23 januari 2020 - 07:11
  Reply

  Eigenlijk is er dus maar 1 reden: Stress!

 2. Angela 2 februari 2020 - 09:06
  Reply

  Stress ja, mijn leven staat er bol van...

  1. Janna Koopman 3 februari 2020 - 18:51
   Reply

   Wat vervelend om te horen dat je zoveel last hebt van stress, Angela. Misschien kan de loslaatballon je helpen om wat meer stress los te laten? Mocht je dat fijn vinden, dan kun je deze hier gratis downloaden: https://pdscoaching.nl/de-loslaat-ballon-meditatie/

   1. Angela 4 februari 2020 - 12:28
    Reply

    Bedankt Janna, ik ga de meditatie zeker doen! Als jij dan een kaarsje aan wilt steken en/of positieve energie wilt sturen naar de baas van mijn man, dat hij zijn salaris betaald en niet meer zo moeilijk doet, terwijl mijn man ziek thuis is na een openhartoperatie, ben ik nog dankbaarder! Groetjes, Angela

    1. Janna Koopman 4 februari 2020 - 13:48
     Reply

     Super dat je de meditatie gaat doen! Hoe vaker je hem doet, hoe beter hij werkt. Ik wil best positieve energie sturen tijdens een meditatie en op die manier een intentie bepalen, maar ik heb geen invloed op de uitkomst er op. Misschien kun je zelf ook positieve energie zenden? Heel veel sterkte met je man.

   2. Muriëlle 12 mei 2020 - 12:47
    Reply

    Hoi Janna, misschien ook heel mooi om deze op www.soulinstituut.nl te plaatsen? Ik ga hem zeker gebruiken, maar gun nog meer mensen deze hulp!

 3. Nicole Pol 30 juli 2020 - 08:38
  Reply

  Dit is heel herkenbaar. Sinds Corona ben ik aan het thuiswerken, ik heb mijn kantoor opgezegd omdat ik voelde dat ik meer in lijn wilde werken met mijn eigen natuurlijke cycli. Het werkt fantastisch voor mijn maag en buik! Mijn systeem is veel meer ontspannen - ik zie nu zo duidelijk dat ik vanuit een prestatiemodus mijn bedrijf aan het runnen was. Dat leverde veel stress op inderdaad.

 4. Arman 14 augustus 2020 - 09:34
  Reply

  Te makkelijk om zomaar te roepen: "Het is stress!!" Wij, en ja dat is dus iedereen zonder uitzonderingen, functioneren, denken en creëren vanuit (voornamelijk) vijf hoofdvormen van intelligentie en die vijf vormen creëren zo allemaal hun eigen vormen van (onnatuurlijke = aangeleerde/gekopieerde) stress. Aangezien er een "maatschappij" is 'ontstaan' zeg maar, doel bewust gecreëerd) i.p.v. een gelijkwaardige NATUURLIJKE samenleving die voornamelijk kijkt naar slechts 1 vorm van intelligentie mag het magnetische energiewezen, het aangeleerde/gekopieerde idee van een mens, zich gaan afvragen waarom er geen tot zeer weinig aandacht wordt gegeven aan de andere hoofdvormen van intelligentie. Dit aangezien die dus meer dan vaak, zeg maar altijd, verantwoordelijk zijn voor geestelijke/energetische, emotionele, fysieke, sexuele klachten.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?