Bewustzijn

Wie was jij toen je een kind was? Tekenen van je ware zelf ontdekken

Door Gastauteur
Wie was jij toen je een kind was? Tekenen van je ware zelf ontdekken

Je verliest tijdens de reis van het leven makkelijk je ware zelf, máár je kunt jezelf ook weer terugvinden! Stephanie Red Feather, auteur van Ben ik een empaat? helpt jou erbij. Ze deelt in dit artikel een eenvoudige, maar doeltreffende oefening die jou verbindt met je essentie.

Toen je zeven was, was je gedrag vaak puur en onschuldig. Gedrag waarop je kunt terugkijken om je jouw essentie te herinneren en om zo weer terug te keren naar jezelf.

Emoties van anderen overnemen

Weet jij wie je écht bent? Heb jij ooit moeite gehad met je zelfgevoel, een identiteitscrisis meegemaakt of misschien heb je nog steeds het gevoel dat je niet weet wie je bent? Het is veelvoorkomend dat je tijdens de reis van het leven je ware zelf uit het oog verliest, in twijfel trekt of verstopt. Maar bij empaten, hooggevoelige mensen, is dat bijna altijd zo.

Een van de voornaamste karaktereigenschappen van empaten is dat ze zich makkelijk kunnen inleven in andere mensen en hun emoties, problemen, waardes, gewoontes, geloof en meer kunnen overnemen. En omdat dat zo makkelijk gaat bij empaten, hebben ze vaak niet eens door dat ze het doen. Vervolgens geloven ze dat alles wat ze voelen en ervaren, vanuit henzelf komt. Hierdoor ontstaan vaak erge identiteitscrisissen. Het is extreem uitdagend in het leven van een empaat om zich los te maken van anderen, in te zien waar hij of zij begint en de ander eindigt en om te leren leven vanuit zijn of haar eigen zelf.

Oefening: wie was je als kind?

Als ik met sensitieve personen werk, laat ik ze meerdere oefeningen zien om je ware zelf terug te krijgen en om erachter te komen wie je bent. Een van de oefeningen draait om het kijken naar wie je was toen je een kind was.

Om jezelf als kind te ontdekken voordat de wereld echt invloed op je gedrag en beslissingen kon hebben, is een fantastische manier om je te helpen je jouw ware zelf te herinneren en jezelf weer terug te vinden. Toen je zeven was, was je gedrag vaak puur en onschuldig. Gedrag waarop je kunt terugkijken om je jouw essentie te herinneren en om zo weer terug te keren naar jezelf.

Vragen die je aan het denken zetten

Deze oefening is goed te combineren met journaling of reflectieve meditatie. En om eerlijk te zijn, hoef je geen empaat te zijn om profijt uit deze vragenlijst te halen. Het is een geweldige oefening voor iedereen die graag zijn ware zelf wil terugvinden.

Denk eens na over de volgende vragen:

 • Hoe speelde je vroeger? Met wat of wie speelde je?
 • Welke activiteiten vond je leuk? Muziek? Sport? Kunst? Dingen bouwen?
 • Hoe reageerde je op de mensen om je heen?
 • Wat zijn je favoriete herinneringen?
 • Waar dacht je veel aan of fantaseerde of dagdroomde je veel over?
 • Aan welke bezittingen hechtte je de meeste waarde?
 • Wat wilde je later worden?
 • Wat waren je favoriete plekken om te bezoeken?

Luisteren naar anderen (in plaats van je hart)

Voor mij was dit een erg goede oefening. Hier zijn wat thema’s die in mijn jeugd naar voren kwamen en die nu deel uitmaken van mij: spiritualiteit van inheemse Amerikanen, paarden, mijn liefde voor stenen, bomen, vacht en natuurlijke elementen, fantaseren over en spelen met ‘magische objecten’, creatieve uitingen door middel van kunst, dans en muziek, de natuur, fysiek actief zijn, in bomen klimmen en gevoelig zijn voor de emoties van anderen.

Ik was van nature heel uitbundig, avontuurlijk en actief. Ik hield ervan om buiten te zijn en om te spelen met het speelgoed dat de natuur te bieden had. Ik voelde me aangetrokken tot allerlei creatieve manieren om mezelf te uiten. En het ging vanzelf dat ik iedereens gevoelens kon aanvoelen.

Maar veel van deze kwaliteiten werden onderdrukt in mijn jeugd, toen ik opgroeide en werd beïnvloed door de kerk, mijn familie, school en de maatschappij, wat betreft wie ik moest zijn en wat wel en wat niet geschikt was om te doen. Ik begon toen te luisteren naar andermans verwachtingen, in plaats van naar mijn hart. Klinkt dat bekend?

Het medicijnvrouwtje in mezelf

Een van mijn favoriete herinneringen, die zo goed past bij mijn ware zelf, is dat ik al een klein medicijnvrouwtje was nog voordat ik wist wat dat inhield. Ik had een speciale collectie aan magische objecten die ik in een gehaakte tas met een trekkoord bewaarde (weet je nog die tassen van de jaren zeventig?). Natuurlijk waren het gewoon stenen, stokken, nepsieraden, gedroogde bloemen en ditjes en datjes. Maar voor mij hadden ze een speciale betekenis en krachten.

Mijn favoriete fantasie ging over een ring die ik had. De ‘steen’ was geel, waarschijnlijk glas of acrylaat, en was doorzichtig. Je kon een interessant patroon op de bodem van de steen zien, waar de lijm was opgedroogd. Ik fantaseerde dat het patroon een kaart was van mijn thuisplaneet. Ik bevond me op een eiland, midden in de oceaan, en via deze speciale ring met krachten was ik verbonden met mijn ware thuis.

Onderdrukte herinneringen

Waar fantaseerde jij over? Terwijl je nadenkt over deze oefening, waarbij je terugdenkt aan je jeugd, zou het laks van mij zijn om dit belangrijke er niet bij te vermelden: afhankelijk van jouw ervaringen in je jeugd werkt deze oefening wel of niet voor jou. Sommige mensen hebben veel dingen uit hun jeugd onderdrukt of hebben weinig herinneringen om aan terug te denken.

Sommigen hebben een ‘vrije inloop’, wat betekent dat ergens vroeg in hun leven hun ziel is ‘verwisseld’, waardoor ze zich het leven vóór de uitwisseling niet kunnen herinneren. Als jij het lastig vindt om je je jeugd te herinneren, dan kun je misschien aan een ouder of oudere broer of zus vragen wat zij zich herinneren van jouw gedrag toen je jong was.
Veel plezier!

Boekentip: Ben ik een empaat?

Boekentip: Ben ik een empaat?

Empaten zijn gevoelig voor de energieën en emoties van anderen, beschikken over een zesde zintuig en ervaren diepe spirituele verbondenheid met mensen en dieren. Met deze praktische gids geeft Red Feather empaten alle tools in handen om zichzelf te versterken en zo hun rol in de ontwikkeling van de mensheid te kunnen omarmen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reactie
 1. Ria van der Voort 5 september 2021 - 13:33
  Reply

  Ik lees heel vaak jullie artikelen. Ik weet niet zeker of ik hsp ben, maar als ik gewerkt heb ( ben pedicure ) ben ik soms helemaal leeg en ook als iemand iets negatiefs zegt dan ben ik zomaar een week van slag . Vorig jaar een burn-out opgelopen en het word alleen maar erger. Soms weet ik t niet meer en ga aan alles twijfelen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?