Hooggevoeligheid

Heb jij een sterk ontwikkelde sensitiviteit? Zo wordt het jouw kracht

Door Jacqueline Rietveld
Heb jij een sterk ontwikkelde sensitiviteit? Zo wordt het jouw kracht

Ervaar jij hooggevoeligheid als probleem? Lees dan alsjeblieft dit artikel van Reiki Master Jacqueline Rietveld. Ze laat zien dat jouw sensitiviteit juist een grote kracht is! “Je hebt het vermogen om complexe gedachten en emoties te produceren. Je kunt bijvoorbeeld razendsnel verbanden leggen die anderen niet zien.” Met haar 3 tips ontdek je de power in jezelf.

Je kunt hooggevoeligheid in de loop van je leven ontwikkelen. Als noodzakelijk overlevingsmechanisme.

Hooggevoeligheid kleurt je leven

Hooggevoelig zijn ervaren velen als lastig. Geluiden, geuren, licht, elektromagnetische straling, (onuitgesproken) emoties van anderen: het komt allemaal extra hard binnen. Wanneer jij je onvoldoende bewust bent van je hooggevoeligheid of er niet mee om weet te gaan, kan het een behoorlijke stempel op je dagelijks leven drukken. Maar als je het kunt omzetten in kracht, voel jij je gezegend met jouw sterk ontwikkelde sensitiviteit. Er zijn manieren om jouw hersenen te helpen om de informatie die je binnenkrijgt, makkelijker te ‘downloaden’. Zo blijf je beter in contact met jezelf.

Wat is hoogsensitiviteit?

Het betekent dat de gebieden in je hersenen die bepaalde zintuigen aansturen, bovengemiddeld ontwikkeld zijn. Een HSP (High Sensitive Person) heeft ten minste één zintuig dat sterker ontwikkeld is dan dat van de gemiddelde mens. De reukzin bijvoorbeeld, het gehoor of het lichamelijk voelen (sensibiliteit). Vaak zijn meerdere zintuigen sterk ontwikkeld.

Het verwerken van prikkels

Doordat een of meer zintuigen sterk ontwikkeld zijn, wordt de belasting van de hersendelen die verantwoordelijk zijn voor prikkelverwerking groter. Er wordt extra veel gevraagd van je neurologische vermogen. De ontwikkeling van díe specifieke hersencapaciteit lijkt vaak niet gelijk op te gaan met de ontwikkeling van de zintuigen. Je kunt je voorstellen dat het voor veel stress in je systeem zorgt wanneer je zintuigen continu bakken met informatie aanvoeren, die je zogenaamde ‘prikkelgeleidingscentrum’ niet zo snel kan wegwerken.

Het verschil tussen hooggevoelig en autistisch

De scheidslijn tussen hooggevoeligheid en aandoeningen binnen het autistische spectrum (waaronder ook AD(H)D) is flinterdun. Zolang de prikkelverwerking goed genoeg werkt om sociale contacten te kunnen hebben en ‘gewoon’ mee te doen in de samenleving, wordt meestal gesproken van hoogsensitiviteit. Maar zodra de disbalans tussen gevoeligheid en prikkelverwerking leidt tot gedragsproblemen waar de omgeving last van heeft, volgt vaak een diagnose als autisme en/of AD(H)D.

Binnen de reguliere gezondheidszorg komt steeds meer erkenning voor klachten van mensen die snel overprikkeld raken, maar niet opvallen omdat zij zich goed weten aan te passen. ‘Stille autisten’ worden ze genoemd. Je kunt je afvragen: wat is dan het verschil met hooggevoeligheid? Misschien hangt het ervan af met welke therapeut of arts je spreekt… Het doet er ook niet toe hoé het heet. Het gaat erom wat je ermee doet!

Erfelijk of aangeleerd

Hooggevoeligheid kan in de familie zitten. Veel hoogsensitieve mensen herkennen gelijksoortige karaktertrekken bij hun ouders, ooms, tantes en grootouders. ‘Oma begon soms zomaar te huilen’ of ‘mijn vader was altijd erg kortaf als hij van zijn werk kwam’. Twee voorbeelden die kunnen duiden op een extra gevoeligheid die al generaties lang in de familie zit. Ons DNA bepaalt tenslotte voor een belangrijk deel hoe onze hersenen zich ontwikkelen.

Maar je kunt ook hooggevoeligheid in de loop van je leven ontwikkelen. Als noodzakelijk overlevingsmechanisme. Kinderen die worden geboren in een onveilige situatie leren bijvoorbeeld al vanaf hun eerste levensjaar om alle zintuigen te gebruiken. Ze moeten voortdurend inschatten of ze veilig zijn. Ze scannen hun omgeving. In wat voor bui is mama? Ruik ik mijn broer in de buurt? Wat kan ik doen om de juf niet weer boos te maken? Hoor ik papa en mama ruzie maken? Door voortdurend de zintuigen te gebruiken, ontwikkelen deze gebieden van de hersenen zich extra sterk. Ook op latere leeftijd, als de onveilige situatie misschien allang voorbij is, blijven deze mensen hoogsensitief.

Holistisch kijken naar hooggevoeligheid

Vaak wordt er alleen op lichamelijk niveau naar de ontwikkeling van zintuigen gekeken. Maar holistisch gezien zijn je lichaam, psyche en spirit onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wat betekent hoogsensitiviteit voor de psyche, ons mentaal-emotionele niveau? Een HSP heeft het vermogen om complexe gedachten en emoties te produceren. Je kunt bijvoorbeeld razendsnel verbanden leggen die anderen (nog) niet zien. Ook op dit niveau is prikkelgeleiding cruciaal: ben jij in staat die complexiteit te verwerken? Of loop je vast in je eigen gedachten en gevoelswereld? Hoe beter het verwerken lukt, hoe minder stress je ervaart. En hoe beter je dit talent kunt inzetten om anderen te begrijpen en te helpen.

De energie van een ander overnemen

Onze spirit behelst onze energetische laag, maar ook ons ‘lijntje met boven’. Alle levende wezens hebben een energieveld in zich en om zich heen. Hooggevoelige mensen kunnen de onzichtbare velden in hun omgeving vaak duidelijk voelen. Soms nog niet bewust. Dat maakt het lastig om hun eigen energie te onderscheiden van die van de ander. De energievelden vervloeien, versmelten. Je kunt op die manier fysiek of geestelijk last krijgen van de energetische blokkades van anderen. Door goed je eigen energieveld te leren kennen, is het makkelijker om de energie die je binnenkrijgt van buitenaf, los te laten. Ook dit is een vorm van prikkelverwerking, maar dan op energetisch niveau.

Een lijntje met boven

Spiritualiteit en het zogenaamde ‘zesde zintuig’ zijn met elkaar verweven. Dit zintuig is het vermogen van ieder mens om zichzelf en de wereld vanuit een hoger bewustzijn waar te nemen. Bij sommigen is dit zintuig nog nauwelijks ontwikkeld, bij anderen heel sterk. Als een adelaar ben je in staat om vanuit de lucht naar een situatie te kijken, terwijl je zelf in die situatie zit. Je kunt het ‘jouw lijntje met boven’ noemen.

Het zesde zintuig kan bij hooggevoelige mensen bovengemiddeld ontwikkeld zijn, net als de andere zintuigen. Afstemmen op hogere energetische trillingsniveaus is iets wat veel HSP’ers vrij automatisch doen. Noem het goddelijke energie, licht, spirit, engelen, de kosmos of een ander woord dat bij jou past. Qua ‘prikkelverwerking’ is het essentieel om dit vermogen te leren (h)erkennen bij jezelf. En om tegelijkertijd met beide benen op de aarde te blijven.

3 tips: zo wordt hoogsensitiviteit jouw kracht

Lukt het niet om alle informatie die je als HSP dagelijks binnenkrijgt te ‘downloaden’, dan raakt je harde schijf al gauw vol. Maar als je leert om op de juiste manier om te gaan met jouw hooggevoeligheid, dan wordt het een kracht! Die kracht ontstaat zodra je het verschil tussen jezelf en de buitenwereld in het moment kunt blijven ervaren.
Daarvoor zijn drie dingen nodig:

  1. Grondige zelfkennis op lichamelijk, mentaal en emotioneel niveau. Jouw eigen gebruiksaanwijzing goed kennen, maakt dat je grenzen kunt stellen. Bewustzijnscoaching kan je hierbij helpen.
  2. Gecentreerd kunnen blijven in het hier en nu. Dat is meer dan mindfulness. Het betekent bij je eigen energie blijven, ook als je openhartig contact hebt met anderen. Dit is een leerweg waarbij je mag leren spelen en werken met je levensenergie.
  3. Dagelijkse beoefening van een methode die je helpt om in contact te komen en te blijven met jouw kern. Reiki is zo’n methode die zacht, geleidelijk en eenvoudig toepasbaar is. Dagelijks jezelf behandelen met Reiki betekent dagelijks ‘downloaden’, waardoor je lichter door het leven kunt gaan.

Hoogsensitiviteit als kracht

Hoogsensitiviteit als kracht

In ‘Hoogsensitiviteit als kracht’ geeft Carolina Bont de informatie en diepgang over hoogsensitiviteit waar een nieuwe generatie naar op zoek is. Ze presenteert dit onderwerp, dat enorm in de belangstelling staat in een nieuwe vormgeving. Dit is het basisboek over hooggevoeligheid.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen over hooggevoeligheid:

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Jacqueline Rietveld
Jacqueline Rietveld

Jacqueline heeft sinds 2010 een praktijk voor lichaamsgerichte coaching en therapie. Ze behandelt klachten door middel van een totaalaanpak op lichamelijk, mentaal, emotioneel en energetisch niveau. Haar missie is om jou te helpen zo vitaal en vreugdevol mogelijk te leven. Daartoe geeft ze Reiki cursussen en begeleidt mensen in individuele coachtrajecten. Haar coaching bestaat uit een combinatie van gesprekken en energetisch lichaamswerk, waarin ze haar kennis op het gebied van o.a. Chinese geneeskunde, holistische voedingsleer en zielsontwikkeling toepast en deelt.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?