Spiritualiteit

Loop jij steeds tegen dezelfde problemen aan? Tijd om aan de slag te gaan met je vorige levens

Door Langston Kahn
Loop jij steeds tegen dezelfde problemen aan? Tijd om aan de slag te gaan met je vorige levens

Langston Kahn, een sjamaan uit New York en auteur van Radicale transformatie, vertelt dat vorige levens ons huidige leven kunnen beïnvloeden. Dit kan bijvoorbeeld doordat een vorig leven vastzit in een opgeloste kwestie, waardoor hij de gaven ervan niet kan overdragen. Heb jij het gevoel dat jouw vorige leven vastzit? In dit artikel lees je hoe je een vorig leven kunt helen.

Als je een vorig leven geheeld hebt, heb je vaak het gevoel dat de energie niet meer stagneert. Je voelt een voortstuwende beweging, een stroom, een nieuwe vrijheid, nieuwe mogelijkheden.

Dit artikel is een vervolg op: Het avontuur van je ziel: hoe jouw vorige levens je kunnen beïnvloeden

Fouten uit je vorige leven

Alle gaven en wijsheid die je in een leven opdoet verlangen ernaar om één te worden met je onsterfelijke ziel en je te vergezellen in je volgende levens. Als een van je vorige levens vastzit in een onopgeloste kwestie, waardoor de gaven ervan niet kunnen worden overgedragen, probeert dat leven je bewustzijn binnen te dringen door je in je huidige leven te confronteren met die onopgeloste zaken. Als je bewust besluit om je met deze zaken te verbinden en ze te helen, kun je leren om niet dezelfde fouten opnieuw te maken en hoef je de vervelende gebeurtenissen die je al vele levens vergezellen niet opnieuw te ervaren.

Innerlijke heler

Symbolische taal kan ons helpen om erachter te komen of een deelzelf afkomstig is uit een vorig leven. Er loopt dan een zilveren draad van het betreffende zelf naar een vorig leven, naar die andere plaats en tijd. Je mag nu eerst je Innerlijke Heler vragen jou te helpen die draad te volgen naar dat leven. Volg eenvoudig de zilveren draad horizontaal naar het verhaal van dat leven.

Het is hier niet de bedoeling dat je je analytische vermogens gebruikt maar vanuit je hart de energie en de emotie van het verhaal volgt. Herinneringen uit vorige levens worden op zielsniveau opgeslagen en dus heb je er via je innerlijk landschap en de wijsheid van je lichaam toegang toe. Een verhaal tegenkomen betekent dat je toegang hebt tot de inhoud van het leven waarmee het verband houdt. Als zich een vorig leven aandient en je bent bereid je logische, analyserende denken even te laten rusten en je de energie volgt terwijl je je verbindt met de wijsheid van je hart, worden de details van dat leven doorgaans snel duidelijk.

Opgaan in de tijd van je vorige leven

Als je eenmaal de ruimte van een vorig leven hebt betreden, is het zinvol om van kleding te wisselen, zodat je minder opvalt tussen de mensen in die tijd en beter kunt voelen hoe het was om in die tijd te leven. Afhankelijk van de omstandigheden waarin je bent terechtgekomen kun je zelfs je geslacht en je leeftijd veranderen. Je moet zo compleet mogelijk opgaan in het verhaal van die tijd, want pas dan kun je er op een effectieve manier iets aan veranderen.

Als je besloten hebt hoe je eruit wilt zien, moet je de tijdgeest diep doorvoelen. In plaats van je huidige inzichten, politieke voorkeuren, sociale normen of opvattingen over wat normaal en rechtvaardig is op deze tijd te projecteren, moet je erachter komen wat voor die tijd normaal was. Je hoeft daarvoor geen lijstje met punten langs te gaan en allerlei vragen te beantwoorden. Laat je gewoon leiden door de geest van de tijd en je Innerlijke Heler, en neem datgene in je op wat voor jou belangrijk is om over die tijd en plaats te weten.

Voel het verhaal van je vorige leven

In zekere zin moet je om een patroon uit een vorig leven te helen hetzelfde doen wat je doet als je een patroon uit je kindertijd heelt: je moet begrijpen in welk ontwikkelingsstadium een kind zich bevindt en de angsten en verlangens van het kindzelf in de juiste context plaatsen. Om hetzelfde te doen met een vorig leven, moet je voldoende context hebben om de filters van je huidige zelf aan de kant te kunnen schuiven en waar te nemen welke emoties, overtuigingen en patronen ervoor zorgen dat het zelf uit dit leven zich niet kan verzoenen met wat het heeft meegemaakt.

Als je eenmaal zover bent, kun je gaan voelen welk verhaal het zelf uit die tijd precies meedraagt. Probeer het verhaal van dit leven te voelen terwijl je in de werkelijkheid van die tijd verblijft, en houd tegelijk enkele basale waarheden over zielen en hun functie in gedachten. Misschien lijkt het nu of je heel veel dingen tegelijk in je bewustzijn moet houden, maar als je dit vanuit je hart doet en niet vanuit je analytische denken, doe je het doorgaans intuïtief goed.

Het kost je meestal maar een paar minuten om de tijdgeest van de periode waarin je bent terechtgekomen te doorvoelen en het verhaal uit het vorige leven te helen. Verlies jezelf niet te veel in het verhaal, maar duik er net voldoende in om het gezichtspunt van dat leven te kunnen voelen en om te kunnen begrijpen of voelen waarom dit leven niet is afgesloten. Als je dit hebt gedaan, kun je door naar de volgende stap: de belangrijke kruispunten van dat leven vinden.

Onderzoek waar het mis ging

Waar ging het mis? Wat is het punt waarop er een keus is gemaakt of een gebeurtenis heeft plaatsgevonden die ertoe heeft geleid dat dit leven niet kon worden afgesloten? Vraag je Innerlijke Heler om je hierin bij te staan. Laat je door hem leiden naar het allesbepalende moment, het moment waarop ook een andere keus gemaakt had kunnen worden, met een ander resultaat als gevolg.

Probeer je ook hier niet te veel door je denken in de weg te laten zitten. Het exacte, allesbepalende moment kan je verrassen. Het is het moment dat het meest geschikt is om het zelf uit het vorige leven te helpen een andere keus te maken en zijn leven alsnog af te sluiten.

Het is niet zo dat je daarmee de tijd verandert; je verandert de tijd ook niet als je teruggaat naar een pijnlijke herinnering uit je kindertijd. Je verandert alleen de relatie die het zelf uit het vorige leven heeft met wat er is gebeurd, zodat het niet langer vastzit in het oude verhaal dat jou in het heden verhindert om ten volle te leven.

Het vorige leven helen

Als je het cruciale moment eenmaal hebt gevonden, probeer dan te voelen waar je (in de persoon van je huidige zelf) je vrije wil moet gebruiken om een verandering te bewerkstelligen. Wat moet er hersteld, bevrijd of opgelost worden, om ervoor te zorgen dat het leven kan worden afgesloten? Bedenk dat je, zolang je binnen de logica van het verhaal, de tijd en de plaats blijft, veel speelruimte hebt om dingen te veranderen:

  • Je kunt het zelf van het vorige leven bijvoorbeeld helpen door het de veilige ruimte te bieden om iets diep te doorvoelen, wat destijds niet mogelijk was.
  • Je kunt het zelf voorstellen aan iemand anders uit die tijd, iemand die het kan bijstaan met wijsheid, ondersteuning of begeleiding.
  • Je kunt teruggaan naar een moment uit de kindertijd van dit zelf en een andere ouderfiguur zijn, op dezelfde manier als je een gewond kindzelf zou helpen een verhaal te herschrijven.
  • Je zou het zelf kunnen helpen een overtuiging op te helderen op basis waarvan het keuzes maakte die niet overeenkwamen met zijn ware zelf en zijn werkelijke verlangen.

Probeer te achterhalen wat de angst of overtuiging van het zelf is van waaruit het functioneert, en welke steun het nodig heeft om te handelen vanuit authentiek zijn en liefde voor zijn bestemming. Het is jouw taak ervoor te zorgen dat het zich verzoent met zijn leven; het zelf hoeft niet voor eeuwig voort te leven en zijn leven hoeft ook niet overeen te komen met jouw huidige opvattingen over een idyllisch bestaan. Wat er in het vorige leven geheeld moet worden hangt geheel en al af van waar het verhaal vastloopt.

Vergeet niet dat je, als je je met je ziel verbindt, de kracht, de autonomie en de vrijheid hebt om te experimenteren en fouten te maken. Staar je in het contact met het zelf uit het vorige leven niet blind op pogingen om een perfecte oplossing te vinden. Probeer ideeën uit, kijk of ze werken, en als ze niet blijken te werken, ontspan je dan en probeer iets anders.

Een vorig leven integreren

Als je een vorig leven geheeld hebt, heb je vaak het gevoel dat de energie niet meer stagneert. Je voelt een voortstuwende beweging, een stroom, een nieuwe vrijheid, nieuwe mogelijkheden. Je voelt hoe de zielskracht die vastzat in een niet afgesloten leven vrijkomt. Vaak heeft die zielskracht in je symbolentaal de vorm van een heldere bol of een edelsteen. Neem die energie tot je en volg de zilveren draad naar het vorige leven en terug naar het innerlijk landschap, daar waar je die energie het eerst tegenkwam.

De bol of edelsteen draagt de wijsheid, de volwassenheid, de gaven en de essentiële ervaringen van dat leven in zich waarover je eerst niet kon beschikken, omdat ze verwikkeld waren in het onopgeloste verhaal van dit leven. Laat de bol naar je innerlijk landschap gaan en neem hem daar op in de volheid van je huidige zelf. Je neemt niet het zelf uit het vorige leven in je op; dat is al verdwenen, of het verdwijnt nadat jij de bol hebt opgenomen. Je neemt de zielskracht die vastzat in het onverwerkte vorige leven in je op. Deze energie geeft je de mogelijkheid om nieuwe keuzes te maken en in je huidige leven het patroon uit dat vorige leven helemaal te laten oplossen. Op deze manier maak je de keuzes die je in vorige levens hebt gemaakt weer goed.

Vorige levens integreren verloopt in vergelijking met andere helingen vaak verrassend snel en gemakkelijk. De heling heeft plaatsgevonden op zo’n diep niveau van de ziel, dat je vaak al merkt dat dingen veranderen zonder dat je daar specifiek iets voor doet. Het kan overigens geen kwaad om je bewust te blijven van het integratieproces en dat je de energie die is vrijgekomen bewust gebruikt.

Verandering in je leven

In plaats van tevreden te zijn met een kleine verschuiving, kun je je bewust met de heling verbinden en betekenisvollere veranderingen in je leven teweegbrengen door je af te vragen: ‘Op welke manier verandert deze heling de kern van wie ik ben? Wat kan ik, nu ik weet dat er een fundamentele verschuiving heeft plaatsgevonden in mijn zelfbesef, gaan doen of juist gaan laten om die fundamentele verandering tot uitdrukking te brengen?’

Als je je op deze manier verbindt met de afsluiting van een vorig leven, zorg je ervoor dat je in je huidige leven geen nieuwe versies bedenkt van de fouten die je in dat vorige leven hebt gemaakt. Misschien illustreert de heling van vorige levens wel meer dan andere helingen het belang van dingen leren en integreren, en handelen naar dat wat je hebt geleerd. Denken dat je dezelfde fouten kunt blijven maken die je in honderden andere levens ook hebt gemaakt is misschien het toppunt van als mens je vrije wil gebruiken. Wil je niet liever dit leven afsluiten en terugkijken op alle fantastische nieuwe fouten die je hebt gemaakt en hopelijk ook hebt rechtgezet, zodat je over nieuwe wijsheid en nieuwe gaven beschikt om in je volgende levens profijt van te hebben?

Dit is een fragment uit Radicale transformatie, geschreven door Langston Kahn.

Radicale transformatie

Radicale transformatie

In dit boek laat Langston Kahn zien hoe we emotioneel en spiritueel volwassen kunnen worden. Kahn is ervan overtuigd dat als wij onszelf bevrijden, van oude overtuigingen, verhalen, trauma’s en vastgeroeste patronen, radicale transformatie mogelijk is.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Langston Kahn
Langston Kahn

Langston Kahn is een zwarte queer sjamaan uit New York en is gespecialiseerd in emotionele bevrijding en radicale transformatie. Hij studeerde bij de sjamanistische lerares Christina Pratt en verweeft in zijn praktijk spirituele tradities uit het westen en de Afrikaanse diaspora.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?