Bewustzijn

In gesprek met je lichaam: zo kun je omgaan met heftige en pijnlijke emoties

Door Mary Mueller Shutan
In gesprek met je lichaam: zo kun je omgaan met heftige en pijnlijke emoties

Je hebt misschien pijnlijke emoties, die je het liefst wegduwt. Of je vecht ertegen. Maar dat helpt jou geen stap verder, zegt spiritueel leraar Mary Mueller Shutan. “Wat wél werkt, is ze doorvoelen in je lichaam.” Haar meditatie leert jou omgaan met de meest heftige emoties en duurt maar 10 minuten!

Je hebt het vermogen om zelfs met de meest ingewikkelde emoties om te gaan. Door ze helemaal te voelen vermindert de emotionele lading ervan.

In gesprek met je lichaam

Veel mensen hebben een soort ‘bruggetje’ nodig om tot een gesprek met hun lichaam te komen. Daarom deel ik in dit artikel een meditatie die je hoofd en lichaam met elkaar verbindt. Iedereen kan profijt hebben van deze meditatie. Deze oefening creëert een bruggetje, of uitwisseling, tussen je hoofd en lichaam. Het is zeker geschikt voor jou wanneer je het contact met je lichaam en emoties volledig verloren bent.

Waarom ‘gewoon’ mediteren niet voor iedereen geschikt is

• We leven in een maatschappij waarin we vaak in ons hoofd zitten. We zijn in contact met onze mentale realiteit, maar hebben geen contact meer met ons lichaam en onze intuïtie, gevoelens en emoties. Iedereen die meer in contact wil komen met zijn of haar emoties en zich afvraagt hoe je op een fijne manier met ze kunt samenwerken, kan dit bruggetje goed gebruiken.

• Ik werk regelmatig met mensen die vaak mediteren, maar dan niet voelen. Meditatie kan gebruikt worden voor dissociatie. Of om op een intellectuele manier je gedachten te verwerken – maar niet je problemen. Op deze manier kan je perspectief wel veranderen, maar je dagelijkse realiteit niet. Je blijft vastzitten in dezelfde traumagerelateerde patronen waar je altijd al in zat. Op intellectueel niveau kun je het spirituele pad begrijpen, maar er alsnog niet naar leven.

• Als onze meditatie meer gericht is op ons lichaam, dan leren we de opstapeling van emotionele en op trauma gebaseerde sporen in ons lichaam beter te verwerken. Als we dit doen, verandert de manier waarop we onszelf behandelen, de manier waarop we anderen behandelen en de manier waarop we de werkelijkheid ervaren sterk.

• We kunnen leren ons spirituele pad te leven, in plaats van er alleen maar over na te denken en erover te praten. Bewustwording is een lichamelijke handeling. Het verwerken van onze emoties, pijnpatronen en overtuigingen dóór het lichaam staat een spiritueel ontwaken toe, dat door elke laag van ons zijn sijpelt: hoofd, lichaam en geest.

• Soms worden mensen die mediteren of in contact komen met hun emoties, overspoeld door een oceaan aan emoties. Dit kan overweldigend zijn. Het is ook helemaal niet nuttig en het helpt jou niet bij je verwerking. Het brengt je alleen maar in de vluchten- of bevriezen-modus, waarin paniekaanvallen, flashbacks, dissociatie, overweldiging of depressie de boel overnemen. De volgende oefening helpt jou om op een gezonde manier contact te maken met je emoties én grenzen te stellen.

Emoties verwerken op een veilige en fijne manier

We praten vaak over grenzen aangeven in relaties, maar hebben niet door dat grenzen stellen voor ónszelf cruciaal is. Als we grenzen stellen met deze meditatie, dan gebeuren de volgende dingen. Ten eerste leren we stapje voor stapje onze emoties verwerken. Het is niet nodig dat ze ons als een reusachtige golf overspoelen – een kopje verdriet kunnen we wel aan of misschien een kleine vijver.

Ten tweede gaat onze ‘body-mind’ door deze meditatie geleidelijk begrijpen dat het veilig is om onze emoties te verwerken. We gaan merken dat wij de controle over onze emoties hebben – en dat ze géén macht over ons hebben.

Na verloop van tijd begrijpt onze ‘body-mind dat er tijd en ruimte is om de emoties die we ervaren, te verwerken.

Deze meditatie-oefening helpt jou om (ongewenste) emoties te verwerken

De meditatie

1. Ga zitten of liggen in een prettige positie. Als liggen te overweldigend voor jou voelt, kies dan voor de zithouding.

2. Spreek de intentie uit, hardop of in je hoofd, dat je ongeveer 10 minuten aan je emoties gaat werken.

3. Zet de wekker op 10 minuten.

4. Adem diep in en uit.

5. Doe een bodyscan: begin bij je voeten, ga dan naar je hoofd en naar je armen. Merk op of er een gebied is dat pijnlijk aanvoelt of op een andere manier je aandacht trekt. Wil je geen bodyscan doen, dan kun je ook gewoon zitten en ervaren welk gebied of gebieden van je lichaam de aandacht trekken.

6. Kies een van die gebieden uit. Het kan de grootste aandachttrekker zijn of het gebied dat vandaag goed voelt om te kiezen.

7. Breng je aandacht naar dat gebied en voel wat daar gaande is. Begin met fysieke sensaties. Voelt het gebied gespannen, zwaar, leeg, verkrampt, warm, koud?

8. Breng nu je aandacht naar je emoties. Welke emoties komen er bij jou op? Als er niets opkomt, is dat prima. Als er meerdere emoties bij je opkomen, is het ook goed. Benoem ze als ze opkomen (ik voel rouw, ik voel verwarrende woede-rouw-vreugde, ik voel me gestrest, ik heb het gevoel dat ik graag iemand zou willen slaan…).

9. Zit met de emoties die bij je opkomen tot je wekker gaat. Je gevoelens kunnen veranderen of blijven hetzelfde.

10. Merk je dat jouw aandacht niet meer bij die plek of emotie is? Breng jezelf dan terug in een staat van voelen en richt je weer op het gekozen gebied van je lichaam. Je kunt later wel bedenken wat je gaat eten.

11. Als je wekker gaat, sta dan op en laat jezelf duidelijk weten dat je klaar bent met de sessie.

Tien minuten is meer dan genoeg!

Ga niet over de grenzen die jij met jezelf hebt afgesproken. Tien minuten is meer dan genoeg, of je nu een beginner of een ervaren meditatie-beoefenaar bent. Het stellen van grenzen is gezond en is een essentiële vaardigheid voor ons allemaal.

Deze meditatie kan zo’n drie keer per dag herhaald worden (10 minuten per keer!). Begin gewoon hoe je wilt beginnen. Of je nou start met één keer per week of één keer per dag – het is beide geweldig. In onze maatschappij hebben we de neiging om te veel te doen. Het creëren van zachtheid en liefde voor jezelf door 10 minuten deze meditatie te doen, is al heel wat. Het is niet nodig om ineens heel veel te gaan doen.

Als het (te) heftig wordt…

Als er tijdens deze meditatie herinneringen opkomen, keer dan terug naar het voelen en naar het gebied van je lichaam dat je voor deze sessie hebt uitgekozen. Het is niet nodig om uit te zoeken waar ze precies over gaan. Sta jezelf gewoon toe om te voelen.

Als je intense emoties ervaart tussen de meditaties door, laat jezelf dan weten (grenzen stellen!) dat je later met die gevoelens gaat zitten. Zo weet je lichaam, in de loop der tijd, dat je een uitlaatklep voor je emoties hebt. Ten tweede helpt het jou om te herstellen van intense emoties die je op dat moment niet kunt verwerken. Je moet nu op iets anders in je leven focussen. Je creëert zo tijd en ruimte (en een veilige basis) om je intense emoties te verwerken. Dit opbouwen en het stellen van grenzen geeft enorm veel kracht.

Idealiter komen we allemaal op een punt waarop we het leven én onze emoties kunnen verwerken zodra ze opkomen. Maar zelfs op die momenten kan deze meditatie erg nuttig zijn.

Een variant op de meditatie

Ook kun je deze meditatie doen als er gedurende de dag een specifieke emotie bij je opkomt, bijvoorbeeld woede. Je past de oefening dan een klein beetje aan.

1. Volg de stappen 1 tot en met 4.

2. Bij stap 5 vraag je aan jouw lichaam om te tonen waar je die woede (of welke emotie dan ook) vasthoudt.

3. Doe een bodyscan of merk op welke gebieden om aandacht vragen. Kies een gebied – de ‘luidste’ of het gebied dat voor nu goed voelt. Begin met het voelen van de fysieke sensaties die bij dit deel van je lichaam horen.

4. Volg nu de rest van de stappen.

Volledig voelen

Jezelf toestaan om volledig te voelen kan in het begin erg spannend zijn. Erken dat je een belangrijke vaardigheid aan het leren bent. In de loop der tijd bouw je meer zelfvertrouwen en emotionele intelligentie op. Je hebt het vermogen om zelfs met de meest ingewikkelde emoties om te gaan. Door ze helemaal te voelen vermindert de emotionele lading ervan. Vechten tegen je emoties of ze wegduwen, werkt niet. Wat wél werkt, is ze doorvoelen. Beetje bij beetje.

Gids voor spiritueel ontwaken

Gids voor spiritueel ontwaken

Wie zich op het pad van spiritueel ontwaken begeeft, zal ontdekken dat deze toch lang niet altijd gemakkelijk is. Heb jij het gevoel dat je spiritueel aan het ontwaken bent en ben je op zoek naar handvatten?

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Misschien vind je deze artikelen van Mary Mueller Shutan ook leuk:

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Mary Mueller Shutan
Mary Mueller Shutan

Mary Mueller Shutan is een Amerikaans spiritueel healer en auteur met een master in Chinese geneeswijzen en een brede spirituele oriëntatie. Die gebruikt ze om mensen te ondersteunen in hun spirituele groeiproces.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?