Bewustzijn

Hoe kun je jezelf bevrijden van innerlijke problemen?

Door redacteur
Hoe kun je jezelf bevrijden van innerlijke problemen?

Een voorwaarde voor echte vrijheid, is onze beslissing om vrij te willen zijn van problemen. Het is belangrijk dat we ons voornemen dat we van het leven willen genieten, in plaats van gebukt te gaan onder stress, verdriet of angst. Dit is iets waar we soms nog moeite hebben. We zijn bang dat we niet goed genoeg zijn of dat we tekort zullen schieten. We voelen ons onveilig, angstig en opgesloten in onszelf. Dit zijn gevoelens die zwaar op ons kunnen drukken. De invloed ervan is soms zelfs zo groot dat we niet eens meer beseffen hoe angst ons leven beheerst. Maar hoe komt dit eigenlijk en wat kunnen we eraan doen?

Geen besef van lijden

Je verkeert door je psychische gevoeligheid van seconde op seconde in een situatie die in meer of mindere late lijden veroorzaakt. Je probeert het uit alle macht een halt toe te roepen of je omgeving zo in te richten dat je geen pijn hoeft te voelen. Elke dag maak je je druk en deze toestand van lijden is zo absoluut dat je er geen enkel besef van hebt. Dit zorgt ervoor dat je dit lijden alleen nog maar voelt als het bijna ondraaglijk wordt. Pas dan erken je dat het een probleem is.

Een einde aan het lijden maken

Wanneer we ons psychisch niet oké voelen en we continu bezig zijn onszelf een beter gevoel te geven, hebben we de neiging voortdurend over onszelf na te denken. De enige reden waarom je je in zo’n geval zo om je geestelijk welzijn bekommert, is omdat het niet goed met je gaat. Wanneer je helemaal gezond en oké bent, houd je je hier namelijk meestal niet mee bezig. Pas op het moment dat je erkent dat het geestelijk niet goed met je gaat, kun je een einde aan het lijden maken. Daarnaast is het belangrijk om te erkennen dat het niet zo hoeft te zijn: je kunt ook gezond zijn.

We hebben de neiging onze geest te mishandelen door hem een absurde verantwoordelijkheid toe te kennen. Het is dan ook belangrijk om stil te staan bij wat we allemaal verlangen: we willen door iedereen aardig gevonden worden, we willen niet gekwetst worden, we willen niet dat iemand iets verkeerds over ons zegt, etc. Op deze manier kun je jezelf gek maken. Je hebt je geest de taak opgelegd om je dag in dag uit te adviseren hoe je al je verlangens kunt realiseren. Door het onmogelijke van je geest te verlangen, ontstaat de kans dat er psychische desintegratie plaatsvindt. Tekenen hiervan zijn chronische angst en een neurotisch gedachteleven.

Erkennen dat er vanbinnen iets niet in orde is

Vroeg of laat moet je wel wakker worden en erkennen dat er vanbinnen iets niet in orde is. Probeer maar eens te luisteren naar de stem in je hoofd die je onophoudelijk vertelt wat je allemaal moet doen: er komt geen einde aan. Wanneer je je innerlijke problemen wilt oplossen, zul je erachter komen dat deze stem je altijd probeert wijs te maken dat je hiervoor iets in de buitenwereld moet veranderen. Maar het tegendeel is waar. Besef dat wat je ingefluisterd wordt, geen goed advies is. Het zijn gedachten ingegeven door angst die je misleiden.

Door dingen in de buitenwereld te veranderen, zullen innerlijke problemen er niet minder op worden. Externe omstandigheden vormen nooit de oorzaak van innerlijke problemen. De wortel van het probleem is het gevoel dat je je van binnen niet heel en compleet voelt. Wanneer die wortel niet helemaal wordt blootgelegd, zul je altijd blijven zoeken naar iets of iemand om het probleem te camoufleren. Het is belangrijk om een stap achteruit te doen en eerlijk naar jezelf te kijken.

Van je innerlijke problemen afkomen

Om van je innerlijke problemen af te komen, zul je je geest niet langer voor moeten houden dat het zijn taak is om al je problemen op te lossen. Deze taak heeft je geest gebroken en uit evenwicht gebracht en dit heeft angst opgeleverd. Ontsla je geest van de taak alles en iedereen op basis van jouw wensen en behoeften zodanig te arrangeren dat jij je van binnen beter voelt. Wat je wel kunt doen, is proberen om je problemen los te laten. Probeer een andere houding aan te nemen en niet meer naar de stem te luisteren die je alsmaar vertelt wat je moet doen. Alles zal pas oké zijn, zodra jij met alles oké bent.

Niet je geest is de sleutel, maar gewaarzijn. Je bent je gedachten niet: je bent degene die zich van zijn gedachten bewust is. Op het moment dat je stopt je geest te beschouwen als beschermengel of verlosser, zul je weer de toeschouwer zijn die gedachten ziet komen en gaan. Uiteindelijk zal het je lukken vanaf die plek in alle rust je gedachten te observeren. Ook zal er dan een eind komen aan je innerlijke problemen. Als je boven je gedachten bent uitgestegen zul je, als zuiver gewaarzijn, niet meer in het denkproces verstrikt raken. Het denken is dan iets wat je de geest ziet doen. Jij bent slechts de toeschouwer die zich van dit alles bewust is.

Reis naar vrijheid

Begin je reis naar vrijheid door jezelf er regelmatig aan te herinneren je gedachten goed te observeren. Zo kun je voorkomen dat je erin verstrikt raakt. Er bestaan diverse simpele gewaarzijnsoefeningen die maar een paar seconden in beslag nemen en je helpen afstand te nemen en gecenterd te blijven. Zo kun je elke keer als je de deur van je huis achter je dicht trekt een paar tellen pauzeren. Probeer je op dat moment te beseffen dat de planeet waarop je je bevindt, niet meer is dan een stofdeeltje in een oneindig heelal. Herinner jezelf eraan dat je je niet wilt laten meeslepen in je eigen gedachten en drama. Laat los waar je op dit moment mee bezig bent en herinner jezelf eraan dat je het spel niet meespeelt.

Wanneer je je reis naar vrijheid begint, zal wat je vroeger gevangen hield je vrij maken. Zorg ervoor dat je al je energie in je voordeel gebruikt. Probeer los te laten om zo je psyche van haar ketenen te bevrijden en je ziel haar aangeboren vrijheid terug te geven. Deze vrijheid is verlossing.

Geluk zonder voorwaarden

Geluk zonder voorwaarden

Negatieve gedachten, herinneringen en ervaringen staan vaak ons geluk in de weg. Hoe kunnen we ons daarvan bevrijden? Hoe ontsnappen we aan de starre verhalen over onszelf die ons gevangenhouden in patronen van angst en vermijding? Het antwoord in deze internationale bestseller is verbluffend eenvoudig. Zonder gegoochel met verheven woorden als ‘verlichting’ maakt Singer geluk toegankelijk voor iedereen. Meteen toepasbaar: je voelt je direct blij als een kind.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
redacteur
redacteur

Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?