Liefde & Relaties

Na een gebroken hart: de moeilijke taak om lief te hebben terwijl je bang bent

Door Kate Rose
Na een gebroken hart: de moeilijke taak om lief te hebben terwijl je bang bent

Heb toch lief. En dan nog wat meer. Heb lief totdat je geen liefde meer hebt om te geven. Het lijkt erop dat het voor iedereen lastig is om lief te hebben terwijl ze bang zijn. Misschien is het wel de lastigste taak op aarde. Het bewuste en ontwaakte deel van jezelf zegt dat dit natuurlijk het doel is van het leven; om lief te hebben tegen alle verwachtingen in. Maar het andere deel zegt dat je al een gouden medaille verdient als je nog kunt liefhebben na wat je allemaal hebt meegemaakt.

Maar dat is het hem juist. Tenzij je de afgelopen tien jaar onder een steen hebt geleefd, heb je net zoals iedereen veel meegemaakt. Je kunt pijn niet categoriseren. De een is gescheiden of heeft een vervelende relatiebreuk achter de rug en de ander staat alleen voor het altaar. Het punt is dat de ene pijn niet minder erg is dan de andere.

Gebroken hart

En het spijt me, maar er is niets dat ons ooit zo erg zal raken als een gebroken hart. Het is rot als je je bedenkt dat het de bedoeling is dat je hart wordt gebroken; in het leven moet je een relatiebreuk meemaken, je moet de relatie tussen jou en iemand van wie je nog steeds houdt, verbreken en er gaan van die momenten komen waarop je je afvraagt of het wel waard is om iets nog een kans te geven.

Maar hoe vaak je ook de goede dingen afzweert, uiteindelijk komt er een moment waarop je weer in de ogen kijkt van iemand wiens ziel aan de jouwe trekt en dan begin je te denken dat liefde misschien wel echt zo mooi is als het lijkt. En dan komt het moment waarop het lastig wordt: liefhebben ook al ben je bang.

Liefhebben ook al ben je bang

Ik denk dat we allemaal wel bang zijn voor verschillende dingen. Sommigen zijn bang om gekwetst te worden, iets fout te doen of om zich open te stellen. Anderen zijn bang voor de meningen van de mensen om ze heen of bang dat de relatie niet werkt. Ik kan waarschijnlijk nog wel even doorgaan. Er zijn gewoon miljoenen redenen om je niet over te geven aan de liefde, maar al die redenen maken niets uit, want er is altijd die ene vraag…

Stel dat het wel goed uitpakt? Stel dat het deze keer echt anders is, dat God voor elke voorgaande relatie heeft gezorgd als een soort duwtje in de rug om bij deze persoon te komen. De persoon die je nu in de ogen staart en je vraagt je af of je zijn of haar hand moet pakken en die nooit meer moet loslaten terwijl je opnieuw in de liefde gelooft.

Kleine beslissingen

Om tot dat moment te komen, zul je eerst miljoenen kleine beslissingen per dag moeten nemen. Door al die kleine beslissingen zie je uiteindelijk in dat het dit keer echt anders is. Soms lijkt het alsof iedereen onmiddellijk resultaat wil boeken en er zeker van wil zijn dat wat ze op dat moment hebben, nooit weg zal gaan, maar ook al voelt het soms alsof het nu echt anders gaat zijn, het kost tijd om echt achter de waarheid te komen en die te begrijpen.

Dus in de tussentijd moet je jezelf overgeven aan de liefde, ook al ben je bang. Je kunt niet van die angst afkomen, maar je moet begrijpen dat die angst je ook vertelt dat je al meer geeft om die ene iemand dan je denkt. Die angst laat je weten dat je hart misschien al heeft toegegeven en misschien al doorheeft dat het dit keer anders gaat zijn.

Nieuwe liefde

Om iemand lief te hebben terwijl je bang bent, betekent dat je in het nu moet blijven en eerlijk moet zijn over je gevoelens. Het betekent dat je het onmogelijke moet doen en je nieuwe geliefde over je gevoelens moet vertellen. Niet alleen je angstgevoelens, maar ook de gevoelens die je zelf nog niet geaccepteerd hebt. De enige manier waarop je in het nu kunt blijven en die angst kunt overwinnen, is door jezelf zo open mogelijk op te stellen, zodat de ander je kan helpen en je de verantwoording van je gevoelens op je neemt.

Dit betekent dat je nieuwe geliefde je op die gevoelens kunt wijzen als je begint af te dwalen en waardoor je niet gemakkelijk kunt terugvallen op je oude gewoontes om jezelf te beschermen in het geval dat je hart wordt gebroken, omdat je gevoelens te diep geworteld zitten. Als je eenmaal ruzies begint, zullen zij je vragen of je hen wegduwt om jezelf te beschermen en zo geen risico loopt op een gebroken hart, zelfs als dat al is gebeurd.

Door jezelf kwetsbaar op te stellen, weet je dat je de ander de sleutel geeft tot al je schuilplaatsen. Om iemand lief te hebben terwijl je bang bent om gekwetst te worden, is het heldhaftigste wat je kunt doen. De angst is er, niet omdat je afstand moet nemen van datgene waar je bang voor bent, maar juist omdat je datgene dichter naar je toe moet trekken, zodat je kunt leren wat er aan de andere kant van die angst zit. Het is vaak iets wat je altijd al had willen hebben, maar waarvan je dacht dat je het nooit zou krijgen.

Geloof je in je angst of in de liefde?

Ik weet uit eigen ervaring hoe het is om lief te hebben met een gebroken hart en te weten dat je geen garantie hebt op die liefde. Soms is die liefde gewoon een proces, waarna je knieën trillen en je maag zich omdraait. Er zijn momenten geweest waarop ik wilde wegrennen en de liefde wilde opgeven, maar ik weet dat die gevoelens niet horen bij de vrouw die ik aan het worden ben en dat ze me ook niet zouden duwen in de richting van een partnerschap dat ik wil in het leven.

In plaats van weg te rennen, moet ik alles doen wat me beangstigt. Ik moet eerlijk en open zijn en vertrouwen in de liefde die me helemaal vervult, zodat er geen plaats meer is voor angst. Mocht die angst ‘s nachts toch mijn dromen binnenglippen, dan moet ik sterk genoeg zijn om er niet in te geloven.

En misschien klinkt dit allemaal wel heel simpel, maar uiteindelijk heb je maar twee keuzes: geloof in je angst of geloof in de liefde, en maar een van die keuzes zorgt ervoor dat je je verleden… nou ja, in het verleden kunt laten. Misschien is die angst er namelijk alleen maar om je te laten zien dat liefde echt alles overwint, als je dat maar toestaat.

Geschreven door Kate Rose

De drie grote liefdes in je leven

De drie grote liefdes in je leven

In De drie grote liefdes in je leven, soulmates, karmische partners en tweelingzielen van Kate Rose leer je onderscheiden tussen drie soorten liefdes die je in je leven kunt hebben en de lessen die zij met zich meebrengen om de Ware te kunnen ontmoeten. Ontdek waarom je vorige liefde niet de Ware bleek te zijn en het verschil tussen verschillende soorten liefdes.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Psychologie van een gebroken hart

Psychologie van een gebroken hart

Psychologie van een gebroken hart van Akke-Jeanne Klerk laat zien dat een gebroken hart kan helen, en dat je er zelfs sterker uit kunt komen! Ontwikkel compassie met jezelf en anderen, neem de regie in eigen hand en stippel je eigen koers uit. Zo open je de deur naar de volle ervaring van het bestaan en ben je vrij om nieuwe mogelijkheden te verkennen. Volg je hart opnieuw!

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Kate Rose
Kate Rose

Kate Rose is kunstenaar, vrije geest, relatie-expert, coach en spreker. Ze schrijft over relaties en de liefde voor diverse toonaangevende bladen en blogs.

Reactie
  1. Jeanette 13 februari 2021 - 22:41
    Reply

    Inspirerend na 14 jaar single te zijn en dit toepasselijk stuk te lezen. Dank u. Er is dus nog hoop :)

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?