Self-care

Hoe de helende energie van de herfst je kan helpen bij loslaten

Door Vanessa
Hoe de helende energie van de herfst je kan helpen bij loslaten

De herfst staat voor velen symbool voor een donkere en duistere periode. Ik moet eerlijk bekennen dat het lange tijd ook niet mijn favoriete seizoen was. Tot ik een paar jaar terug ontdekte dat de herfst mij hielp om los te laten wat me niet langer dient.

Van vasthouden naar loslaten

Als controlefreak blijft loslaten voor mij een leerpunt. En dan heb ik het niet alleen over loslaten van situaties, spullen en mensen, maar ook over het loslaten van gedachten en vaak vastgeroeste patronen. Loslaten riep (in mijn hoofd) een gevoel van controleverlies op. Toch voel ik de laatste tijd dat loslaten mij meer ruimte brengt dan blijven vasthouden. De wereld en het leven zijn immers steeds in verandering. Controle is dus een illusie.

5 tips die helpen om los te laten:

Neem een zuiverende douche

Laat je zorgen/gedachten onder de douche letterlijk van je af stromen. Zie hoe ze verdwijnen in het putje en voel je lekker schoon en licht. Water heeft fysiek reinigende eigenschappen, maar ook op energetisch gebied verricht het wonderen. Ook water drinken helpt je om je lichaam te reinigen. Zorg er dus voor dat je ook gedurende de dag voldoende water drinkt.

Herken negatieve gedachten en gevoelens

Benoem ze en stel jezelf de volgende vragen:

 • Wat heb ik aan deze gedachte/dit gevoel?
 • Helpt het me verder?
 • Wat levert het me op?

Als het niets positiefs is, kun je de gedachten makkelijker loslaten: het brengt je immers niets goeds. Blijf niet hangen in de negatieve spiraal, maar zet tegenover elke negatieve gedachte 3 positieve gedachten. Je kunt je gedachten ook afleiden door iets te gaan doen. Ga sporten, poetsen, opruimen (zie hieronder) en laat je gedachten vrij!

Ga opruimen: Echt, het werkt!!!

Opruimen werkt voor mij vaak therapeutisch en betekent letterlijk loslaten van spullen die niet langer dienen. Het schept ruimte en zorgt voor rust, niet alleen in je woning, maar ook in je hoofd.

Ga de natuur in

Ga naar buiten en bekijk de bomen. Zie hoe ze met schijnbaar gemak hun bladeren laten vallen. Ga bij een boom zitten en voel je één met de natuur.

Schrijf je zorgen van je af

Schrijven is voor mij een belangrijke uitlaatklep. Door je zorgen/gedachten op te schrijven, heb je ze al voor een deel losgelaten. Zorg er echter wel voor dat het geen zaag- en klaagboek wordt, maar buig je gedachten ook op papier om naar het positieve. Een ander krachtig ritueel is om hetgeen je wilt loslaten op te schrijven en dit briefje te verbranden.

Loslaten is een proces

Loslaten is een proces van bewustwording. Het vraagt oefening en geduld. Veel geduld, merk ik bij mezelf. Het is een evenwichtsoefening met vallen en opstaan. Wees lief en mild voor jezelf. Het belangrijkste is dat je voor jezelf kan herkennen wanneer je vastloopt. Loslaten betekent ook vaak accepteren, het aanvaarden van de situatie en jezelf als mens. Er is nog niemand in geslaagd om te vechten tegen de werkelijkheid.

Loslaten levert je een lichter en vrijer leven op. Met ruimte voor de dingen die er echt toe doen!

De rijkdom van rituelen

De rijkdom van rituelen

Vind je eigen manier om los te laten en mee te bewegen met de seizoenen. De rijkdom van rituelen is een soort rituelen bijbel: voor ieder overgangsmoment vind je inspiratie om rituelen in je dagelijkse leven te integreren. Van het paganistische jaarwiel en de maancyclus tot altaren en ceremonies; er is altijd wel een vorm die bij je past.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Vanessa
Vanessa

Ik ben de bezielster achter Bron van Inspiratie, Praktijk voor Relaxatie en Bewustwording. Na zelf een periode van burn-out, angsten, hyperventilatie en andere stressgerelateerde klachten te hebben gekend, besefte ik dat de levensstijl van vandaag veel te snel gaat. Stress krijgt op die manier de bovenhand en we raken onszelf kwijt; We MOETEN zoveel dat ONT-MOETEN geen ruimte meer krijgt. Het is mijn missie om anderen bewust te maken van onze huidige levensstijl en deze vanuit zichzelf te veranderen.

Reacties
 1. Katrien Huber 10 december 2017 - 17:49
  Reply

  Het is zo fijn je berichten te ontvangen. Het doet je letterlijk even stilstaan bij het leven en als je de dingen tracht toe te passen brengt het je tot een verdienstelijk mens met veel energie !

  1. Vanessa 11 december 2017 - 14:38
   Reply

   Dank je wel Katrien.. Het doet me deugd te lezen dat ik je hiermee inspireer!

 2. Rudolf 10 december 2017 - 20:39
  Reply

  Een mooi artikel Vanessa, Gedachten, goed of slecht komen en gaan, of je nu wil of niet. Behandel je ze met liefdevolle vriendelijkheid, dan behandelen ze jou dat ook. Onze gedachten zijn een illusie.

  1. Vanessa 11 december 2017 - 14:36
   Reply

   Dank je wel voor deze hartverwarmende reactie!t

 3. Marjolijn 12 december 2017 - 00:41
  Reply

  Wat een fantastische tips Vanessa, je woorden raken mij...Dankjewel hiervoor.

  1. Vanessa 12 december 2017 - 17:56
   Reply

   Dank je wel Marjolijn voor deze mooie woorden, helpt me om weer meer te schrijven..

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?