Home Self-care Hoe de helende energie van de herfst je kan helpen bij loslaten

Hoe de helende energie van de herfst je kan helpen bij loslaten

Door Vanessa
loslaten

De herfst staat voor velen symbool voor een donkere en duistere periode. Ik moet eerlijk bekennen dat het lange tijd ook niet mijn favoriete seizoen was. Tot ik een paar jaar terug ontdekte dat de herfst mij hielp om los te laten wat me niet langer dient.

Van vasthouden naar loslaten

Als controlefreak blijft loslaten voor mij een leerpunt. En dan heb ik het niet alleen over loslaten van situaties, spullen en mensen, maar ook over het loslaten van gedachten en vaak vastgeroeste patronen. Loslaten riep (in mijn hoofd) een gevoel van controleverlies op. Toch voel ik de laatste tijd dat loslaten mij meer ruimte brengt dan blijven vasthouden. De wereld en het leven zijn immers steeds in verandering. Controle is dus een illusie.

5 tips die helpen om los te laten:

Neem een zuiverende douche

Laat je zorgen/gedachten onder de douche letterlijk van je af stromen. Zie hoe ze verdwijnen in het putje en voel je lekker schoon en licht. Water heeft fysiek reinigende eigenschappen, maar ook op energetisch gebied verricht het wonderen. Ook water drinken helpt je om je lichaam te reinigen. Zorg er dus voor dat je ook gedurende de dag voldoende water drinkt.

Herken negatieve gedachten en gevoelens

Benoem ze en stel jezelf de volgende vragen:

  • Wat heb ik aan deze gedachte/dit gevoel?
  • Helpt het me verder?
  • Wat levert het me op?

Als het niets positiefs is, kun je de gedachten makkelijker loslaten: het brengt je immers niets goeds. Blijf niet hangen in de negatieve spiraal, maar zet tegenover elke negatieve gedachte 3 positieve gedachten. Je kunt je gedachten ook afleiden door iets te gaan doen. Ga sporten, poetsen, opruimen (zie hieronder) en laat je gedachten vrij!

Ga opruimen: Echt, het werkt!!!

Opruimen werkt voor mij vaak therapeutisch en betekent letterlijk loslaten van spullen die niet langer dienen. Het schept ruimte en zorgt voor rust, niet alleen in je woning, maar ook in je hoofd.

Ga de natuur in

Ga naar buiten en bekijk de bomen. Zie hoe ze met schijnbaar gemak hun bladeren laten vallen. Ga bij een boom zitten en voel je één met de natuur.

Schrijf je zorgen van je af

Schrijven is voor mij een belangrijke uitlaatklep. Door je zorgen/gedachten op te schrijven, heb je ze al voor een deel losgelaten. Zorg er echter wel voor dat het geen zaag- en klaagboek wordt, maar buig je gedachten ook op papier om naar het positieve. Een ander krachtig ritueel is om hetgeen je wilt loslaten op te schrijven en dit briefje te verbranden.

Loslaten is een proces

Loslaten is een proces van bewustwording. Het vraagt oefening en geduld. Veel geduld, merk ik bij mezelf. Het is een evenwichtsoefening met vallen en opstaan. Wees lief en mild voor jezelf. Het belangrijkste is dat je voor jezelf kan herkennen wanneer je vastloopt. Loslaten betekent ook vaak accepteren, het aanvaarden van de situatie en jezelf als mens. Er is nog niemand in geslaagd om te vechten tegen de werkelijkheid.

Loslaten levert je een lichter en vrijer leven op. Met ruimte voor de dingen die er echt toe doen!

Verwen jezelf met het Selfcare & Rituelen boek

Self-care en rituelenIn dit boek vind je alle inspiratie om te leren leven met de seizoenen. Welke kleuren zijn er verbonden aan de herfst? Waar staat het metaalelement voor in de Chinese Geneeskunde? Juist, de herfst. Wil jij leven in het ritme van de seizoenen en daarbij goed voor jezelf zorgen?

Bestel dan nu jouw exemplaar van Selfcare & Rituelen nu voor €17,50 bij onze webshop Boekenwereld.

Lees ook deze artikelen:

6 comments

Avatar
Katrien Huber 10 december 2017 - 17:49

Het is zo fijn je berichten te ontvangen. Het doet je letterlijk even stilstaan bij het leven en als je de dingen tracht toe te passen brengt het je tot een verdienstelijk mens met veel energie !

Reply
Avatar
Vanessa 11 december 2017 - 14:38

Dank je wel Katrien.. Het doet me deugd te lezen dat ik je hiermee inspireer!

Reply
Avatar
Rudolf 10 december 2017 - 20:39

Een mooi artikel Vanessa, Gedachten, goed of slecht komen en gaan, of je nu wil of niet. Behandel je ze met liefdevolle vriendelijkheid, dan behandelen ze jou dat ook. Onze gedachten zijn een illusie.

Reply
Avatar
Vanessa 11 december 2017 - 14:36

Dank je wel voor deze hartverwarmende reactie!t

Reply
Avatar
Marjolijn 12 december 2017 - 00:41

Wat een fantastische tips Vanessa, je woorden raken mij…Dankjewel hiervoor.

Reply
Avatar
Vanessa 12 december 2017 - 17:56

Dank je wel Marjolijn voor deze mooie woorden, helpt me om weer meer te schrijven..

Reply

Leave a Comment