Bewustzijn

Zo kom je in het ritme van de herfst volgens de Chinese Geneeskunde

Door Conny Coppen
Zo kom je in het ritme van de herfst volgens de Chinese Geneeskunde

Hoe ga jij om met de herfst in jouw leven? Als je kijkt naar de seizoenen, dan is het niet moeilijk om te bedenken dat de herfst het seizoen is dat het dichtst verbonden is met thema’s van loslaten, rouw en verlies.

Het oude dat wordt los gelaten, is een voedingsbron voor het nieuwe dat nog gaat komen. Dat loslaten is definitief.

De herfst

De herfst is een tijd van loslaten. De oude vorm heeft zijn tijd gehad. Het blad valt. De boom wordt kaal. Het leven trekt zich terug in de wortels. Herfst betekent: het oude loslaten. Dit is een fase in het leven waarin je afscheid moet nemen van wat vertrouwd was. Telkens wanneer het tijd is voor een nieuwe cyclus, gaat het leven door een soort herfst. De oude manier van denken of doen, heeft zijn tijd gehad. Wat ooit nuttig was en zijn vruchten af wierp, moet nu worden losgelaten en terug gegeven aan de Bron van het leven.

In de natuur gebeurt dat iedere herfst. Het oude dat wordt los gelaten, is een voedingsbron voor het nieuwe dat nog gaat komen. Dat loslaten is definitief. Het blad dat eenmaal gevallen is, kan niet meer terug aan de boom. Het zal neervallen en deel worden van de voedingsbodem voor het nieuwe leven.

Verstorende factoren en de fysieke gevolgen

Metaal is het element dat bij de herfst hoort in de Chinese geneeskunde. Bekende factoren die het metaalelement kunnen verstoren zijn: verdriet, grote veranderingen en schadelijke invloeden van buitenaf (zoals kou, vocht, wind, virussen en bacteriën). De emoties die bij dit element horen, zijn op zich geen probleem, maar als ze te lang duren, te heftig zijn of onderdrukt worden, dan slaan ze als het ware naar binnen en uiten ze zich bij voorkeur in de organen en systemen die met het metaal-element verbonden zijn.

Gevolg kan zijn dat je huid, je dikke darm, je longen of je afweersysteem minder goed gaan functioneren of zelfs problemen gaan geven. Deze organen en systemen zijn namelijk allemaal verbonden met het metaalelement.

Lees verder: Chinese Geneeskunde: zo verhoog je de weerstand van je luchtwegen

Omgaan met crisis en moeite met los laten

Veel mensen hebben moeite met verandering. Loslaten van iemand die je dierbaar is, is verdrietig. Loslaten van oude houvasten, geeft angst. Als je je baan of gezondheid verliest, dan verlies je zekerheid, je houvast. Dat is behalve onzeker of angstig, ook verdrietig. Verdriet, rouw en verlies van oude zekerheden belasten het metaalelement, wanneer bijhorende emoties worden vastgezet.

Veel mensen zijn geneigd om zich ‘er doorheen te vechten’, dapper en sterk te zijn. Maar rouw vraagt in wezen om de beweging van de herfst: de stilte in, de leegte in. Terug naar de wortel. Het vraagt om een weg door de gevoelens heen! De neiging om gevoelens te verstoppen, vast te zetten of te willen ontwijken, kan tot verstoring in het metaalelement leiden.

Lees ook: Chinese geneeskunde & Metaal-element: zo kun je beter luisteren naar je onderbuikgevoel

Jezelf of een ander er doorheen helpen

Maar hoe help je iemand (of jezelf) daar doorheen? Het metaalelement vraagt om verdieping, verheldering. Wat heeft het oude je gebracht? Wat is/was kostbaar? En wat blijft, ook al is het oude er niet meer?

Zoek juist nu mensen op die kunnen luisteren met hun hart, zonder je meteen te willen troosten, raad te geven of iets op te willen lossen, zodat je gevoelens naar buiten mogen en de diepere wijsheid die daarin en daaronder ligt naar boven kan komen.

Daar gaat het om bij het metaal element. Wanneer we de moed hebben om in crisis-tijden, wanneer we iets dat ons dierbaar is moeten loslaten, werkelijk door onze emoties heen te gaan, dan blijven we niet alleen beter gezond, maar we ontwikkelen ook helderheid, wijsheid, innerlijke vrijheid en kracht.

Lees ook: Komt het nog goed met de wereld? Wijsheid om roerige tijden door te komen

Zo zorg je goed voor jezelf tijdens de herfst

  • Doe bewuste adem- en bewegingsoefeningen zoals deze: met de uitademing maak je je helemaal klein en pers je alle adem tot het laatste beetje naar buiten. Als dan de inademing komt, open je de armen en je borstkas wijd en drink je het leven in. Doe dit tenminste 5 keer.
  • Ga rustig zitten en mediteer op je ademhaling. Probeer deze niet te sturen, maar wees de toeschouwer. Denk ‘ontvang’ bij de inademing en ‘overgave’, ‘los’ of ‘vertrouw’ bij de uitademing.
  • Vraag eventueel hulp bij het verwerken van je verdriet of bij het transformatieproces waar je in zit.
  • Zorg voor een optimale darmflora. Gebruik 4-6 weken lang elke dag 1-2 eetlepels Molkosan, bijvoorbeeld met wat appelsap. Zeker wanneer je een antibioticakuur hebt gehad, is dit aan te raden, daar zo’n kuur meestal ook de nuttige bacteriën vernietigt. Een goede darmflora is van het grootste belang voor een gezonde afweer en een gezonde huid. Raadpleeg eventueel een natuurgeneeskundig therapeut ter ondersteuning hiervoor.
  • Voeding: Gebruik voeding die rijk is aan groente en vitale stoffen; versgeperste groente- en fruitsappen, kiemplantjes zoals alfalfa of taugé, liever geen gewone melk. Yoghurt mag wel. Pittig gekruid voedsel activeert de longen, maar wanneer ze erg zwak zijn, kun je dit beter vermijden. Veel pittig gekruid eten belast juist de energie van longen en dikke darm.
  • Wanneer je last hebt van eczeem of andere huidklachten zou je een reinigingskuur kunnen overwegen. Als je daarmee geen ervaring hebt, doe je dat het best onder leiding van een natuurgeneeskundig therapeut.

Boekentip: De Tao van gezondheid

Boekentip: De Tao van gezondheid

Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met De Tao van gezondheid. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Conny Coppen
Conny Coppen

Conny Coppen (1960), werkt sinds 1983 met natuurgeneeskunde, acupunctuur, massage en inzicht gevende gesprekken, schreef 6 boeken en geeft regelmatig nascholingen en workshops.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Waarom doe ik zo?
€ 20,00

Waarom doe ik zo?

Robert Jackman

Tem je triggers en begrijp je impulsieve reacties beter met de inzichten die Robert Jackman in ‘Waarom doe ik zo?’ geeft.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?