Home Bewustzijn Burn-out: verstoorde energiebalans tussen yin en yang gezien vanuit de Chinese Geneeskunde

Burn-out: verstoorde energiebalans tussen yin en yang gezien vanuit de Chinese Geneeskunde

Door Conny Coppen
burn-out

Steeds meer mensen belanden in een burn-out of in iets wat daar op lijkt. Dat is geen toeval. Waarom dat geen toeval is, wordt helder wanneer we er naar kijken vanuit de Chinese geneeswijzen en het Taoisme; de balans tussen yin en yang. De balans tussen rust (yin) en actie (yang) is meer en meer verstoord geraakt. We presteren en consumeren ons kapot. Veel diepe oorzaken van ziekte liggen in een verstoring van de fundamentele yin en yang.

Water-element

In seizoenen gezegd: te veel de ‘zomer’ leven en te weinig ‘winter’. Daardoor raakt de yin uitgeput. En wanneer dat yin aspect uitgeput raakt, of wanneer men gevoelens van onveiligheid of verlies van basis ervaart, dan heeft dat een weerslag op alle gebieden in ons leven en met name op wat in de Chinese geneeskunde het water-element genoemd wordt. Hiermee zijn de organen nieren, blaas, botten en hersenen verbonden.

Uitputting en overbelasting

Een burn-out kan direct of indirect zijn ontstaan als gevolg van uitputting, overbelasting, een verstoorde balans tussen yin en yang, of als gevolg van langdurige gevoelens van angst en onveiligheid. Soms is men zich niet eens zo zeer bewust van een onveilig gevoel, maar is het voornaamste kenmerk het gegeven dat je niet meer diep tot rust komt. Daardoor put de Yin uit; je vuurtje blijft maar branden!

Ondersteuning

Zorg voor een veilige atmosfeer waarin je in alle opzichten tot rust kunt komen. Denk aan: rustgevende muziek, mooi boek, een kruik, een zacht dekentje. Jezelf een beetje koesteren of iemand opzoeken bij wie jij je veilig voelt en waar je tot rust komt. Dit kan ook de natuur zijn. Oefen je er bewust in om te voelen dat je gesteund en gedragen wordt (de aarde, de stoel, de grond onder je voeten, maar ook de mensen die ‘achter je staan’).

Besef wie er achter jou staan; mensen die van je houden (ook zij die al zijn overleden). Vraag jezelf af waar jij al ‘achter jezelf’ kunt staan. Je zou ook een cursus mindfulness, hartcoherentie of autogene training kunnen volgen om je dieper te leren ontspannen, zodat je lichaam en geest regelmatig kunnen bij-tanken. Zo nodig moet je dieptewerk doen om oorzaak van de innerlijke onrust te helen. Denk hierbij vooral aan familieopstellingen.

Tips om te herstellen

  • Zorg voor een rustige, geregelde dagindeling
  • Vermeid extremen op ieder vlak
  • Slaap, mediteer of rust in de middag ten minste een half uur.
  • Drink nieren- en blaas- thee ter ondersteuning van de nieren en de blaas.
  • Tenslotte kunnen warmwaterbehandelingen – zoals een hele douche, warme omslagen, een kruik, kruidenbaden – weldadig zijn om rust, energie en ontspanning te brengen in nieren, blaas en het water-element.
  • Voeding die het water-element (nieren en blaas) ondersteunt. Eet zoutarm, gebruik verse peterselie, lavas (maggiekruid), selderij en knolgewassen. Eet weinig of geen vlees. Gebruik in plaats van zout miso of sojasaus. Drink veel lauw-warm water (liefst 1,5- 2 liter per dag) en milde of versterkende kruidenthee.

Boekentip: De Tao van gezondheid

De Tao van gezondheid van Conny Coppen is een holistisch, toegankelijk geschreven boek dat inzicht biedt in de individuele, maatschappelijke en wereldwijde gezondheid. In dit boek lees je meer over Chinese geneeskunde, seizoen en elementen.  Daarbij is het ook een praktisch werkboek.

Bestel jouw exemplaar op onze webshop Boekenwereld.com voor € 21,50.

Lees ook deze artikelen:

3 reacties

Musa 20 oktober 2019 - 11:07

Hoi.

Ik ben elk dag moe
Voel prikkels aan me lichaam

Maar ik denk dat je nooit de oude word
Ik kom er ook niet van af ga regelmatig zwemmen sporten werken 40u in de week

Reply
Christine 27 oktober 2019 - 09:00

@Musa,
Ik was elke dag moe, had overal pijn, alle gewrichten waren stijf en woog 25kg teveel en steeds ontsteking in mijn bloed. Tot ik op een dag galcrisissen kreeg, mijn gal moest eruit maar was zo bang voor de operatie dat ik mijn voeding helemaal aanpaste naar de natuurlijke (half macrobiotisch) voeding. Op 5 maanden tijd was ik mijn overgewicht kwijt, had nergens nog last van en had bakken energie! Echt, uw voeding is zo belangrijk, ik zou wel durven zeggen, het belangrijkste. Veel moed!

Reply
john 26 augustus 2020 - 14:21

En wie kan daarbij helpen? Het is zo’n onmogelijke opgave als je altijd moe bent, daardoor gedeprimeerd, wel moet werken, alleen bent en dus geen tijd en energie om elke dag te puzzelen aan je voedingspatroon.

Reply

Laat een bericht achter