Bewustzijn

Burn-out: verstoorde energiebalans tussen yin en yang gezien vanuit de Chinese Geneeskunde

Door Conny Coppen
Burn-out: verstoorde energiebalans tussen yin en yang gezien vanuit de Chinese Geneeskunde

Steeds meer mensen belanden in een burn-out of in iets wat daar op lijkt. Dat is geen toeval. Waarom dat geen toeval is, wordt helder wanneer we er naar kijken vanuit de Chinese geneeswijzen en het Taoisme; de balans tussen yin en yang. De balans tussen rust (yin) en actie (yang) is meer en meer verstoord geraakt. We presteren en consumeren ons kapot. Veel diepe oorzaken van ziekte liggen in een verstoring van de fundamentele yin en yang.

Water-element

In seizoenen gezegd: te veel de ‘zomer’ leven en te weinig ‘winter’. Daardoor raakt de yin uitgeput. En wanneer dat yin aspect uitgeput raakt, of wanneer men gevoelens van onveiligheid of verlies van basis ervaart, dan heeft dat een weerslag op alle gebieden in ons leven en met name op wat in de Chinese geneeskunde het water-element genoemd wordt. Hiermee zijn de organen nieren, blaas, botten en hersenen verbonden.

Uitputting en overbelasting

Een burn-out kan direct of indirect zijn ontstaan als gevolg van uitputting, overbelasting, een verstoorde balans tussen yin en yang, of als gevolg van langdurige gevoelens van angst en onveiligheid. Soms is men zich niet eens zo zeer bewust van een onveilig gevoel, maar is het voornaamste kenmerk het gegeven dat je niet meer diep tot rust komt. Daardoor put de Yin uit; je vuurtje blijft maar branden!

Ondersteuning

Zorg voor een veilige atmosfeer waarin je in alle opzichten tot rust kunt komen. Denk aan: rustgevende muziek, mooi boek, een kruik, een zacht dekentje. Jezelf een beetje koesteren of iemand opzoeken bij wie jij je veilig voelt en waar je tot rust komt. Dit kan ook de natuur zijn. Oefen je er bewust in om te voelen dat je gesteund en gedragen wordt (de aarde, de stoel, de grond onder je voeten, maar ook de mensen die ‘achter je staan’).

Besef wie er achter jou staan; mensen die van je houden (ook zij die al zijn overleden). Vraag jezelf af waar jij al ‘achter jezelf’ kunt staan. Je zou ook een cursus mindfulness, hartcoherentie of autogene training kunnen volgen om je dieper te leren ontspannen, zodat je lichaam en geest regelmatig kunnen bij-tanken. Zo nodig moet je dieptewerk doen om oorzaak van de innerlijke onrust te helen. Denk hierbij vooral aan familieopstellingen.

Tips om te herstellen

 • Zorg voor een rustige, geregelde dagindeling
 • Vermeid extremen op ieder vlak
 • Slaap, mediteer of rust in de middag ten minste een half uur.
 • Drink nieren- en blaas- thee ter ondersteuning van de nieren en de blaas.
 • Tenslotte kunnen warmwaterbehandelingen – zoals een hele douche, warme omslagen, een kruik, kruidenbaden – weldadig zijn om rust, energie en ontspanning te brengen in nieren, blaas en het water-element.
 • Voeding die het water-element (nieren en blaas) ondersteunt. Eet zoutarm, gebruik verse peterselie, lavas (maggiekruid), selderij en knolgewassen. Eet weinig of geen vlees. Gebruik in plaats van zout miso of sojasaus. Drink veel lauw-warm water (liefst 1,5- 2 liter per dag) en milde of versterkende kruidenthee.

Boekentip: De Tao van gezondheid

Boekentip: De Tao van gezondheid

Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met ‘De Tao van gezondheid’. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Conny Coppen
Conny Coppen

Conny Coppen (1960), werkt sinds 1983 met natuurgeneeskunde, acupunctuur, massage en inzicht gevende gesprekken, schreef 6 boeken en geeft regelmatig nascholingen en workshops.

Reacties
 1. Musa 20 oktober 2019 - 11:07
  Reply

  Hoi. Ik ben elk dag moe Voel prikkels aan me lichaam Maar ik denk dat je nooit de oude word Ik kom er ook niet van af ga regelmatig zwemmen sporten werken 40u in de week

  1. Christine 27 oktober 2019 - 09:00
   Reply

   @Musa, Ik was elke dag moe, had overal pijn, alle gewrichten waren stijf en woog 25kg teveel en steeds ontsteking in mijn bloed. Tot ik op een dag galcrisissen kreeg, mijn gal moest eruit maar was zo bang voor de operatie dat ik mijn voeding helemaal aanpaste naar de natuurlijke (half macrobiotisch) voeding. Op 5 maanden tijd was ik mijn overgewicht kwijt, had nergens nog last van en had bakken energie! Echt, uw voeding is zo belangrijk, ik zou wel durven zeggen, het belangrijkste. Veel moed!

   1. john 26 augustus 2020 - 14:21
    Reply

    En wie kan daarbij helpen? Het is zo'n onmogelijke opgave als je altijd moe bent, daardoor gedeprimeerd, wel moet werken, alleen bent en dus geen tijd en energie om elke dag te puzzelen aan je voedingspatroon.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?