Oefeningen

Bevrijd jezelf van je verleden + een oefening om te vergeven

Door Melissa Oltmans
Bevrijd jezelf van je verleden + een oefening om te vergeven

Houdt je verleden je tegen, maar zou je graag vandaag ten volle leven? In ons vorige blogartikel ‘Je door het verleden laten tegenhouden + oefening om los te laten‘ lees je hoe kunt ontdekken wat jou precies tegenhoudt. Nu gaan we dieper in op hoe je jezelf kunt bevrijden van je verleden, hoe je je wrok kunt oplossen en de stap naar vergeving kunt maken.

Vergeving

Het vergeven van onszelf en van andere mensen bevrijdt ons van het verleden. Een cursus in wonderen stelt steeds opnieuw dat vergeving het antwoord is op vrijwel alles. Ik weet dat we meestal nog iets te vergeven hebben als we te maken hebben met een blokkade. Als we nu niet meegaan met de stroom van het leven, betekent dat meestal dat we iets vasthouden wat in het verleden is gebeurd. Het kan zijn dat we spijt hebben, verdrietig zijn, pijn lijden, bang zijn, ons schuldig voelen, onszelf verwijten maken, kwaad zijn, wrok koesteren of zelfs wraak willen nemen. Deze gemoedstoestanden komen vaak voor als we niet willen vergeven; als we weigeren los te laten en het huidige moment te beleven. Liefde is het antwoord bij iedere heling en de weg naar liefde is vergeving. Vergeving lost wrok op. Louise Hay benadert dit op verschillende manieren.

1. Oefening om je wrok op te lossen

Deze oefening van Emmet Fox werkt altijd voor het oplossen van gedachten van wrok. Hij raadt je aan in stilte te zitten, je ogen te sluiten en je gedachten en lichaam te ontspannen. Zie jezelf in het donker in een theater zitten. Voor je zie je een klein podium. Plaats nu één voor één de personen op dit podium die je de meeste verwijten maakt. Het maakt niet uit of ze nog in leven zijn of niet. Als je ze duidelijk voor je ziet, stel je dan voor dat er iets moois met ze gebeurt, iets wat ze belangrijk vinden. Zie ze lachen en gelukkig zijn. Houd dit beeld een paar minuten vast en laat het dan vervagen.

Je kunt aan deze oefening graag nog een stap toevoegen. Als deze mensen het podium hebben verlaten, plaats je jezelf erop. Zie goede dingen met jezelf gebeuren. Zie jezelf lachen en gelukkig zijn. Besef dat de overvloed van het Universum voor ons allemaal beschikbaar is.

Bovenstaande oefening lost de donkere wolken van verwijt op die de meeste mensen met zich meedragen. Voor sommigen kan deze oefening heel moeilijk zijn. Het kan ook zijn dat je steeds weer andere mensen voor je ziet. Doe deze oefening een maand lang dagelijks en je zult zien dat je je veel lichter voelt.

2. Oefening om te vergeven

Nu zijn we eraan toe om te vergeven. Doe de volgende oefening indien mogelijk met een partner of praat hardop. Ga stil zitten met je ogen dicht en zeg: ‘Degene die ik wil vergeven is … Ik vergeef je dat …’ Herhaal deze oefening vaak. De een heb je veel te vergeven en een ander weinig. Als je deze oefening met een partner doet, laat die dan tegen jou zeggen: ‘Dank je, ik bevrijd je nu.’ Als je haar alleen doet, stel je je voor dat de persoon die je vergeeft dit tegen je zegt. Doe dit minstens vijf of tien minuten lang. Kijk in je hart naar het onrecht dat je nog steeds met je meedraagt. Laat het los. Als je alles hebt opgeruimd wat er nu op te ruimen valt, richt dan je aandacht op jezelf. Zeg hardop tegen jezelf: ‘Ik vergeef mezelf dat …’ Doe dit ook nog vijf minuten.

Dit zijn uitstekende oefeningen en het is goed ze minstens een keer in de week te doen om alle overgebleven troep op te ruimen. Sommige ervaringen kun je makkelijk loslaten; andere zullen we stukje bij beetje loshakken tot ze
op een dag plotseling helemaal oplossen.

Boek van vergeving

‘Vergeving is de hoop opgeven op een beter verleden’, is een bekende uitspraak van Willem Glaudemans. In Boek van vergeving krijg je een voor een alle bouwstenen voor vergeving op een lichte manier aangereikt. Elke stap kan jou direct de ervaring van bevrijding brengen. Daarnaast biedt dit boek je twee methoden voor vergeving en zelfvergeving: eentje voor ‘wat taaiere ego’s’ en eentje die de kwestie direct overgeeft aan een hoger niveau. Het sleutelwoord hier is overgave.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Melissa Oltmans
Melissa Oltmans

Een denker, een dagdromer, oude ziel, theedrinker en dol op Parijs! Dat ben ik! Al zes jaar schrijf ik artikelen voor Inspirerendleven.nl. Het is mijn passie en ik ben er dol op! Ik lees graag boeken in alle soorten en maten, ik vind het heerlijk om te struinen in boekenwinkels, ben dol op gezond eten en praat graag over het leven en alle mysterie erom heen.

Reactie
  1. Steve 18 maart 2019 - 07:25
    Reply

    Interessante site! Heb al vele zaken bijgeleerd over mezelf en sommige topics inspireren me om er verder over na te denken en er meer te weten over te komen. Ik ben dus zelf ook een engel uit het vuurelement en heb al wat meegemaakt en gezien in mijn leven-een echt mirakel dat ik er nog ben en nu sterker dan ooit tevoren ben geworden. Kijk nu echt uit naar wat de toekomst nog in petto heeft <3

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?