Gezondheid

5 tips om eindelijk te slapen als een roos

Door Redactielid
5 tips om eindelijk te slapen als een roos

Sommige nachten kun je woelen tot je een ons weegt, kan je bed nòg zo zacht zijn, en kun je nòg zoveel warme melk drinken… Maar de slaap is niet te vatten. In Slaap als een roos schrijft Dr. Guy Meadows hierover, en ik mag 5 tips delen om eindelijk te kunnen slapen als een roos.

Monsters in je hoofd

Zo noemt Guy Meadows ze: die gedachten die beginnen bij “Waarom kan ik niet slapen?” en je vervolgens laten tellen hoeveel uur je nog hebt. Als monsters bestormen de gedachten je precies wanneer je ze het minst kunt gebruiken.

Eigenlijk is het een overlevingsmechanisme. Je brein is alert op ieder mogelijk gevaar en kijkt naar je ervaringen in het verleden om de toekomst in te schatten. Als je al weken slecht slaapt, gaat je brein er steeds meer van uit dat je nog veel vaker slecht zal slapen. Dat is het begin van een negatieve spiraal.

Je gedachten verwelkomen

Een manier om negatieve gedachten tegen te gaan is om ze uit te dagen. Wanneer de vraag “Ik kan toch niet slapen” op komt, stel je een tegenvraag “hoezo zou ik niet kunnen slapen?” Deze manier is alleen heel vermoeiend als je eigenlijk gewoon wil slapen. Op zo’n moment ben je al zo uitgeput dat je eerder je automatische gedachte gelooft dan je rationele vraag. “Natuurlijk kan ik niet slapen, gisteren ook al niet.”

Soms helpt een tegendraadse oplossing het beste. Dr. Guy Meadows stelt voor dat je de gedachten gewoon verwelkomt. Hoe doe je dat?

Oefening van Guy Meadows

Meadows geeft verschillende praktische tips hoe je je gedachten kunt verwelkomen.

1 Verwelkomen

Als je merkt dat er een ongewenste gedachte opkomt, begroet ze dan vriendelijk: ‘Welkom’, ‘Kom binnen’ of ‘Leuk je te zien!’ Als de gedachte regelmatig terugkeert, erken dit dan door te zeggen: ‘Jij weer?’ of: ‘Fijn je weer te zien.’ Daarna focus je weer op wat je aan het doen was voordat de gedachte opkwam (bijvoorbeeld in bed liggen).

2 Beschrijven

Als verwelkomen je iets te er gaat, kun je je ongewenste gedachte ook gewoon op een neutrale manier erkennen. Beschrijf wat je denkt: ‘Ik heb de gedachte dat als ik niet slaap, ik het niet red.’ Een andere optie is beschrijven wat je geest aan het doen is. Bijvoorbeeld: ‘Mijn geest slaat weer op hol’ of: ‘Dit verhaal heb ik eerder gehoord.’ Zo creëer je de zo nodige afstand tussen jou en je gedachten.

3 Bedanken

‘Dank je wel, geest, voor deze gedachte’: dit is een andere eenvoudige, effectieve en medelevende manier om los te komen van je gedachten. Zo scheid je jezelf van je gedachten en geef je je brein de boodschap dat je veilig bent/

4 Benoemen

Ken je je gedachten al wat beter, dan kun je ze een verkorte naam geven en ze op een speelse manier benaderen, bijvoorbeeld: ‘Ik lig nog niet in bed of de bekende Slaap-, Pil-, Ik-ga-het-morgen-niet-redden- en Ik-zie-er-morgen-vreselijk-uit-gedachten zijn er alweer, en zo te zien hebben jullie Angst en Frustratie ook meegenomen! Welkom, allemaal.’

5 Met je gedachten spelen

Sommige gedachten kunnen heel overtuigend zijn, waardoor je ze moeilijk los kunt laten, vooral ‘s nachts. In dat geval kun je ze toezingen (‘Happy birthday’, bijvoorbeeld) of een grappig stemmetje gebruiken (bijvoorbeeld dat van Bugs Bunny) – in je hoofd of hardop. Hierdoor klinken ze mal en minder geloofwaardig. Of je kunt proberen het tempo of de toonhoogte van je gedachten te veranderen. Het vervormen van hoe je gedachten in je hoofd klinken, kan al genoeg zijn om de associatie weg te nemen.

Slapen als een roos

Eigenlijk wordt het dan simpel: als een gedachte op komt, zorg je dat je weet dat jij de gedachte niet bent. Door de gedachte aan te spreken of te vervormen, maak je duidelijk dat een gedachte een gast is die komt – maar die ook weer gaat. Je doel is dus niet om de gedachte tegen te houden of te veranderen, je maakt je er los van. Als je vooral last hebt van beelden werkt het spelen met je gedachten het best: verander het beeld van kleur, van vorm, van grootte. Jouw doel is om afstand te creëren zodat jij eindelijk weer kunt slapen als een roos.

Tot slot een toepasselijk gedicht van Rumi, om naast je bed te hangen als herinnering:

De herberg – Rumi

Dit mens-zijn is een soort herberg
Elke ochtend weer nieuw bezoek.

Een vreugde, een depressie, een benauwdheid,
een flits van inzicht komt
als een onverwachte gast.

Verwelkom ze; ontvang ze allemaal gastvrij
zelfs als er een menigte verdriet binnenstormt
die met geweld je hele huisraad kort en klein slaat.

Behandel dan toch elke gast met eerbied.
Misschien komt hij de boel ontruimen
om plaats te maken voor extase…….

De donkere gedachte, schaamte, het venijn,
ontmoet ze bij de voordeur met een brede grijns
en vraag ze om erbij te komen zitten.

Wees blij met iedereen die langskomt
de hemel heeft ze stuk voor stuk gestuurd
om jou als raadgever te dienen.

Boekentip: Slaap als een roos

slaap als een roosHeb je last van slapeloosheid? Lig je soms nachtenlang te malen? Laat je werkende en sociale leven niet langer beheersen door dit probleem. Slaap als een roos bevat de baanbrekende methode van dr. Guy Meadows. Zijn programma, dat vijf weken duurt, is gebaseerd op act (acceptance and commitment therapy). De methode werkt uitstekend bij mensen die door een overmaat aan hersenactiviteit niet aan een gezonde nachtrust toekomen. Help jezelf. En slaap voortaan als een roos!

Bestel jouw exemplaar bij onze webshop Boekenwereld.com met gratis verzending.

Deel dit artikel online
Redactielid
Redactielid

Op de redactie van Inspirerend Leven help ik bloggers om hun verhalen tot hun recht te laten komen. Door verhalen te delen en elkaar te inspireren kunnen we de wereld net een beetje mooier maken.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Waarom doe ik zo?
€ 20,00

Waarom doe ik zo?

Robert Jackman

Tem je triggers en begrijp je impulsieve reacties beter met de inzichten die Robert Jackman in ‘Waarom doe ik zo?’ geeft.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?