Hooggevoeligheid

Hoogsensitief: in 3 stappen loslaten wat anderen van je vinden

Door Irene Langeveld
Hoogsensitief: in 3 stappen loslaten wat anderen van je vinden

Wat kun je doen als je continu bezig bent met wat anderen van je vinden? Allereerst is het zinvol om te weten dat de mening van anderen van nature belangrijk is voor ons. Dit is te verklaren vanuit het feit dat mensen oorspronkelijk groepsdieren waren en elkaar nodig hadden om te overleven. En door het feit dat je als hulpeloze baby geboren bent en jarenlang anderen nodig had om voor je te zorgen om te kunnen overleven. De noodzaak dat anderen je aardig vinden is daarom diep in ons verankerd. Gelukkig kun je er wel iets aan doen.

In 3 stappen loslaten wat anderen van je vinden

Stap 1: je energielijntjes intrekken

Wanneer je wilt dat iemand je aardig vindt, gooi je als het ware een energielijntje naar die persoon toe. Eigenlijk probeer je hem/haar te beïnvloeden. Je wilt controle over wat hij of zij van je vindt. Het resultaat is dat je met een deel van je energie bij de ander bent in plaats van bij jezelf. Dat is vermoeiend en haalt je uit balans.

De eerste stap in het loslaten van de mening van de ander is dat je heel bewust die energielijntjes in gaat trekken. Wanneer je dat doet laat je de ander los. Je gunt de ander als het ware zijn/haar mening. En het belangrijkste: je brengt je aandacht en energie terug naar jezelf.

Stap 2: Welke angst zit eronder?

Vraag je af: waaróm vind ik het belangrijk wat deze persoon van mij vindt? Waar ben ik bang voor? En als die angst waarheid wordt, wat kan er dan gebeuren? Vraag door totdat je het gevoel hebt dat je bij de kern bent.

Voel die angst in je lichaam en realiseer je dat het een angst is die niet meer bij je past. De angst komt uit een tijd dat je afhankelijk was van anderen. Wat kan er nu op dit moment feitelijk gebeuren wanneer die ander je niet aardig vindt? Waarschijnlijk zul je dan merken dat de wereld niet vergaat.

Het patroon van aardig gevonden willen worden komt uit een diepe, niet-meer relevante angst. Je bent niet meer afhankelijk van anderen voor je overleven. Als ze je niet aardig vinden, is dat vervelend, maar niet gevaarlijk. Dat besef kan helpen een stukje van de angst los te laten.

Stap 3: Herhaal!

Omdat dit zulke diepe patronen zijn, zul je jezelf vele malen moeten helpen herinneren om je energielijntjes in te trekken, je aandacht & energie terug naar jezelf te halen en met liefde te kijken naar de oude angsten die in je leven.

En elke keer weer kun je dan een stukje opluchting voelen. Wat meer ruimte. Ruimte om jezelf te zijn, ongeacht wat anderen vinden.

Irene Langeveld kan je helpen dit patroon en bijbehorende angsten los te laten in haar online cursus Thuiskomen in Jezelf of in individuele begeleiding. Een voorproefje daarvan is de gratis video serie over valkuilen en talenten van hooggevoeligheid (inclusief geleide meditaties). Meld je hier gratis aan!

Boekentip: Leven met hooggevoeligheid

Volgens Marletta-Hart hoef je geen slachtoffer van je eigen gevoeligheid te zijn, maar kun je die omvormen tot een kracht. Ze belicht niet alleen de spirituele kant van hooggevoeligheid, maar laat ook ervaringsdeskundigen aan het woord. Bovendien beschrijft ze heel praktisch manieren om goed met hooggevoeligheid om te gaan. Zo wordt hooggevoeligheid een kracht.

Bestel met gratis verzending bij onze webshop Boekenwereld.com.

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Irene Langeveld
Irene Langeveld

Irene Langeveld helpt sinds 2010 hooggevoelige mensen om zich thuis te voelen in zichzelf en in de wereld. Ze helpt je om te landen in je lijf, bij jezelf te blijven en op je eigen innerlijke kompas te vertrouwen. Wanneer je goed verbonden bent met jezelf, kun je van daaruit verbinden met de wereld om je heen zonder daarbij jezelf te verliezen. Je kunt met Irene werken in individuele begeleiding of in verschillende online (meditatie)cursussen en workshops. Daarnaast vind je vele gratis meditaties op haar website.

Reacties
  1. Rita Jager 7 oktober 2019 - 00:23
    Reply

    Momenteel zit ik in een fase dat ik door mijn HSP geen waardering erkenning respect in mijn werk ervaar , vecht en please omdat op allerlei verschillende manieren toch te ontvangen wat niet lukt ik ben moe gestreden zit tegen een burn-out aan. Gevoel van falen moe stemmingswisselingen slapeloosheid lusteloos....ik kan niet meer ben op!!!

  2. Joke Heemeijer 13 oktober 2019 - 19:35
    Reply

    Wat ik bij dit verhaal oppak, is dat je op deze manier conflicten wil voorkomen en op deze manier je hart wil beschermen. Dit heeft te maken hoe jij opgegroeid bent en hoe veilig jouw thuissituatie is geweest. Je mag jezelf ook afvragen of het nog nodig is om je op deze manier te beschermen, het houdt je enorm tegen om jezelf te zijn.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?