Bewustzijn

Het gevecht opgeven

Door Diana Douma
Het gevecht opgeven

Hoe geef je het gevecht op als je niet beter weet? Als je alleen maar hebt moeten overleven? Overleven in een wereld die oneerlijk is geweest voor jou en jou de zware lessen heeft meegegeven. Een leven wat je anders zou willen zien, maar doordat de lessen zo zwaar zijn of waren, kon je dit niet helder krijgen. De pijn die alles overkoepelt en je de dingen niet meer helder doet zien. Je het gevoel hebt er alleen voor te staan en met momenten kun je nog amper je hoofd boven water houden.

Soms zie je het licht aan het einde van de tunnel niet meer, omdat je overmeesterd wordt door het donker. Het donker waar we zo hard tegen vechten, want we willen zo graag het licht zien. Maar hoe doe je dat als je alleen maar heb moeten vechten? Hoe kom je uit die vicieuze cirkel van “ellende” en het zwarte gat?

Voel de pijn

Iets wat we al die tijd niet willen doen en waar we letterlijk voor vluchten is de pijn. Niet per se omdat we dat van onszelf willen, maar omdat we van onszelf moeten. We moeten overleven om door te kunnen gaan in deze harde wereld, waar iedereen voor zichzelf is gaan leven en mensen zich maar moeilijk open en kwetsbaar durven op te stellen. Dit is niet bewust gegaan, dit is erin gegroeid. Door de maatschappij waarin we leven, het werk wat we doen, de opvoeding die we hebben gekregen van ouders, op scholen, en noem zo maar op. De basis van deze maatschappij is zo gebouwd dat je geen gevoel kan hebben en door moet gaan met je leven. Dat je moet vechten voor jezelf en waar je voor staat.

We zijn slaven geworden van het systeem en daarin de connectie met ons ware zelf kwijtgeraakt. Hierdoor weten we niet meer hoe en wat we moeten doen als er zich een ‘drama’ voordoet. We weten niet meer hoe we de pijn moeten en mogen voelen en gaan gelijk door met vechten en dus op de overlevingsstand verder. De pijn kunnen we niet voelen, want we moeten door! Dat wordt immers van ons verwacht, want anders ben je zwak en red je het niet in deze wereld, toch?

Overleven

Is dat wel zo? Als je diep van binnen kijkt en vooral ‘voelt’, dan weet je dat je het zelf ook anders wilt. Je weet alleen niet meer hoe of je hebt nooit geleerd hoe. De pijn voelen is niet leuk maar wel essentieel om weer het licht te kunnen zien en uit je overlevingsstand te komen. Het erkennen dat het er is en niet in weerstand gaan: weerstand creëert alleen maar meer van wat je niet wilt.

Dus als jij tegen jouw drama of pijn in gaat, ben je hier alleen maar meer van aan het creëren. Terwijl het toelaten van alle gevoelens die je krijgt in het leven, goed of ‘slecht’, jou juist weer kan helpen. Ik zet slecht tussen aanhalingstekens, want dat is alleen iets wat wij als ‘slecht’ bestempeld hebben. Ook die delen die je juist zo weg loopt te duwen horen bij jou. Die delen die je niet wilt voelen, zijn ook deel van het leven. Alleen als jij alles zo wegstopt, zal je die delen van jezelf niet willen erkennen. En daarmee accepteer jij jezelf ook niet volledig.

Liefde voor jezelf

Belangrijk is dat je weer van jezelf leert houden in het hele proces. Dat je jouw hart weer openstelt voor alles wat er is. Voor geluk en verdriet, want het hoort allemaal bij jou en maakt jou tot de prachtige persoon die je bent. Iedereen wil alleen maar geluk ervaren, zonder de pijn te voelen. Terwijl die pijn ook bij het leven hoort en jou vormt tot wie je nu bent. De pijn die jou juist die mooie lessen meegeeft en jou helpt groeien en jou weer lucht geeft als je die pijn toegelaten hebt.

Uit liefde voor jezelf mag je voelen wat je voelt, op elk gewenst moment. Ongeacht wat een ander of jijzelf ervan vindt, want het is op dat moment jouw werkelijkheid. Je kan op dat moment jouw werkelijkheid niet wegduwen en doen alsof het er niet is. Je kan niet altijd mooi weer spelen, want diep van binnen is dat het niet. Dan kan je toch maar beter een baaldag hebben? En dan is het toch niet erg om je rot, boos, verdrietig of gefrustreerd te voelen? Waarom is dat erg? Waarom bestempelen wij het als erg?

Boosheid toelaten

We mogen echt wel boos zijn, hoor: want onder die boosheid zit verdriet en als je die boosheid nooit toelaat, kan het verdriet er ook nooit uitkomen. En dan ben je niet lief voor jezelf, en daar wil je wel naartoe. Want als je lief voor jezelf bent, zal je ook die delen toelaten die je eigenlijk niet wilt voelen. Daardoor zal je ook weer terug komen bij jouw geluk. Zo is het in het leven nou eenmaal: dat je allebei de kanten kan en mag doorleven. Alleen zo kan er meer balans in je leven komen en zo leer je te spelen met de emoties en energieën in het leven.

Kies voor jezelf

Dus neem die stappen om jezelf op een liefdevolle manier aan te pakken en die dingen toe te laten waarmee je altijd al in gevecht bent gegaan. Stap uit het overleven en ga weer leven. Laat jezelf en jouw gevoelens toe en laat jezelf gewoon ‘zijn’. Want je bent goed zoals je bent! Jij bent goed in alle vormen en facetten, want het is zoals het is. Stop met vechten! Iedereen heeft goede en slechte kanten, alleen mag je leren er beter mee om te gaan. Leer dat stuk van jezelf te accepteren. De wereld is niet gemaakt om perfect te zijn. De kracht ligt juist in het accepteren van de imperfectie van jezelf en je leven. Om alles te omarmen wat er is, om zo jezelf te leren kennen en die balans te creëren waar je zo naar verlangt.

Wees lief voor jezelf! Stapje voor stapje, laagje voor laagje, dag na dag, en het gaat steeds beter. Je bent een mooi mens en dat mag je beseffen. Iedereen heeft zijn imperfecties, alleen hebben wij het gelabeld als wel of niet goed. Daar mogen we mee stoppen en eindelijk voor onszelf kiezen. Alles is goed, jij bent goed en alles zal altijd goed komen. Heb vertrouwen in jezelf en in je kunnen, want ook hier zal je sterker door worden en ook hier zal je alleen maar een mooier mens door worden als je bereid bent om het te willen zien. Namasté.

Love D

Je kunt je leven helen

Je kunt je leven helen

Louise Hay laat je op een eenvoudige en begrijpelijke manier kennismaken met de verbinding tussen lichaam en geest. Je negatieve gedachten en overtuigingen over jezelf zijn vaker dan je denkt de oorzaak van emotionele problemen en lichamelijke klachten. Als je leert om van jezelf te houden en jezelf en anderen te vergeven, zet je stappen om je leven ten goede te veranderen. Dat klinkt makkelijker dan het is, maar Louise Hay geeft heel veel handvatten en hulp in de vorm van inspirerende teksten, ervaringen en voorbeelden van anderen, meditaties en affirmaties

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Diana Douma
Diana Douma

Diana heeft haar eigen holistische praktijk 'Amisha Glow' gevestigd in Heemskerk. Waar ze gespecialiseerd is in traumaverwerking en oplossen van blokkades, en gebruikt hierbij verschillende methodes zoals trauma release sessies, lichaamswerk en drukpunten-massage en coaching. www.amishaglow.com

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?