Bewustzijn

Eckhart Tolle over het pijnlichaam: hoe jij het best kunt omgaan met de emotionele pijn in jezelf (én anderen!)

Door Eckhart Tolle
Eckhart Tolle over het pijnlichaam: hoe jij het best kunt omgaan met de emotionele pijn in jezelf (én anderen!)

Volgens de beroemde spiritueel leraar Eckhart Tolle hebben we allemaal een ‘pijnlichaam’ – jij ook. Het is een verzameling emotionele pijn die in jou voortleeft. Als je weet dat een persoon of situatie deze negatieve energie triggert, wat moet je dan doen? Lees het verrassende antwoord van Tolle. “Je kunt in deze wereld niet vermijden dat jij je pijnlichaam tegenkomt.”

Soms is het beter een situatie te verlaten, zodat het pijnlichaam van een ander uitgeput raakt en niet het jouwe.

Negatieve energie in je lichaam en geest

Het pijnlichaam bestaat uit opgehoopte pijn, oftewel een veld van negatieve energie. Alle emotionele pijn die je voelt, laat een residu achter en vermengt zich met pijn uit het verleden die al aanwezig was. Dit pijnlichaam nestelt zich in je geest en je lichaam.

De grote vraag is: als je weet dat een bepaalde persoon of situatie je pijnlichaam triggert, is het dan beter om weg te gaan? Of is het juist goed voor de ontwikkeling van het bewustzijn om te blijven en je pijnlichaam te observeren?

Weglopen voor emotionele pijn (of toch blijven?)

Daar is geen eenduidig antwoord op – dat ligt aan de situatie. In sommige situaties kun je niet eens weglopen, bijvoorbeeld een situatie op het werk, en het enige wat je dan kunt doen, is aanwezig zijn met je pijnlichaam. In andere situaties kan het misschien beter zijn om weg te lopen in plaats van betrokken te raken bij een zinloos argument of conflict. Soms is het beter een situatie te verlaten, zodat het pijnlichaam van een ander uitgeput raakt en niet het jouwe. Er is geen handboek dat zegt wat goed is om te doen en wat niet. Je moet per situatie bekijken wat juist voelt om te doen.

Triggers zijn overal

Het is onmogelijk om het pijnlichaam helemaal te vermijden. Als je in deze wereld leeft, doen zich altijd situaties in je leven voor die het triggeren, tenzij je misschien in complete afzondering leeft. Maar zelfs als je een kluizenaar bent, kan het voorkomen dat je pijnlichaam getriggerd wordt als gevolg van bepaalde gedachten. Je kunt niet vermijden dat jij je pijnlichaam tegenkomt. En je kunt zeker niet elke keer wegrennen als je het pijnlichaam van een ander tegenkomt. Op het moment dat je merkt dat een ander in het diepe onderbewustzijn van het pijnlichaam wordt getrokken, is het nodig dat jij intens aanwezig bent. De intensiteit van je aanwezigheid moet verhoogd worden, zodat je de diepe en krachtige greep van het pijnlichaam van de ander kunt tegenwerken.

Want het pijnlichaam van de ander wil dat jouw pijnlichaam ook gaat reageren – het wil een emotionele reactie van jou. Het is als een dimmerknop: je moet de knop helemaal opendraaien, zodat je intens aanwezig bent, terwijl het pijnlichaam van de ander ondertussen probeert een reactie bij jou uit te lokken. Dit is erg subtiel en het kan snel verward worden met je afschermen of je compleet afsluiten voor de ander.

Openheid en nieuwsgierigheid

Als ik het heb over intense aanwezigheid, dan doel ik dus niet op jezelf afschermen of compleet afsluiten voor de ander – dat is energetisch gezien iets heel anders. Als je je afschermt en tegen jezelf zegt ‘Niets kan me nu nog deren, ik zal niet reageren’, dan sluit je je af. Je houdt jezelf voor de gek dat je zo aanwezig bent dat niets je nog wat kan maken. Je hebt een muur opgetrokken tussen jou en de ander. Maar dat is niet wat ik bedoel met het versterken van je aanwezigheid. In zo’n situatie is er complete openheid ten opzichte van je omgeving en de ander, maar er is ook een hoog niveau van alertheid, en die alertheid is nieuwsgierig naar wat is. Na een tijdje zul je ontdekken dat dit automatisch gaat, dat je er niet langer over na hoeft te denken.

Alsof het licht in je aangaat

Op het moment dat er aan het onderbewustzijn van de ander wordt getrokken, zul je zien dat je direct meer alert en gefocust bent. Als je voelt dat je uitgedaagd wordt, ben je meteen alert, alsof het licht in je aangaat. Dat is prachtig, omdat het aangeeft dat hoe zwaar de uitdaging ook is, het dient om je naar een staat van verhoogde aanwezigheid te duwen. Het is de enige manier waarop je niet in het pijnlichaam van een ander wordt gezogen.

Wanneer jij je bewust wordt van deze mogelijkheid, zul je ontdekken dat de intensiteit van je aanwezigheid in verschillende situaties varieert. Het wordt heel intens op het moment dat je wordt uitgedaagd door een moeilijke situatie. En daarmee ervaar je tegelijkertijd dat jij je niet langer in het pijnlichaam laat trekken, maar in plaats daarvan je aanwezigheid vergroot.

Eckhart Tolle’s Findhorn retraite

Gun jezelf stilte middenin de wereld van chaos en laat je inspireren door Tolle’s rustgevende woorden. Bestel de opname van zijn beroemde woorden tijdens Het Findhorn retraite vandaag nog.

Zijn masterclass De poort naar het Nu is ook verkrijgbaar.

 

 

Lees ook deze artikelen van Eckhart Tolle:

Deel dit artikel online
Eckhart Tolle
Eckhart Tolle

Eckhart Tolle is een van de meest invloedrijke spirituele leraren van onze tijd. Hij is de auteur van verschillende bestsellers waarvan The Power of Now de bekendste is. In 2001 verscheen dit boek onder de titel van De kracht van het Nu bij AnkhHermes. Net als zijn andere boeken kent De kracht van het Nu vele herdrukken.

Reactie
  1. H 16 februari 2023 - 20:28
    Reply

    Beste Eckhard, Interessant, het spreek me aan. In welk boek staat deze deze dynamiek, om het zo maar eens te noemen, beschreven? Heel veel dank! Hanneke

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?