Bewustzijn

Wat heeft afwijzing jou te zeggen?

Door Diana Douma
Wat heeft afwijzing jou te zeggen?

Ik had hier al eerder een blog over geschreven, maar was er uiteindelijk niet geheel blij mee. Dit omdat mijn bewustzijn in de tussentijd vergroot is en ik anders tegen de dingen aan kijk. Het is natuurlijk wel een thema bij veel mensen en iedereen staat er natuurlijk anders in. Ook dit heeft voornamelijk te maken met verandering van bewustzijn. Het is voor mij heel lang een thema geweest, wat ik maar niet uit de weg kon gaan. Vaak heeft het mijn leven ook echt wel bepaald en wist ik ook echt niet hoe ik er soms mee om moest gaan. Ik zocht naar erkenning, omdat ik dit in het verleden nooit gekregen heb. En ondanks ik me bewust was van het feit dat het ook een stuk ego was, liet ik me er toch vaak genoeg door leiden.

Afwijzing is iets wat je vanuit je jeugd, ervaringen, bepaalde manier van opvoeding of overtuigingen mee hebt gekregen. En ergens ben je er ook in gaan geloven, dat je ergens niet goed genoeg bent. Maar als we verder kijken, weten we ook wel dat afwijzing diep van binnen in jouw hart komt, want ergens diep van binnen ben jij er van overtuigd dat jij niet goed genoeg bent. Jij hebt jezelf ergens afgewezen door je ervaringen, en de buitenwereld houdt jou dan nu een spiegel voor met waar jij nog aan mag werken.

Zelfliefde

Het begint natuurlijk bij zelfliefde. Als jij genoeg zelfliefde hebt, zul jij jezelf niet afwijzen en zal je dus ook niks aantrekken van anderen op het moment dat zij jou afwijzen. Je geeft er gewoon niet om, want je weet op dat moment dat het niet om jou gaat. De ander heeft meer problemen op het gebied van afwijzing met zichzelf op dat moment. En dat is niet erg, want iedereen gaat dan door zijn of haar eigen processen heen. Het is belangrijk dat jij je blijft focussen op jouw proces, en dat jij eraan gaat werken dat jij gelukkig wordt met jezelf en de keuzes die jij maakt. Zelfliefde wordt ons op de een of andere manier niet echt aangeleerd van jongs af aan. Het is ons aangeleerd alsmaar beter te presteren en we zijn gewend geraakt afgekeurd te worden op onze prestaties, in plaats van volledig geaccepteerd te worden voor wie we als persoon zijn. Het is namelijk beter om van jezelf te houden, hoe je bent, wat je en wie je bent en wat je uit wilt dragen. Want dat zal jou verder helpen in het leven, al het andere is niet belangrijker. Al wordt dat in deze maatschappij natuurlijk wel voorgehouden.

De maatschappij

Het is natuurlijk te gek voor woorden als we eraan moeten geloven hoe deze maatschappij in elkaar steekt. Tegenwoordig gaat het om de kleding die je om je lijf hebt of de spullen die je hebt of de baan die je bekleedt en ook wel hoeveel geld je verdient. En niet meer om de persoon wie je bent. Iets wat ik persoonlijk veel belangrijker vind. Als je de trend niet meer volgt qua kleding, loop je al gauw uit de mode. Als je niet een aanzienlijke goede baan hebt, dan kijken mensen vaak al niet eens verder naar wie of wat je bent. Als je door omstandigheden bijvoorbeeld in de bijstand terecht bent gekomen, hebben mensen vaak ook al een oordeel over jou als persoon. Dat is natuurlijk erg kortzichtig allemaal, maar het is wel de maatschappij waar we in terecht gekomen zijn. De maatschappij van consumptie en aanzien. En niets van dat allemaal zou iets te maken mogen hebben met wie jij als persoon bent en of jij jezelf wel of niet accepteert. Al heeft deze maatschappij natuurlijk wel de hele toon gezet en de sfeer bepaald, van hoe mensen en jijzelf over het leven nadenken. Dit mag gaan veranderen, en het begint dan toch echt bij jezelf. Jij mag zelf jouw denkwijze veranderen en je eigen niet laten beïnvloeden door wat er van je verwacht wordt. Dat doet er allemaal niet toe, want het draait te allen tijde om jouw proces, jouw beslissingen, jouw leven en wat jij wilt uitdragen.

Kiezen voor jezelf

En nu komt het belangrijkste! En dat is dat je voor jezelf gaat leren kiezen, en jezelf met geen enkele mogelijkheid af gaat wijzen. Nu wringt hier de schoen nog weleens, gezien we soms zo vast zitten in onze oude patronen en verwachtingen van de buitenwereld. Iets waar we ons nog al te vaak door laten leiden of druk om maken. Maar dat geeft niet, alles valt aan te leren en af te leren. Als je echt wilt veranderen en echt wilt kiezen voor jezelf, dan zal je dit ook doen vanuit een hartsverlangen. Maar wees je wel bewust van de stappen die je onderneemt en wees je er ook bewust van dat je op dit pad heel veel veranderingen mee zult maken.

Veranderingen in jezelf die zo ver gaan, dat ook de wereld om jou heen zal veranderen. Je gaat andere keuzes maken, je gaat andere mensen aantrekken en andere behoeftes krijgen. Je zal langzaam aan terug veranderen naar jouw eigen en authentieke ‘ik’. Iets waar je diep van binnen altijd al naar verlangd heb, buiten al die meningen, patronen, overtuigingen etcetera om. Het is belangrijk dat je begint met ‘NEE’ te leren zeggen tegen alles waar jij niet gelukkig van wordt en echt gaat voelen wat jij wel wilt en wat wel bij jou past. Je gaat niet meer voldoen aan de verwachtingen van de buitenwereld en je gaat alsmaar meer kiezen voor jezelf. Je gaat jezelf ontdekken, en loslaten wie je was. Je gaat groeien in bewustzijn, want je laat het ‘oude’ los, je laat je ‘oude ik’ los. Jij wilt je eigen weg plaveien, eentje waarin jij te allen tijde doet wat jij wilt. Eentje waarin jij altijd goed in jouw energie zit en zal stralen, en mooie en nieuwe ontwikkelingen doorgaat, omdat jij gezien hebt dat het anders kan. Je heb het licht gezien, en ziet in dat jij vast zat in een keurslijf. Doordat je gaat stralen en jezelf niet meer afwijst, zal je ook meer kansen in jouw leven krijgen. Je zal de mensen op jouw pad krijgen die jou beter dienen, en mee gaan in jouw ontwikkeling. Het gaat erom te ontdekken wie jij werkelijk bent en het gaat om jouw ziel en wat jij als ziel wilt uitdragen. En dat betekent ook dat je uit je comfortzone zou moeten gaan.

Een illusie

De buitenkant is alleen maar een illusie en zodra we dat gaan inzien, zal de wereld in en om jou heen veranderen. Want dan durf jij jouw ware ik pas echt te omarmen en te zien voor wat het is en waar het voor staat. Dan leer je van jezelf te houden en niet meer af te wijzen. Dan omarm je jouw ‘minder goede’ kanten en jouw ‘goede’ kanten. In werkelijkheid ben jij al perfect zoals jij bent, jouw unieke zelf. Alleen mag je dat zelf gaan inzien en mag je weer leren te allen tijde voor jezelf te kiezen. Het is een illusie die we met z’n allen nastreven als we moeten geloven wat de maatschappij ons allemaal voorschotelt.

Het is tijd om jezelf uit te dragen en te laten zien aan de wereld, zoals jij gezien wilt worden. Het wordt tijd om een leider te worden, in plaats van een volger. Want iedereen kan een leider zijn, als je maar in jouw eigen kracht durft te geloven. Als jij voor jezelf durft te staan en voor de keuzes die je maakt. En dit kan gewoon heel veel teweeg brengen, gezien het misschien wel een heel andere rol is dan die je altijd ‘gespeeld’ hebt. Durf die stoute schoenen aan te trekken en al die overtuigingen los te laten. Natuurlijk zal je in het begin onzeker zijn en terug vallen in jouw oude rol, maar dat is niet erg. Verandering gaat geleidelijk als je er echt voor kiest en echt de intentie uitzet. Durf uit je cocon te komen en je vleugels te spreiden, want ook jij verdient het om een vlinder te zijn. Omdat iedereen het waard is om altijd voor zichzelf te kiezen en zijn of haar unieke en authentieke zelf te zijn!

You are the greatest project you will ever get to work on. Take your time. Create magic.

Namaste

Love D

Boekentip: Sterker dan afwijzing

Ben jij angstig voor afwijzing? In 100 uitdagingen, die je zelf ook kan doen, ging Jia Jiang de strijd aan met zijn angst hiervoor. Hij leerde hierdoor ‘nee’ te incasseren, maar was ook verbaasd hoe vaak hij ‘ja’ te horen kreeg. Sterker dan afwijzing is een besmettelijk positief boek, dat je zelfvertrouwen op een hoger plan brengt.

Start nu zelf met de 100 uitdagingen! Bestel jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com.

bestel nu

 

Deel dit artikel online
Diana Douma
Diana Douma

Diana heeft haar eigen holistische praktijk 'Amisha Glow' gevestigd in Heemskerk. Waar ze gespecialiseerd is in traumaverwerking en oplossen van blokkades, en gebruikt hierbij verschillende methodes zoals trauma release sessies, lichaamswerk en drukpunten-massage en coaching. www.amishaglow.com

Reactie
  1. Anne van Urk 7 juli 2019 - 00:19
    Reply

    Laat niemand u misleiden zei jezus. Wijs de wereldse ideen af., want deze komen uit de bron van de heerser der wereld. Wie is dat? De gehele wereld ligt in de macht van de goddeloze zegt 1 Johannes 5: vers 19.De gevallen engel uit het paradijs, niemand anders dan satan de slang!

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?