Gezondheid

Psoas: de spier van de ziel en het loslaten van angst en spanning

Door Liz Koch
Psoas: de spier van de ziel en het loslaten van angst en spanning

Achter al dat vet of die buikspieren zit een heel krachtige spier genaamd jouw psoas. Dit is de enige spier die je ruggengraat verbindt met je been en invloed heeft op een heleboel dingen, zoals de pijn onder in je rug of de orgasmes en genot die je lichaam ervaart. Het is een soepele, actieve spier. Dus waarom weet bijna niemand van de psoas af en spreken artsen er bijna niet over?

De psoas

De psoas is lastig aan te voelen en niet makkelijk te vinden. Omdat de spier zo diep in je binnenste ligt, is de psoas lastig te onderzoeken (bovendien is het ook geen goed idee om je psoas te manipuleren!) Een gespannen psoas kan nadelig zijn voor je spijsvertering en voortplantingsorganen en kan voor een aantal andere kwaaltjes zorgen. Als je psoas ontspannen is, heeft de spier een positief effect op je gevoelens van genot en comfort.

Aangezien de psoas invloed heeft op je vecht-vlucht-of-bevriesreactie, kunnen bepaalde technieken de problemen die de spier veroorzaakt, alleen maar verergeren. De psoas geeft belangrijke berichten door van je centraal zenuwstelsel en is daarom een emotionele spier die de gevoelens reflecteert die je diep in je onderbuik voelt, die ook wel je intuïtie worden genoemd.

Emoties onderdrukken

Angst is het enige instinct dat krachtig genoeg is om je hele lichaam te doen laten verstijven. De psoas, een spier die voor een reflex zorgt en deel uitmaakt van je centraal zenuwstelsel, oefent invloed uit op je lichamelijke integriteit en ook je angst. Als een kind bijvoorbeeld bedreigd wordt en verteld wordt dat het moet stoppen met huilen, dan lijkt het misschien alsof dat door middel van wilskracht kan, maar fysiologisch houdt het kind zijn adem in om zich zo veilig te voelen, terwijl het tegelijkertijd zijn plexus aanspant om zo controle te krijgen over de spieren.

Door zulke gevoelens aan de kant te zetten, leert het kind zijn emoties te onderdrukken. Als je je gevoelens niet erkent en als volwassene nog steeds niet, dan kun je terugvallen op deze onaangepaste, fysieke strategie om zo de controle te krijgen over je emoties. Door expres minder zuurstof binnen te krijgen en je bloedcirculatie te onderbreken, voel en ervaar je minder, waardoor je dus verstijft om zo je gevoelens niet te voelen. Na verloop van tijd zal je deze strategie om je emoties te onderdrukken normaal vinden en misschien voel je je er zelfs krachtig door. Je hebt de controle over je gevoelens gekregen, maar wat zijn de gevolgen hiervan?

Bijnieren en je immuunsysteem

Als je misbruik maakt van je psoas, dan raakt je levenskracht uitgeput en belast je je bijnieren te veel. In de plexus, wat in traditionele Chinese geneeskunde ook wel je ‘wilskracht’ wordt genoemd, zitten je bijnieren en je immuunsysteem. Je bijnieren zijn gelegen boven je nieren en worden geassocieerd met je levenskracht. Als je plexus samengetrokken is (en je psoas dus ook) zijn niet alleen je spieren gespannen, maar dan wordt ook je energiestroom onderbroken en je biologische klok aangetast.

Je nieren en bijnieren drijven letterlijk (elk aan één kant) boven je sappige psoas, maar na verloop van tijd zal je psoas niet meer zo soepel zijn als je er misbruik van maakt en hij kan dan zelfs opdrogen. Een ‘gespannen psoas’ is juist vaak een droge psoas. Een ‘zwakke psoas’ is vaak een uitgeputte psoas. De toestand van je psoas heeft ook effect op je nieren. Uitgeputte nieren en bijnieren is een veelvoorkomende medische conditie die niet alleen je gezondheid aantast, maar uiteindelijk ook je creativiteit.

Door je kern in zijn oude staat te herstellen, kom je tegelijkertijd af van je oude manieren om je veilig te voelen. Voor een kind is zo’n manier misschien wel de enige optie, maar volwassenen hebben de kans om zich volledig open te stellen voor de wereld. Als je leert om je soepel op te stellen en je psoas te verzachten, in plaats van te manipuleren, krijgen je nieren en bijnieren een zacht kussentje om op te liggen. Je accepteert je geboorterecht en ontdekt de plek diep binnen in je buik die je koestert. Diep binnen in je lichaam ondersteunt het leven je. Door via je kern te leven, ben je in harmonie met de zwaartekracht, waardoor je stevig op de grond staat en je jezelf goed kunt uiten. Dat is hoe je je volledig openstelt in het leven.

Door constructief uit te rusten, ontspan je je psoas. Probeer om na het werk en voor de avond tien tot twintig minuten uit te rusten en profiteer daarvan.

Oefening om te ontspannen

Een veilige en comfortabele positie terwijl je uitrust, zorgt ervoor dat je je rug, bekken en benen ontspant. Begin door op je rug te liggen. Houd je knieën gebogen en plaats je voeten parallel aan elkaar en op dezelfde lijn als je heupen. Plaats je hakken ongeveer dertig tot veertig centimeter van je billen vandaan. Houd je hoofd en torso recht op de grond. Als dat niet lukt, leg dan een handdoek plat onder je hoofd.

DUW NIET je onderrug tegen de grond of je bekken om zo je rug beter te rechten. Hou je armen recht onder je schouders en laat ze rusten op je ribben, langs je zij of op je buik om zo het beste resultaat te krijgen. Je hoeft verder niks te doen; constructief uitrusten is simpelweg zo’n positie aannemen. Zo ontspan je je psoas en voel je je meer in balans met jezelf en de wereld.

Bron: Liz Koch – coreawareness.com

Psoas, De spier van de ziel

Psoas, De spier van de ziel

In ‘Psoas de spier van de ziel’ van Liz Koch leer je de psoas, de plek waar je emoties worden opgeslagen, kennen en activeren om balans in je autonome zenuwstelsel te herstellen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Liz Koch
Liz Koch

Liz Koch werkt al meer dan veertig jaar met de psoas en core-awareness, waar ze diverse boeken over publiceerde. Ze reist de hele wereld over om workshops te geven om ons lichaamsbewustzijn te vergroten en zo ons welzijn en menselijk potentieel te stimuleren.

Reacties
 1. Ina 15 oktober 2020 - 18:16
  Reply

  ik heb het boek gekocht, maar vind het heel lastig leesbaar. Toch vind ik het ook leerzaam om dit bovenstaande te weten.

 2. Ria Dekker 17 oktober 2020 - 17:51
  Reply

  Herkenbaar

 3. Blog - De invloed van voeding - Karin Rutjes 1 november 2020 - 11:37
  Reply

  […] De “psoas-spier” laten behandelen/beoordelen; deze spier is heel belangrijk voor het vrouwelijke voortplantingsstelsel + ontspanning van het lichaam. Bij alertheid wordt de spier aangespannen en bij sommige mensen blijft de spier altijd aangespannen, wat weer leidt tot continue alertheid (continue aan-staan of geprikkeld zijn). Een interessant artikel hierover kun je vinden op Inspirend Leven, https://www.inspirerendleven.nl/psoas/ […]

 4. Joost Faber 1 november 2020 - 15:57
  Reply

  Mooi Artikel. Ik ga het boek denk ik kopen als het kan.

 5. Godelieve Stroobants 17 november 2020 - 14:07
  Reply

  Ik was niet op de hoogte van die oefening, maar ik doe ze spontaan een paar keer per dag telkens 20-30min

 6. PJM Van Der Slik 17 november 2020 - 14:10
  Reply

  Heel interessant, ga de oefening zeker doen. Ben herstellende van een Burnout dus denk dat mijn psoas wel wat ontspanning verdient.

 7. Butterfly 7 december 2020 - 09:16
  Reply

  Ben herstellende van een burnout,geestelijk en lichamelijk. Mijn psoas was droog,mijn spieren te kort door stress. Maar door veel rust,mindfullness en doen wat jij wilt ipv wat een ander wilt gaat het nu wat beter. Pijn zal blijven maar minder dmv oefeningen.

 8. marlise 8 maart 2021 - 11:30
  Reply

  kun je een droge psoas herstellen? en hoe weet je dat dat het geval is? Ik heb de laatste tijd het gevoel dat ik super uptight ben. en een controlfreakerige zuurpruim aan het worden ben. Dingen lastig kan loslaten en geniet van controle. terwijl toen ik met microdosering bewust erg mn best deed om dat los te laten ik echt in lijn stond met mn ware ontspannen ik. Dit kan ik vervolgens niet langer dan een week vasthouden. daarna wil ik weer de baas worden van alles om me heen. Kan ik het checken bij een dokter? oid? groetjes,

 9. Monique 24 mei 2021 - 10:47
  Reply

  super artikel is dit bij artrose 4 in de heup kop van bot op bot ook nog te herstellen dan stel ik de operatie nog een tijd uit aub hulp gezocht. ik ervaar veld pijn van de consulten en ben inderdaad over actief

 10. Ellen 2 december 2021 - 11:45
  Reply

  Wat ik niet terug lees is dat pijn in de benen er ook bij kan horen, ik kan dan geen eind wandelen want de korte spieren hebben een continue hard, verkrampt gevoel. In mijn ergste tijd kon ik nog geen 10 min lopen, ik kreeg dan verlichting door de onderste wervels te laten manipuleren, maar begrijp dat dit juist tegennatuurlijk is. Herkennnen anderen zich in dit verhaal over de pijnlijke benen?

  1. Riane 14 januari 2022 - 15:20
   Reply

   Ik herken de pijnlijke benen. 10 minuten lopen is het maximum, echt een drama. Alles voelt verkrampt. Nu nog een manier zoeken om goed te zitten, om deze spier zo optimaal mogelijk te ontspannen.

 11. Ncole bouman 20 augustus 2023 - 05:54
  Reply

  Prachtig artikel en t boek vind ik niet om door te komen. Zijn er meer manieren om de psoas te ontspannen of de oude pijn los te laten specifiek op die plek zodat de psoas kan ontspannen. Ik ben al veel alternatieve wegen ingeslagen.

 12. Katrina Gerrits 21 augustus 2023 - 13:39
  Reply

  Het boek vind ik geen aanrader. Het is moeilijk leesbaar, terwijl ik veel lees. Het is ook praktisch niet toepasbaar. Ik heb een verkrampte spier in mijn onderbeen. Na een wandeling die ik voorheen zonder moeite deed, heb ik pijn en moet ik koelen met een coolpack. Ik heb nu oefeningen van de fysiotherapeut.

 13. Margriet Annee 22 augustus 2023 - 22:10
  Reply

  Ik heb positieve ervaring als voetreflextherapeut met behandelingen van o.a. de psoaspier op de voet en de behandeling -bewustwording van de (werkelijke) achterliggende oorzaak. Een aanrader!

 14. Henny 15 juni 2024 - 14:35
  Reply

  Hallo. Ik vecht al 10 jaar met pijn in de benen waar door ver lopen niet meer mogelijk is. Het geeft pijn in de lies onderrug trekt mijn vagina naar binnen. Nu denken ze aan een versleten heup. De psoas spier hebben ze nog nooit van gehoord. Dat zijn dan dokters die jaren hebben gestudeerd.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?