Gezondheid

Lymfestelsel: dít is de beste manier om de rivier van het leven optimaal te laten stromen

Door redacteur
Lymfestelsel: dít is de beste manier om de rivier van het leven optimaal te laten stromen

Je lymfestelsel wordt ook wel ‘de rivier van het leven’ genoemd omdat het zo’n ontzettend belangrijk systeem is. In dit artikel beschrijft Gerard Lemole, chirurg en lymfestelsel-expert, hoe lichaamsbeweging in verband staat met je lymfestelsel, hoe het je lymfestroom bevordert en de algemene kwaliteit van je lymfevaten verbetert. Je leert hoe je het best kunt bewegen en wat je kunt doen om je lymfe extra te verwennen.

Als je niet regelmatig beweegt, komt de rivier van gezondheid tot stilstand en vertraagt en vermindert daardoor het functioneren en de stroming van je lymfe.

Lichaamsbeweging en je lymfe

Sporten is tegenwoordig erg gericht op een platte buik, een sixpack en een mooi achterwerk. Veel reclame is gericht op de ‘aantrekkelijke’ delen van het menselijk lichaam. En dat is over het algemeen prima, omdat een lichaam dat er fit uitziet in de meeste gevallen ook een gezond functionerend lichaam is. Maar uiteindelijk gaat het om wat er vanbinnen in het lichaam gebeurt. Bijvoorbeeld wat er gebeurt in het lymfestelsel.

De volgende manieren van lichaamsbeweging beïnvloeden het functioneren van je lymfestelsel:

Verbetering en versterking van de lymfestroom

De snelheid waarmee je lymfe stroomt is een essentieel onderdeel van een gezond lichaam. Onderzoek laat zien dat lichaamsbeweging je lymfe minimaal drie keer zo snel laat stromen, in sommige gevallen zelfs zeven keer zo veel als in rusttoestand. Als je beweegt, neemt de stroomsnelheid van je lymfe toe en dit zorgt ervoor dat de vloeistof blijft stromen. Als je niet regelmatig beweegt, komt de rivier van gezondheid tot stilstand en vertraagt en vermindert daardoor het functioneren en de stroming van je lymfe.

De stroomsnelheid wordt ook beïnvloed door de manier waarop je spieren werken tijdens je activiteit. Terwijl de lymfevloeistof door de samentrekkingen van de nabije spieren gemasseerd wordt, zorgen de eenrichtingskleppen in de vaten van het lymfestelsel ervoor dat de vloeistoffen niet terugstromen. Als je spieren samentrekken, duwen ze de lymfevloeistof dus zachtjes verder. Daarnaast zijn spiersamentrekkingen een van de beste manieren om de druk in het lymfestelsel te reguleren, vooral de spier van het middenrif, die invloed heeft op de grotere lymfevaten die daar passeren op de weg terug naar het hart.

Afvoer van gifstoffen

Een van de voordelen van een betere lymfestroom door meer lichaamsbeweging is dat je gifstoffen beter uit je lichaam kunt afvoeren en zo het risico op ziekten en aandoeningen die te maken hebben met deze gifstoffen vermindert.

Een voorbeeld: voor een wetenschappelijk onderzoek werden proefpersonen geïnjecteerd met een lage dosis endotoxine (E. coli). Mensen die meteen veel aan lichaamsbeweging deden, hadden een lagere hoeveelheid van het circulerende toxine dan de personen die direct na de injectie op bed gingen liggen. Lichaamsbeweging zorgde voor afvoer van de gifstoffen via de lymfe.

Het afvoeren van gifstoffen treedt ook op met behulp van het zweet dat ontstaat door zware lichaamsbeweging. Deze gifstoffen zouden de lymfe laten klonteren als ze niet het lichaam via het zweet zouden verlaten. Zie je lymfe als een schoonmaker op straat – hij neemt afval mee van je organen en verwijdert het uit je lichaam (via afval in verschillende vormen).

Verbetering van de circulatie

Je weet dat ‘je bent wat je eet’, maar we zijn ook wat er in ons stroomt. Lichaamsbeweging helpt niet alleen om de voeding naar die plekken in het lichaam te brengen waar het nodig is, maar het zorgt er ook voor dat de onderhoudsafdeling van je lymfevloeistof de gezondheid van je slagaders en het algemene functioneren van je cellen kan optimaliseren.

Interessant nieuw onderzoek heeft aangetoond dat regelmatig actief bewegen in combinatie met verandering van je voedingspatroon kan voorkomen dat je aders verkalken en je slagaders stijver worden. Lichaamsbeweging komt je levensverwachting ten goede. Kanker, diabetes, de ziekte van Alzheimer en artritis komen minder voor bij mensen die regelmatig aan lichaamsbeweging doen. De rol van de lymfatische rivieren in chronische ouderdomsziekten (zoals aderverkalking) wordt door de meeste behandelmethoden over het hoofd gezien. Het is belangrijk voor de afvoer van overtollige vetten en giftige stoffen in je slagaderwanden (die kunnen bijdragen aan chronische ontsteking van de slagaders).

Lichaamsbeweging helpt om je lymfekanalen helder, flexibel en open te houden

Het kan hartaanvallen voorkomen

Steeds meer wetenschappelijk bewijs laat zien welke rol de lymfevaten spelen in aderverkalking, hartritmestoornissen en hartaanvallen, hartfalen en een aantal symptomen die in verband staan met chronische problemen met de kransslagaders. Lymfevloeistof – waarvan een groter volume aanwezig is dan van bloed – wordt iedere dag volledig door het lichaam gecirculeerd. De helft van de vetten in je bloed gaan elke dag door je lymfestelsel. Omdat lichaamsbeweging de lymfestroom
drie tot zeven keer of zelfs meer kan verhogen, verhoogt dit de afvoer van cholesterol en andere stoffen in het bloed (zoals peptiden en glycoproteïnen) van de slagaderwand.

Experimenten hebben laten zien dat blokkade van de lymfeafvoer in verband staat met de grootte van hartaanvallen. Dus het is wel duidelijk dat een goede gezondheid van het lymfestelsel het gebied van een hartaanval kan verkleinen of de aanval kan voorkomen, en ook hartritmestoornissen worden voorkomen.

Versterking van je hersenen

Je hersenen zijn waarschijnlijk nu bezig een beslissing te nemen over hoe je die lichaamsbeweging gaat aanpakken. Wat je hersenen beslissen, zal je lichaam doen. En dat is goed, omdat lichaamsbeweging je op allerlei manieren zal helpen. Het verbetert bijvoorbeeld je stemming, door niet alleen de hormonale activiteit te veranderen (weleens van de runner’s high gehoord?), maar ook de structuren in je hersenen. En het is in verband gebracht met het helpen voorkomen van geheugenverlies door veroudering.

Er zijn recent ook lymfekanalen in de hersenen zelf gevonden. Een van de manieren waarop lichaamsbeweging je hersenen helpt te functioneren, kan zijn door een toegenomen lymfestroom in en vanuit de hersenen zelf.

Het goede humeur dat je hebt na het sporten is het gevolg van verschillende factoren: een toename van de hoeveelheid endorfinen (je natuurlijke opiaten die honderd keer effectiever zijn in het verlichten van pijn dan morfine, maar niet naar de hersenen gaan) en de natuurlijke activatie van je endocannabinoïde systeem – dat zijn dezelfde receptoren die door marihuana geactiveerd worden. De vreugde die je voelt door te sporten, samen met afname van pijn en angst, kan de hele dag duren.

Lichaamsbeweging helpt je geheugen te verbeteren, inclusief je werkgeheugen (het herinneren van recente gebeurtenissen), het ruimtelijk geheugen (herinneren van aanwijzingen en bijvoorbeeld herinneren waar je heen moet als je autorijdt), en ook het langetermijngeheugen. Als je regelmatig beweegt groeien er meer hersencellen, een proces dat neurogenese heet. Voorheen werd gedacht dat het aantal hersencellen hetzelfde bleef tijdens het leven, maar nieuwe gegevens hebben veel factoren gevonden die kunnen helpen om meer hersencellen te laten groeien, en te helpen bij herstel na een beroerte.
Zelfs als je de genen draagt die in verband staan met een ziekte, kan lichaamsbeweging helpen om te veranderen hoe ze tot uiting komen. De wetenschap van de epigenetica heeft aangetoond dat dit kan helpen om biologische erfelijkheid te voorkomen of tegen te gaan, en ook de vernietigende werking door veroudering kan verminderen.

Geschreven door Gerard Lemole

Lymfe

Lymfe

Welke lichaamsbeweging is het allerbeste voor je lymfestelsel? Wil je meer lezen over hoe je je lymfestelsel gezond kunt houden om zo (chronische) ziektes te voorkomen? Lymfe van Gerard Lemole gaat je hierbij helpen. Een goede flow in deze ‘rivier van het leven’ beschermt organen en bloedvaten, zorgt voor de afvoer van afval- en giftige stoffen en brengt voedingsstoffen op de juiste plek. Door goed voor je lymfestelsel te zorgen kun je veel gezondheidsproblemen voorkomen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees meer over je lymfe:

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
redacteur
redacteur

Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?