Bewustzijn

Wijsheid van Harry Potter: zijn drie beste levenslessen

Door redacteur
Wijsheid van Harry Potter: zijn drie beste levenslessen

Is Harry Potter ook een van jouw lievelingsfilms of -boeken? Dan heb je vast gemerkt dat er veel wijsheid in Harry Potter verstopt zit. Wil je weer even heerlijk wegdwalen in de wereld van Harry Potter én iets leren? In dit artikel lees je de drie beste levenslessen uit Harry Potter!

Harry dankt zijn succes aanzijn talent en zijn lot, maar vooral aan zijn doorzettingsvermogen en inzet.

1. Harry accepteert zijn litteken

‘Heb je je nooit afgevraagd hoe je aan dat litteken op je voorhoofd bent gekomen?’
– Hagrid tegen Harry, Harry en de Steen der Wijzen (2001)

Het litteken in de vorm van een bliksemschicht staat voor de hele intrige rondom Harry Potter: het verbindt Harry met zijn verleden als gevolg van de vreselijke vloek Avada Kedavra die Voldemort over hem uitsprak. Het litteken herinnert hem (indien nodig) aan de dood van zijn ouders. Het verbindt Harry en Voldemort in het heden omdat het enorm pijnlijk wordt zodra de laatste in de buurt komt. En het knoopt aan bij de toekomst, de eeuwigheid zelfs, want Harry zal zijn litteken nooit meer kwijtraken, zoals Perkamentus hem aan het begin vertelt. Maar het is vooral Harry’s handelsmerk: aan dit bijzondere litteken wordt hij herkend en het maakt hem beroemd.

Onze littekens getuigen van onze verwondingen, zijn ons archief, herinneren ons eraan dat we van vlees en bloed zijn en geen plastic poppen van de lopende band. Laat in deze tijd van Instagramfilters, influencers en schoonheidsidealen een ander geluid horen door te kiezen voor imperfectie. Laat je wijnvlek, littekens of moedervlekken shinen: het is deels daardoor dat je bent wie je bent.

Lees verder: Tips van een therapeut: zo ontwikkel je meer zelfliefde

2. Harry is een doorzetter

‘Nee, hier ben ik geboren. Ik kom niet terug in de huid van een ander.’
– Harry, Harry Potter en de Relieken van de Dood, deel 2 (2011)

Henri Poincaré, veelzijdig wetenschapper in de lijn van Perkamentus, zei ooit: ‘Hoe getalenteerd je ook bent, je bereikt nooit iets groots zonder ervoor te werken.’ Harry dankt zijn succes aanzijn talent en zijn lot, maar vooral aan zijn doorzettingsvermogen en inzet.

Doorzettingsvermogen is ook de belangrijkste eigenschap van een Zoeker: een Zwerkbalwedstrijd draait om de bereidheid van de Zoeker om zonder te stoppen achter de Gouden Snaai aan te blijven gaan. Blijf net als Harry Potter tijdens zijn Zwerkbalwedstrijden gefocust op je doel: dat wil je bereiken en niets kan je ervan afhouden.

Harry heeft alle beproevingen die hij heeft doorgemaakt overleefd. Hij komt er elke keer gehavend maar ook volwassener uit. ‘Wat me niet doodt, maakt me sterker,’ zei Nietzsche, een filosoof die Harry kennelijk erg inspireert. Proef na proef zet Harry door. Maar hij hield stand, hij heeft doorgezet tot aan het eind van zijn zoektocht.

J. K. Rowling heeft vast deze karaktertrek op haar held overgedragen: vergeet niet dat ze het manuscript van Harry Potter en de Steen der Wijzen aan tientallen uitgevers heeft aangeboden voor het werd gepubliceerd.

Het helpt als je het visualiseert. Je kunt het werk in meerdere kleine doelen opdelen en voor elke etappe een deadline vaststellen op een routekaart. Om het niet halverwege op te geven en op koers te blijven, moet je altijd de finishlijn bepalen en regelmatig over je schouder kijken om te zien hoever je al gekomen bent.

Lees ook: Ontdek je hartsverlangen met dit verbeeldingsavontuur

3.Harry maakt zijn eigen keuzen

‘Hij heeft me naar Griffoendor gestuurd omdat ik niet naar de Zwadderich wilde.’ ‘Precies. Dat onderscheidt je van Marten Vilijn. Onze keuzes, Harry, laten veel beter zien wie we werkelijk zijn dan onze vaardigheden.’
– Harry en Perkamentus, Harry Potter en de Geheime Kamer (2002)

Op het eerste gezicht zou je kunnen denken dat de hele intrige van Harry Potter is gebaseerd op het lot: Sybilla Zwamdrift (Sybilla is afgeleid van de Sybillen, maagdelijke prinsessen die in de klassieke oudheid voorspellingen deden) voorspelt aan Perkamentus: ‘Hij die de macht heeft om de Heer van het Duister te verslaan is in aantocht… Hij zal geboren worden uit degenen die hem drie keer verslagen hebben, hij zal worden geboren als de zevende maand ten einde is… en de Heer van het
Duister zal hem als zijn gelijke markeren, maar hij heeft een kracht die de Heer van het Duister niet kent… en de een zal sterven door de hand van de ander want geen van hen kan leven zolang de ander overleeft.’ (Harry Potter en de Orde van de Feniks).

De belangrijkste gebeurtenissen lijken voort te vloeien uit een ‘het stond geschreven’ alsof er geen alternatieven zijn. Toch zijn er twee bepalende momenten waarop de personages er dankzij hun sterke persoonlijkheid in slagen het lot een andere wending te geven. Normaal gesproken bepaalt de Sorteerhoed naar welke afdeling een leerling gestuurd wordt op basis
van zijn plannen, talenten en ambities. Tijdens de verdeling over de vier afdelingen van Zweinstein mompelt Harry met dichtgeknepen ogen: ‘Niet naar Zwadderich… niet naar Zwadderich…’ Net als zijn moeder elf jaar eerder vindt hij zo’n grote
kracht in zichzelf, dat de Sorteerhoed buigt en hem naar de rood-gouden afdeling stuurt.

Bepaalde facetten in ons leven liggen vast, we kunnen er niet aan ontsnappen. We kunnen niets veranderen aan de familie waarin we geboren zijn, ons sociale milieu en ons karakter. Maar soms moeten we ons ervan kunnen losmaken. Stel jezelf de vraag: wat wil ik echt?

In jouw voertuig moet jij de chauffeur zijn en je niet als bijrijder bij elke scherpe bocht heen en weer laten slingeren. Maar zelfs al verloopt het leven even chaotisch als de Collectebus die door de straten van Londen rijdt, je hebt het recht om het
stuur stevig in handen te houden en te kiezen welke kant je uit gaat!

Lees verder: Last van het ‘met alle winden meewaaien’-syndroom? Zo vergroot jij je zelfvertrouwen!

Doe en denk als Harry Potter

Doe en denk als Harry Potter

Dit is een fragment uit Doe en denk als Harry Potter. Wie is er niet op zoek naar meer magie in het dagelijks leven? In Doe en denk als Harry Potter maak je kennis met de levenslessen van de beroemdste tovenaar ter wereld. Leer om volhardend en genereus te zijn, leer hoe je moeilijke situaties het hoofd kan bieden, leer van fouten en naar emoties te luisteren. En vooral: zorg altijd voor je vrienden.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze magische artikelen:

Deel dit artikel online
redacteur
redacteur

Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Waarom doe ik zo?
€ 20,00

Waarom doe ik zo?

Robert Jackman

Tem je triggers en begrijp je impulsieve reacties beter met de inzichten die Robert Jackman in ‘Waarom doe ik zo?’ geeft.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?