Gezondheid

Waarom spiritualiteit fantastisch is voor je gezondheid (en vooral je lymfesysteem!)

Door redacteur
Waarom spiritualiteit fantastisch is voor je gezondheid (en vooral je lymfesysteem!)

Spiritualiteit, zingeving en je ziel hebben meer met je gezondheid te maken dan je misschien zou denken. Vooral je lymfestelsel is je erg dankbaar wanneer je je meer bezig gaat houden met spiritualiteit. Hoe helpt spiritualiteit bij je gezondheid en zorgt het voor minder stress? Lymfestelsel-expert Gerald Lemole legt je uit waarom.

Als we afhankelijk zijn van iets wat van buiten ‘in ons leven komt’ als bron van geluk, kan het er ook weer ‘uit verdwijnen’.

Lichaam, geest en ziel

De afgelopen twintig jaar is dit uitgebreid met aandacht voor het verband tussen lichaam en geest: de rol van de psychologie op het welzijn en het snijvlak tussen wat er tussen de oren gebeurt en wat zich in de rest van het lichaam
afspeelt.

Maar er is een belangrijk derde gebied dat nog weinig aandacht krijgt: spiritualiteit. Het is aangetoond dat deze dimensie – geest en ziel – een sleutelrol speelt in ons optimale welzijn. Door de medische wetenschap is vastgelegd dat de spirituele aspecten van ons leven essentieel zijn voor de circulatie, en ook voor het voorkomen en herstellen van ziekten. Dit is echt de manier om over welzijn van het gehele lichaam te denken: in de drie dimensies van fysiek, mentaal en spiritueel welzijn.

Lymfe en spiritualiteit

Dat geldt ook voor lymfestroom. De grote mysticus, wetenschapper, onderzoeker en docent Emanuel Swedenborg, die rond 1741 voor het eerst de aanwezigheid en acties van het lymfestelsel identificeerde, noemde de hersen- en ruggenmergvloeistof ‘de spirituele lymfe’. Hij begreep dat het stromen van vloeistoffen in ons lichaam essentieel was voor een goede gezondheid.

Dit artikel gaat echter niet over het benoemen van het lymfestelsel als een soort spiritueel systeem; het gaat over hoe je je eigen ziel gebruikt om je totale gezondheid te verbeteren. Hoe kan je ziel een directe invloed hebben op tastbare biologische systemen en processen? Het lichaam en de hersenen zijn tenslotte gecentreerd in tijd en ruimte, maar er is een deel van de geest dat op ‘metafysiek’ niveau opereert, wat betekent dat het niet beperkt is door de grenzen van tijd en ruimte, en die grenzen zelfs overstijgt.

We willen niet impliceren dat een geaarde ziel automatisch betekent dat je een sterke circulatie hebt, maar we denken wel dat je het belang van deze derde dimensie zou moeten overwegen, omdat het verband houdt met je algemene gezondheid en welzijn.

Waarom spiritualiteit helpt

Waarom zou spiritualiteit goed zijn voor je gezondheid? Onder andere omdat het je helpt omgaan met stress. Stress voelt niet alleen alsof je geest door een blender is gehaald, chronische stress heeft ook tientallen negatieve effecten op je gezondheid. Stress is niet alleen iets wat je moet zien te hanteren. Stress valt je aan. Je kunt de aanval vermijden of je kunt je verdedigen. In het leven is het onmogelijk om stress te vermijden. Stress is gewoon een resultaat van het leven dat we leiden.

Veel stress? Waarom het stresshormoon cortisol zo ongezond is + 9 tips om het te verlagen

Hoe ga je om met de negatieve gevoelens die kunnen leiden tot pijnlijke fysieke gevolgen? Er zijn natuurlijk alledaagse tactieken die je kunt gebruiken om de effecten van stress te verlichten. Maar als we eens verder kijken dan de snelle oplossingen en nadenken over een systematische benadering van het omgaan met de negatieve effecten van stress?

De ziel moet je zien als ons zijn, ons pure bewustzijn. Verbindingen met onze ziel worden meestal uitgedrukt in een religieuze houding en activiteiten, maar kunnen ook bereikt worden door spirituele oefening en ethische en morele principes. Dingen die jou helpen om vanuit een positieve houding te starten en niet vanuit emotionele negativiteit kunnen je helpen jou en je geheime rivieren veiliger te houden.

Je ziel als hulpmiddel bij stress

Het vermogen om de ziel te gebruiken begint met je aanvankelijke verdediging tegen stress in het leven. Hoe we uiteindelijk op stressvolle situaties reageren is onze eigen verantwoordelijkheid. Dat kan beginnen met ontspanningstechnieken, die al onze systemen kunnen helpen kalmeren. De voordelen van yogabeoefening en ontspanning bestaat eruit dat ons ‘korte lontje’ langer wordt en we positieve reacties op een stressfactor kunnen kiezen, en niet reageren met boosheid, depressie, angst of andere negatieve emoties die schadelijk zijn voor ons lichaam.

Ontspannende activiteiten

Regelmatig yoga, massage en andere ontspannende activiteiten beoefenen geven ons de mogelijkheid om de emoties te observeren die in ons dagelijks leven ontstaan. Als we ontspannen zijn, kunnen we tegen onszelf zeggen: wil ik echt díé emotie kiezen? Wat kan ik ervoor in de plaats zetten? Ons spirituele begrip geeft ons nieuwe opties: compassie, empathie, vergeving en vriendelijkheid.

Dus het is niet zo dat yoga of ontspanning ervoor zorgt dat stress verdwijnt. Ze geven je echter wel de kracht en emotionele steun om op de stress te reageren en die te hanteren – door gedrag dat je lichaam helpt en niet schadelijk is.

Eeuwig aanwezig

Het meest opmerkelijke van bezielde oplossingen voor onze problemen gebruiken, is dat toegang tot zo’n aanpak niet komt en gaat met de onvermijdelijke hectiek van het leven. Ja, in het dagelijks leven krijgen we misschien wat we willen, maar als we afhankelijk zijn van iets wat van buiten ‘in ons leven komt’ als bron van geluk, kan het er ook weer ‘uit verdwijnen’.

Maar de geest en ziel zijn per definitie eeuwig aanwezig en beschikbaar in alle situaties. Spirituele oefening kan ons helpen om vrede en vreugde te ervaren, die altijd binnen ons aanwezig zijn om herkend te worden; onze innerlijke vrede.

Emanuel Swedenborg opperde dat we het idee toepassen dat elke gedachte en handeling geëvalueerd kunnen worden op de kwaliteit van hun ‘nut’. Deze spirituele blauwdruk kan ons helpen doel, betekenis en vrede te ervaren, zelfs wanneer dingen niet gaan zoals we hopen. We kunnen overal zoeken naar de zon die achter de wolken schijnt, en in plaats van negativiteit te kiezen, kunnen we iets positiefs vinden wat nuttig is voor onszelf en anderen.

Boekentip van de redactie: Lymfe

Dit is een bewerkt fragment uit Lymfe van Gerald Lemole. Ons lymfestelsel maakt onderdeel uit van ons immuunsysteem en is een zeer onderschat orgaan. Een goede flow in deze ‘rivier van het leven’ beschermt organen en bloedvaten, zorgt voor de afvoer van afval- en giftige stoffen en brengt voedingsstoffen op de juiste plek. Door goed voor je lymfestelsel te zorgen kun je veel gezondheidsproblemen voorkomen.

Optimaliseer jouw lymfe en bestel jouw exemplaar met gratis verzending bij Boekenwereld.com

bestel nu

Lees verder over je lymfestelsel:

Deel dit artikel online
redacteur
redacteur

Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?