Gezondheid

Darmflora-deskundige: zo kun jij de toxische ballast in je lichaam verminderen

Door Paulien Franken
Darmflora-deskundige: zo kun jij de toxische ballast in je lichaam verminderen

Je lichaam reinigen zónder dat je een strikte detox-kuur volgt. Het kan! Darmflora-deskundige Paulien Franken legt in dit artikel uit hoe je ‘toxische ballast’ opruimt. “Bijvoorbeeld door de juiste voeding te eten én op de juiste manier te eten. Je gezondheid verbetert, je krijgt een mooiere huid, een helderder hoofd en meer energie.”

Als je de hele dag eet, doe je de hele dag een beroep op je vertering en geef je jouw darmen niet de kans om zichzelf schoon te maken.

Grote vermoeidheid

Ik heb goed nieuws voor je! Jouw lichaam zit zo fantastisch in elkaar dat het bijna alles zelf kan oplossen. Maar in onze westerse wereld staan we aan zoveel kwalijke invloeden bloot dat het geen kwaad kan om je lijf een handje te helpen. En dat is makkelijker dan je denkt.

Met slechte invloeden bedoel ik alles wat niet goed voor je is, op allerlei vlakken. Het vormt een te grote belasting voor jouw systeem. Je kunt deze invloeden ‘toxisch’ noemen, al klinkt dat misschien heftig. Het kan bijvoorbeeld de vervuilde lucht zijn die je inademt of de bewerkte voeding die je eet. Deze toxische ballast zorgt voor veel ongemak, zoals vermoeidheid. Stel je eens voor dat je de hele dag een zak vol afval met je meezeult. Zonde van je energie!

Voeding die je beter kunt vermijden

Gelukkig beschikt jouw lichaam over ontgiftings- en uitscheidingssystemen. Je kunt niet even iets doen aan de lucht die je inademt. Maar er zijn genoeg dingen die je wél kunt doen om de toxische ballast te verminderen. Je kunt natuurlijk een detox volgen, maar met enkele eenvoudige aanpassingen aan jouw leefstijl kun je ook al mooie stappen zetten. Wat je daarvan merkt? Je gezondheid verbetert, je krijgt een mooiere huid, een helderder hoofd én meer energie.

Om te beginnen: je kunt veranderen wat je eet en zo direct jouw toxische belasting verminderen. Een top 3 van wat je beter kunt laten staan:

 • Gefrituurde producten

  Alle gefrituurde producten zijn een aanslag op je darmen en je darmflora. Door het proces van frituren verandert de samenstelling van de voeding. Dus waar de gewone aardappel best wel gezonde eigenschappen heeft, zijn friet en chips ineens ongezond. Ook groentechips… Als je nou stiekem denkt dat frituren in olijfolie misschien wél gezond is, moet ik je teleurstellen. De gezonde olijfolie is de onbewerkte en ongebleekte variant: de extra vierge olie. Deze moet je niet verhitten, omdat hij bij relatief lage temperaturen al verbrandt. En dan is je gezonde olie ineens toxisch geworden.

 • Geraffineerde suiker en producten met suiker

  Een teveel aan suiker kan jouw lichaam niet aan. Je lichaam is heel slim en slaat dit op als vet voor magere jaren. Maar ja, dat soort jaren kennen wij niet meer, dus je hebt dat extra speklaagje echt niet nodig.
  Daarnaast voedt suiker de slechte microben in je darmen zoals bijvoorbeeld schimmels. Een schimmel die je mogelijk kent, is Candida. Een Candida-infectie wordt door het eten van suiker erger. Je voedt de schimmels, dus die worden steeds sterker en groter in aantal. De good guys in jouw darmen zijn in continue strijd, om voedsel en leefruimte, met andere darmbewoners. En ze delven compleet het onderspit als jij jouw legertje aan bad guys, zoals Candida, maar blijft voeden. O ja, jouw darmflora helpt ook mee bij het opruimen van afval. Dus een verzwakte flora betekent meer rotzooi met je meedragen.

 • Alcohol

  Er zijn wetenschappelijke onderzoeken die uitwijzen dat rode wijn gezond is. Of een glas alcohol per dag. Maar: laatst hoorde ik iemand de wijze opmerking maken dat wanneer alcohol vandaag de dag op de markt gebracht werd, het verboden zou worden. Want toxisch. Daar heb ik niets aan toe te voegen.

Zo kun je ontgiften en uitscheiden

Zakt de moed jou in de schoenen? Niet nodig! Ook al ben je aan veel belasting blootgesteld, je kunt er eenvoudig iets aan doen: ondersteun je ontgiftings- en uitscheidingssystemen. Dat kan op veel verschillende manieren. Bijvoorbeeld door de juiste voeding te eten én op de juiste manier te eten. En je moet natuurlijk wel stoppen met jouw toxische gewoonten. Anders ben je aan het dweilen met de kraan open.

Ondersteun je lever (met witlof en andijvie!)

Je lever heeft heel veel functies, maar staat tegenwoordig vooral bekend als ontgiftingsorgaan. Deze functie kun je ondersteunen door het eten van bittere groenten zoals witlof, andijvie en spruiten. Ook rucola en paardenbloem doen het goed. Misschien vind je het lastig om zelf te bedenken welke groenten bitterstoffen bevatten. Dat komt doordat er weinig groenten met een uitgesproken bittere smaak verkrijgbaar zijn. Waarom? Omdat wij als mens een voorkeur hebben voor zoet. Dus is uit veel groenten het bittere weg geteeld – en mis je dus de bitterstoffen die zo hard nodig zijn.

Hoe je dit oplost? Eet bij voorkeur biologisch geteelde groenten. Die smaken nog ‘gewoon’ naar zichzelf. Bijkomend voordeel hiervan is dat je geen pesticide-resten binnenkrijgt, dus minder toxische belasting. Dubbele bonus! Probeer eens biologische witlof, die smaakt nog echt bitter. En vergelijk dat dan eens met de niet-bio variant. Het is alsof je een andere groente eet. Jij weet nu dus hoe dat komt.

Eet driemaal per dag

Ik zei het al eerder: je lichaam is een fantastisch werkend systeem dat bijna alles zelf oplost. Behalve als je het onbewust saboteert – en de meesten van ons doen dat dagelijks. Hoe? Nou, door de hele dag door te eten. En als je heel gezond eet? Dan nog. Uiteraard is het beter om gezond te eten dan ongezond. Maar als je de hele dag jouw lichaam belast door er voeding in te stoppen, ontneem jij jezelf de kans om je natuurlijke opruim-mechanisme in werking te stellen.

Dit geweldige mechanisme heet MMC en staat voor Migrating Motor Complex: het zelfreinigende systeem van jouw darmen. Het is met regelmaat actief, namelijk elke 90 tot 120 minuten als je niet eet. Het werkt dus alleen tussen de maaltijden door. En precies daar zit het probleem. In plaats van drie maaltijden per dag, zoals onze opa’s en oma’s deden, eten wij vaak de hele dag door. We grazen.

Als je de hele dag eet, doe je de hele dag een beroep op je vertering en geef je jouw darmen niet de kans om zichzelf schoon te maken. Zonde. Wil je jouw darmen de gelegenheid geven om zichzelf te reinigen? Beperk dan jouw voedselinname tot drie eetmomenten per dag. Daarmee help je jouw darmen in hun natuurlijke reinigingsproces. Daar heb je geen spoelingen voor nodig!

Meer weten over hoe jij je lichaam kunt ondersteunen in het ontgiften en uitscheiden? Volg het online detox programma van darmflora-deskundige Paulien Franken.

Het leefstijlboek van huisarts Tamara de Weijer

Het leefstijlboek van huisarts Tamara de Weijer

In dit boek leert huisarts Tamara de Weijer je hoe je door middel van gezonde voeding en haar heldere 10-wekenplan eindelijk een rustige buik kunt krijgen. Een fantastisch hulpmiddel om je darmgezondheid in topconditie te krijgen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?