Gezondheid

Chinese geneeskunde & schildklierproblemen: dit wil je lichaam je vertellen

Door Jacqueline Rietveld
Chinese geneeskunde & schildklierproblemen: dit wil je lichaam je vertellen

Schildklierproblemen zetten je hele leven op zijn kop. Je voelt je niet meer jezelf; je hormonen nemen een loopje met je. “Holistisch bekeken wijzen schildklierproblemen erop dat je wellicht geneigd bent om de behoeften van anderen altijd boven die van jezelf te stellen,” zegt lichaamsgericht coach Jacqueline Rietveld. In dit artikel legt ze deze holistische benadering volgens de Chinese geneeskunde verder uit.

Wanneer je de neiging hebt om de belangen van anderen boven die van jezelf te stellen, zal je vaak je eigen woorden inslikken.

Holistisch bekeken wijzen schildklierproblemen erop dat je wellicht geneigd bent om de behoeften van anderen altijd boven die van jezelf te stellen. Of misschien weet je zelfs helemaal niet meer wat je eigen behoeften zijn. Volgens Chinese geneeskunde speelt disbalans in het element Aarde – ook verantwoordelijk voor de emoties ‘zorgen’ en ‘medeleven’ – een grote rol bij schildklieraandoeningen. Meer compassie met jouw eigenheid kan helpen om (weer) jezelf te worden ondanks je ziekte.

Auto-immuunziekte

Chronische schildklierproblemen gaan vaak gepaard met een auto-immuunziekte. De ziekte van Graves zorgt voor een te snel werkende schildklier en de ziekte van Hashimoto juist voor een trage schildklierfunctie. Holistisch gezien is ook dat een aanwijzing voor de diepere betekenis van schildklieraandoeningen. Een auto-immuunziekte houdt namelijk in dat je lichaam de eigen cellen aanvalt. Het is in wezen het onderdrukken van jezelf. Mensen met schildklierproblemen zijn dan ook vaak geneigd om zichzelf weg te cijferen ten behoeve van anderen.

Schildklierproblemen volgens Chinese geneeskunde

De traditionele Chinese geneeskunde werkt met meridianen: energiebanen die door het lichaam lopen. De meridianen van zowel de maag als de milt en de alvleesklier lopen beiden over de schildklier heen. De kans is groot dat, wanneer de schildklier niet goed functioneert, er ook iets hapert in de doorstroming van deze meridianen. In de Westerse medische wetenschap wordt steeds meer een verband gezien tussen auto-immuunziekten van de schildklier en diabetes. Deze ziekten komen steeds vaker samen voor. Diabetes is een ziekte van de alvleesklier en heeft volgens de Chinese geneeskunde dus ook te maken met een energetische verstoring in de milt & alvleesklier-meridiaan.

Lees ook: Wat zijn meridianen? Misverstanden en waarheden over deze belangrijke levenslijnen uit Chinese geneeskunde

Element Aarde

De maag en milt vallen volgens de Chinese geneeskunde onder het element Aarde. Het is daarom waarschijnlijk dat een bepaalde disbalans in het element Aarde een rol speelt bij schildklierproblemen. Elk van de vijf Chinese elementen heeft behalve de aansturing van bepaalde organen ook een mentaal-emotionele eigenschap. Bij Aarde is dat het ‘zorgen’; zoals moeder Aarde voor het leven zorgt. Gezond zorgen is medeleven hebben met anderen, maar zonder jezelf daarvoor op te offeren. Wie de eigen behoeften structureel negeert en niet goed voor zichzelf zorgt maar alleen voor anderen, tast de eigen ik-kracht

Je woorden inslikken

Wanneer je de neiging hebt om de belangen van anderen boven die van jezelf te stellen, zal je vaak je eigen woorden inslikken. De keel, waarin de schildklier zich bevindt, is de weg van de uiting. Als verbindende schakel tussen je hoofd en je hart, is je keel het kanaal waarlangs je kan communiceren over je gevoelens en verlangens. Schildklierproblemen kunnen erop wijzen dat je dit niet vaak (of nooit écht) doet.

Aanpassen aan anderen

Onzekerheid over jezelf kan ertoe leiden dat jij de mening van anderen belangrijker vindt dan je eigen mening. Je past je aan de verwachtingen van anderen aan, of aan wat jij dénkt dat ze van je verwachten. In zekere zin ben je een pleaser. Je bent er steeds mee bezig wat anderen van je vinden. Je wil niet lastig gevonden worden. Je wil er heel graag bij horen, bang om niet goed genoeg te zijn. Daardoor slik jij je eigen geluid zo vaak in, dat je tenslotte misschien zelf niet eens meer weet wie je eigenlijk bent en wat je wil.

Invloed van je kindertijd

De neiging om te pleasen en je eigenheid te onderdrukken ontstaat vaak onbewust in de kindertijd. Misschien was er thuis iets aan de hand waardoor er minder ruimte was voor jouw eigen geluid? Een ziek broertje of zusje bijvoorbeeld, waar alle aandacht naar uitging. Een ouder met een sterke mening en een luidkeels uiten daarvan. Of ouders die zelf de neiging hadden hun mening voor zich te houden en zichzelf weg te cijferen voor anderen. Daarmee gaven zij jou als kind een bepaald voorbeeld en je wist niet beter dan dat het zo hoorde.

Compassie voor jezelf ontwikkelen

Wat jouw situatie als kind ook was, je mag jezelf en je innerlijk kind gaan leren dat het oké is om ruimte te geven aan je eigen behoeften. Je mag je eigen geluid weer gaan horen en het naar buiten brengen. Dat kan door weer te leren luisteren naar wat je hart te zeggen heeft. Eerst is dat misschien een zacht geluid en heb je nog de neiging het als onbelangrijk te beschouwen. Maar jouw schildklierproblemen hebben een betekenis voor je, vragen erom compassie met jezelf te hebben. Om jezelf alle ruimte te geven en je eigen geluid te laten horen. Niet door jezelf of anderen te overschreeuwen, maar door in gelijkwaardig medeleven met zowel jezelf als de mensen in je omgeving te praten over wat jij nodig hebt.

Andere balans

Een holistische benadering van schildklierproblemen kan je helpen om weer een nieuwe balans te vinden, zowel lichamelijk als geestelijk. Het zal waarschijnlijk een andere balans zijn dan die je kende van voor je ziekte. Want voordat je ziek werd had je jezelf waarschijnlijk al aangeleerd om jezelf niet helemaal te laten horen. Nú mag jij je eigenheid helemaal gaan omarmen en er uiting aan leren geven. Je meer bewust worden van oude patronen en waar je werkelijk behoefte aan hebt, gaat je zeker helpen.

Daarbij kan energetisch lichaamswerk ervoor zorgen dat blokkades in de lichaamsenergie, zoals in de maag- en miltmeridiaan, worden opgeheven. Je levensvreugde hoeft dan niet langer te worden ingeperkt door je schildklierklachten. Ook als medicatie voor jou nodig blijft ter ondersteuning, zal een dergelijke aanpak je helpen om je innerlijke balans te versterken.

Jacqueline Rietveld heeft een praktijk voor lichaamsgerichte coaching. Meer informatie vind je op: www.avaloncoaching.nl

De vijf elementen

De vijf elementen

Hoe breng je het element Aarde en de rest van de vijf elementen in balans? Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Jacqueline Rietveld
Jacqueline Rietveld

Jacqueline heeft sinds 2010 een praktijk voor lichaamsgerichte coaching en therapie. Ze behandelt klachten door middel van een totaalaanpak op lichamelijk, mentaal, emotioneel en energetisch niveau. Haar missie is om jou te helpen zo vitaal en vreugdevol mogelijk te leven. Daartoe geeft ze Reiki cursussen en begeleidt mensen in individuele coachtrajecten. Haar coaching bestaat uit een combinatie van gesprekken en energetisch lichaamswerk, waarin ze haar kennis op het gebied van o.a. Chinese geneeskunde, holistische voedingsleer en zielsontwikkeling toepast en deelt.

Reactie
  1. Ton Bueno Bibaz 14 juli 2024 - 11:40
    Reply

    Maar wat is dus de oplossing voor een te traag werkende schildklier? Groetjes, Ton.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?