Bewustzijn

Chinese geneeskunde en de vijf elementen: hoe angst je saboteert (+ transformeer je angst)

Door Jitske Dijkstra
Chinese geneeskunde en de vijf elementen: hoe angst je saboteert (+ transformeer je angst)

Iedereen heeft wel eens last van angst; de een wat meer dan de ander. Toch worden we vaak belemmerd in ons doen en laten door angst. Klassiek Shiatsu therapeut Jitske Dijkstra vertelt je meer over hoe angst je leven kan beïnvloeden en hoe je deze kan transformeren naar daadkracht en moed. “Angst is een creatie van onze oneindige creatieve geest. Angst bestaat niet, behalve in je geest.”

Angst is een creatie van onze oneindige creatieve geest.

In je element zijn

De vuurtijd in de 5 Elementenleer gaat over het vermogen om te kunnen transformeren en het vermogen om jezelf en je talenten te kunnen manifesteren. Maar er is één grote dwarsligger die transformatie en manifestatie in de weg staat: angst. De emotie angst hoort bij het waterelement en doet ons vluchten, vechten of bevriezen. De blaas en nieren zijn de organen die bij het waterelement horen. Als we ons door angst laten leiden, dan wordt het manifestatieproces verstoord en kunnen we klachten ontwikkelen in onder andere de blaas, nieren en de rug.

Lees ook: Chinese Geneeskunde: overwin je angst en versterk de energie in je nieren

Als we in ons element zijn dan voelen we ons goed met wie we zijn en wat we doen. De energie stroomt onbelemmerd en je voelt je vervuld, energiek, sterk en gelukkig. Als je je eigen ware natuur zijn gang laat gaan dan groeit en bloeit alles zoals moeder natuur het bedoeld heeft.

In de natuur voltrekken deze processen zich volkomen automatisch. Alles groeit, ontwikkelt en komt tot bloei. Er is niets wat dat in de weg staat. Een boom groeit op een rots en het zaadje van de paardenbloem vindt aarde in een spleet in het asfalt. Maar bij ons als mens is dat wel anders.

Lees ook: Chinese Geneeskunde & de vijf elementen: wat zijn de energieslurpers per element?

Angst

Twee jaar geleden heb ik uitgebreid mensen geïnterviewd om te ontdekken welke obstakels zij in hun leven ervaren die ervoor zorgen dat ze zich niet in hun element voelen. De antwoorden die varieerden hadden een grote gemene deler: angst. Dit is wat mijn lezers antwoordden:

 • Mijn belemmering is dat ik altijd geef en niet kan of durf te ontvangen, want dan ben ik egoïstisch.
 • Ik voel me verantwoordelijk voor alles en iedereen en neem de nood van de wereld op mijn schouders.
 • Schuldgevoel: hoe maak ik de juiste keuzes zonder mensen tegen het zere been te stoten? Hoe maak ik de juiste keuzes zonder tegen mijn eigen principes in te gaan?
 • Mijn grootste obstakel is dat ik niet geloof in mezelf.
 • Zelfbeeld en zelfwaardering: de ander is belangrijker dan ik.
 • Dat innerlijke duivelsstemmetje dat zich geregeld laat horen: doe je het wel goed? Wat zal die ander wel niet denken?
 • Ik pas me altijd aan, omdat ik aardig gevonden wil worden.
 • Mezelf onzichtbaar maken, omdat ik een andere seksuele voorkeur heb.
 • De continue vraag: ben ik wel goed genoeg?
 • Door twijfel stel ik vaak en veel uit. Het kost me moeite complimenten te ontvangen.
 • Ik zie vooral wat er niet is of wat ik beter had kunnen doen.
 • Perfectionisme: alles moet beter, sneller, mooier. Dan ben ik pas oké.

Alle antwoorden weerspiegelen de angst om afgewezen te worden door de ander of, paradoxaal genoeg, door zichzelf.

Onrealistische verwachtingen

We doen dingen niet uit angst voor wat de ander daarvan vindt of wat we er zelf van vinden. Het is meestal niet de buitenwereld die ons verlamt of afremt, maar dat zijn we zelf. We leggen onszelf maatstaven op waar we niet aan kunnen voldoen. Een leven lang zijn we als mens op zoek naar de “heilige graal” in onszelf: zelfliefde en zelfacceptatie die ons verlossen van al het lijden. Net als in een sprookje moeten we onderweg de draken van zelfkritiek en zelfafwijzing zien te verslaan. In sprookjes redt alleen de prins op het witte paard dat. In ons eigen leven moeten we onze eigen prins of prinses zijn.

Het is zo zonde als we onze energie verspillen aan angst. Als we altijd alleen maar de vraag stellen “wat als… ”
Angst is een creatie van onze oneindige creatieve geest. Angst bestaat niet, behalve in je geest. Als je angst kunt creëren met je gedachten kun je ook moed en vertrouwen creëren. Alles wat je hoeft te doen is je bewuste aandacht erop te richten.

Beschermingsmechanisme

De enige vorm van angst die echt is, is angst voor fysieke pijn of voor levensbedreiging. Deze angst is bedoeld om je te beschermen en in leven te houden. We noemen deze vorm van angst reële angst. Alle andere vormen van angst zijn irreëel: het is een beschermingsmechanisme tegen emotionele pijn. Je bent bewust of onbewust bang voor het gevoel dat je ervaart als je angst uitkomt.

Angst als emotie doet de creatiekracht van het waterelement stagneren. We staan stil, nemen geen besluiten en ondernemen geen actie. Terwijl juist de besluitvaardigheid, de daadkracht, de visie en de actie van het houtelement nodig zijn om de creatie te voltooien tot manifestatie.

Obstakels

Angst is als een emmer water op het innerlijke vuur van inspiratie. Want iedere manifestatie begint met inspiratie. Je krijgt een geweldig idee waar je hart direct sneller van begint te slaan. Je wilt er eigenlijk direct aan beginnen. Maar dan komt het hoofd: ons denken gaat met ons aan de haal en creëert de obstakels. Je maakt jezelf wijs dat je je mooie plan niet kunt uitvoeren, omdat:

 • Je het toch niet kunt;
 • Je het niet waard bent;
 • Anderen het stom zullen vinden;
 • Je twijfelt aan jezelf;
 • Je jezelf opeens te oud vindt, of te dik of te dun, of te…;
 • Het niet loyaal is, maar egoïstisch;
 • Je er geen tijd voor hebt;
 • Je eerst nog iets anders moet doen om het te ‘verdienen’.

Onze mind die in staat is om alles te creëren wat we maar willen, houdt ons veilig in het oude vertrouwde. Niet dat dat zo fijn voelt, want als je je verlangens niet kunt vervullen voel je leegte en vaak ook frustratie.

Waterenergie

We hebben de constructieve krachten van de waterenergie nodig om onze angsten te overwinnen. Deze krachten zijn moed, lef, vertrouwen en doorzettingsvermogen. Deze krachten “verslaan” het monster van de angst zoals een ridder te paard zijn tegenstander verslaat.

Als we dit vermogen in onszelf niet kunnen aanspreken en ontwikkelen, dan ontstaat “Emptyness of heart” oftewel leegte in het hart. We voelen letterlijk pijn in ons hart, wat we ook wel hartzeer noemen. Naast deze emotionele pijn kunnen we ook fysieke klachten ontwikkelen aan het hart in de vorm van ritmestoornissen, hoge bloeddruk, slaapproblemen en druk op de borst.

Angsten transformeren naar daadkracht en moed

Het akelige van niet overwonnen angsten is dat het aan je blijft knagen. In dit kader is ook de volgende uitspraak van toepassing: “Een moeilijk besluit duurt maar even maar spijt duurt een heel leven”. Angsten en obstakels zullen er altijd blijven. Dat is een gegeven en soms is het maar goed ook dat je even je gezonde verstand gebruikt en je niet overal zomaar in stort. Maar als we in contact zijn met ons eigen innerlijke vuur dan zijn we in staat om onze angsten te transformeren naar daadkracht en moed. De grootste belemmering wordt dan een uitnodiging om toch te doen waar je diep van binnen naar verlangt.

Lees ook: Vijf elementenleer: hoe jij je innerlijke vuur kunt gebruiken om te manifesteren

Het is wonderbaarlijk om te zien wat er gebeurt als we dit vermogen in onszelf ontwikkelen. Het vermogen om onze eigen verzonnen verhalen en angsten los te laten en er nieuwe voor in de plaats te zetten. Zodat we het oude kunnen transformeren naar het nieuwe en we onszelf volop in het licht van manifestatie kunnen zetten.

De oude Chinezen hebben prachtige wijze uitspraken: “Volg de eerste oprechte opwelling van je hart en geluk zal je deel zijn”. Deze quote is mijn persoonlijke levensmotto. Ik luister altijd naar de eerste oprechte opwelling in mijn hart en volg dat gevoel. En ik kan oprecht zeggen dat geluk, zowel in mijn privéleven als in mijn zakelijke leven, mijn deel is. Dit gun ik jou als lezer ook. Volg die eerste oprechte opwelling, dan zal geluk ook jouw deel zijn.

Jitske Dijkstra is klassiek Shiatsu therapeut, docent Shiatsu Therapie en is gespecialiseerd in de 5 Elementen filosofie en meridiaan-leer. Zij heeft Shiatsu Academie Nederland opgericht. 

De vijf elementen

De vijf elementen

Met De vijf elementen van Jean Haner ontdek je met behulp van de spirituele Chinese geneeskunde jouw eigen unieke persoonlijkheidstype. Welk element domineert je persoonlijkheid: ben je meer een Water-, Hout-, Vuur-, Metaal-, of Aardetype? Aan de hand van een uitgebreide test kom je hier achter.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Deel dit artikel online
Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?