Hooggevoeligheid

Onderprikkeling: een onderschatte bron van stress

Door Mieke Lannoey
Onderprikkeling: een onderschatte bron van stress

Het is hoog tijd om het eens te hebben over onderprikkeling in plaats van overprikkeling, vindt Mieke Lannoey, auteur van Nooit meer de oude “Voor velen is het leven één grote herhaling geworden. Met als gevolg mentale en emotionele onderprikkeling. Kortom: stress!” Zeker de hoogsensitieve High Sensation Seekers (HSS) onder ons snakken naar positieve prikkels.

Prikkelbaarheid, vermoeidheid, neerslachtigheid, zinloosheid… allemaal signalen van een chronisch gebrek aan voedende prikkels.

Chronische verveling

Ik merk bij mezelf en veel andere mensen een soort impasse op. Er is meer onrust in mezelf aanwezig, ik pieker vaker, voel me weinig gemotiveerd en soms zelfs doelloos, ik haal haast nergens nog voldoening uit en de emoties laaien af en toe hoog op. ‘Wat is er toch met mij aan de hand?’ vroeg ik me de laatste tijd soms hardop af.

En toen las ik over onderprikkeling. Wat je kunt zien als een staat van ondervoeding van je zenuwstelsel, veroorzaakt door chronische verveling. Iets waar hoogsensitieve sensatiezoekers (High Sensation Seekers, HSS) erg gevoelig voor blijken te zijn. Prikkelbaarheid, lusteloosheid, vermoeidheid, teruggetrokkenheid, neerslachtigheid, onverschilligheid, zinloosheid… het zijn allemaal signalen van een chronisch gebrek aan voedende en positieve prikkels. Prikkels die we al maandenlang niet meer binnen krijgen. Met als gevolg mentale en emotionele onderprikkeling. Kortom: stress!

Oorzaken van onderprikkeling

In dit artikel verklaar ik waarom we ons massaal onderprikkeld voelen en waarom ik me daar zorgen over maak.

1. Gebrek aan afwisseling en spontaniteit

We leven momenteel in erg voorspelbare omstandigheden. Voor veel mensen is het leven één grote herhaling geworden. We zien slechts een beperkt aantal en veelal dezelfde mensen. Werken steeds op dezelfde locatie. Gaan maar weer eens wandelen in hetzelfde park. We missen de voedende prikkels die nieuwe mensen, omgevingen en activiteiten ons brengen!

We kunnen niet langer onze dagelijkse routines doorbreken met een leuk concert, een verrassende teambuilding-activiteit, een nieuwe sport, een ontspannend saunabezoek, een avond op de dansvloer… Kortom, met de dingen die ons brein een positieve boost geven en het gevoel van sleur laten verdwijnen.

Daarnaast is ook de spontaniteit uit ons leven verdwenen en zijn er heel veel ‘moetens’ voor in de plaats gekomen. Veel mensen hebben momenteel het gevoel tegen hun eigen waarden in te moeten leven en een rem te moeten zetten op hun eigen natuur. Ze voelen zich niet langer trouw aan zichzelf, wat voor innerlijke conflicten zorgt.

2. Te weinig positieve stimulansen

Niet alleen krijgen we momenteel te veel routinematige en te weinig kwalitatieve prikkels binnen, we worden ook nog eens gebombardeerd met bijna uitsluitend negatieve boodschappen. Dag in dag uit worden we overstelpt met verontrustende berichten. Het effect van deze oververzadiging is dat we afgestompt raken en steeds meer uit verbinding gaan: zowel met onszelf als met anderen. Met als gevolg dat de polarisering toeneemt. Er lijkt steeds minder tolerantie te zijn voor andere meningen en visies, terwijl we samenhorigheid meer dan ooit nodig hebben. Want of we het nu willen of niet: we are in this together.

3. Ontbreken van perspectief

Waar we vorig jaar rond deze tijd nog vrolijk ‘skyperitiefden’, in de naïeve veronderstelling dat we hooguit na een paar maanden wel weer ons normale ding konden gaan doen, lijken we nu massaal ontnuchterd en gedesillusioneerd. ‘Gaan we ooit weer terug naar het normale leven? Kunnen we ooit weer normaal reizen, naar festivals gaan, onze vrienden platknuffelen?’ Dit soort vragen houdt ons bezig. Het essentiële thema dat echter schuilgaat achter deze vragen, is zingeving.

Veel mensen zitten in een soort wachtmodus. Passief wachten is zoals een auto die niet weet welke richting uit te gaan en daardoor maar rondjes op een rotonde blijft rijden. In eerste instantie lijkt dit onschadelijk. Maar wat we vergeten, is dat ondertussen de motor wel continu blijft draaien, dat een auto niet gemaakt is om aanhoudend in een lage versnelling rond te toeren en dat je als bestuurder door al dat gedraai wel eens duizelig kunt worden. Passief wachten laat je onbewust dan ook al je energie, focus en innerlijke kracht verliezen.

Bore-out en depressiviteit

Ik maak me zorgen, zorgen over het aantal bore-outs en depressieve klachten die bij veel mensen onbewust aan het sluimeren zijn. Niet door overprikkeling, maar door onderprikkeling. Een danig onderschatte bron van stress. Ik sluit niet af met tips en adviezen, simpelweg omdat deze situatie ook voor mij ongekend is. Ik sluit wel af met een warme oproep: draag extra goed zorg voor jezelf en voor elkaar!

Boekentip: Prikkels bijten niet!

prikkels bijten nietNieuwe prikkels toelaten in het leven is soms beter dan (nog meer) rust nemen. Prikkels bijten niet! brengt uitgebreide kennis en praktijkvoorbeelden over hoogsensitiviteit en de vier extra eigenschappen van hoogsensitieve HSS. De verschillen tussen HSP en hoogsensitieve HSS komen uitgebreid aan bod. Prikkels bijten niet! geeft bewustwording, zelfacceptatie en is een praktische wegwijzer.

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com met gratis verzending.

bestel nu

Lees ook deze artikelen over HSS:

Deel dit artikel online
Mieke Lannoey
Mieke Lannoey

Schrijven is voor mij een manier om ervaringen te verwerken, verbanden te ontdekken, processen te duiden en inzichten te delen. Niet als coach, therapeut of academicus, wel als Mieke. Een mens die zich al (onder)zoekend een weg door het leven baant.

Reactie
  1. Ellen Van Reeuwijk 30 mei 2021 - 07:58
    Reply

    Mooi artikel , maar je hebt toch zelf nog een hoop in de hand. Geen tv of kranten lezen , verminderd al heel veel negatieve prikkels. Ga eindelijk die taal eens leren of iets anders wat je al jaren wou doen. Niet teveel op de maatschappij van nu letten. En lekker je eigen gang gaan

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid
€ 20,00

De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

Anne Fleck

'De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid' van Dr Anne Fleck geeft je meer energie door de kracht van voeding en leefstijl.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?