Bewustzijn

Onverwerkte pijn voelt donker aan: uit je pijn stappen en in je kracht komen

Door Nadine Carter
Onverwerkte pijn voelt donker aan: uit je pijn stappen en in je kracht komen

Je kunt onverwerkte pijn zien als een rotsblok, dat de toegang tot jouw innerlijke kracht verspert. “Om erbij te komen, moet je dus dwars door de pijn heen. En juist dat gevoel probeer je vaak al van jongs af aan angstvallig te vermijden,” zegt therapeut Nadine Carter. Ze laat in dit artikel zien hoe je uit de pijn kunt stappen en in je kracht kunt komen.

Opgeslagen pijn voelt donker aan, maar heeft juist liefde en aandacht nodig. Het zijn de overtuigingen die jou op de plek houden waar je niet wilt zijn, waar je klem zit tussen je angst en je verlangen.

Je lichaam slaat pijn op

Onze grootste angst is niet dat we niet goed genoeg zijn. Onze grootste angst is dat we over een grenzeloze macht beschikken. We zijn vooral bang voor het licht in ons en niet zozeer voor de duisternis.’ – Marianne Williamson

Je innerlijke kracht zit diep in jou. Het is je kern. Hij is er altijd, ook op de momenten dat je ’m voor je gevoel kwijt was. Waarom zijn we toch zo bang voor onze innerlijke kracht, voor ons licht?

Jouw ziel heeft al een lange reis achter de rug, zowel in vorige levens als in dit leven. Alle onverwerkte pijn slaat zich op in jouw lichaam. Het ligt als het ware vóór de ingang van jouw kracht. Om hierbij te komen, moet je dus dwars door de pijn heen. En het is juist díe pijn die je vaak al van jongs af aan probeert te vermijden om te overleven. Hij is te groot om als kind te voelen.

Er is nog een reden waarom we bang zijn voor onze innerlijke kracht. In je kracht gaan staan, maakt dat je gezien wordt – en dus ook afgewezen kan worden. De angst voor afwijzing kan net zo diepgeworteld in jou zitten als je innerlijke kracht.

Overlevingsstrategieën uit de jeugd

Wanneer jij in je jeugd iets meemaakt wat ‘te groot’ is – en dat is het voor een kind al gauw – dan ontwikkel je een strategie om te overleven. Je stopt met voelen, trekt je terug of gaat zorgen voor een ander. Allemaal overlevingsstrategieën om niet bij je eigen pijn te hoeven zijn en om niet gezien en gehoord te worden. De pijn van de ervaring sla jij onbewust op in je systeem.

Opgeslagen pijn voelt donker aan, maar heeft juist liefde en aandacht nodig. Het zijn de overtuigingen die jou op de plek houden waar je niet wilt zijn, waar je klem zit tussen je angst en je verlangen.

Je licht laten stralen

Wanneer jij niet meer bang bent voor je innerlijke kracht, zie je hoe groots je bent! Wanneer je niet meer bang bent voor reacties van anderen, kun je ervoor gaan. Dan is er ruimte voor jouw zielsmissie: wat je te doen hebt tijdens jouw leven hier op aarde. Dan kun je jouw licht laten stralen op dat wat licht nodig heeft en hoef jij je niet meer klein te maken, omwille van een ander. Alleen dan leef jij je mooiste leven en doe je het juiste, voor jezelf én voor de ander.

Wat is jouw vonk?

Het leven kan vol worstelingen zitten. Het is aan jou om uit de strijd te stappen en naar je ‘vonk’ te gaan, want dáár vind jij je innerlijke kracht. Wat is jouw vonk, wanneer voel je die? Het is belangrijk om daar goed bij stil te staan. Jouw vonk gaat over verlangen, over levensenergie. Levensenergie voel je wanneer je ergens volledig door Aan gaat. Dat diepe gevoel onder in je buik, waar je oerkracht ligt, waar het diepe weten ligt dat alles goed is. Waar je vertrouwen in jezelf vindt en jij jezelf het mooiste leven gunt.

Levensenergie, de energie die jij door je heen voelt stromen wanneer je naar je hart luistert, je ziel voelt en onvoorwaardelijk van jezelf houdt. Levensenergie, het gevoel in beweging te zijn omdat je Ja zegt tegen jezelf en wat jij graag wilt – en niet in beweging bent enkel voor de ander vanuit angst. Een zuivere levensenergie kent geen angst, duikt niet weg of voelt zich niet schuldig. Die is puur, eerlijk en primair. Licht en sprankelend. En heel vergevingsgezind.

Ik struikel en ik strompel
Over alles wat ik zelf
Voor mijn voeten heb geworpen
Of heb laten liggen
Wat er lag

Ik kan niet verder
Zonder op te rapen
Wat me in de weg ligt
Om te zijn wie ik wil zijn

Dus ik laat los
Ruim op
Schreeuw het uit
Want ik heb een stem

Ik voel en uit
Wat ik te zeggen heb
Duw opzij
Geef terug
Wat niet van mij is

Ik bevrijd mezelf
Van de klem waarin ik zit
De te krappe jas
Die me niet meer zit

Ik beweeg voluit, dans en vlieg
Schaamteloos en volledig
Door mijn leven heen
Richting mijn eigen geluk

Diep in mij
Is het daar
En gaat het nooit meer weg

Adviezen: zo kom jij in je kracht!

1. Durf te voelen wat er pijn doet in je leven

Het is eng, pijnlijk en soms voelt het echt als ‘te groot’… Maar om bij jouw levensenergie uit te komen, om in je innerlijke kracht te kunnen stappen, is het volgende nodig: voelen dat jij sterker bent dan je angst. Beseffen dat je niet je gevoelens bént, dat jij in staat bent om ze te helen en dat er niets kan gebeuren wat jij niet aankunt. Het helpt om je te realiseren dat alles voorbijgaat, dus ook nare gevoelens. Je gehechtheid loslaten maakt je vrij van pijn.

2. Onderzoek het pijnlijke gevoel

De volgende stap is: onderzoek hoelang je het gevoel dat jou zo raakt, al kent. Hoelang ben je al bang om jezelf te laten zien? Of hoelang plaats jij jezelf steeds achteraan in de rij, omdat jij je zo verantwoordelijk voelt voor anderen? Of hoelang durf jij al niet voluit te leven? En waar ken je dit gevoel van? Welke boodschap heb je als kind van je ouders gekregen? Welke overlevingsmechanismen heb je moeten ontwikkelen om je veilig te voelen in jouw gezin van herkomst?

En gaat het nog verder terug? Wat waren bijvoorbeeld jouw ervaringen in de buik? Was je misschien een alleen geboren tweeling? Weten waar je vandaan komt en wat er dus onder jouw overtuigingen ligt, is het begin van jezelf bevrijden van angst en in je kracht gaan staan.

3. Geef het donkere in jezelf aandacht

Bij dit onderzoek word je geraakt, je gaat terug in de tijd en voelt hoe moeilijk het was. Je komt tegen wat je liever verstopt hield – daar zijn die mechanismen voor. Maar op een gegeven moment werken ze niet meer. Je kunt dan niet anders dan Ja gaan zeggen tegen jezelf, je kracht en het leven.

4. Ruim oude kindpijn op

Alleen onderzoek is niet voldoende. Inzicht zonder actie leidt tot frustratie. Je bevrijdt jezelf pas echt en volledig wanneer jij je oude kindpijn opruimt. De een kan dit heel goed zelf via bijvoorbeeld meditatie, de ander heeft er een therapeut bij nodig. Lichaamsgericht werken is hierbij de sleutel. De pijn ligt namelijk opgeslagen in jouw systeem en kan er niet via praten uit, maar moet je lijf wel echt verlaten.

5. Beoefen zelfliefde en zelfzorg

Het opruimen van oud zeer en het doorbreken van patronen die jou op een plek houden waar je niet wilt zijn, brengt je bij zelfzorg en zelfliefde. Ze liggen heel dicht bij elkaar. Je kunt niet zonder zelfzorg bij zelfliefde uitkomen en je hebt zelfliefde nodig om goed voor jezelf te kunnen zorgen. Besef dat jij jezelf kunt geven wat je nodig hebt om je goed te voelen. Neem jezelf serieus en luister naar je innerlijke stem. En handel er ook naar, in het belang van jezelf en daarmee uiteindelijk ook de ander.

Zelfliefde is nodig om je licht te laten stralen. Het straalt namelijk niet alleen voor de ander, maar ook voor jezelf. Het begint bij jou, van binnenuit. Voel dat je de moeite waard bent om jouw licht er te laten zijn. Wees zonder oordeel aanwezig bij alles wat je doet en creëert en vergeef jezelf.

6. Zeg onvoorwaardelijk Ja tegen jezelf

Je systeem opschonen, jezelf bevrijden van oude ballast en belemmerende overtuigingen en uitkomen bij zelfliefde… Na deze stappen kun je volledig Ja zeggen tegen jezelf. Tegen het leven en tegen de ander. Het gaat over overgave aan dat wat er is, acceptatie van dat wat er op jouw pad komt. Over voelen dat je alles aan kunt. Kortom, over in je kracht staan!

‘De pijn is niet te groot
Jouw kracht is sterk genoeg
Met jouw moed ga je door alles heen
Jij weet de weg naar je diepste kern
Kom je bij jouw stralend licht
En word je zoals je bedoeld bent te zijn’

Troostrijke tranen

Wil je meer lezen over het omarmen en helen van je innerlijke kind? Dan is Troostrijke tranen misschien iets voor jou. Marianne Williamson laat ons zien dat we echt alleen maar verder komen in ons leven als we de pijn aangaan en er de tijd voor nemen om uit te vinden wat we ervan kunnen leren. Het is een warm en liefdevol boek, dat je op een krachtige manier ondersteunt om door je pijn en verdriet heen te gaan.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen over oude pijn:

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Nadine Carter
Nadine Carter

Ik ben Nadine Carter, schrijver, therapeut, theatermaker, een verbinder. Ik ga voor eerlijkheid en zuiverheid in alles wat ik doe. Wanneer voelen, denken en handelen gelijk zijn, ontstaat er zuiverheid en eerlijkheid. Van daaruit kun je jezelf zijn in elke verbinding, je mooiste leven leven. Ik schrijf over alles wat jou hierin tegenhoudt, wat je belemmert en deel met je hoe je tot die eerlijkheid en zuiverheid kunt komen, weer kunt worden zoals je bedoeld bent te zijn.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?