Narcisme

Leren houden van jezelf na een ongezonde relatie (+ 3 waardevolle tips)

Door Mjon van Oers
Leren houden van jezelf na een ongezonde relatie (+ 3 waardevolle tips)

Hoe liefdevol ben jij voor jezelf? Zeker na een ongezonde relatie kan je zelfliefde een flinke optater hebben gekregen. Mjon van Oers, auteur van Detox je liefdesleven, geeft 3 waardevolle tips die jou helpen om van jezelf te leren houden. “Omarm en accepteer de leuke en vervelende, comfortabele en ongemakkelijke dingen in jezelf.”

Totdat je echt van jezelf kunt houden, is er innerlijke onrust die ervoor zorgt dat je energie vertroebeld wordt.

Herontdekken: wie ben ik?

Als je ontdekt dat je een giftige relatie hebt gehad, vol misbruik en manipulatie, is je eerste reactie vaak schaamte en zelfhaat. Dit is vooral het geval wanneer je er net van verlost bent. De eerste stap op weg naar meer zelfliefde is: jezelf vergeven. Deze relatie is iets wat jou is overkomen, je hebt hier niet bewust voor gekozen. Het is dan ook tijd om te herontdekken wie je echt bent, zodat je (weer) meer van jezelf kunt houden.

Een groot misverstand

Misschien heb je de neiging om te geloven dat liefde altijd uit de buitenwereld komt; je krijgt het van een persoon of dier. Maar de allerbelangrijkste vorm van onvoorwaardelijke liefde kun je rechtstreeks op jezelf toepassen: zelfliefde. Hoe meer je onvoorwaardelijk van jezelf kunt houden, hoe meer je in staat bent om op dezelfde manier van anderen te houden.

Laten we eerst eens een mythe ontkrachten die wordt geassocieerd met zelfliefde: zelfliefde is niet altijd egoïstisch. Waarom? Zonder voor jezelf te zorgen, ben je niet in staat om echt voor anderen te zorgen. Zelfliefde komt daarom ook andere mensen ten goede. Wanneer je echt van jezelf houdt en jezelf accepteert, kun je ook anderen vollediger liefhebben en accepteren.

Drie inzichten: zo groeit je zelfliefde

Op een gezonde manier van jezelf houden is hét ingrediënt voor meer rust en geluk in je leven. Totdat je echt van jezelf kunt houden, is er innerlijke onrust die ervoor zorgt dat je energie vertroebeld wordt. Dit zal je inspanningen om van het leven te genieten, saboteren. Bovendien, als je niet voldoende liefde voor jezelf hebt, ervaar je eerder de negatieve energie daarvan en van de omstandigheden en mensen om je heen.

De meesten van ons zijn niet of nauwelijks opgegroeid met voorbeelden van zelfliefde. Het is vaak een hele uitdaging om te ontdekken wat het inhoudt om van jezelf te houden. Het kost soms jarenlang innerlijk werk. Hier zijn 3 inzichten die ik heb opgedaan tijdens mijn reis naar meer zelfliefde.

1. Leer de kunst van goede zelfzorg

De meesten van ons zijn losgekoppeld van hun lichaam, verstand, hart en ziel. We leven in een wereld die ons aanmoedigt om op het externe te focussen en naar buiten toe gericht te zijn. Maar leren om van jezelf te houden, gaat juist over het tegenovergestelde: een deel van je energie terugnemen en naar binnen keren.

Er zijn eindeloos veel manieren om zelfzorg te oefenen. Na mijn onderzoek naar de 101 verschillende ideeën over zelfzorg, raad ik aan om met je lichaam te beginnen. Je kunt elke dag tijd besteden aan je verbinden met je lichaam en zo ontdekken wat je nodig hebt. Misschien ben je moe en heb je meer slaap nodig. Misschien doen je spieren pijn en moet je wat rekoefeningen doen.

Of misschien ben je gewoon toe aan een goede voedzame maaltijd. Dit alles lijkt misschien eenvoudig, maar het stuurt een zeer directe en krachtige boodschap naar je bewuste en onbewuste geest dat jij het waard bent om goed verzorgd te worden!

2. Neem tijd voor jezelf

Zelfliefde gaat over het koesteren van je eigen wensen. Het is daarvoor belangrijk om tijd voor jezelf te vinden. Het kan soms lastig lijken, maar het is echt van cruciaal belang voor je welzijn. Anders is de kans groot dat je patronen blijft herhalen en zonder energie komt te zitten, omdat je te veel van jezelf vraagt.

Zelfs als je een goede balans tussen werk en privéleven hebt bereikt, kan het zijn dat je nog steeds de tijd voor jezelf negeert. Dit terwijl tijd voor jezelf eigenlijk het belangrijkste deel van de dag zou moeten zijn. Blok tijd voor jezelf in je agenda en bedenk hoe je ’m wilt doorbrengen. Je zult ontdekken dat je door creatieve bezigheden kan worden vervuld, waarbij je geest kan afdwalen. Of misschien ontdek je andere manieren van zelfexpressie zoals schrijven en dansen. Denk ook eens aan fysieke inspanning in de natuur of juist ontspannende activiteiten zoals begeleid mediteren of het nemen van een warm bad. Hoe schud jij je drukke routines van je af en begin je tijd te investeren in activiteiten die je echt bevredigen en verfrissen?

3. Ga je innerlijke uitdagingen met dankbaarheid aan

Om zelfliefde te beoefenen, is het belangrijk om jezelf met mededogen en aandacht te behandelen. Verander de manier waarop je je fouten waarneemt. Zie ze als kansen om te groeien. Realiseer je dat iedereen worstelt met dezelfde emoties. Allemaal voelen we ons soms onzeker en dat is prima.

Denk als je een fout maakt of iets niet lukt: ‘Wat maakt het uit!’ En probeer het nog eens, maar dan beter. In plaats van defensief te worden en je ego te voeden, kun je dan dankbaarheid voelen voor de kans om te groeien. Als jij je imperfectie begint te zien als een kans om je te ontwikkelen, wordt het leven veel gemakkelijker.

Kritisch en veroordelend naar jezelf zijn is gif voor zelfliefde. De belangrijkste reden waarom we met zelfliefde worstelen, is dat we onszelf veroordelen. Begrijp me niet verkeerd: zelfkritiek is niet altijd slecht. We moeten ons vermogen gebruiken om bepaalde zaken bij onszelf te zien en onze sterke en zwakke punten begrijpen om slimme keuzes te maken. En door zelfreflectie kun je jezelf verbeteren. Maar zelfveroordeling en kritiek worden giftig wanneer ze worden gebruikt om jezelf negatief te onderzoeken.

Een krachtige manier om van jezelf te leren houden, is de acceptatie van alles wat zich voordoet. En als ik álles schrijf, bedoel ik alles! Ik bedoel daarmee dat je de leuke en vervelende, comfortabele en ongemakkelijke dingen in jezelf omarmt en accepteert. Ik noem dit ‘radicale zelfacceptatie’. Ware zelfliefde houdt uiteindelijk in dat je jezelf behandelt met dezelfde compassie, vriendelijkheid en steun die je aan je beste vrienden zou betuigen.

Kies voor plezier

Deze ogenschijnlijk ‘eenvoudige’ tips kosten je in het begin misschien wat moeite. Maar wanneer je ze in je leven toepast, ontstaat het vermogen om jezelf te vergeven en te accepteren. Dat biedt jou een kans op meer zelfliefde na een giftige relatie. Het belangrijkste onderdeel op de weg naar meer liefde voor jezelf is uiteindelijk: kies voor meer vreugde en plezier in alles wat je doet. Dat is de eenvoud van zelfliefde. Dat is ook hoe je het elk moment van de dag in actie kunt brengen. Luister naar dat wat je vreugde en vrede brengt en kies liefde voor jezelf. Het verandert je leven!

Detox je liefdesleven

Detox je liefdesleven

In Detox je liefdesleven van Mjon van Oers leer je gezonde relaties aan te trekken en zelfliefde te cultiveren. Hoe kun je gezonde relaties aantrekken nadat je giftige relaties vaarwel hebt gezegd? Je krijgt de sleutels in handen om op vijf niveaus; mentaal, fysiek, emotioneel, spiritueel en energetisch te kunnen herstellen. Deze holistische aanpak zorgt voor meer bewustzijn, respectvollere relaties en brengt je zin in het leven weer terug.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Mjon van Oers
Mjon van Oers

Mjon van Oers is een toonaangevende autoriteit op het gebied van narcisme in relaties. Haar pioniersgeest levert transformerende publicaties op, waarmee ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen heeft om te herstellen van narcistisch misbruik. Zij is sinds 1992 zelfstandig auteur en schrijft (ook) over bewegen, gezondheid, mens en relaties. Haar publicaties, onder andere over narcisme, verschenen in diverse tijdschriften, online artikelen, e-books en boeken. Mjon schrijft niet alleen, zij geeft ook workshops, lezingen en inspireert als trainer.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?