Spiritualiteit

Hoe de maan je kan helpen om je intuïtie en de connectie met je ziel te versterken

Door Mara Branscombe
Hoe de maan je kan helpen om je intuïtie en de connectie met je ziel te versterken

Mara Branscombe laat je zien hoe je op eenvoudige maar krachtige manieren jezelf kun afstemmen op de maanfasen en zo een sterker intuïtie kunt ontwikkelen. “Als we de maancyclus beginnen te volgen en ons realiseren op welke manieren ze ons beïnvloedt, raken we meteen verbonden met iets groters dan het verhaal van ons ego.”

We zijn ons er misschien niet altijd van bewust, maar we zijn allemaal diep verbonden met de maancyclus die zo’n dertig dagen duurt.

Verbinding met iets groters

Ons lichaam bestaat voor ongeveer zestig procent uit water. Net zoals de maan zorgt voor het tij in oceanen en zeeën, zo voorziet de maan ons ook van eb en vloed – in energetische zin. We kunnen dat waarnemen, als we de tijd nemen om het op te merken.

Als we de maancyclus beginnen te volgen en ons realiseren op welke manieren ze ons beïnvloedt, raken we meteen verbonden met iets groters dan het verhaal van ons ego. Dat houdt vaak een ‘nooit genoeg’-paradigma in: een constante honger naar afleiding, afzondering of multitasking.

Door onszelf te verbinden met de maan ontwaken we uit deze trance. We verbinden onszelf met iets groters. En we kunnen onze intuïtie ontwikkelen. Afstemming op de wassende en afnemende maan helpt ons onze intuïtie te versterken en emotioneel intelligenter te worden.

Beginnen met afstemmen op de maan – 4 tips

1. Reflecteer tijdens de volle en nieuwe maan

Hoe begin je je te verbinden met de maan? Vertrouw op je instinct!

Twee keer per maand – bij nieuwe en volle maan – krijg je de kans om bij jezelf in te checken en te onderzoeken welke gedachten, gewoontes of houdingen je los moet laten om te kunnen groeien. Begin op deze concrete data met je reis om je te verbinden met de cyclus van de maan.

Door regelmatig van deze dagen gebruik te maken om bij jezelf te rade te gaan, kun je duidelijk vaststellen waar je veranderingen moet aanbrengen om het leven dat je het liefst wilt te kunnen leiden.

Wat je vertrouwen in je instincten ook vooruithelpt, is het onderscheiden van een duidelijk ja of nee van binnenuit. Vraag jezelf op deze data af: Dienen mijn gewoonten, activiteiten en keuzes echt mijn hogere zelf?

2. Zorg goed voor jezelf

Een maanverbintenis opent de poort voor de evolutie van je intuïtieve natuur. Terwijl je daaraan werkt, is het van essentieel belang om voedzaam te eten, gehydrateerd te blijven en goed uit te rusten.

De kans is groter dat je een duidelijk antwoord krijgt van je intuïtie als je lichaam niet te kampen heeft met spijsverteringsproblemen, uitdroging en vermoeidheid. Mediteren of minstens 10 minuten per dag in stilte rusten zal ook je intuïtieve vermogen voeden.

3. Vertrouw op je gevoel

Als je merkt dat je twijfelt over een beslissing of een diep gevoel van stress of angst voelt, ga dan na hoe je je voelt in het centrum van je lichaam, met name in je onderbuik. Vertrouw op je gevoel.

Observeer je besluitvormingsproces wanneer je overweldigd of angstig bent. Bewust blijven, je adem ontspannen en jezelf de ruimte geven om te veranderen is de sleutel tot het transformeren van deze gevoelens.

4. Zelfobservatie

Verander langzaam maar zeker gewoontes die ervoor zorgen dat je de waarheid overdrijft, je gevoelens onderdrukt of op schadelijke manieren overreageert.

Observeer jezelf als je op deze specifieke manieren handelt, zodat je je meer bewust wordt van je gedrag. Je bent de getuige van je veranderingen. Merk daarbij ook de maan op en haar constante staat van momentum en evolutie.

Het belang van de nieuwe maan

De nieuwe maan markeert het begin van een maancyclus. Het is een maandelijks startpunt om onze intenties te zetten. Stel je de komende maand voor en laat alle uitkomsten los die vastzitten aan het ‘eindproduct’ van wat je uit het leven wilt halen.

Stel jezelf elke maand op deze dag vragen als:

 • Welke zaadjes plant ik op dit moment?
 • Zijn er projecten of zielszorgpraktijken om deze maand mee te beginnen?

De nieuwe maan is hét moment om je innerlijke leven en interne proces te eren en te overdenken. Onze intuïtie is verhoogd, dus eer deze energie met zachtere, meer contemplatieve praktijken.

Activiteiten zoals een bad bij kaarslicht, extatische dans, herstellende yoga, aquarelleren en creatief schrijven helpen allemaal om je intuïtie in deze tijd te ontwikkelen en te eren.

Het belang van de volle maan

De volle maan markeert het middelpunt van maancyclus. Onze intenties komen nu tot volledige uitdrukking. Dit is een tijd waarin drama, chaos of stress de overhand kunnen nemen, als je je niet bewust bent van je huidige triggers en toestand.

Als we vermoeid zijn of uit balans, kan de energie van de volle maan energie reactiviteit en gevoeligheid versterken.

Aardende oefeningen zoals ademwerk, lichaamsbeweging, goede voeding, rust en creatieve bezigheden stellen ons in staat om af te stemmen op ons lichaam, onze geest leeg te maken en geïnspireerd te raken door waar we van houden.

Een eenvoudige vraag zoals ‘wat kan ik loslaten?’ zal je intuïtie scherp houden in deze tijd.

De maan is je anker

Wees getuige van de vormveranderende maan als je anker. Na verloop van tijd, en met toewijding, zullen je op de maan afgestemde intenties veranderen in heilige rituelen.

Je zielspraktijken (soul practices) nemen in omvang en waarde toe onder de begeleidende roep van de maan. Geleidelijk, laag voor laag, worden verouderde gewoonten afgeworpen. Je ware aard breidt zich uit en stapstenen op je levensreis zullen duidelijk verschijnen.

Weet dat jouw intuïtieve proces uniek is voor jou. Geloven in je vermogen om zo uitbundig te zijn als de volle maan of zo verfijnd en precies als de nieuwe maan zal je eraan herinneren dat je verbonden bent met een universele, hemelse afstemming.

Door je voor advies te wenden tot de maanritmes, zal je van nature neigen naar een diep intuïtief en eerbiedig proces – in harmonie met de kosmische krachten die hier voor ons zijn.

Een maankijk-oefening

Deze oefening om je intuïtie te versterken kan in elke fase van de maancyclus gedaan worden. Je hebt alleen een plek nodig waar je comfortabel kunt zitten of liggen, iets om mee te schrijven en een dagboek.

 1. Kijk naar de maan of visualiseer de maan voor je.
 2. Ontspan je hele lichaam, adem diep in en verwelkom een gevoel van bevrijding.
 3. Maak een intentie om blokkades en negatieve percepties en perspectieven uit je mindset te verwijderen.
 4. Open jezelf om je af te stemmen op je hoogste, meest evenwichtige zelf en begroet de maan als gids in dit proces.
 5. Observeer alle vormen, geluiden, innerlijke impulsen, symbolen of boodschappen die in deze meditatieve staat kunnen opkomen.
 6. Als je klaar bent, vul dan de volgende vragen in en laat de antwoorden vanuit je centrum komen. Je kunt ervoor kiezen om lang te schrijven of om je antwoorden kort te houden. Overweeg om je antwoorden op je spiegel of aan de muur te hangen als herinnering aan je intuïtieve proces.
  • Ik verbind me met…
  • Ik voel…
  • Ik ben geïnspireerd tot/door…
  • Ik heb lief…
  • Ik spreek…
  • Ik voel…
  • Ik verwelkom…
40 dagen Soulwork

40 dagen Soulwork

 • Voel jij de uitnodiging van je ziel om opnieuw connectie te maken?
 • Begin vandaag nog met de online cursus Herstel de verbinding met je ziel van Mara Branscombe en ervaar een diepere verbinding en meer vreugde.
Bekijk deze cursus

Lees ook deze artikelen van Mara Branscombe:

Deel dit artikel online
Mara Branscombe
Mara Branscombe

Mara Branscombe (Vancouver, Canada) is yoga- en meditatieleraar, schrijfster, moeder, kunstenares, ceremonialist en spiritueel coach en helpt anderen op het pad van transformatie. In haar werk verweeft ze mindfulness, zelfzorg, lichaamswerk en natuurrituelen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?