Narcisme

Zo houd je narcisten, energievampiers en andere energieslurpers uit je (liefdes)leven

Door Mjon van Oers
Zo houd je narcisten, energievampiers en andere energieslurpers uit je (liefdes)leven

Voel jij je elke keer volledig uitgeput als je een bepaald persoon hebt ontmoet? Misschien ben je een narcist of andere energievampier tegengekomen! Mjon van Oers, auteur van Detox je liefdesleven, laat zien hoe je deze energiezuigers herkent en uit jouw (liefdes)leven houdt. “Door ze de toegang tot je eigen krachtbron te ontzeggen, weiger je om in hun manipulatie te worden meegezogen.”

Je energie voor jezelf houden is het belangrijkste wat je kunt doen om de balans te herstellen.

Charmant en meedogenloos

In alle relaties is er een uitwisseling van energie, maar narcisten wisselen niet uit. Zij nemen alleen maar, terwijl jij geeft. Het is gebruikelijk dat je niet eens merkt dat deze energievampiers toeslaan. Hoewel ze vaak charmant en aantrekkelijk lijken, zijn het meedogenloze wezens. Je kunt ze niet van je afweren door knoflook om je nek te hangen, maar je kunt jezelf wel informeren, zodat je hun aanwezigheid meteen opmerkt. Leer ze te herkennen, want deze vampiers zijn echt. Dit stappenplan helpt jou hierbij.

1. Weet dat ze bestaan

Zonder duidelijke reden kun jij je volledig uitgeput voelen in de buurt van een bepaald persoon. Als dat zo is, heb je misschien een narcist of andere energievampier ontmoet. Ze komen vaker voor dan je denkt. Wat heel belangrijk is: wees in staat om narcisten en andere energievampiers te zien voor wie ze werkelijk zijn. Wanneer je zelf empathie, compassie en liefde toont, kun je het moeilijk vinden om te accepteren dat iemand die vermogens niet heeft. Omdat je zelf anders bent, kun je het maar moeilijk begrijpen. Je wilt ook gewoon niet weten dat iemand echt zo hard, sluw, meedogenloos, vals en gemeen kan zijn.

Daar komt nog bij dat je het vaak niet snel merkt, omdat hij of zij op verschillende sluwe manieren te werk gaat. Energie zuigende personen herkennen en zien wat er gebeurt, is dan ook de eerste stap om ze uit je leven te kunnen weren.

2. Doorzie hoe ze jou bewerken

Narcisten en andere energievampiers zijn mensen die energie van anderen afpakken, omdat ze er afhankelijk van zijn. Het zijn degenen die te veel van je verlangen. Ze bedenken allerlei manieren om het voor elkaar te krijgen dat jij er voor hen bent, maar ze zijn er nooit voor jou. Meestal vertellen ze je een dramatisch verhaal. Ze vullen je met hun verdriet. Zo proberen ze jouw empathie en medelijden te krijgen. Met hun schijnbare hulpeloosheid maken ze jou tot hun redder.

De meeste narcistische energievampiers zijn zich bewust van wat ze doen. Ze proberen je compleet onder controle te krijgen en te houden. Ze zoeken steeds naar methoden om je op de meest effectieve wijze te bewerken. Als dat lukt, voelen ze zich op de een of andere manier machtiger en energieker. Dit maakt ze nog meer tot een manipulerende en misbruikende persoonlijkheid.

3. Herken de waarschuwingssignalen

Je denkt misschien dat je gestrest bent of gewoon moe, omdat je niet genoeg slaapt. Maar slaap is niet de oplossing wanneer een energievampier de energie uit je zuigt. Ze maken je moe, stelen je tijd en zuigen je leeg. Ze hebben steeds vreselijke honger naar jouw energie. Het energieverlies kan zeer snel gaan, doordat ze bijvoorbeeld stressvolle situaties creëren. Je was misschien eerst een zelfverzekerde persoon en na een paar weken ben je een klein bang vogeltje in een heel grote enge wereld.

Als je normaliter optimistisch bent ingesteld en je krijgt allerlei pessimistische, boze en geïrriteerde gedachten, dan moet je begrijpen dat dit niet jouw normale ‘zijn’ is. Een narcistische energievampier kan een zonnetje in een zeurkous veranderen.

Een langdurige aanval van een energie zuigende vampier kan jou het gevoel van hopeloosheid, verdriet of waardeloosheid geven. Je moet jezelf beschermen tegen deze negatieve invloeden. Angst is vaak de grootste boosdoener. Ga weg als het slechte gevoel blijft. Verbreek al het contact.

4. Schud ze van je af

De belangrijkste afweertechniek tegen deze vampiers is begrijpen dat hun uitingen van woede, angst en haat bedoeld zijn om hen te voeden. Hun negatieve energie is erop gericht om anderen te schaden. Met andere woorden: ze voeden zich met jouw emoties! Wanneer je niet mee wilt werken aan het creëren van nog meer negatieve emotionele energie, kun je hun pogingen om jou uit te lokken volledig negeren. Dat is het meest productieve dat je kunt doen. Heb de moed om je eigen kwetsbaarheden te leren kennen, zodat je niet wordt meegezogen in hun manipulatie. Dan ben je in staat om neutraal en kalm te blijven in de chaos.

Om de vicieuze cirkel van het voeden van energievampiers te doorbreken, moet je de dapperheid vinden om het energetisch evenwicht in jezelf te herstellen. Dit kan door diep te graven naar je eigen krachten en zwakheden en je eigen trillingsfrequentie zo hoog mogelijk te houden.

Door narcisten en andere vampiers de toegang tot je eigen krachtbron te ontzeggen, weiger je om in hun negatieve emotionele toestanden mee te gaan. Bovendien kun je dan als een echt liefhebbend mens de spirituele kracht behouden om het bewustzijn te verhogen en door te geven.

Je energie voor jezelf houden is het belangrijkste wat je kunt doen om de balans te herstellen. En wanneer je zelf in balans bent, is het veel gemakkelijker om narcisten en andere energievampiers uit je liefdesleven te houden. Alle verandering begint in jezelf!

Detox je liefdesleven

Detox je liefdesleven

Detox je liefdesleven is een blauwdruk voor het ontgiften van je liefdesleven om je relaties naar een hoger niveau te brengen, inclusief die met jezelf. Giftige relaties voelen slecht aan en putten je uit. Dit boek biedt strategieën voor iedereen die uit een relatie met een narcist of psychopaat komt of een andere, giftige relatie heeft overleefd.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Mjon van Oers
Mjon van Oers

Mjon van Oers is een toonaangevende autoriteit op het gebied van narcisme in relaties. Haar pioniersgeest levert transformerende publicaties op, waarmee ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen heeft om te herstellen van narcistisch misbruik. Zij is sinds 1992 zelfstandig auteur en schrijft (ook) over bewegen, gezondheid, mens en relaties. Haar publicaties, onder andere over narcisme, verschenen in diverse tijdschriften, online artikelen, e-books en boeken. Mjon schrijft niet alleen, zij geeft ook workshops, lezingen en inspireert als trainer.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?