Liefde & Relaties

Ware liefde versus narcistische liefde: hoe kun je dit onderscheiden van elkaar?

Door Mjon van Oers
Ware liefde versus narcistische liefde: hoe kun je dit onderscheiden van elkaar?

Ware liefde is een van de meest helende krachten in het universum. Daartegenover staat de narcistische nep-liefde die een van de meest duistere krachten is die je kunt ervaren. Maar, hoe kun je de echte ware liefde onderscheiden van de narcistische nep-liefde?

Wat is ware liefde?

Veel van wat we tegenwoordig ‘liefde’ noemen, is eigenlijk geen echte liefde. Het zijn verschillende vormen van lust, affiniteit, affectie, coherentie of narcistische behoeftigheid.

De realiteit is dat ware liefde zeldzaam en enorm kostbaar is. Het moment dat je ware liefde kunt ervaren, is het moment dat je volledig gezien, begrepen, vergeven, geaccepteerd en geliefd bent, zoals jij bent. Dit gevoel is het meest omarmende en bevrijdende gevoel dat je kunt beleven.

Ware liefde gaat over het houden van, zonder voorwaarden. Met andere woorden, ongeacht wat een andere persoon zegt, doet, voelt, denkt of gelooft, heb je ze nog steeds onvoorwaardelijk lief.

Wat is narcistische liefde?

Narcistische liefde is voorwaardelijke liefde en is het compleet tegenovergestelde van ware onvoorwaardelijke liefde. Pas als er aan bepaalde voorwaarde is voldaan zal deze valse vorm van liefde worden verdiend en wordt er genegenheid en vriendelijkheid gegeven.

In feite is de narcistische voorwaardelijke liefde niet eens ‘liefde’ te noemen, want in de ware zin van het woord is liefde altijd onvoorwaardelijk.

Narcistische voorwaardelijke liefde zegt: “Ik zal alleen van je houden, als je dit doet, dat zegt, me dit geeft én doet wat ik zeg”. Met andere woorden; ik hou alleen van je als ik controle over je heb en als je jezelf voor mij opoffert.

Ware liefde versus narcistische liefde

In tegenstelling tot ware liefde, die vrij wordt gegeven, moet narcistisch liefde eerst ‘verdiend’ worden. Zo zijn er nog talloze andere tegenstellingen tussen ware en narcistische liefde zoals:

Ware liefde heeft niets van de andere nodig, narcistische liefde wordt alleen gegeven als er een eigenbelang is.
Ware liefde is onbeperkt, narcistische liefde is beperkend.
Ware liefde duurt oneindig voort. Narcistische liefde duurt zolang de onuitgesproken regels worden gehandhaafd.
Ware liefde opent deuren, narcistische liefde houdt alles gesloten.
Ware liefde nodigt uit tot volledige expressie van jezelf, narcistische liefde bestraft het.
Ware liefde verleent je de vrijheid, die narcistische liefde wegneemt.
Het is niet moeilijk om te zien hoe de narcistische voorwaardelijke liefde een recept is voor een ongelukkige relatie.

De essentie van liefde

Ware liefde nodigt je uit om naar jouw waarheid te leven en om authentiek te zijn. Door je bewust te zijn van deze essentie van liefde, kun je voor altijd breken met de onwetendheid en de illusie van de nep-liefde doorzien.

Iedereen die echt van je houdt, zal je de vrijheid verlenen om compleet jezelf te zijn. Dit is hoe je kunt weten dat het echte liefde is. Verder hoef je niet te kijken of te zoeken naar een diepere betekenis of moeilijke, geavanceerde begrip van Ware Liefde. In essentie is Ware Liefde altijd verbonden met de vrijheid om te zijn wie je bent. Zo simpel is het!

Ware Liefde is altijd verbonden met de vrijheid om te zijn wie je bent.

Gezien de aanzienlijke invloed die een narcistische partner, vriend, ouder, kind of baas kan hebben in jouw wereld, is het verstandig zoveel mogelijk te weten over wie deze mensen zijn, wat hen drijft en hoe je ermee omgaat. De informatie die je nodig hebt om de invloed van narcisme in je leven te minimaliseren kun je vinden in het boek Voorbij het Narcisme in je relaties familie en werk, van Mjon van Oers.

Voorbij het narcisme

Voorbij het narcisme

Wil je meer weten over wat narcisme precies inhoudt en hoe je het kunt herkennen? Mjon van Oers schreef hier het boek Voorbij het narcisme over.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees meer over ongezonde relaties:

Deel dit artikel online
Mjon van Oers
Mjon van Oers

Mjon van Oers is een toonaangevende autoriteit op het gebied van narcisme in relaties. Haar pioniersgeest levert transformerende publicaties op, waarmee ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen heeft om te herstellen van narcistisch misbruik. Zij is sinds 1992 zelfstandig auteur en schrijft (ook) over bewegen, gezondheid, mens en relaties. Haar publicaties, onder andere over narcisme, verschenen in diverse tijdschriften, online artikelen, e-books en boeken. Mjon schrijft niet alleen, zij geeft ook workshops, lezingen en inspireert als trainer.

Reacties
 1. Petra 3 november 2018 - 10:39
  Reply

  Ware Liefde is altijd verbonden met de vrijheid om te zijn wie je bent. De allermooiste zin in lange tijd die ik hier nu mag vinden, thanks Lieve groet Petra

 2. silverwing 12 november 2018 - 14:25
  Reply

  Ware liefde vind zijn wortels in de diepere dankbaarheid en vergeving,kwetsbaar kunnen ,durven en mogen zijn.Diepere liefde is een kracht die je instaat stelt om begrip op te brengen voor diegenen met muren om zich heen, op getrokken uit angst, om gekwetst te worden of te falen. Onvoorwaardelijke liefde stelt je instaat om diegene met muren om zich heen telkens weer opnieuw een kans te bieden om te kiezen voor hun ware zelf en niet aan de oppervlakkige maatschappij toe te geven. Op zoek te gaan naar hun eigen essentie en niet bang te zijn voor de groeipijnen. Ware liefde laat ruimte aan die ander zonder jezelf te verliezen of jezelf te verstikken.Ware liefde is de ziele liefde die overblijft als alle materie wegvalt. De ziel je beste vriend en wegwijzer.

 3. Gre 29 november 2018 - 19:43
  Reply

  Na twee jaar zonder narcist te leven ben ik nog altijd niet vrij! De liefde was 45 jaar voorwaardelijk. Een schijnvrijheid. Afscheid nemen van een leven met een narcist kost opnieuw een halve eeuw. Die heb ik niet. Een 17 e eeuwse spreuk zegt: Jan heeft zijn zelden lief, Is ‘t niet een groot gebrek? Want die zijnzelfs behaagt, behaagt een groote gek. Zelfs 4 eeuwen geleden wist men het punctueel te omschrijven.

 4. Marleen Dries 15 augustus 2019 - 19:28
  Reply

  'k Begrijp helemaal wat er hier omschreven wordt. Maar een voor mij zeer prangende vraag blijft onbeantwoord. Hoe zie je het verschil tussen ware liefde en narcistische liefde, met name in de love bombing fase? Toen ik mijn zeer agressieve narcist leerde kennen was hij aanvankelijk enorm liefdevol. Hij stond met mij op één lijn,... op alle vlakken. We waren het nooit oneens. Al onze interesses, visies en passies waren gemeenschappelijk .Het leek alsof ik de mannelijke versie van mezelf gevonden had. 'Tweelingszielen' noemde hij ons, samengebracht door de sterren. Zo leek het ook, te mooi om waar te zijn. Op 6 maanden tijd heb ik me laten verleiden in het opgeven van mijn job en het verhuizen van mijn mezelf en kinderen naar een andere provincie. Twee maanden later waren we getrouwd. Een jaar later hadden we een kind. De hel brak los. Ying werd Yang. Wit werd zwart. Hemel werd hel. Van volledig mezelf kunnen zijn kwam ik terecht in niets meer kunnen zeggen, doen of zelfs denken. Mijn wereld was zijn wereld. Allesoverheersend. Je moet het meegemaakt hebben om te weten waar het over gaat. Nog nooit heb ik zoveel angsten moeten doorstaan, de dood in de ogen moeten kijken,... het was verschrikkelijk. Ik voel me ongelooflijk bedrogen en om de tuin geleid. Maar hoe had ik dit kunnen zien? Hoe had de eens zo liefdevolle man die me met zoentjes en gedichtjes wakker maakte, me geblinddoekt meenam naar de duinen om te genieten van de zonsondergang, kunnen herkennen als de man die hij werkelijk is? Zolang ik dat niet weet, blijf ik er ver van weg. De man, en vooral de "liefdevolle man", is voor mij een grote vijand geworden. Niet te vertrouwen en angstaanjagend.

  1. Inge 24 februari 2020 - 18:10
   Reply

   Hey Marleen, Ik heb t zelfde meegemaakt ,ook alles verkocht en met kinderen en alles naar ander land verhuisd, wanneer we daar net uitgepakt waren begon dezelfde hel als jij beschrijft. Kleineren, uitlachen, zelfs fysiek geweld en zeker elke dag verbale intimidatie.... Nu gaat t goed met mij en de kinderen, ik wilde gelukkig niet huwen, hij vroeg dat inderdaad na 6maanden al. Hier ben ik helemaal van nul moeten beginnen, het was zeer moeilijk maar ...wie laatst lacht... Ik wou jou dit even laten weten zooo herkenbaar Groetjes

 5. Just me 4 november 2019 - 06:01
  Reply

  Zo is het precies Ze spiegelen je...zeggen je tweelingziel te zijn... Eerst denk je een hemel op aarde te hebben gevonden/het winnende lot uit de loterij...dan inene meestal binnen 3 mnd (=mijn ervaring..veranderd hij krijg je met de duivel himself te maken) De oplettende kijker herkent t wél ze krijgen een lege blik in de ogen...zo is alles liefde en ineens verstart hun blik geven ze je een rot opmerking...kijk ze recht in de ogen aan en je ziet de lege blik zonder gevoel...soms met triomfantelijk glimlach als je daarop blijft letten komt t goed... Plus ze zijn vol van zichzelf ze zijn zo goed in hun job oid...en mijn ervaring was ook hij kopieert je wat jij zegt zegt hij exact zo tegen een ander lijkt wel of ze geen eigen denkpatroon hebben...het blijft gewoon Goed opletten dus want je wilt geen 2e of 3e keer meer zo'n figuur in je leven,. Ik kijk ook extra uit...heb al gemerkt dat er erg veel van die personen zijn nu ik er op let...laat me ook niet meer 1,2,3 inpakken met blablabla complimenten...dus dat zou t verschil zijn denk ik ...want ware liefde doet niet zo overdreven met dat hij of zij zo vol is van zichzelf

 6. Ingeborg mombeek 4 november 2019 - 12:02
  Reply

  Lieve mensen zijn er ook nog,een relatie moet stilletjes aan groeien,in de fase van verliefdheid zie je alleen wat je wil zien,laat giftige mensen nt je verdere leven vergallen, geef ze nt de macht om jezelf op te geven,er zijn echt nog wel goede mensen,het leven leert je vanalles,zonder geloof hoop en vriendschap en liefde is het leven nt de moeit waard,neem je tijd om te herstellen,het is echt nooit te laat.

 7. Ria roukema 16 februari 2020 - 01:22
  Reply

  Je ziet het inderdaad niet in het begin. Ik dacht ook dat ik m'n tweelingziel had gevonden. Alles was zo overweldigend en dat voelt heel fijn. Je denkt dat hij het beste is wat je kan overkomen totdat..... En toen zag ik het ook nog niet direct pas na 3 jaar. Ondertussen geen contact met m'n kinderen en haast geen geen vrienden meer. 6 keer weggevlucht en teruggegaan. Nu weg maar gehackt gestalkt en met de dood bedreigd. Fysiek bedreigd straatverbod enz. Nu is het rustig omdat ik weer de politie heb ingeschakeld. Maar hij heeft mij gezworen dat ik van hem ben en dat ik nooit van hem afkom. Ik weiger in de angst te gaan en gelukkig woont hij 200km verder. Lang leve onze narcistische vrienden. En je verwerkt deze dingen alleen omdat je omgeving er meestal geen begrip voor heeft. ❤️️

 8. Linda Wuijts 17 februari 2020 - 09:35
  Reply

  Wat herkenbaar! Ik ben na jaren uit een relatie gestapt en kwam er daarna pas achter dat hij een narcist was. Ik heb er veel van geleden, maar ook veel over mijzelf geleerd. Ik heb er zelfs een boek over geschreven en uit gebracht, ondanks mijn angsten. Gelukkig ben ik nu al 10 jaar in een echte liefdes relatie. Ik ben heel dankbaar!

  1. Joost kostelijk 2 januari 2021 - 13:03
   Reply

   Echte liefde is een zegen van God hij houdt van mensen die hem ook dierbaar zijn Als je maar in de liefde geloofd dan houden meer mensen van je zoals je bent net als ik wat ik geef liefde aan vrouwen omdat ik dat voor hun over heb

 9. Tara 23 februari 2020 - 10:38
  Reply

  Alleen nog maar narcistische liefde ervaren. Maar ook gegeven. Wel echt geprobeerd steeds weer. Maar het is heel kwetsbaar zo lief te hebben want dan kan je zo gekwetst worden. Zo voelt het nu nog voor mij. Je moet jezelf echt open kunnen stellen en zonder bescherming liefde aan durven gaan. Maar na zoveel pijn in de liefde is mijn bescherming alleen maar hoger geworden. Hoop het nog steeds te gaan ervaren op aarde. Vraag me af of die onvoorwaardelijke liefde wel past in deze dualiteit waarin we leven. We zijn al onvoorwaardelijke liefde. Maar kwamen hier iets anders ervaren❤

 10. grandmatje 2 juli 2021 - 02:50
  Reply

  ik zit spijtig genoeg al 47 jaar in deze situatie,nu begin ik het door te hebben,iemand die je steeds in de put duwt houd niet van jou.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?