Hooggevoeligheid

Waarom leven op eigen tempo zo belangrijk is voor hooggevoelige personen

Door redacteur
Waarom leven op eigen tempo zo belangrijk is voor hooggevoelige personen

Hoogsensitieve personen (HSP) worden vaak meegesleurd in de kolkende stroom van het leven met alle gevolgen van dien. Overprikkeling, burn-out, (extreme) vermoeidheid en meer staat je HSP te wachten wanneer je het tempo van anderen aanhoudt. Volgens hooggevoeligheidsexpert Marian van den Beuken is het daarom belangrijk om je eigen tempo aan te houden.

Ik voel me gezegend met mijn eigen tempo en laat anderen er graag van meegenieten.

Toen mijn dochter een baby was, vroeg mijn moeder regelmatig; En, hoe gaat het met haar? Krijgt ze al tandjes? Kan ze al dit? Kan ze al dat? Het boterde in die tijd niet zo goed tussen mijn moeder en mij en ik werd dan boos. Mag mijn kind soms in haar eigen tempo tandjes krijgen? Jaag haar niet op! Die vragen brachten het idee naar boven dat de dingen nooit in mijn tempo mogen, dat het altijd sneller moet. Dat ik voortdurend opgejaagd word en de dingen daardoor niet kan doen zoals ik ze wil doen.

Ervaringen op een diep niveau verwerken

Een kenmerk van hooggevoelige mensen is dat ze een sterke behoefte hebben, de dingen die ze meemaken op een diep niveau te ervaren en te verwerken. Dat vraagt tijd en ruimte om met je aandacht naar binnen te gaan. En die is er niet als er voortdurend stokken achter de deur staan omdat dit nog moet, en dan dat, en dan dat, en dat het nu weer tijd wordt voor dat.

Wat mij daarbij helpt, is volledig met al mijn aandacht in het nu zijn. Alsof er geen vroeger geweest is alsof er geen later komt. Me niets aantrekken van wat mensen van me verwachten. Het is mijn leven en ik bepaal hoe ik het wil leven.

Aangeleerd gehaast

Kinderen hebben dat van nature. Die zijn in het nu en vergeten dan ook voortdurend de tijd. Helaas beginnen volwassenen de kostbare tijd van kinderen al heel snel te reguleren. Dit moet op tijd zus en dat moet op tijd zo. Je moet net zo snel zijn als een ander en als dat niet lukt, moet je gewoon wat flinker zijn. Snelheid is de veel gewaardeerde kwaliteit en als dat bij jou anders werkt, ga je algauw denken dat je wat minder geslaagd bent dan anderen.

De boodschap is heel subtiel, maar toch: als je niet snel bent, ben je een slecht kind. Je wordt niet in je eigenheid gezien en gewaardeerd. Er wordt niet gezien dat jij de dingen in de diepte aan het beleven bent en daarmee je wijsheid aan het vergroten bent. Je krijgt algauw duidelijk bijgebracht dat doen belangrijker is dan ZIJN. Wat loop je weer te dromen, wat zit je weer te treuzelen! En er is niemand in de kamer die je moeder of je vader even op de schouder tikt en zegt: ‘Dit kind is bezig, op zijn eigen manier zijn eigen kracht te ontwikkelen. Het is een wijs kind en dat moet de wereld op zijn eigen manier ontdekken. Kijk eens naar de schoonheid en de rijkdom van je kind en pak hem zijn kracht niet af.’

Mijn eigen tijdsbesef is een enorme kracht. Als ik ervoor kies helemaal in het nu te zijn, helemaal onvoorwaardelijk en van harte aanwezig, dan sta ik middenin de stroom van het leven, zonder enige angst. Zonder stress. Ook al weet ik dat ik nog maar een minuut heb voordat er iets anders begint, kan ik toch helemaal in die minuut zijn, alsof het de laatste van mijn leven is.

Het leven wil geleefd worden

Ik heb veel tijd van mijn leven besteed aan wachten. Ik hield de tijd liever leeg opdat er niet nog meer ervaringen zouden komen en ik weer helemaal vol zou raken. Maar dat is ook geen oplossing; ik voelde me er niet goed bij. Me voortdurend terugtrekken is uiteindelijk niet bevredigend. Het leven wil geleefd worden en niet afgewacht. En dat is ook wat de stroom van energie op gang houdt. Zodra ik het erbij laat zitten, houdt de stroom op.

Het gaat niet zozeer om activiteit, maar om bewust kiezen waar ik mijn tijd mee doorbreng en daar volledig in aanwezig zijn. Of het nu gaat om dagdromen, werken, schrijven, mijn huis poetsen, communiceren met anderen of naar buiten kijken hoe de wind met de takken van de bomen speelt.

Ik voel me gezegend met mijn eigen tempo en laat anderen er graag van meegenieten.

Oefening: Droge wasbeurt

Een goede manier om weer helemaal in je lichaam te komen en volledig aanwezig te zijn, is de droge wasbeurt. Hierbij strijk je met je handen langs de energiebanen van je lichaam. De meeste energiebanen aan de voorkant verbinden je met de aardenergie (yin) en de meeste energiebanen aan de achterkant verbinden je met de kosmische energie (yang).

Ga zitten met je benen recht voor je uit. Strijk met je handen langs de binnenkant van je voeten en de binnenkant van je benen omhoog, over de voorkant van je lichaam naar je schouders. Strijk vanuit je oksels over de binnenkant van je armen naar je handen en vingers. (Dit is de yin-energie.)

Strijk dan vanuit je vingers en handen langs de buitenkant van je armen omhoog, over je schouders naar je oren. Dan over je gezicht, over je hoofd naar achteren tot je nek, strijk over je schouders. Deze yang-energiestroom die doorloopt aan de achterkant van je lichaam, pak je weer op door met je handen naar je rug onder de schouderbladen te gaan.

Strijk je hele rug af tot over je billen, de achterkant van je bovenbenen, de zijkant van je onderbenen, de zijkant van je voet, naar je kleine tenen. Doe dit nog twee keer. Bij veel stress is het goed om een paar keer over je hoofd naar achteren en over je hoofd naar opzij over je nek, schouders en armen naar de vingers toe te strijken.

Bron: Hooggevoeligheid als kracht

Hooggevoeligheid als kracht

Hooggevoeligheid als kracht

Wil jij leren je hooggevoeligheid als iets positiefs te zien? In Hooggevoeligheid als kracht leert Marian van den Beuken je dat als je durft om positief te zijn, je zal ontdekken dat hooggevoeligheid je heel veel kan brengen. Beschouw je hooggevoeligheid niet langer als zwakte. Probeer je gevoelige aard te accepteren, respecteren en beschermen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees meer over hooggevoelig zijn:

Deel dit artikel online
redacteur
redacteur

Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Breuklijnen in de familie
€ 20,00

Breuklijnen in de familie

Karl Pillemer

Ellende komt in de beste families voor: 'Breuklijnen in de familie' van dr. Karl Pillemer is het begin van herstel

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?