Bewustzijn

Omarm jezelf: zo ga je om met gevoelens van eenzaamheid tijdens de winter

Door Nadine Carter
Omarm jezelf: zo ga je om met gevoelens van eenzaamheid tijdens de winter

Veel mensen hebben een hekel aan de winter, vaak wordt gezegd omdat het zo nat en koud is en minder gezellig. Maar ik wil je graag de diepere laag van de winter meegeven, want beter kun je de winter omarmen, voor jezelf. Door dat te doen, kun je misschien zelfs wel kloven en een droge huid voorkomen!

De donkere kant van de winter

Het is vroeg donker en straks komen er dagen dat je misschien zelfs wel in het donker vertrekt en in het donker thuiskomt. Het is ook koud, dus de winter vraagt letterlijk van je om meer binnen te zijn. En tegelijkertijd vraagt de winter daarmee ook om figuurlijk naar binnen te gaan. Onbewust brengt de winter jou daardoor met je aandacht naar het donkere deel van jezelf.

Dit is niet altijd even gemakkelijk voor iedereen, want wat kom je tegen wanneer je bij jezelf naar binnen gaat? Stil zijn en naar binnen gaan betekent dat je gaat voelen. En dan voel je dus ook de dingen die je eigenlijk niet wilt voelen, omdat ze pijn doen. De dingen die je in de zomer misschien wel wat makkelijker kon wegstoppen omdat er zoveel te doen was, en door het zonnetje dat jou zo fijn koesterde, als een warme deken, zodat het gewoon wat verder weg was.

Een hekel hebben aan de winter is wat mij betreft hetzelfde als een hekel hebben aan de donkere kant in jezelf. In feite is een hekel hebben aan alles wat er is, of op je pad komt, een ontkenning van jezelf.

Weerstand

De oplossing van de weerstand tegen deze donkere kant in jezelf los je niet op met een gezellige houtkachel en veel kaarsjes. Los van het feit dat dit wel valt onder zelfzorg. Wanneer jij jezelf kent met gevoelens die neigen naar winterdepressie, dan kun je deze maar het beste onderzoeken. En ja, dat is het fijnste in een fijne warme ruimte waar jij er zelf voor gezorgd hebt dat het er comfortabel is.

Omarm jezelf

Weet jij van jezelf dat je de neiging hebt tot sombere gevoelens en heb je daarom zo’n hekel aan de winter? Omarm jezelf. Neem de tijd om eens te gaan zitten en ga gewoon voelen wat er is. Dat ben jij namelijk ook, je kunt het wel ontkennen maar dan ontken je jezelf. Besef dat je er helemaal mag zijn, ook met deze donkere kant. En besef dat niets te groot of te donker is om te voelen. Er kan je niks gebeuren. Kijk maar eens wat er gebeurt wanneer je stopt met vechten ertegen en het er zonder oordeel laat zijn.

De emotionele laag van kou

De kou in de winter raakt aan de kou die je van binnen in jezelf kunt voelen. En die kou gaat over eenzaamheid. De stilte in de winter raakt ook daaraan. Kou en stilte voelt als eenzaamheid wanneer die nog zo diep in je lichaam zit. Dus wanneer jij als kind te maken hebt gehad met een eenzaamheid die te groot is, dan kan de winter wel eens een lastig seizoen zijn wanneer die gevoelens nog opgeslagen liggen in je lichaam.

Maak contact met je innerlijke kind

Is dit herkenbaar voor jou? Voel jij je in de winter vaker eenzaam dan normaal? Ga dan eens op een rustig moment zitten en maak contact met jouw kleine innerlijke ik die zich vroeger zo eenzaam gevoeld heeft. Kijk naar jezelf als kind en kom in contact. Vraag het kind wat ze nodig heeft nu van jou als volwassene. Vraag wat jij voor het kind kan doen nu. En geef het kind dit. Er kunnen emoties loskomen terwijl je dit doet, laat maar gebeuren, dat is oké. En nodig.

Wanneer het voor jullie beiden goed genoeg is geweest, dan neem je het kind mee naar een plek waar het veilig is en waar het kind net zolang kan blijven tot jij daar weer eens langs komt. Voel hoe het is op die plek en bedank het kind wanneer het weer voor jullie beiden goed genoeg is geweest.

De winter brengt ongemakken met zich mee

Gebroken nagels, kloven aan je vingers (wat kunnen die pijn doen trouwens), statisch haar, schrale lippen. Allemaal winterongemakken waardoor zelfzorg geen overbodige luxe is. De winter vraagt om jezelf te beschermen en goed te verzorgen. Klinkt simpel denk je. Nagelolie, handcrème, haarmaskertjes en een goede lippenbalsem en je bent klaar voor de rest van de winter.

Lees ook: Zo krijg je zachte voeten binnen 10 minuten

Ja en nee. Ja omdat goede producten daar zeker tegen helpen. Dus waarom dan ook nee? Omdat je een probleem nooit oplost op het niveau waarop het ontstaat, maar altijd de diepere laag eronder. De winter vraagt om meer zelfzorg. En wanneer je die toepast als een trucje, dan komt elke winter hetzelfde terug. Ik wil je uitnodigen de diepere laag erin te gaan voelen.

Hoe goed zorg jij voor jezelf?

Want wat betekent zelfzorg voor jou? Hoe goed zorg jij voor jezelf? Even gauw die handcrème op je handen smeren en gauw afdoen aan een handdoek omdat je snel verder moet? Weer dat maskertje vergeten omdat je het te druk had om uitgebreid te douchen?

Zelfzorg gaat niet alleen over zorgen dat je de juiste producten hebt en daar tijd voor maakt. Zelfzorg gaat over voelen dat je de moeite waard bent om voor jezelf te zorgen. Niet als oplossing achteraf, maar als een vanzelfsprekendheid waardoor je lichaam een zelfhelend vermogen ontwikkeld en sterker bestand is tegen allerlei ongemakken.

Echt goed zorgen voor jezelf

Ik heb zolang ik me kan herinneren altijd kapotte nagels gehad in de winter. Wat ik ook probeerde aan olie en nagelverharders, niks hielp. Tot ik echt goed voor mezelf ging zorgen omdat ik voelde dat ik het waard was. Ik ben niet alleen veel gaan slapen (dit is echt het beste wat je voor jezelf kunt doen als je wilt herstellen op welk vlak dan ook), maar ook gaan voelen op een heel diep niveau dat het nu echt tijd was voor mezelf.

Stoppen met jezelf aanpassen

Ik ben gaan stoppen met mezelf steeds maar aan te passen. Hierdoor komt je lichaam tot rust. Ik ben geen dokter en kan hiermee niet beloven dus dat jouw gescheurde nagels en kloven daarmee over gaan of minder zullen worden (ik ben er zelf wel zo goed als vanaf en als ik toch nog een kloofje heb, herstelt het veel sneller dan ik gewend ben), maar ik kan je wel beloven dat je alles veel beter aankunt wat er aan ongemakken voorbij zal komen. Je identificeert je niet meer zo met die ongemakken, met de pijn, omdat je dichter bij jezelf uitkomt wanneer je besef dat je de moeite waard bent en echt goed gaat zorgen voor jezelf.

Ben je er aan toe om de donkere kant in jezelf te onderzoeken, maar wil je dat niet alleen doen? Kijk dan eens hier of samenwerken met mij voor jou nu het juiste is.

Troostrijke tranen

Marianne Williamson laat in 'Troostrijke tranen' zien dat we echt alleen maar verder komen in ons leven als we de pijn aangaan en er de tijd voor nemen om uit te vinden wat we ervan kunnen leren.Wil je meer lezen over het omarmen van je innerlijke kinddeel? Dan is Troostrijke tranen misschien iets voor jou. Marianne Williamson laat ons zien dat we echt alleen maar verder komen in ons leven als we de pijn aangaan en er de tijd voor nemen om uit te vinden wat we ervan kunnen leren. Het is een warm en liefdevol boek, dat je op een krachtige manier ondersteunt om door je pijn en verdriet heen te gaan, zodat je er als een veerkrachtiger persoon uit kunt komen en als herboren door kunt met je leven.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Nadine Carter
Nadine Carter

Ik ben Nadine Carter, schrijver, therapeut, theatermaker, een verbinder. Ik ga voor eerlijkheid en zuiverheid in alles wat ik doe. Wanneer voelen, denken en handelen gelijk zijn, ontstaat er zuiverheid en eerlijkheid. Van daaruit kun je jezelf zijn in elke verbinding, je mooiste leven leven. Ik schrijf over alles wat jou hierin tegenhoudt, wat je belemmert en deel met je hoe je tot die eerlijkheid en zuiverheid kunt komen, weer kunt worden zoals je bedoeld bent te zijn.

Reacties
 1. D 3 januari 2020 - 21:20
  Reply

  Ik hou juist enorm van de winter! Ik ben blij als het weer oktober worst en de dagen weer korter worden. Ik zie zelfs op tegen de zomer ( is dat ook te verklaren?) de drukte, het 'gezellig' moeten doen, continu mensen overal, de lange lichte avonden... nee geef mij de winter maar...

  1. Nadine 4 januari 2020 - 14:08
   Reply

   Hi, Ja dat is zeker ook te verklaren (je brengt me op een idee voor een zomer artikel). Even kort door de bocht gaat dat over moeite hebben met jezelf te laten zien, daar kan natuurlijk van alles aan ten grondslag liggen. Geniet nog maar heerlijk van de winter dan. Het mooie van deze periode is dat je ook kunt werken op de diepere laag aan het juist wel naar buiten willen, zodat je alle seizoenen kunt blijven voelen in jezelf en je er door laten voeden. Warme groet, Nadine Carter

 2. Evelien 4 januari 2020 - 09:25
  Reply

  Ik krijg vooral de blues van meerdere dagen achtereen van dat grijze grauwe deprimerende weer. Die dagen dat je de hele dag het licht in huis aan hebt omdat je anders niets ziet. Ik heb er geen moeite mee om stil te zijn met mezelf. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat wel als rijkdom zie. En ondanks dat voel ik me met de opeenvolgende grauwe dag somberder worden. Terwijl de ochtend gloren met mogelijke sporen naar beter weer me weer positiever stemmen.

  1. Nadine 4 januari 2020 - 14:12
   Reply

   Tja, dat fijne winterzonnetje dat hoopvol en licht verwarmend je staat op te wachten is ook daadwerkelijk heel fijn. Enerzijds is het menselijk om geraakt en beïnvloed te worden, anderzijds gun ik ons allemaal dat we dicht bij onszelf kunnen blijven en niet te veel uit het veld geslagen raken door dingen buiten ons heen. Het licht dus blijven zien op donkere momenten, wanneer je dat kunt, ga je makkelijker door tegenslagen heen, op welk moment van het jaar dan ook. Warme groet, Nadine

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?