Home Liefde & Relaties Houd van jezelf: word minder afhankelijk in relaties

Houd van jezelf: word minder afhankelijk in relaties

Door Ellen Worm
afhankelijk

Zelf geloof ik niet in eeuwige liefde met één persoon de rest van mijn leven. Ik heb dit ideaal beeld van een sprookjeshuwelijk nooit gehad. Door de jaren heen heb ik gemerkt dat mijn relaties vooral gebaseerd zijn op mijn innerlijk groei. Je ontmoet elkaar voor een reden. Door bij de ander te zijn wakker je delen in jezelf aan die nog in de slaap stand liggen te wachten. Je wordt een completer mens door het aangaan van een liefdesrelatie. Op mijn laatste partner was ik niet verliefd en heb mezelf echt voor hem (moeten) leren openstellen. Maar wat heb ik veel van hem gehouden. Ik leerde mezelf lief te hebben, omdat hij dit spiegelde. Hij was geduldig met me, zacht, accepteerde me helemaal zoals ik ben. Een hele bijzondere man met het vermogen om goed te observeren. Dit in combinatie met een basis zelfliefde zorgt voor de juiste ingrediënten om een mooie spiegel te zijn en veel van onszelf te leren. Precies dat was wat ik in mezelf mocht laten ontwaken namelijk onvoorwaardelijke liefde voor mezelf!

Hooggevoelig in de liefde

Eerlijkheid en oprechtheid staat bij hooggevoelige personen hoog in het vaandel. Ze kunnen vaak niet anders, omdat ze hun gevoel simpelweg niet kunnen verbergen. Door die reden kan ik ook niet bij iemand blijven om de lieve vrede.  Mezelf opgesloten voelen in een relatie die niet meer vanuit echte liefdevolle verbondenheid nog functioneert. Ik zou heel ongelukkig worden!

Afhankelijkheid in een liefdesrelatie is geen goede basis. Ik voelde dat het op een gegeven moment beter was om weer op eigen benen te gaan staan! Dat is niet makkelijk, want hoe ga je dit nu compenseren? Er is angst om elkaar los te laten, maar je kunt elkaar misschien nog wel ergens bijstaan. Een authentiek leven vraagt om eerlijkheid naar jezelf en naar de ander. Bespreek dan ook altijd wat je voelt en waar je grenzen liggen. Op die manier kan je voor elkaar nog een steun zijn voor zolang dat voor beide partijen nog fijn is om te doen.

Als je relaties op deze manier kunt zien is afscheid nemen een stuk makkelijker. Je blijft dan niet uit gemak, veiligheid of schuldgevoel bij elkaar. Zo voorkom je dat je tijdens een relatie ongelukkig bent en op ten duur online gaat surfen naar een second love, die niet voor niets meer dan 520.000 inschrijvingen hebben. Want eeuwige trouw is nogal een bizarre onrealistische hoge verwachting vind je niet? Maak je los van traditionele denkwijze van angst en controle om er alleen voor te komen te staan als je je ongelukkige relatie verbreekt! Omarm wat er op je pad komt wees je innerlijk kind trouw.

Keer naar binnen

Maar ook het steeds afhankelijk zijn van iemands (vluchtige) aandacht maakt je heel onrustig. Op ten duur voel je je steeds leger en vermoeider worden naar je zoektocht naar de ware. Je raakt gefrustreerd Want waar blijft nou eindelijk die man die mij ziet en lief heeft? “

Je mag leren je dat je jezelf kunt laten groeien in liefde. Stel jezelf voor het slapen gaan de vraag: “Waarvoor erken ik mezelf vandaag”? Door zelfliefde te laten groeien in jezelf besef je dat je niet afhankelijk bent van iemand anders zijn liefde. Leg de focus op je innerlijke wereld en houdt het daar ook!  Zo word je steeds meer een eenheid met jezelf en vanuit deze liefdevolle zorg voor jezelf trek je iemand aan die jouw tijd en liefde verdient. Verliefdheid heeft in principe heel weinig met de ander te maken. Je bent verliefd op een deel van jezelf dat de ander weerspiegeld. Stel je jezelf daarom altijd de vraag wanneer je iemand ontmoet waar je verliefd op wordt “Wat voor mooie kwaliteit zie ik in deze persoon wat ik zelf mag ontdekken of laten groeien?’’

Je beseft ten diepste,

“Dit ben ik!”.  “Dit is wat ik te geven heb!”.

Hoe mooi is dat? Je bent niet afhankelijk van de ander. Keer naar binnen en geef jezelf alle liefde die je vroeger in je jeugd niet gehad hebt. Dit is in feite een innerlijk klus. Wat niemand anders je kan dat geven behalve jij! Dit is ook de enige manier voor een stabiele liefdevolle relatie zonder afhankelijkheid!

Zielsherkenning

Met deze wijsheden kwam ik een paar maanden geleden een man tegen waarbij ik gelijk een liefdevol gevoel kreeg. Al mijn problemen verdwenen voor sneeuw voor de zon als ik in zijn ogen keek. Na mate we meer in contact kwamen en ik hem beter leerde kennen begreep ik dat hij niet de capaciteit had om mij lief te hebben zoals ik dat verlangde. Hij zag en voelde ook een mooie connectie, maar kon zijn gevoel geen handen en voeten geven zoals ik dat wel kan. Hij zat nog in een ongelukkige relatie en had veel persoonlijke problemen. Ik besefte daarom des te meer dat zijn Ziel een weerspiegeling was van mijn eigen Liefde en Licht wat ik in mezelf mag versterken. Het was een prachtige Zielsherkenning wat mij leerde dat ik nu voor mezelf mag kiezen en niet voor de ander!

Vraag het aan het Universum

Natuurlijk wil ik graag iemand ontmoeten waarbij het wel op meerdere fronten klikt. Ik hoef geen genoegen te nemen wat met er op mijn pad komt! Ik kan het universum vragen om een gelijkgestemde ziel. Iemand die dezelfde liefde kan geven die ik te bieden heb. Iemand waarmee ik kan groeien zonder teveel struggles op mijn pad. Vanuit het diepe besef dat we geen eigendom zijn van elkaar maar dat we op dit moment in volle overtuiging ervoor hebben gekozen om bij elkaar te zijn!

Ik wens ons allemaal een mooie authentieke liefde!

Harte groet,

Ellen Worm

www.visionforgreenliving.com

Boekentip: Gebruik je innerlijke kracht

In ‘Gebruik je innerlijke kracht‘ verdiept Louise Hay haar filosofie van jezelf liefhebben. Louise neemt je op een liefdevolle manier mee op ontdekkingsreis naar je innerlijke kracht. Miljoenen mensen hebben door ‘Gebruik je innerlijke kracht’ manieren geleerd waarop je jezelf kunt liefhebben. Dit door naar je innerlijke stem te luisteren. Maar ook door je innerlijke kind lief te hebben, je ware gevoelens te uiten, je creativiteit te uiten en nog veel meer.

Bestel nu jouw exemplaar bij onze webshop Boekenwereld.com voor € 20,00 met gratis verzendkosten.

7 comments

Avatar
Marcha 5 september 2018 - 16:47

Wat een mooi stuk! Vol herkenning en zeker een aanrader voor iedereen!

Reply
Avatar
Eric 5 september 2018 - 16:53

Goed geschreven!

Reply
Avatar
Irene 7 september 2018 - 07:53

Mooi geschreven ellen, keep up the good work!

Reply
Avatar
Hasib 8 september 2018 - 18:07

Ontzettend leuk stukje waarin hele essentiële punten gesproken zijn in een relatief kort stukje. Dat is heel knap. Ik zou meer willen lezen .

Reply
Avatar
Hilde 30 november 2018 - 17:06

Prachtig, raakt me diep, heel mooi! Dank je voor het delen. xxx

Reply
Avatar
Annemieke 10 februari 2019 - 08:37

Heel mooi, zo denk ik ook. Het is goed om deze stukjes te lezen, ook al zijn ze kort, genoeg om over na te denken, bewust te worden.

Reply
Avatar
Renate 9 mei 2019 - 14:49

Mooie tekst!
Herkenbaar. ..

Reply

Leave a Comment