Bewustzijn

Het geheim van hartintelligentie: zo maak je contact met universele wijsheid

Door Gastauteur
Het geheim van hartintelligentie: zo maak je contact met universele wijsheid

Ontdek in dit artikel het geheim van je (energetische) hart… Het is de deur naar je intuïtie én het helpt jou om je wensen te manifesteren. Benieuwd hoe dit werkt? Hartintelligentie-expert Tess Keijzer legt het uit in dit artikel. “Je hart verbindt jou met een dieper weten, met het universum, universele intelligentie, het grotere geheel.”

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat het hart informatie ontvangt vóórdat iets daadwerkelijk gebeurt. Dat is wat we intuïtie noemen.

Het centrum van ons lichaam

Ons hart is veel belangrijker dan we denken. Het is meer dan alleen het orgaan dat bloed door je lijf rondpompt. Oude stammen en volken zijn zich hier al eeuwenlang van bewust. Zij zien het hart als het centrum van ons lichaam en ons zijn. In de westerse wereld vertrouwen we tegenwoordig vooral op ons brein.

Je verbinden met een innerlijk weten

Het HeartMath Institute in Californië doet sinds het begin van de jaren 80 wetenschappelijk onderzoek naar de kracht, magie en wijsheid van ons (energetische) hart. Het ontdekte dat we in ons hart 40.000 cellen hebben die gelijk zijn aan die van onze hersenen. Er bevindt zich dus een ‘klein brein’ in ons hart! Deze neurale cellen sturen voortdurend informatie naar je brein. Je hersenen gebruiken deze signalen van het hart om wel of niet te handelen, om keuzes te maken. Het hart stuurt dus het brein aan, in plaats van andersom…

Ook bepaalt de informatie vanuit je hart of jij in het overlevingsmechanisme schiet of juist in een flow terechtkomt. In de overlevingsmodus zit je in een lager bewustzijn; je reageert op de automatische piloot. Wanneer je het hogere gedeelte van je brein gebruikt, kom je in een hoger bewustzijn. Je kunt dan beter verbinding maken met een diep innerlijk en universeel weten: je intuïtie.

Wat boosheid en verdriet met je doen

Als je emoties ervaart zoals schuld, schaamte, verdriet, frustratie of boosheid, wordt de energie in je hart laag.

De 40.000 neurale cellen in je hart vangen informatie op uit de omgeving. Dat gebeurt via energetische trillingen en frequenties. Ons hart communiceert via emoties, die energie in beweging zijn. Emoties zijn de taal van het hart. Jouw hart is het emotionele centrum waar informatie het allereerst binnenkomt. Daarna gaat het naar je mind en vervolgens naar je buik.

Als je emoties ervaart zoals schuld, schaamte, verdriet, frustratie of jaloezie, boosheid, onzekerheid of gevoelens van tekort of slachtofferschap, wordt de energie in je hart laag. Deze emoties hebben namelijk een lage frequentie. Wanneer er weinig energie in je hart is, wordt het incoherent. Dit kun je meten met de HRV (Heart Rate Variability). Deze incoherente signalen worden dan naar je brein gestuurd. Wat gebeurt er? Je brein schiet meteen in de survival-stand.

Hartintelligentie: flow en creativiteit

Wanneer je daarentegen emoties ervaart zoals dankbaarheid, liefde, waardering, compassie, vreugde en passie, komt er juist méér energie in je hart. Want deze emoties hebben een hoge frequentie. Daardoor wordt je hart coherent. Wanneer deze coherente signalen naar je brein worden gestuurd, kom je in een optimale staat van zijn. Het is de staat van hartintelligentie, waarin je flow ervaart en in een hoger bewustzijn bent. Je bent aanwezig in het moment en creatiever en je durft meer je authentieke zelf te zijn. En last but not least: je bent verbonden met je intuïtie.

Zo werkt jouw intuïtie

Ons hart is de deur naar onze intuïtie. Het verbindt ons met een dieper weten, met het universum, universele intelligentie, het grotere geheel. Een ongelooflijk rijke bron aan informatie dus. Hoe werkt het? Ons hart is omringd door een elektromagnetisch veld. Wanneer we ons verbinden met ons hart en het coherent laten worden, verhogen we de frequentie van dit veld, waardoor we informatie kunnen opvangen. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat het hart informatie ontvangt vóórdat iets daadwerkelijk gebeurt. Dat is wat we intuïtie noemen: informatie die we oppikken voordat een gebeurtenis daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Intuïtie is een snelle hint, een korte sensatie. Zodra de mind ertussen komt, is het geen intuïtie meer. The mind thinks. Your heart knows.

Manifesteren: je hart speelt een hoofdrol

Hoe hoger de frequentie van het elektromagnetische veld om jouw hart, hoe hoger de frequentie van wat je aantrekt. Dat kunnen gebeurtenissen, mensen of materie zijn.

Het elektromagnetische veld dat je hart omringt, is het sterkste van al onze lichaamsdelen. Het is zo’n vijfduizend keer krachtiger dan het veld van het brein! Het hartveld werkt als een magneet: hoe hoger de frequentie van het elektromagnetische veld om jouw hart, hoe hoger de frequentie van wat je aantrekt. Dat kunnen gebeurtenissen, mensen of materie zijn.

Met de kracht van je gedachten wijs je als het ware aan wat jij in je leven wil creëren. Met je hart trek je de gebeurtenis of het voorwerp als een magneet naar je toe. Het is de sleutel binnen manifesteren. Je kunt heel positief denken of gefocust zijn op wat je wilt creëren, maar als je gevoelens niet ermee in overeenstemming zijn, realiseer je andere dingen dan je wenst.

Zo kun jij creëren en floreren

Leiderschap en hartintelligentie gaan hand in hand. Leiderschap betekent dat je 100 procent verantwoordelijkheid neemt voor je eigen leven. Je gebruikt je kwaliteiten en energie optimaal. Je maakt impact en wilt grote resultaten behalen. Het is daarbij enorm belangrijk om jezelf in de staat van hartintelligentie te brengen, van waaruit je creëert en floreert. Het is een staat waarin je gebruik kunt maken van je volle potentie als mens in het grotere geheel.

Door ons te verbinden met de kracht, magie en wijsheid van ons hart creëren we een veilige, liefdevolle en krachtige omgeving, waarin ruimte is voor alle mogelijkheden en potentie. Leiderschap kun je laten zien in alle rollen die je in het leven hebt: als moeder, partner, vriendin, zus, dochter, CEO, manager, ondernemer en als vrouw in deze wereld.

In de staat van hartintelligentie ervaar je flow en creativiteit en ben je verbonden met je intuïtie.

Oefening: verbind je met de intelligentie van je hart

1. Sluit je ogen
2. Maak je ademhaling langzamer en dieper dan normaal
3. Breng je aandacht naar je borst, naar je hart
4. Verbeeld je dat je in en uit je hart ademt (met elke inademing adem je door je hart in, met elke uitademing, adem je door je hart uit)
5. Genereer een gevoel van dankbaarheid, liefde, compassie of vreugde door jezelf terug te brengen in een situatie waarin je dat gevoel volop ervaarde

Geschreven door Tess Keijzer

Embodied spiritualiteit

Embodied spiritualiteit

Door je hart te openen en je lichaam te voelen, ben je in staat om te ontdekken wat jou beweegt en kun je groeien in spiritualiteit en in welzijn. Susan Aposhyan weeft inzichten uit verschillende wetenschappelijke, psychologische en spirituele tradities samen tot een praktisch pad naar belichaamde spiritualiteit. De oefeningen, meditaties, visualisaties en tekeningen helpen je bij het vinden van jouw weg op dit pad.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen over je hart:

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?