Gezondheid

De krachtige werking van thee (waarom het zorgt voor een gezond hart)

Door Gastauteur
De krachtige werking van thee (waarom het zorgt voor een gezond hart)

Thee (en dan vooral de groene variant) is een van de favoriete dranken van preventief cardioloog Joel K. Kahn. In dit artikel legt hij uit wat de gezonde voordelen van het drinken van (groene) thee zijn en hoe je op de gezondste manier thee kunt maken en drinken volgens wetenschappelijke onderzoeken.

De gezonde voordelen van (groene) thee

In tegenstelling tot frisdrank is thee afkomstig van een plant. Als gevolg daarvan is het een rijke bron van plantenstoffen –flavonoïden genaamd – die de oxidatie in het lichaam helpen neutraliseren. Groene thee is in feite de beste voedingsbron voor een specifiek soort flavonoïden, catechinen genaamd.

Deze stoffen beschermen onze cellen, net zoals bepaalde toevoegingen aan benzine ervoor zorgen dat de motor lekker loopt. En reageerbuisonderzoek heeft aangetoond dat catechinen krachtiger zijn dan vitamine C, E en andere antioxidanten.

Groene, zwarte en wulungthee [donkere Chinese thee – vert.] dragen op verschillende manieren bij aan vermindering van hartkwalen, onder andere door:

  • Een halt toe te roepen aan de oxidatie van LDL-cholesterol.
  • Het gehalte aan cholesterol en triglyceriden te verbeteren.
  • Te voorkomen dat voedselcholesterol in de bloedbaan terechtkomt.
  • Het bloedsuikergehalte te reguleren.
  • Ontstekingen te verlichten.

Geen wonder dat onderzoekers uit Nederland ontdekten dat mensen die zes koppen thee per dag drinken 36 procent minder kans hebben op een hartkwaal dan mensen die één kop of nog minder per dag drinken en dat andere onderzoekers ontdekten dat landen waar de meeste thee wordt gedronken de minste gevallen van type 2 diabetes kennen.

Tips voor een optimale, gezonde thee

Om zo goed mogelijk gebruik te maken van thee, volg je dit advies:

  • Drink één of meer koppen thee per dag. Elke kop thee die je drinkt komt ten goede aan je hart, dus begin met welke hoeveelheid voor jou haalbaar is. Als je geen thee drinkt, is één kop per dag een goed begin. Als je al thee drinkt, probeer dan drie koppen per dag te drinken, een bij elke maaltijd. Als je al drie koppen thee drinkt, aarzel dan niet om voor alle zes te gaan door van thee een van je standaarddranken te maken. Als ik de deur uitloop met een hete mok in mijn hand, zit hij meestal vol groene thee, vaak met een scheut rijstmelk.
  • Laat je thee 3 tot 5 minuten trekken. Daarmee voer je de hoeveelheid catechinen op.
  • Drink ongezoete thee. Als je de smaak van thee niet lekker vindt, pep hem dan op met citroen, munt of sinaasappel.
  • Drink vers gezette thee als het kan. Thee in flessen en instantthee bevatten minder catechinen, maar zijn nog steeds stukken beter dan een frisdrank gezoet met suiker.
  • Als je in een restaurant gaat eten, vraag dan om ongezoete ijsthee. Een fantastisch drankje dat de meeste restaurants en zelfs enkele fastfoodketens aanbieden.

Dit is een fragment uit Het gezonde hartboek van Joel K. Kahn dat alleen nog tweedehands beschikbaar is.

Boekentip: De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

Boekentip: De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

Wil je aan de slag met je gezondheid, niet alleen om symptomen te bestrijden maar om lekker in je vel te komen zitten? Dan biedt dit boek uitkomst! Huisarts Anne Fleck legt uit waar je vermoeidheid vandaan kan komen én ze geeft handige tips hoe je weer meer energie kan krijgen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Wil je eens een kruidenthee proberen?

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?