Gezondheid

Dit is waarom je zin in zorgen voor anderen afneemt naarmate je ouder wordt

Door Marjolein Dubbers
Dit is waarom je zin in zorgen voor anderen afneemt naarmate je ouder wordt

Zit je in de overgang en heb je opeens geen zin meer in zorgen voor je kinderen of anderen? Dat is heel normaal! Nu ga je leren om voor jezelf te kiezen. Ik (Marjolein Dubbers) heb verschillende vriendinnen rond de vijftig die, ondanks dat ze gezond eten en bewegen, zich toch niet optimaal voelen. Als ik dan naar hun leven kijk, zie ik bepaalde patronen steeds weer terug komen. Patronen die erom vragen vroeg of laat doorbroken te worden.

Café Mama gaat sluiten

Veel vrouwen van rond de vijftig komen op zeker moment in een transitiefase. Ik noem dit: café Mama gaat sluiten. Aan het einde van een zwangerschap krijgt een baby minder voeding doordat de placenta gaat verkalken: dit is het signaal dat het tijd wordt om geboren te worden: café Mama gaat dicht. Rond hun vijftigste komt er voor vrouwen opnieuw een tijd om nogmaals café Mama te sluiten: de zorghormonen oxytocine en oestrogeen nemen af, om plaats te maken voor relatief meer testosteron: het hormoon van de actie en daadkracht. Het hormoon dat erom vraagt meer van onszelf in de wereld te zetten.

Geen zin meer in ‘alsmaar zorgen’ komt door je hormonen

Natuurlijk blijf je je leven lang Mama en is er helemaal niets mis met ‘zorgen voor’ maar het is dan wel tijd om eeuwenoude vrouwenwijsheid geboren te laten worden en het alsmaar zorgen voor anderen (deels) te vervangen door ‘zorgen voor jezelf’.

Deze verandering van hormonen zorgt bij veel vrouwen voor verwarring. Ze begrijpen niet waarom ze er plotseling zo ongelooflijk van balen dat hun huisgenoten nooit eens de was doen en ze nog geen ei kunnen bakken. Ze ergeren zich groen en geel aan eigenschappen van hun partner en kinderen waar ze jarenlang prima mee konden leven. Ze zijn het spuugzat om altijd maar te zorgen, verlangen terug naar die heerlijk hangmat in de vakantie en voelen zich er tegelijkertijd diep schuldig over. Toch is het belangrijk om naar de boodschap van je hormonen te luisteren.

Het geheim van opbloeien na je vijftigste

Volgens Dr. Christiane Northrup, een bekende Amerikaanse vrouwenarts, wordt het voor vrouwen rond de vijftig heel belangrijk om naar hun eigen behoeftes en verlangens te luisteren; alleen van daaruit kan jouw vrouwenwijsheid geboren worden. Ook al weet jij het nog niet, je lichaam weet het al wel. Als je dit niet doet is de kans groot dat je lichaam signalen gaat uitzenden in de vorm van klachten om je wakker te schudden.

Het geheim van opbloeien na je 50ste is dat je bereid bent tot verandering. Hier hoort ook een rouwproces bij om los te laten wat je allemaal niet hebt gekregen in je leven, of wat je wél hebt gekregen maar waar je niet zo blij mee bent. Ik heb me erbij neer moeten leggen dat ik geen kinderen heb gekregen en er niet in geslaagd ben om een langdurige liefdesrelatie in stand te houden. Een rouwproces kan een rauw proces zijn kan ik je vertellen.

Wat zijn jouw doelen?

Volgens dr. Northrup hebben alle klachten, kwalen en pijntjes ons een boodschap te vertellen. Het is de kunst om te luisteren naar de emotie die eronder ligt en dit te helen. Het is belangrijk om daarvoor rust te nemen en te voelen wat jouw eigen doelen in het leven zijn. Als je geen eigen doelen hebt werk je waarschijnlijk altijd aan die van anderen. Ik kwam er in die periode achter dat ik vrijwel geen eigen doelen had, maar altijd maar bezig was geweest met doelen van mijn werkgevers en partners. Ik kwam daar pas achter toen ik in een burn-out belandde en ik gedwongen werd dit onder ogen te zien.

Na ons vijtigste moeten we onszelf en ons leven opnieuw zien uit te vinden. Deze keer niet op basis van wat anderen vinden maar op basis van wat we zélf willen en belangrijk vinden. Het is tijd om te gaan leven vanuit je hart maar oh oh wat is dat makkelijker gezegd dan gedaan! Gelukkig hebben we als vrouwen hierbij tegenwoordig een krachtige bondgenoot aan onze zijde: de energie van ons universum.

Het universum geeft ons meer vrouwelijke energie

Ik weet weinig van astrologie maar ik geloof in de invloed van de energie van planeten op onze aarde en daarmee op ons. De maan bepaalt de stand van het water op onze aarde zoals eb en vloed. Wij bestaan zelf voor 75% uit water en we zijn allemaal bundeltjes van pure energie. Waarom zou de stand van de planeten geen invloed op ons hebben? Astrologisch zijn we aan het overgaan van het Vissentijdperk naar het Watermantijdperk. Dit klinkt mannelijk maar is in feite heel vrouwelijk: door de bijzondere plek in het melkwegstelsel waar we ons nu bevinden is de energie van de aarde aan het versnellen: de vibraties worden hoger.

Dit is een tijdperk waarin steeds meer mensen bewuster worden en beseffen dat we allemaal energie zijn en onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is een tijdperk waarin we steeds zuiverder gaan voelen wat er klopt en wat er niet klopt en de vrouwelijke energie in ons begint te voelen dat er veel niet klopt in onze samenleving.

We gaan steeds beter voelen wat er niet klopt

Het klopt niet dat er kinderen doodgaan van de honger en er tegelijkertijd kinderen zijn met extreem overgewicht. Het klopt niet dat bijna de helft van de mensen in het rijke westen een chronische ziekte heeft. Het klopt niet dat we steeds maar focussen op ziekte in plaats van gezondheid en dat we dieren eten die geen fatsoenlijk leven hebben gehad en producten vol met chemische stoffen. Het klopt niet dat er zoveel mensen onder de armoedegrens leven. Het klopt niet dat we oceanen leegvissen en grote bedrijven overal de macht in handen hebben en zelfs onze overheden dansen naar de pijpen van deze bedrijven.

De Dalai Lama heeft gezegd dat de veranderingen in de wereld moeten komen van de vrouwen uit het westen. Wij zijn de eerste generatie vrouwen die onszelf heel goed kunnen informeren, ons dankzij internet met gelijkgestemden kunnen verbinden en grote invloed kunnen uitoefenen.

Vrouwelijke energie gaat meer ruimte innemen

Overal om heen zie ik vrouwen die opstaan en van zich laten horen. Vrouwen beginnen eigen bedrijven (hoe eng ze het ook vinden) om de wereld een beetje mooier te maken en zijn daar succesvol in. Succesvol vooral in de zin dat ze er plezier en zingeving aan beleven, maar ook dat ze er een eigen inkomen mee verdienen.

Vrouwen houden zich bezig met voeding en gezondheid in brede zin van het woord. Twee gebieden waarin het bedrijfsleven erg machtig is: de voedingsindustrie en de farmaceutische industrie. Toch zijn wij met elkaar veel krachtiger want zij zijn afhankelijk van onze aankopen. Met ons voedingspatroon en koopgedrag hebben we grote invloed.

Daarbij: het woord patiënt komt van het Latijnse woord pati wat “lijden” of zoiets als “onderwerpen” betekent. Als wij ons niet meer opstellen als patiënt maar als cliënt bij onze artsen en de verantwoordelijkheid voor onze gezondheid in eigen hand houden, veranderen we ook daarmee de wereld.

Wat probeert mijn lichaam me te vertellen?

Ik heb een jaar rondgelopen met allerlei lichamelijke klachten voordat ik in een burn-out terecht kwam en wel moest luisteren naar mijn lichaam. Ik ben door het rouwproces gegaan en kwam tot de ontdekking dat bepaalde zaken niet klopten in mijn leven. Mijn voeding klopte niet, mijn baan klopte niet meer en mijn toenmalige relatie werkte ook niet meer. Dat was zeven jaar geleden. Inmiddels eet ik anders, heb ik een eigen bedrijf en is er een geweldige, nieuwe partner in mijn leven gekomen. Ik heb gehoor gegeven aan mijn eigen behoeftes, heb eigen doelen geformuleerd en ben stapje voor stapje bezig ze te realiseren.

Mijn lichamelijke klachten zijn verdwenen. Als er eentje de kop opsteekt zoek ik de stilte op en vraag ik me af welke boodschap mijn lichaam me deze keer probeert te vertellen.

Je goed voelen is je eigen verantwoordelijkheid

Als jij lichamelijke ongemakken ervaart vraag je dan af wat er niet klopt in jouw leven. Zoek de stilte op en duik de diepte in. Vraag wat deze klacht je probeert te vertellen en luister naar wat er bovenkomt. Beloof jezelf dat je niet gelijk actie hoeft te ondernemen, dat kan heel beangstigend zijn, maar dat het er in eerste instantie om gaat helderheid te krijgen. De rest komt later wel.

Bespreek wat je ontdekt hebt of wat je voelt met je partner of een vriendin. Uitspreken is erg belangrijk om emoties die hebben vastgezeten op te heffen. Wees ook niet bang om hulp te zoeken, er zijn zoveel prachtige vrouwen die kennis en ervaring hebben om je een stapje verder te brengen.

Het allerbelangrijkste wat ik heb ontdek is dat niemand verantwoordelijk is voor mijn geluk. Mezelf gelukkig maken, zorgen dat ik me goed voel, is mijn eigen verantwoordelijkheid en van niemand anders. Dit inzicht geeft me een groot gevoel van vrijheid. Ik voel me tegenwoordig zó vrij, dat ik, meer dan ooit, kan kiezen voor diepe verbondenheid met anderen. Wat ik dan ook met veel liefde doe.

Eet meer energie

Eet meer energie

In ‘Eet meer energie’ van bestsellerauteur Marjolein Dubbers staan 30 heerlijke recepten uit de energieke keuken. Voor een vitaal, vrolijk en energiek leven!

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook dit artikel:

Deel dit artikel online
Marjolein Dubbers
Marjolein Dubbers

De website van Marjolein Dubbers, energiekevrouwenacademie.nl, wordt jaarlijks door meer dan 2 miljoen bezoekers bezocht. Marjolein is food- en lifestylecoach en heeft een passie voor de gezondheid van vrouwen.

Reacties
 1. Louise 30 november 2018 - 11:24
  Reply

  Toeval.. het valt me toe.. inspirerend hoe je je gedachten en gevoelens verwoordt. Dankjewel Marjolein.

 2. m van Putten 2 december 2018 - 10:30
  Reply

  Dank je wel. .. heel verhelderend en treffend geschreven. Zelf zit ik ook in een rauw verwerkingsproces van geen kinderen gekregen en partnerloos door het leven.

  1. Yvonne 6 mei 2020 - 19:12
   Reply

   Herkenbaar. Boven nog maar 42 maar blijk al 4 jaar in de overgang te zijn. Ook bovenstaande zeer herkenbaar als één van de symptomen. Zels ander beroepskeuze daardoor gemaakt. Heftig maar het is niet anders...

 3. Trude Brockhoff 2 december 2018 - 11:21
  Reply

  Mooi Marjolein. Ik heb het wiel zelf ontdekt door dicht bij mezelf te blijven en kan je verhaal bevestigen.Kennis geeft bewustzijn.,iets wat in deze fase heel belangrik is om in vertrouwen te rouwen en los te laten en te vertrouwen in een nieuwe kracht die in jezelf vanzelf geboren wordt als je hier doorheen durft te gaan. Dank je wel oor jouw inzichten.

 4. Cindy 2 december 2018 - 23:23
  Reply

  Wat een wijsheden die zo kloppen en waar ik me zo verbonden mee voel. Dank vooe deze bevestiging!

 5. Jolanda 3 januari 2019 - 19:34
  Reply

  Het artikel heeft mij echt geholpen om te snappen waarom ik geen zin meer heb om te zorgen. Dank je wel!

 6. Jasperina 12 mei 2019 - 06:52
  Reply

  Wat een prachtig artikel Marjolein, Ik voel helemaal met jou mee.

 7. norah 12 mei 2019 - 11:42
  Reply

  bizar, ik ben nu 52 jaar en ben het zorgen ook zo zat. ik begreep mezelf ook niet helemaal. mijn kinderen zijn het huis uit en heb ook kleinkinderen. hartstikke leuk allemaal maar ze willen altijd graag nog verzorgd worden en ik merk dat ik daar helemaal geen zin in heb vaak. het is vandaag moederdag en normaal komen ze hier eten, nu heb ik mezelf uitgenodigd bij me dochter. fijn om te lezen dat het niet helemaal aan mij ligt.

 8. gerda olgers 13 mei 2019 - 20:45
  Reply

  mooi....zo herkenbaar ik ben nu 64 en heb het hele diep zeer rauwe proces tot op mijn botten en diepte gevoeld, ik vond het de 'hel' zo ontzettend veel had ik dus voor anderen gezorgd zo had ik mijn leven gecreëerd.Ik stapte letterlijk uit mijn leven, ging scheiden, moest gaan werken, verhuizen naar een andere stad en van een man ging ik naar een vrouw. letterlijk voelde het of ik van uit de ene film plotseling in een andere werd gezet. Zo snellll ging het in een paar weken tijd. Terwijl ik 28 jaar getrouwd was met een lieve man, nooit over scheiden had gedacht, maar het was heel plotseling klaar toen er ineens een vrouw voor mijn neus stond. Echt bizar. Het is nu 20 jaar later en ik heb zeker 15 jaar gestreden om mijzelf te vinden, heel veel therapie, een bodyworkopleiding van 4 jaar en de nodige workshops. Het is gelukt ik ben de hemel te rijk, mijn trauma's verwerkt en op mijn eigen plek uitgekomen. Mijn werk is mijn passie dus werk ik niet, ik leef. Alles was zeker de moeite waard, maar ach wat was het een roalercoaster.Mooi zoals jij er ook doorheen gegaan bent en dat het leven je zoveel moois heeft gebracht.Heb het goed.......good luck

 9. Laura 1 september 2019 - 16:09
  Reply

  Herkenbaar verhaal. De afgelopen jaren al grote keuzes gemaakt voor mezelf. Eigen bedrijf, afscheid genomen van een ongezonde relatie, liefde van mijn leven ontmoet, leef gezond en gelukkig, maar voel me vaak niet goed. De hormonen gieren door mijn lijf, en het zorgen valt me zwaar... Maar ik ben pas 41 jaar en mijn kinderen zitten nog op de basisschool. Wordt nog even doorbijten dus...

 10. shar 4 februari 2020 - 19:32
  Reply

  ook wel beter dat je geen kindeten krijdt rond je 40 e dan zijn je kids pas 10 als je in de overgang komr

 11. Lonneke 5 februari 2020 - 18:57
  Reply

  Dank voor artikel. Lekker een paar dagen wandelend op pad met goede ervaringsdeskundige coaches en paarden voor de bagage en de intuitieve aanwijzingen maken je processen dieper en duidelijker is mijn ervaring.

 12. Sandra 28 januari 2024 - 04:50
  Reply

  Heel herkenbaar, dank!

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?