Spiritualiteit

Wat betekent de zomer fysiek, geestelijk en spiritueel voor ons?

Door redacteur
Wat betekent de zomer fysiek, geestelijk en spiritueel voor ons?

Zomer is het element vuur. Vuur vertegenwoordigt het seizoen van de zomer en het fenomeen van hitte. Een tijd van verhoogde helderheid en energie, een piek in kracht en creativiteit, een symfonie van geuren, kleuren en klanken. De taken en veranderingen in je leven die je hebt gekoesterd, gezaaid en verzorgd, bereiken nu hun volwassenheid, samen met het tijdstip waarop de zon zijn hoogtepunt bereikt. De lange dagen en het warme weer geven ons de energie om door te zetten. Smeed het ijzer nu het nog heet is, grijp het moment van de optimale kracht die ons door de zon gepresenteerd wordt, om wat we graag willen ‘leven en energie’ te schenken! Binnenkort zal de groei afnemen en stoppen. Sommige doelen zijn al gerealiseerd, andere zullen een laatste duwtje nodig hebben.

Maximale yang in de zomer

Midzomer (21 juni) is een moment van maximale yang. Het is de tijd van grote groei, daarna komt afzien, mededogen. Zoals de warmte van de zon die alle vruchten de energie geeft om te groeien en rijp te worden, ook de planten kan verschroeien. Zo is het ook een goed moment om stil te staan bij wat er gebeurt als de druk van onze maatschappij zulke vormen aanneemt, dat de natuur of wijzelf moeten wijken (burnout). Dit geldt ook in relatie met onze medemens. Als je klaar bent, is er misschien iemand die jouw hulp nodig heeft.

Tip: De midzomerwarmte kun je vasthouden door aan een pot olijfolie sint-janskruid dat je rond 24 juni plukt, toe te voegen. Plaats de afgesloten pot in de zon en voeg geregeld bloemen toe. De olie is toepasbaar als huidolie die warmte geeft.

Eten in het ritme van de zomer

Door onze levensstijl aan de verandering van de seizoenen aan te passen kunnen we ons lichaam harmoniseren met de wereld om ons heen. Het eten van seizoensgebonden voedsel uit eigen streek of klimaat versterkt ons gevoel voor de natuurlijke cycli. Lokale voeding zorgt dus dat we aarden en synchroniseren met de lokale golf. Dit brengt ons in harmonie met onze natuurlijke omgeving: fysiek, mentaal en spiritueel. We kunnen nu volop genieten van de zon en indrukken opdoen in de natuur. Ook dit zijn niet alleen fysiek maar ook geestelijk belangrijke voedingsbronnen. We kunnen ons verwonderen over de vogels in de lucht, de bloemenpracht en het ruisende riet dat ritmisch beweegt. Met eerbied kunnen we blaadjes en bloemen plukken die we in onze zomermaaltijden willen gebruiken. In de zomer hebben we bij warm weer meer behoefte aan sappige bladgroenten en fruit, rauwkost en verse salades of sappen; daarvan voorziet Moeder Natuur ons rijkelijk. Onder invloed van de zonnewarmte komen vele voedingsgewassen tot rijping. De boeren kijken met voldoening naar de vele groenten die hun velden sieren. Ga eens op bezoek.

Fragment uit: Yvonne Sangen & Karin Tazelaar – De energie van de seizoenen

De energie van de seizoenen

De energie van de seizoenen

Wij zijn de balans en ons natuurlijke ritme in de moderne maatschappij kwijtgeraakt, zo maken Yvonne Sangen en Karin Tazelaar in De energie van de seizoenen, Ankertje 351, duidelijk.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

4 x eettips voor de zomer

1. Maak zo vaak als je kunt een kan water met limoensap en verse muntblaadjes, eventueel gezoet met wat rijststroop, heerlijk verfrissend.

2. Drink kardemomthee als je te lang in de zon bent geweest; kardemom is een prachtige natuurlijke detoxer.

3. Eet lekker veel zeewier in de zomer, want ook zeewier heeft een verkoelend effect op je lijf.

4. Eet lichte maaltijden. In de zomer is je spijsvertering trager, omdat je minder energie nodig hebt om je lijf warm te houden. Zware maaltijden kosten je lichaam meer energie om te verteren, waardoor de temperatuur in je lichaam omhoog kan gaan.

Tekst Eettips voor de zomer : Lisette Kreischer – Plantpower

Boekentip: The plant pharmacy

In The Plant Pharmacy laat Lisette Kreischer zien hoe je het hele jaar door kunt profiteren van de geneeskrachtige werking van planten en kruiden. Planten ademen, voeden en helen ons, ze verdienen een hoofdrol in ons leven. Met dit boek hoopt Lisette de plant haar rechtmatige plek in de wereld terug te geven.

Bestel jouw exemplaar bij Boekenwereld.com

bestel nu

Gebruik ook eens deze prachtige ingrediënten:

Deel dit artikel online
redacteur
redacteur

Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?