Liefde & Relaties

De transformatie van liefdesbang naar liefdesvrij: 10 manieren om te groeien in de liefde

Door Hannah Cuppen
De transformatie van liefdesbang naar liefdesvrij: 10 manieren om te groeien in de liefde

Ben je klaar met het vermoeiende afstoten en aantrekken en wil je een gezond liefdesleven? Liefdesexpert Hannah Cuppen, auteur van Liefdesbang, geeft je 10 fijne tips om van liefdesbang naar liefdesvrij te gaan. “Of je je liefdesbang of liefdesvrij voelt, hangt niet zozeer af van de uiterlijke situatie waarin je je begeeft, dus wat de vorm van de relatie is, maar meer van de innerlijke staat waarin je verkeert.”

Wat is je lonkend perspectief in de liefde? Ik ga ervan uit dat iedereen een groei wil doormaken van liefdesbang naar liefdesvrij.

In samenwerking met Hannah Cuppen organiseren we op dinsdag 2 april van 19:30 tot 21:30 uur een live webinar over Liefdeskunst: hoe overwin je de dynamiek van verlatingsangst en bindingsangst? Wil jij erbij zijn? Bekijk hier alvast alle informatie.

Wat is liefdesbang?

Met liefdesbang bedoel ik de dynamiek van verlatingsangst en bindingsangst, het relateren vanuit angst en afhankelijkheid, ook wel codependentie genoemd. Liefdesbang is gebaseerd op een ego-bewustzijn.

Lees verder: Ben jij liefdesbang? Over verlatingsangst en bindingsangst

Wat is liefdesvrij?

Met liefdesvrij bedoel ik verbondenheid vanuit vrijheid. Verbonden met jezelf in contact met de ander. Met vrijheid bedoel ik geen vrijblijvendheid maar vanuit een gezonde autonomie de verbinding met de ander aangaan. Liefdesvrij gaat over een hart-verbonden bewustzijn.

Voel jij je liefdesbang of liefdesvrij?

Of je je liefdesbang of liefdesvrij voelt, hangt niet zozeer af van de uiterlijke situatie waarin je je begeeft, dus wat de vorm van de relatie is, maar meer van de innerlijke staat waarin je verkeert. Kijk je vanuit het perspectief van je ego, dat vanuit angst naar de wereld kijkt, of kijk je vanuit je hoger zelf dat vanuit liefde en vertrouwen de wereld tegemoet treedt.

Als we leven vanuit onze hechtingswond, het kind in ons wat niet gekregen heeft wat het nodig had aan liefde, veiligheid, welkom, ruimte voor exploratie en ontwikkeling van gezonde autonomie, leven we vanuit een interne liefdesbange dynamiek die zich weerspiegelt in de manier waarop we relaties aangaan. Als we deze wond helen kunnen we transformeren naar liefdesvrij. Deze innerlijke bevrijding zal zich weerspiegelen in liefdesvrije relaties.

Lees verder: Hoe ontstaat een hechtingspatroon en wat is het effect daarvan op je relaties?

10 manieren om te groeien in de liefde:

1. Van achtervolgen/weglopen naar verdiepend contact met jezelf

Aan de liefdesbange kant ben je door het spel van achtervolgen (claimen) en weglopen (afstand nemen) steeds bezig met het ontwijken van de echte verbinding.

Om deze dans te doorbreken sta je stil en maak je contact met wat er echt is, de onderliggende gevoelens en emoties waar je eigenlijk in jezelf van weg wil. Je maakt contact met wat er werkelijk in jou te voelen is.

2. Van focus op de ander naar jezelf als beste vriend

Met liefdesbang zit je gevangen in een wederzijdse afhankelijkheid met de ander waarmee je de ander verantwoordelijk stelt voor je geluk. Deze focus op de ander zorgt voor een schijnveiligheid en een onbegrensd gevoel.

Als je jezelf als beste vriend beschouwt, verkies je de verbinding met jezelf boven de afhankelijkheid met de ander. Je neemt zelf verantwoordelijkheid voor je geluk. Dit geeft een veilig en begrensd gevoel en getuigt van autonomie. De vraag die je uit de dynamiek kan helpen is: Ben je bereid jezelf te winnen en de ander te verliezen?

3. Van afhankelijk/onafhankelijk naar autonomie

Vaak wordt onafhankelijkheid verward met autonomie. Vanuit onafhankelijkheid ga je boven de ander staan en zeg je: ‘Ik heb niemand nodig.’ Daarmee misken je je behoefte aan verbinding met anderen uit zelfbescherming. Er ligt vaak een diepe wond van gekwetstheid en teleurstelling onder. Vanuit deze wond blijf je het alleen doen en bevestig je steeds je verwonding.

Echte autonomie wil zeggen dat je beseft dat je verantwoordelijk bent voor je eigen leven en daarin jezelf draagt, maar ook dat je het niet alleen kunt en hulp en steun van anderen mag ontvangen. Je laat toe dat anderen er voor je zijn, mét al je menselijkheid.

4. Van zelfsabotage naar trouw zijn aan jezelf

Bij liefdesbang heeft de zelfsaboteur een grote invloed: de stem van de angst die je iedere keer weer misleidt in de liefdesbange dynamiek te stappen. De saboteur is erop gericht de angst in stand te houden en te blijven herhalen wat vertrouwd voor je is. Dat geeft hem bestaansrecht.

Om trouw te leren zijn aan jezelf mag je leren luisteren naar de stem van je hart. De stem van je hart weet wat goed voor je is. Om die stem te horen mag je leren vertragen en verstillen.

5. Van illusies naar contact met de realiteit

Angst creëert illusies. Met illusies creëren we een sluier voor de realiteit, zodat we deze niet onder ogen hoeven zien en daarmee niet voelen en ervaren. Dit doen we bijvoorbeeld door valse hoop te creëren: Nu is het niet goed in onze relatie, maar straks als we kinderen krijgen, of straks als we samenwonen, of straks als jij klaar bent met therapie, dan komt het goed. Je schuift de realiteit voor je uit zolang je nog niet bereid bent de consequenties te nemen. Een andere manier van illusies creëren is valse macht, bijvoorbeeld: ‘Het is niemand gelukt om jou te veranderen, maar mij gaat het wel lukken.’ Je dicht jezelf invloed toe die je helemaal niet hebt. Hiermee hoef je de realiteit niet aan te nemen zoals die is.

Een kenmerk van de liefdesvrije kant is contact met de realiteit zoals die is en daar niets in weghouden. Je neemt volledige verantwoordelijkheid voor jezelf en de situatie.

6. Van Spelmatig gedrag naar echt intimiteit

Aan de liefdesbange kant vertonen mensen spelmatig gedrag, daarmee bedoel ik strategisch gedrag dat erop gericht is om kwetsbaarheid en echte gevoelens te vermijden. Je praat ‘over’ gevoelens heen, maakt ze belachelijk of lacht ze weg. Het zorgt voor een unheimisch, onveilig en vervelend gevoel.

De liefdesvrije kant kenmerkt zich door een hoge mate van intimiteit. Intimiteit is écht contact. Echt contact geeft altijd een spannend gevoel, omdat je hart erbij betrokken is en je je kwetsbaarheid voelt en deelt in contact met de ander. Je weet nooit zeker of de ander die kwetsbaarheid zal beantwoorden of niet. Mensen verlangen naar echt contact vanuit kwetsbaarheid, omdat we ons hierin het meest gezien en gehoord voelen als het wederkerig is. Heb de moed om zelf de eerste te zijn en als de ander daar bij herhaling niet met dezelfde kwetsbaarheid op kan reageren, mag je je conclusies trekken.

7. Van negatief zelfbeeld naar positief zelfbeeld

Uit vroege ervaringen hebben we als kind conclusies getrokken over onszelf waarin we zijn gaan geloven zoals: ‘Ik ben niet goed genoeg, niet lief genoeg enz.’  We denken dat dit de waarheid is over wie we zijn.

Aan de liefdesvrije kant leren we dat deze overtuigingen komen uit ons kinderlijk perspectief en dat we hier een vraagteken achter mogen plaatsen. Vanuit een volwassen perspectief mag je weten dat je liefde waard bent. Dat is je geboorterecht en dat mag je jezelf weer herinneren.

8. Van gebonden seksualiteit naar verbonden seksualiteit

Aan de liefdesbange kant is er sprake van gebonden seksualiteit. Mensen openen hun hart en sluiten hun bekken: liefde wordt platonisch, ze leven als broer en zus samen, zijn hartsvrienden in een relatie maar de seksualiteit doet niet mee. Of ze openen hun bekken maar sluiten hun hart. Deze mensen worden gedreven door lust maar de intimiteit van het hart doet niet mee. Seksualiteit verandert dan snel in porno. Beide kanten zijn manieren om zich te beschermen voor echte verbinding in kwetsbaarheid.

Aan de liefdesvrije kant zijn hart en bekken innerlijk met elkaar verbonden en kunnen we zowel hart als bekken openen in contact met de ander. Seksualiteit en intimiteit gaan dan samen.

9. Herhaling ouder-kind relatie naar gelijkwaardigheid

In een liefdesbange dynamiek herhalen we de ouder-kindrelatie. Dit betekent dat de een zich groter en sterker maakt en de ander zich kleiner en afhankelijker. Zo ontstaat een ongelijkwaardige relatie.

Aan de liefdesvrije kant maakt niemand zich groter of kleiner en kan er verbinding ontstaan vanuit gelijkwaardigheid.

10. Disbalans kwetsbaarheid/kracht naar balans kwetsbaarheid/kracht

Om een gelijkwaardige relatie te kunnen hebben moet er balans zijn tussen kracht en kwetsbaarheid. Je hebt beide nodig. In de liefdesbange dynamiek is er een disbalans tussen kwetsbaarheid en kracht: of de kwetsbaarheid wordt niet geleefd, er zit een pantser voor het hart, of de kracht zit verborgen in de schaduw zodat anderen over je grenzen kunnen gaan.

In de liefdesvrije relatie is deze balans op een gezonde manier aanwezig.

Live webinar ‘Liefdeskunst’ 2 april 2024 van 19:30 tot 21:30 uur

Hannah Cuppen

In dit webinar vertelt Hannah over:

• Waaraan herken je mensen met verlatingsangst en bindingsangst?
• Waarom trekken mensen met verlatingsangst juist mensen aan met bindingsangst?
• Wat ligt er onder de dynamiek van verlatingsangst en bindingsangst?
• Wat is ervoor nodig om deze dans te doorbreken?
• Hoe wordt je (weer) beschikbaar voor de liefde?

De eerste 1,5 uur zal Hannah een talk geven, daarna zal er ongeveer een half uur ruimte zijn voor vragen.

Op dinsdag 2 april van 19:30 tot 21:30 uur ben je van harte welkom bij het live webinar. Een ticket kost € 22,50. Lukt het je niet om het webinar bij te wonen? Dat is geen probleem! Als je je inschrijft zul je namelijk achteraf een link ontvangen waarmee je het webinar kunt terugkijken op een moment dat het jou uitkomt.

Schrijf je nu in

Kijk voor meer informatie en aanmelden op: Hannahcuppen.nl

Hoge korting op de online training Liefdeskunst

Wil jij contact maken met jezelf en je (onverwerkte) gevoelens? Wil jij ontdekken welke patronen de liefde saboteren en hoe je deze kunt doorbreken? Wil je zelf aan de slag met het helen van jouw verlatingsangst en bindingsangst? Dan is er nu voor jou de online training Liefdeskunst!

Je bestelt de online training Liefdeskunst tijdelijk van € 247,- voor € 197,-! De actie is geldig t/m 7 april 2024. Lees hier meer over de online training of schrijf je direct in.

Liefdesbang

Liefdesbang

Wil je aan de slag met jouw ongezonde liefdesbange patroon en jouw hechtingspatroon doorbreken? Liefdesbang van Hannah Cuppen laat zien hoe je je hart kunt openen voor jezelf en daarna voor de ander, hoe liefde zo een eerlijke kans krijgt, zonder verlatings- of bindingsangst

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Hannah Cuppen:

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Hannah Cuppen
Hannah Cuppen

Hannah Cuppen is therapeut en trainer. Als ervaringsdeskundige heeft ze zich gespecialiseerd in verlatings- en bindingsangst en schreef hierover de bestseller Liefdesbang en het bijbehorende werkboek Liefdeskunst. Ook schreef ze Liefdesroep over het volgen van je hart.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?