Bewustzijn

Waarom het zo belangrijk is om je verlangens te vervullen (het is niet egoïstisch!)

Door Andrea Mathews
Waarom het zo belangrijk is om je verlangens te vervullen (het is niet egoïstisch!)

Kun jij nu meteen antwoord geven op de vraag: wat zou je het allerliefst willen? Als je er lang over moet nadenken, zijn je verlangens mogelijk onderdrukt. Therapeut Andrea Mathews (Stop met pleasen) moedigt jou aan om je wensen te onderzoeken én te vervullen. “Veel mensen denken dat ergens naar verlangen egoïstisch is. Maar het heeft de kracht om je leven te veranderen.”

Wist je dat het vervullen van je verlangens een prachtige manier is om depressie en angststoornissen te overwinnen?

Wat zou je doen met een miljoen?

Op de vraag wat ze het liefst willen, antwoorden de meeste mensen: geld. En jij? Wat is jouw liefste wens? Oké, laten we zeggen dat ik jou bergen geld kan geven of dat je 42 miljoen euro in de loterij wint. Wat zou je er dan mee doen?

Waarschijnlijk zet je een deel ervan op een spaarrekening, gebruik je een deel om te investeren en een ander deel besteed je aan dingen die je leuk vindt. Je koopt een auto, een huis, een boot, je betaalt je schulden af, geeft wat aan je kinderen, regelt een prettig verzorgingshuis voor je moeder, geeft wat weg aan een goed doel…

En wat houd je over nadat je al deze dingen hebt gedaan? Als ik deze vraag aan een groep mensen stel, antwoorden ze meestal dat ze dan eindelijk gemoedsrust hebben. Ze hebben altijd gewild dat ze zich geen zorgen meer hoefden te maken. Dat ze alles hadden, zodat ze kunnen ontspannen. Dus dát was wat ze eigenlijk het liefst wilden. Het geld was alleen een middel om daar te komen.

Onderdrukte verlangens

We zijn vaak geneigd om de aanpak aan te zien voor het resultaat. We willen een wandeling maken, zodat we een beetje rust ervaren en in de natuur zijn. We willen sporten, zodat we ons naderhand goed voelen. Soms willen we zelfs iets doen puur voor het plezier van het doen.

Wat zou jij willen? Heb je enig idee? Vaak weten we niet wat we willen, omdat ons verlangen het grootste gedeelte van ons leven op een laag pitje staat. We hebben vaak gehoord dat we dit en dat moeten doen. We worden overspoeld door dingen die we verplicht zijn te doen. Dit is toch onze plicht? Dit is hoe we respect krijgen en voelen dat we iets bereikt hebben.

Verlangen is egoïstisch. Verlangen is frivool. Verlangen is tijdverspilling. Dus stellen we uit waar we naar verlangen. Tot we het zo ver in ons onderbewustzijn hebben weggedrukt dat wanneer iemand ons vraagt wat we graag willen, we het niet eens weten.

Wees alert op dwang, egotripperij en compensatie

Maar wist je dat het vervullen van je eigen verlangens een prachtige manier is om depressie en angststoornissen te overwinnen? En dat het een mooie manier is om in contact te komen met je authentieke zelf? Dat het een pad is naar het vinden van gemoedsrust?

Als het bovenstaande allemaal waar is, zou je dan willen uitzoeken wat je graag wilt? Wil je hier werk van maken? Oké, probeer dit eens. Doe op je vrije dag twee uur lang niets anders dan waar jij zelf zin in hebt. Maar wacht even. Voordat je dat doet, moet je weten dat we verlangen soms verwarren met dwang, egotripperij en compensatie. Nog een biertje willen als je een alcoholist bent, is geen verlangen. Dat is dwang. De CEO van de rijkste organisatie ter wereld willen zijn, omdat je van macht houdt, is geen verlangen maar egotripperij. En rijk willen zijn omdat je arm was in je kindertijd, is géén verlangen maar compensatie. Dus moeten we eerst helder hebben wat verlangen precies is.

Heilige connectie met jezelf

Verlangen is het gevoel dat je ervaart als je iets wilt doen, omdat je het graag doet. Verlangen brengt een soort onschuldig plezier. Verlangen kan zelfs een heilige connectie met je diepste zelf zijn. En op het moment dat een verlangen in vervulling gaat, voel jij je vrij, levend, rustig en gegrond. Zelfs als het iets simpels is zoals een wandeling maken of met je huisdier knuffelen.

Dus als ik je uitdaag om twee uur van je vrije dag te besteden aan iets waar je zin in hebt, dan heb ik het over dát gevoel. Als je al die tijd nodig hebt om te bedenken wat je het liefst doet, wijst dat erop dat je het contact bent verloren met je verlangens en misschien zelfs met je authentieke zelf.

Proberen & experimenteren

Blijf oefenen en probeer wat dingen uit om te zien of die jouw verlangens vervullen. Experimenteer en kijk of je er plezier uithaalt of dat je een bepaald soort rust ervaart. Zo niet, dan probeer je gewoon wat anders. Er is geen goed of fout; het is gewoon een poging om in contact te komen met iets echts in jou. Als het niet lukt, ben je niet slechter af dan voordat je begon met experimenteren. En als het wel lukt, gaat er misschien wel een heel nieuwe wereld voor je open op het moment dat jij je verlangens begint te volgen.

Je leven veranderen

Waar we bang voor zijn bij het vervullen van onze verlangens, is dat we egoïstische mensen worden die alleen investeren in het behagen van zichzelf. Maar dit doet af aan een heel natuurlijke behoefte: compassie. Compassie is een diep verlangen om iets te doen voor anderen, omdat we om hen geven en hun al het geluk in de wereld toewensen.

We vergeten dat dit verlangen ook de kracht heeft ons tot handelen te dwingen. En daarbij vergeten we dat er banen zijn die we heel leuk kunnen vinden, net als klusjes die we thuis moeten doen waar we veel plezier uit kunnen halen. We vergeten dat wat voor een ander een verplichting lijkt, in werkelijkheid een diep verlangen en een vervullende vreugde voor ons is. Wat het vervullen van je verlangens uiteindelijk kan doen, is je leven veranderen. Dus denk er eens over na – het is het proberen waard.

Stop met pleasen

Stop met pleasen

Dit nuchtere boek helpt je met helende inzichten, tips en technieken, zodat je leven weer van jou wordt. Je mag jezelf vanaf nu schaamteloos en zonder schuldgevoel op nummer 1 zetten!

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Andrea Mathews:

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Andrea Mathews
Andrea Mathews

Andrea Mathews werkt als therapeut, trainer en spreker op het gebied van authentiek leiderschap en relaties. Ze heeft haar eigen radioprogramma Authentic Living en interviewde vele grote spirituele auteurs.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?