Bewustzijn

Ja zeggen tegen jezelf: zo kun je grenzen aangeven

Door Andrea Mathews
Ja zeggen tegen jezelf: zo kun je grenzen aangeven

Als je moeite hebt om je grenzen aan te geven, mag je dit artikel van Andrea Mathews, auteur van Stop met pleasen, niet missen. Ze laat zien hoe je trouw kunt blijven aan jezelf. “De volgende keer dat jouw innerlijke zelf je oproept om Nee tegen iets of iemand te zeggen, vergeet dan niet dat je Ja zegt tegen jezelf door te vertrouwen op jezelf.”

Je gaat leven op de manier zoals anderen willen dat jij leeft, in plaats van dat je trouw blijft aan jezelf.

Grenzen zijn de muren van je huis

De laatste tijd wordt er veel gesproken over grenzen, en over wat ze wel en niet betekenen. Sommigen, die het woord verkeerd begrijpen, denken dat grenzen iets te maken hebben met de controle hebben over anderen. Maar grenzen hebben niets met anderen te maken. Jouw grenzen draaien niet om anderen en wat zij wel of niet doen.

Jouw grenzen hebben daarentegen alles te maken met jou, met jouw authentieke verlangens en manier van leven. Ze zijn de muren van jouw huis en jij bouwt ze op zo’n manier zoals jij je huis graag wilt zien. Jouw veilige gevoel, jouw doel in het leven en creatieve drang, jouw persoonlijke kracht om te doen met je leven wat je wilt, jouw privacy, jouw autonomie. Dit zijn allemaal positieve aspecten in de muren van jouw huis.

Jouw mening en gevoelens tellen niet

Maar als je jouw grenzen ziet als iets wat je anderen aandoet, kies je er vaak voor om géén verantwoording te nemen voor jouw oprechte grenzen, want dat vindt de ander misschien niet kunnen. Maar iedereen houdt er toch van om muren om zijn huis te hebben staan?

Als je jouw grenzen ziet als iets wat je anderen aandoet, denk je dingen zoals:

  • Als ik hem vertel dat ik geen seks wil, dan kwets ik hem daarmee, dus ik ga er maar gewoon in mee. Misschien kan ik doen alsof.
  • Ik kan haar niet vertellen dat ik te moe ben om morgen het gras te maaien. Dan wordt ze boos.
  • Ik moet de telefoon opnemen als ze belt, anders raakt ze zo van streek.
  • Ik kan hem niet vertellen hoe boos ik ben, dat draait alleen maar uit op ruzie.

Het is hier duidelijk dat de beslissingen worden genomen op basis van de reactie van iemand anders. En op basis van hoe jij denkt aan de gevoelens van een anders. Het concept hiervan is een ideaal dat je in stand houdt sinds je jeugd. Net zoals jouw ouders zei je altijd tegen jezelf dat je lief moest zijn tegen anderen tijdens het spelen. Want als je dat doet, ben je een goed mens. Als je dat niet doet, ben je geen goed mens. Dit betekent eigenlijk dat jij je meer zorgen maakt om hoe anderen jou zien dan om wie je echt bent. Als je met name veel nadenkt over wat anderen vinden van jouw gedrag, jouw uiterlijk, wat je zegt en zelfs hoe jij over dingen denkt, dan ga je daarnaar leven. Kortom, je gaat leven op de manier zoals anderen willen dat jij leeft, in plaats van dat je trouw blijft aan jezelf.

Ja zeggen tegen jezelf

Voor mijn werk praat ik vaak met mensen die zeggen: ‘Ik wou dat ik gewoon kon stoppen met me zorgen te maken over wat anderen van me vinden!’ Maar om dat te kunnen doen, moet je gaan leven achter je eigen muren, je eigen grenzen. Je moet erop vertrouwen dat je kunt leven op de heilige grond van je eigen lichaam, om vrij te kunnen leven als je ware zelf. Om dat te kunnen doen, moet je je op innerlijk terrein begeven.

Velen kunnen simpelweg het idee niet loslaten dat anderen meer recht op ze hebben dan zijzelf. Niet totdat ze erop vertrouwen dat ze zélf de kracht bezitten om tot rust te komen, ze in hun eigen veiligheid kunnen leven en dat hun beeld van zichzelf en hun leven het belangrijkste is. De volgende keer dat jouw innerlijke zelf je oproept om Nee tegen iets of iemand te zeggen, vergeet dan niet dat je Ja zegt tegen jezelf door te vertrouwen op jezelf. Pas dan creëer je een prachtig thuis voor jezelf, waarin je veilig en tevreden kunt leven.

Geschreven door Andrea Mathews

Stop met pleasen

Stop met pleasen

Wil je meer weten over pleasen, pleaser zijn en wat je als pleaser kunt doen om jouw leven weer in eigen handen te nemen? Dit nuchtere boek helpt je met helende inzichten, tips en technieken, zodat je leven weer van jou wordt. Je mag jezelf vanaf nu schaamteloos en zonder schuldgevoel op nummer 1 zetten!

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Andrea Mathews
Andrea Mathews

Andrea Mathews werkt als therapeut, trainer en spreker op het gebied van authentiek leiderschap en relaties. Ze heeft haar eigen radioprogramma Authentic Living en interviewde vele grote spirituele auteurs.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?