Bewustzijn

Spiritueel ontwaken: wat betekent het voor je voedingspatroon?

Door Yama Voorhorst
Spiritueel ontwaken: wat betekent het voor je voedingspatroon?

Hoe kun je merken dat je spiritueel aan het ontwaken ben op basis van je voedingspatroon? Bewustzijn op het gebied van voeding is een heel belangrijk onderdeel van het bewuste, spirituele leven. Yama Voorhorst, auteur van Van stoornis naar gave, legt je uit welke voedingskeuzes ze maakt nu ze bewust leeft.

Mijn rigoureus veranderde voedingspatroon is een onmisbaar onderdeel geweest van mijn fysieke heling en spiritueel ontwaken. Ik heb een tijd volledig rauw (‘rawfood’) gegeten. Geheel plantaardig. Mijn lichaam vroeg erom: het wilde alleen totaal vers en nog sprankelend levend eten… dus ook geen verlepte groenten… niks uit blik of potjes. Het liefst at ik zelfgekweekte kiemen en dergelijke. En héél veel verse groenten – die ik grotendeels als slow juice tot me nam, omdat ze zo elke cel in mijn lichaam weer tot leven wekten. Het enige warme dat ik nam was thee. Kruidenthee. Gemberthee. Zelfgemaakte golden milk, van geweekte amandelen en verse kurkuma.

Luisteren naar mijn lichaam

Ik liet veel dingen aan me voorbij gaan die mijn lichaam te veel energie kostten: koffie en bewerkt voedsel bijvoorbeeld, en alcohol al helemaal.

Ik viel enorm af. Mensen die me zagen, zeiden me dat mijn eetstijl ongezond was. Dat ik dierlijke proteïnen nodig had: boter, eieren, kaas en vlees… maar ik kón geen dierlijke voedingsstoffen eten. Alleen planten: veel levende, verse planten. Dit kwam niet vanuit een overtuiging of bepaald idee, ik luisterde simpelweg volledig naar mijn lichaam. Het wilde leven; levend eten.

Op een gegeven moment begon mijn lichaam ook weer om warme en zachte voeding te vragen, na al dat crunchy rawfood. Zelfgemaakte soep, heerlijk gegrilde groenten uit de oven… mmmm! En toen vroeg het om feta, geiten- of schapenkaas, af en toe een ei – maar alleen van gezonde dieren.

Lees ook: Spiritueel afvallen: zo kun je overgewicht kwijtraken

Dierlijke producten

Ik voelde en besefte diep hoe ongezond het eten van dierenleed is… de stresshormonen die we zo binnenkrijgen – en dan heb ik het nog niet eens over de andere hormonen, antibiotica en verdere troep die in veel dierlijke producten zit, door onze dierenindustrie. Sowieso, het hele ongezonde fenomeen van onze dieren ‘industrie’… hoe dan, what happened?!

Ik heb in de laatste jaren zelfs heel af en toe weer wat vlees en vis gegeten. Alleen van gezonde dieren, en alleen de relatief licht-verteerbare soorten. Geen rood vlees (en al helemaal geen varken, dat is in mijn beleving veel te zwaar voor mensenlichamen) want daar is ons spijsverteringskanaal te lang voor. Het vlees rot voordat het er doorheen is. Dat is waarom carnivoren zo’n kort darmstelsel hebben, en waarom koeien vier magen hebben: om gras te verteren. Wij kunnen dat niet. Veel mensen hebben problemen met het verteren van gluten – tarwe schijnt gekruist te zijn met grassoorten en dat is zwaar voor ons lijf. Oertarwe is al veel beter.

Lees ook: De tien gezondste, glutenvrije ‘graansoorten’ waar je volop mee kunt variëren

Voeding op reis

Het eten van vis en vlees doe ik nog steeds zeer sporadisch. Bijna nooit in Nederland, maar soms als ik op reis ben. Ik begon weer vlees te eten in de jungle, tijdens mijn dietas met de plantmedicijnen in de Amazone. Ik at nog steeds nauwelijks dierlijke voedsel en al helemaal geen vlees (wat overigens maar zelden aangeboden wordt, tijdens de meeste dietas), maar op een gegeven moment voelde ik dat ik ook mijn eigen overtuigingen op dit vlak opnieuw diep mocht reinigen… dat elk vooropgezet idee over wát dan ook (zelfs over gezonde voeding) een belemmering was met betrekking tot mijn totale overgave aan het proces in het moment.

Het doorvoelen van voeding

Doordat mijn veranderde voedingspatroon me zó veel heling had gebracht en ik zo duidelijk het effect van bepaalde voeding op mijn lichaam voelde, had ik vrij heldere ideeën over gezond eten opgebouwd. Maar op dat moment besloot ik om alles, álles wat mij aangeboden werd door de Maestros, in eerste instantie te accepteren – zonder enig vooropgezet idee. Dat ging over álles: de rituelen, de plantenmixen, en dus ook mijn voeding.

Ik haalde mijn eigen Mind (die het soms beter dacht te weten) er tussenuit… want, wat weet ik nou eigenlijk écht…? Een tijd lang accepteerde ik alles wat me aangeboden werd, om het zo volledig te kunnen beleven en doorvoelen…

Dit heeft me veel gebracht. Ik heb gezien hoe onze perceptie vaak een grote belemmering vormt voor het volledig beleven van wat dan ook. Er ging een wereld van magie voor me open toen ik de dingen niet meer wilde begrijpen. Ik heb zo veel ruimte ervaren… En dáár op gebaseerd heb ik heus wel weer mijn ideeën gevormd – in ieder geval met betrekking tot hoe het voor mij persoonlijk is. Wat wel en niet voor me werkt. Wat ik wel en niet in mijn leven wil.

Van biologisch eten tot ‘zondigen’

Ik eet nu zo’n 85% supergezond, vers, biologisch en grotendeels veganistisch. En de overige 15% … puur indulgence: wat ik lekker en fijn vind – óók als het misschien wat minder gezond is voor mijn lichaam… Zoals… mmmm versgebakken zuurdesembrood – met gluten; en geitenkaas – yep, zuivel; zoute chips – vet; of die orgastisch heerlijke slagroomtruffels – met suiker.

Geen hardcore veganisme

Waarom ik dit doe? Omdat ik geloof dat superheerlijk genieten ook ongelooflijk gezond is! Als ik af en toe verbitterde veganisten zie (sorry – tis maar een voorbeeld) die zich ergeren aan álles wat niet hardcore veganistisch is, dan komt er een waanzinnig ongezonde vibe over me. Ja, ik geloof in het belang van veganisme. Voor ons lijf en voor de wereld. Maar… niet ieder lijf is er al aan toe. En verdraagzaamheid is een grote deugd in onze wereld van extremen.

Anyway, ieder heeft zijn of haar pad. Luister naar je lichaam – dat is niet hetzelfde als naar al je ‘cravings’ luisteren! Luister met bewustzijn. Eet gezonde voeding.

Elke keuze telt

Ik eet zo veel mogelijk biologisch. En lokaal, vers van het land – dat heeft niet altijd een biologisch keurmerk, maar draagt absoluut bij aan een gezondere wereld. Een gezonde buitenwereld én binnenwereld. Ik eet dus grotendeels gezond én ik sta mezelf toe te genieten (met mijn eetstoornisverleden zou het anders zo weer fout gaan, in welke vorm van extremisme dan ook).

Ik moet toegeven dat dat wat ik mezelf toesta om te ‘zondigen’ (hé bah, fout woord!) wel ook steeds gezonder en meer verantwoord word. Als je eenmaal wakker wordt, dan kunnen sommige dingen simpelweg niet meer. Niet als ik onderdeel wil zijn van een gezonde en evenwichtige wereld. Dit gaat dus niet meer om mijn eigen lijf, maar om iets veel groters dan ik. Elke keuze telt!

Natuurlijk, vers, levend en gezond voedsel zuivert niet alleen je eigen lichaam, en maakt je geest helderder, maar draagt ook bij aan de gezondheid van onze planeet en de toekomst van onze kinderen, de dieren, planten en… het hele universum.

Van stoornis naar gave

Van stoornis naar gave

Van stoornis naar gave kan een absolute eye-opener zijn voor al die mensen die worstelen met hun geestelijke gezondheid en in het reguliere circuit tegen hun grenzen aanlopen. Yama’s verhaal is inspirerend omdat het laat zien hoe zij transformeerde van ziek-zijn naar (zelf)heling door onder meer rust, voeding en meditatie.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Deel dit artikel online
Yama Voorhorst
Yama Voorhorst

Yama Voorhorst begeleidt persoonlijke en spirituele ontwikkelingsprocessen in het veld van tantra en werkt met sjamanistische plantmedicijnen.

Reacties
 1. ChrisK 4 maart 2022 - 13:55
  Reply

  TOP ARTIKEL!!

  1. DevaYama 7 maart 2022 - 15:43
   Reply

   Dankjewel! Liefs, Yama

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?