Bewustzijn

Loslaten: een transformatie van ziek-zijn naar zelfheling

Door Yama Voorhorst
Loslaten: een transformatie van ziek-zijn naar zelfheling

Toen niks meer leek te werken en de experts het ook niet meer wisten, besloot Yama Voorhorst haar gezondheid weer in eigen hand te nemen. Yama vond zichzelf uiteindelijk terug op een oud sjamanistisch pad, alwaar ze toegang kreeg tot universele spirituele wijsheid en deze transcendentale energieën nu in deze wereld mag overbrengen.

Yama’s verhaal is inspirerend omdat het laat zien hoe zij transformeerde van ziek-zijn naar (zelf)heling door onder meer rust, voeding en meditatie. In dit artikel lees je het verhaal van Yama en drie korte oplossingen (van de vele) die zij vond en wellicht ook voor jou werken.

Van donker diep naar enorm licht

Yama Voorhorst: “Als iemand mij vroeger, toen ik er nog middenin zat, zei dat mijn voortdurende diepe pijn en overweldigende struggles ergens ‘goed’ voor waren, dan kon ik diegene wel… nou ja… Simply Shut The F*ck Up!!#%^•+~#* O, die meestal goedbedoelde maar uiterst, onverteerbare, verschrikkelijke opmerkingen, waardoor ik me alleen maar nóg radelozer en totaal onbegrepen voelde…

Mijn diepe, vaak langdurige depressies waren simpelweg géén inzichtgevende ervaringen waarna alles weer goed – of zelfs nog beter – was… het waren steeds terugkerende, allesverwoestende diep-donkere episoden die keer op keer álles wat ik creëerde wéér onderuit haalden, alsof het allemaal toch geen zin had…! Ik had dan ook nóóit vermoed dat ik daar nu, achteraf op terugkijkend, geheel anders over denk en voel!

Herkenning

Want ik kan niet ontkennen dat ik álles wat ik nu doe alleen maar kan doen dóórdat ik er zelf dóórheen gegaan ben. Zonder die 25 jaar waarin ik het Donker diep heb mogen doorleven, had ik mijn enorme Licht niet zo helder leren (h)er-kennen, in élke cel van mijn lijf.

Zonder mijn keer op keer overweldigende overgevoeligheid had ik mijn diepe gave van invoelingsvermogen niet zo uiterst verfijnd ontwikkeld. Ik ben de expertise rondom mijn enorm doorleefde ‘stoornis’, gaan inzetten, en daardoor werd het mijn kracht…! Toen ik mijn draken had getemd, kon ik ze gaan berijden. Doordat ze niet meer mijn beperking waren, ging er een wereld aan mogelijkheden voor me open. Een wereld van diepe dankbaarheid voor mijn volharding en een volledige beschikbaarheid voor wat het Universum blijkbaar door mij heen kan manifesteren!’’

Geen nieuwe oplossingen, maar wel nieuw doen

Yama Voorhorst: ‘Ik heb me regelmatig afgevraagd wat nou precies gemaakt heeft dat mijn laatste terugval zo anders is verlopen. Zelfs zodanig anders, dat het de weg eruit bleek te zijn. Veel ‘oplossingen’ waren tenslotte niet echt nieuw; het meeste had ik 25 jaar eerder al gehoord. En wat ik uiteindelijk gedaan heb, wijkt niet zoveel af van al die logische adviezen en goedbedoelde tips van vrienden en familie … destijds nog loze woorden waar ik niets mee kon.

Wat was er dan wel nieuw? Ik heb vooral nieuw gedaan. Als ik het in één woord zou moeten vangen, dan gaat het over loslaten. En ontvangen. Ik was eindelijk in staat om een groot deel van mijn geworstel met mijn ziekte los te laten en hulp te ontvangen, en daardoor ontstond er zo veel ruimte.

Eigenwijsheid

Het begon met een hele grote bak eigenwijsheid die pas achteraf echt gewaardeerd werd. Op het moment zelf werd de waarde ervan niet gezien: ik zat in de weerstand, werkte ik niet mee aan mijn behandeling en ik werd zelfs onbehandelbaar verklaard.

Openheid

Wat ik vervolgens écht anders ben gaan doen is dat ik werkelijk openheid ben gaan geven: ik ben anderen deelgenoot gaan maken van wat er met mij gebeurde en gaan aangeven wat ik nodig had.

Ontvangen

En ik ben hulp gaan accepteren. Eerst ietwat schoorvoetend, maar toen ik erachter kwam hoe fijn mensen het vonden dat ze wat voor me konden betekenen, ben ik volop gaan ontvangen, zonder me schuldig te voelen.

Als ik íéts mee wil geven in dit artikel en mijn boek, dan is het wellicht dit wel: hoe ziek en kwetsbaar je ook bent, zorg dat je altijd je eigen beslissingen blijft nemen. Zoek verschillende behandelingen en benaderingen uit en ga in zee met degene bij wie je je echt goed en vertrouwd voelt. Hierbij mag je, wat iedereen ook zegt, volledig op je eigen gevoel afgaan.

Van stoornis naar gave

Van stoornis naar gave

Van stoornis naar gave kan een absolute eyeopener zijn voor al die mensen die worstelen met hun geestelijke gezondheid en in het reguliere circuit tegen hun grenzen aanlopen. Yama's verhaal is inspirerend omdat het laat zien hoe zij transformeerde van ziek-zijn naar (zelf)heling door onder meer rust, voeding en meditatie.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Yama Voorhorst
Yama Voorhorst

Yama Voorhorst begeleidt persoonlijke en spirituele ontwikkelingsprocessen in het veld van tantra en werkt met sjamanistische plantmedicijnen.

Reacties
 1. Ellen De vries 26 september 2019 - 09:51
  Reply

  De bestelling van je boek werkt niet.. Wat te doen?

  1. Melissa Oltmans 26 september 2019 - 13:01
   Reply

   Hoi Ellen, het linkje werkt nu weer. Groeten, Melissa

 2. Angela 30 september 2019 - 09:02
  Reply

  Jammer dat de oplossing altijd geld moet kosten, en ik heb geen geld meer na 40 jaar GGZ en medicatie.....

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?