Narcisme

Heb jij een narcistische moeder? Wat doet ze (of juist niet)?

Door redacteur
Heb jij een narcistische moeder? Wat doet ze (of juist niet)?

Veel vrouwen worstelen met de relatie met hun moeder. Karyl McBride pakt deze relatie in het boek Zal ik ooit genoeg goed genoeg zijn, op een liefdevolle maar effectieve manier aan. Vaak kom je er pas later achter dat je misschien wel een narcistische moeder had, die er niet voor je kon of wilde zijn. Je hebt inmiddels zelf de nodige levenservaring opgedaan, bent zelf moeder geworden, en ziet nu wat onvoorwaardelijke liefde en steun echt inhoudt.

Wij hebben voor dit artikel Karyl Mcbride een aantal vragen gesteld over ‘narcistische moeders’. Het mooie is, dat McBride niet uitgaat van schuld en boete, maar juist van vergeving, zodat je zelf verder kunt met je eigen leven.

Wat is een narcistische moeder? Wat doet ze (of juist niet)?

Een narcistische moeder zet haar eigen behoeften boven die van haar kinderen. Ze is egoïstisch, ongelukkig, vol zelfhaat, en heeft weinig tot geen ruimte voor empathie of om rekening te houden met de gevoelens van haar kinderen. Ook is ze meer bezig met wat haar kinderen doen dan met wie ze zijn als mensen. Ze moeten presteren om haar een goede moeder te laten lijken, maar ze mogen het niet te goed doen, want dan overschaduwen ze haar.

Ze zorgt voor de fysieke behoeften van haar kinderen maar niet voor hun emotionele behoeften. Narcisme is een spectrum stoornis dus zijn er verschillende niveaus in moederlijk narcisme. Denk bijvoorbeeld aan misbruik en verwaarlozing op fysiek, emotioneel, psychologisch en seksueel vlak. De moeder kan verstikkend zijn of juist haar kinderen negeren, maar de impact is gelijk in dat er niet voorzien wordt in de behoeften van het kind.

Hoe herken ik narcisme bij mijn moeder?

Je kunt jezelf deze vragen stellen: voel ik me geliefd, gezien, gehoord, begrepen, gesteund en aangemoedigd in wie ik ben. Heeft mijn moeder empathie met mij en begrijpt ze wat ik voel? Kent mijn moeder me echt? Als deze vragen niet positief beantwoord worden, kan het zijn dat je een narcistische moeder hebt.

Hoe ga je als volwassene om met een narcistische moeder?

Wanneer je vermoedt dat je een narcistische moeder hebt, is het belangrijk om te realiseren dat ze waarschijnlijk niet gaat veranderen. De eerste stap naar herstel is accepteren dat je moeder deze stoornis heeft (of een grote hoeveelheid narcistische trekken) en dat het niet jouw fout is. Je kunt het niet veranderen of oplossen. Als je de realiteit accepteert, zul je in de rouw komen om je trauma te verwerken dat je nooit het soort moeder hebt gehad die je nodig had, wilde en verdiende.

Het is belangrijk om te realiseren dat ons werk als dochters volledig innerlijk is. Een narcist confronteren werkt meestal niet en maakt de situatie erger. Als je dit doet, is de kans groot dat je de schuld krijgt als ‘slechte’ dochter. Na het lezen van het boek is het belangrijk om aan het vijfstappen-herstelmodel te beginnen en je eigen trauma te verwerken.

Om je daarbij op weg te helpen heb ik een virtuele workshop gemaakt om je te begeleiden bij deze vijf stappen van herstel. Hier is de link voor de workshop. Je kunt het in je eigen veilige omgeving doen en wanneer jij dat wilt. Je krijgt huiswerk en schrijfopdrachten om je te helpen. Het is in het Engels, maar je zou het kunnen laten vertalen door je computer.

Moet ik het contact verbreken met mijn narcistische moeder?

Contact verbreken met een narcistische ouder is een persoonlijke beslissing die erg van de situatie afhangt. Sommige mensen hebben zo’n giftige en misbruikende ouder dat ze het contact moeten verbreken om te kunnen helen. Anderen hebben ontdekt dat ze in ‘beschaafde’ verbinding kunnen blijven met de ouder wanneer ze aan hun herstel zijn begonnen. Deze mensen realiseren zich dat het contact oppervlakkig zal blijven en nooit emotioneel dichtbij, maar het is een manier om verbonden te blijven met je familie en je wortels.

Als je hiervoor kiest, moet je je verwachtingen opgeven dat je voorzien zal worden in je behoeften. Wanneer je begint met je herstel, adviseer ik wel altijd om tijdelijk afstand te nemen van de ouder. Op die manier heb je de ruimte om je op jezelf te focussen. De uiteindelijke beslissing over wel of geen contact moet je pas maken wanneer je veel gewerkt hebt aan je innerlijk herstel. Het is stap 4 uit mijn vijf stappen model.

Hoe ga ik om met mijn moeders jaloezie?

Jaloezie van een moeder op een kind is erg moeilijk om te begrijpen en om mee om te leren gaan. Gezonde moeders willen wat het beste is voor hun kinderen en zien hun kinderen graag slagen in het leven. Ze genieten ervan wanneer het goed gaat met hun kinderen. Narcistische moeders geven een gemiste en verwarrende boodschap van “doe je best zodat het er goed uit ziet voor mij, maar overschaduw me niet.”

Het kind van een narcist internaliseert het gevoel niet goed genoeg te zijn, hoe hard je je best ook doet. Opgroeien met deze “niet goed genoeg” boodschap maakt het de dochter moeilijk om de jaloezie van haar moeder te herkennen. In andere woorden, “als ik niet goed genoeg ben, wie zou dan jaloers op me zijn?”

Hoe ga ik om met de onzekerheid die ik heb omdat ik ben opgevoed door een narcistische moeder?

Wanneer je opgroeit bij een narcistische ouder, dan worden je gevoelens niet erkend of bevestigd. Dat zorgt ervoor dat het kind opgroeit met wat ik “verlammende onzekerheid” noem. Werken aan je herstel leert je om het innerlijke gewonde kind opnieuw op te voeden en om je eigen gevoelens te leren vertrouwen. Je gebruikt je volwassen en moederlijke kant om te zorgen voor en te luisteren naar je innerlijke kind. Dit kost tijd en serieus herstelwerk, maar het is het waard.

Is het voor dochters anders om een narcistische moeder te hebben dan voor een zoon?

Zowel jongens als meisjes lijden aan emotionele verstoringen wanneer ze zijn opgevoed door een narcistische vader of moeder. Alleen is een moeder haar dochters primaire rolmodel om zich te ontwikkelen als een individu, geliefde, echtgenote, moeder en vriend, en de aspecten van moederlijk narcisme schaden dochter in specifiek verraderlijke manieren.

Omdat de moeder-dochter dynamiek zo geënt is, zal de dochter van een narcistische moeder met andere worstelingen zitten dan haar broers. Een narcistische moeder ziet haar dochter namelijk, anders dan haar zoon, als een reflectie en verlenging van zichzelf meer dan een eigen persoon met haar eigen identiteit.

Zal ik ooit genoeg goed genoeg zijn

Zal ik ooit genoeg goed genoeg zijn

Heb je een narcistische moeder en wil je hier meer over lezen? Dit boek staat vol helende inzichten, voorbeelden en herkenbare verhalen die je daarbij helpen. De liefdevolle en effectieve manier waarop Karyl de relatie met je moeder aanpakt, maakt dit een belangrijk boek!

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
redacteur
redacteur

Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?