Bewustzijn

Chinese geneeskunde over winter: water weerspiegelt jouw leven (wat zie jij?)

Door Jitske Dijkstra
Chinese geneeskunde over winter: water weerspiegelt jouw leven (wat zie jij?)

‘Als je troebel water met rust laat, wordt het vanzelf helder,’ zei Lao Tse lang geleden. Deze ene zin vat mooi samen waar dit artikel van Shiatsu-coach Jitske Dijkstra over gaat. Water is hét element van de winter. Het komt tot stilstand, bevriest en laat ons zien wat op de bodem van ons bestaan ligt. De grote vraag is: willen wij stilstaan en in deze spiegel kijken?

De stilstand van water symboliseert het einde van de vorige groeifase en de onpeilbare diepte van wijsheid.

Rusten en opladen

Het is winter en binnen de vijf elementenleer uit de Chinese Geneeskunde betekent dit dat het water-element actief is. In de natuur is de wintertijd het moment om te rusten en op te laden. De aarde en alles wat leeft in de natuur is energie aan het vergaren voor een nieuw groeiseizoen. Het stromende water komt tot stilstand en bevriest – als we tenminste nog eens een strenge winter krijgen… Het gaat hier uiteraard vooral om de symboliek. Deze stilstand (bevroren water of bijvoorbeeld een groot meer met stilstaand water) symboliseert het einde van de vorige groeifase en de onpeilbare diepte van wijsheid.

Inzicht in levensvragen

Alles wat werd meegesleurd door het stromende water en het water troebel maakte, komt nu tot rust en zakt naar de bodem. En dan ontstaat er helderheid van geest. Je kunt zien wat er op de bodem van je bestaan ligt. ‘Als je troebel water met rust laat, wordt het vanzelf helder,’ zei de Chinese filosoof Lao Tse. Alleen wanneer je helderheid of inzicht hebt in je eigen levensvragen of opdrachten, kun jij je richten op creatie en groei.

Velen hebben moeite met stilstaan en in hun eigen (levens)spiegel kijken. Omdat ze dan zien wat het vertroebelt. Doorgaan is dan vaak de overlevingsstrategie. Maar dat werkt niet. Want ‘doorgaan’ met troebel en vervuild water vernietigt uiteindelijk het leven, de essentie. Je geeft je dan over aan de vernietigende kracht van water in plaats van aan de creërende kracht van water. Gewoon doorgaan zonder reflectie werkte nooit, maar nu werkt het helemaal niet meer.

Het water-element gaat over angst

De wereldwijde ontwikkelingen laten ons gedwongen stilstaan. Alle vanzelfsprekendheden staan nu onder druk. Deze stilstand doet een beroep op onze bewustwording, onze creatieve vermogens en ons uithoudingsvermogen. Drie aspecten van het water-element want als water stroomt, symboliseert het de eeuwigheid en volharding. En in de natuur is water de bron van alle leven. Zonder water is geen leven mogelijk. Water-energie symboliseert dus ons vermogen om te creëren: goed en kwaad.

Angst, de emotie van het water-element, laat ons vluchten, vechten of bevriezen. Alleen degene die boven de angst kan uitstijgen, het grotere geheel ziet, zijn lef en moed kan verzamelen en zich over durft te geven aan nieuwe creatie, kan een crisis het hoofd bieden.

Het oude loslaten, het nieuwe creëren

Het ene wordt vernietigd en van daaruit ontstaat weer iets nieuws. In aardse termen betekent dat bijvoorbeeld dat je bedrijf failliet gaat en dat je iets nieuws moet creëren. Dat zijn natuurwetten. Het is triest maar het is inherent aan het leven, want het leven is dag en nacht, vreugde en verdriet, beweging en stilstand en eb en vloed, creatie en vernietiging. We willen graag de zonnige kant van het leven meemaken, maar de regen willen we verbannen.

Hebben we het ene ‘verslagen’, dan komt er weer iets anders dat ons op de proef stelt. En zo zal het altijd zijn. Oude vormen loslaten, nieuwe ideeën bedenken, risico’s durven nemen en van collectieve angst naar collectief vertrouwen overstappen. De natuur leeft het ons voor en beschikt over de hoogste wijsheid die er bestaat.

Alles wat groeit en leeft, evolueert altijd op die manier dat de essentie en het voortbestaan worden gewaarborgd. Als mens zijn we het contact met de natuur verloren. De natuur dwingt ons om bij ons zelf te rade te gaan en nieuwe creatieve vormen te vinden die het leven beschermen in plaats van vernietigen.

Geschreven door: Jitske Dijkstra is klassiek Shiatsu therapeut, coach, Do-in docent en trainer.

Boekentip: In 10 stappen in je element met wie je bent!

in 10 stappen in je elementWil jij helemaal jezelf zijn en echt voluit vertrouwen op jezelf? Wil je zonder schuldgevoel kunnen zeggen wat je denkt en voelt, en stoppen met pleasen? Of wil je afrekenen met de angst voor afwijzing, waardoor je je zelfverzekerd voelt? Kortom: wil jij simpelweg gelukkig en gezond zijn en in je element zijn met wie je bent? Lees dan dit boek.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 19,50

bestel nu

Door anderen gelezen:

Deel dit artikel online
Reacties
 1. Jantina Eelkema 5 februari 2021 - 14:43
  Reply

  Dag Jitske, Bij deze geef ik me op voor de pilottraining van 22-26 februari '21. Met vriendelijke groet, Jantina

  1. Jitske Dijkstra 10 februari 2021 - 10:13
   Reply

   Hallo Jantina, wat gaaf dat je meedoet! Ik bericht jou even persoonlijk via de mail. Hartelijke groeten,

 2. Clasien 5 februari 2021 - 19:04
  Reply

  Ik mis in deze tijd heel erg om me helemaal onder te kunnen dompelen in water. Voor deze crisis zwom ik regelmatig en voelde ik me zo vrij als een vis in het water. Na bovenstaande van Jitske gelexen te hebben begrijp ik beter waarom dit zo belangrijk voelt voor mij.

 3. Jitske Dijkstra 10 februari 2021 - 10:17
  Reply

  Hallo Clasien, Fijn dat je voelt en begrijpt waarom de Water energie zo belangrijk is voor je. Je kunt misschien niet onderdompelen nu (beetje koud ;) ) maar je kunt wel vaker een douche nemen of iedere dag een wandeling langs het Water maken. Blootstelling aan het Element Water in de natuur is enorm kalmerend, opladend en inzichtgevend. Water energie brengt de geest tot rust, maakt de blaas en nier energie sterk en dempt de zenuw prikkels. Het stimuleert je creatie kracht!

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?