Narcisme

Helen na een narcistische relatie: de weg naar zelfacceptatie

Door Mjon van Oers
Helen na een narcistische relatie: de weg naar zelfacceptatie

Heb je een narcistische relatie achter de rug? Dan is het van belang dat je leert om te helen, zodat je het slachtofferschap achter je kunt laten en naar de toekomst kunt kijken. Mjon van Oers, auteur van Detox je liefdesleven, legt in dit artikel uit hoe je kunt helen nadat je een ongezonde relatie hebt gehad en hoe je door middel van zelfacceptatie ervoor kunt zorgen dat je dit niet nog een keer meemaakt. “Zodra je jezelf kunt accepteren en echt van jezelf kunt houden zoals je bent, zul je uiteindelijk ook je eigenwaarde zien. Je zult het dan niet meer tolereren dat anderen je misbruiken.”

Het is een transformerende keuze om het slachtofferschap achter je te laten en de persoonlijke verantwoordelijkheid voor je heden en je toekomst te grijpen.

Ontdek wie je bent

In je zoektocht naar helderheid, waarheid en liefde in je leven is de ervaring van het hebben van een relatie met een narcist een effectieve manier om te ontdekken wie je bent en wat je wel en niet wilt zijn. Je kunt dan, vanuit een staat van complete ontheemding, beginnen aan de wederopbouw van je nieuwe zelf. Zelfacceptatie is daarbij de kern. Je kunt dan je eigen held worden, nadenken over wat echt belangrijk is en zelf verantwoordelijkheid nemen.

Narcisten staan erom bekend dat ze er behoorlijk behendig in zijn om je energie na te bootsen. Ze zullen zichzelf tentoon spreiden als je ware liefde en je manipuleren om je te laten denken dat er iets speciaals tussen jullie is. Maar narcisten kennen geen echte liefde, ze zijn vanbinnen leeg en hebben het nodig om zich te voeden met de energie die ze van andere mensen stelen.

Vaak weet je niet eens wat er allemaal gebeurt, maar door deze relatie voel je je uiteindelijk leeg, uitgeput, onwaardig en zelfs diepbedroefd. De patronen in deze relaties zijn altijd hetzelfde; het begint als een sprookje, maar al snel is er veel drama. Die cyclus van narcistisch misbruik doorbreken bevrijdt je.

Het verleden loslaten

Als je, om welke redenen dan ook, veronderstelt dat je nooit zult herstellen, dan heb je waarschijnlijk nog niet de juiste inzichten, technieken en informatie gekregen. Het gaat er dan om dat je doorgaat met het helende werk dat je nog te doen hebt. Het is een transformerende keuze om het slachtofferschap achter je te laten en de persoonlijke verantwoordelijkheid voor je heden en je toekomst te grijpen.

Je kunt de zaken uit het verleden daar plaatsen waar ze horen – in het verleden – en zo de pijn doorbreken. Je kunt het dan afsluiten met het begrip dat de relatie je een ontdekking heeft gebracht. Door deze relatie heb je ontdekt dat jij niet je authentieke zelf was. Want hoe je het ook bekijkt, het was die andere persoon die je leven negatief beïnvloedde, je eigenwaarde vernietigde en je zelfliefde naar beneden haalde.

Volledig herstel is afhankelijk van het aanpakken van de oorzaak van je pijn. Dit vergt een enorme moed en inzet. Dit gaat ook over het begrijpen van je gevoeligheid voor bepaalde situaties en mensen. Het betekent dat je een paar van je grootste en moeilijkste kwesties in de ogen kijkt. Dit vraagt van je om dapper te zijn, om kracht te tonen en om vastberadenheid.

Het is de verschuiving; van een ander de schuld te geven voor het vreselijke narcistische misbruik dat je werd aangedaan -begrijp me alsjeblieft niet verkeerd, narcisten zijn ondubbelzinnig verantwoordelijk voor het misbruik – naar ook te herkennen hoe en waarom je bepaalde dingen deed en beslissingen nam die je naar deze situatie hebben geleid.

De oorzaak aanpakken

De pijn die je voelt doet zich waarschijnlijk voor als overmatige emotionele of psychologische afhankelijkheid van je (ex-) narcistische partner. Vaak is er ook sprake van schuldgevoelens, want meestal zal een narcist zich geprofileerd hebben als iemand die ondersteuning nodig heeft vanwege hun problemen, zielige jeugd, of verslavingen. Dit is mede de reden waarom je vast komt te zitten in een zich herhalende cyclus met een narcist.

De ontwikkeling van de afhankelijkheid (co-dependency) komt door de onderdrukking van je eigen behoeften en de behoeften om die van anderen te vervullen. Vaak ligt de oorsprong hiervan al binnen disfunctionele families of andere significante relaties. Je identiteit en zelfrespect worden dan afhankelijk van het gedrag, de emoties en de behoeften van anderen. Dit motiveert het opgeven en opofferen van jezelf ten gunste van de behoeften van anderen.

In de loop van de tijd raakt dit gedragspatroon zo ingebakken dat het genormaliseerd is. Zozeer zelfs dat het begrip liefde samensmelt met zelfopoffering en pijn. Dit is een onvermijdelijke en terugkerende valkuil om in ongezonde relaties terecht te komen tot je het herstelwerk doet.

Lees ook: Zo bevrijd jij jezelf uit een ongezonde relatie

Zelfacceptatie

Of je nu zelf de relatie hebt beëindigd of je bent afgedankt door de narcistische persoon, in beide gevallen heb je te maken met een stukje identiteitsverlies. Daarmee deed die andere persoon je pijn. Althans, dat is wat je denkt dat het probleem is. In feite ligt dat nu in het verleden. Dit gaat niet meer over die andere persoon. Het echte probleem nu is dat je het nodig hebt om jezelf te vergeven. Vergeef jezelf. Accepteer jezelf. Heb mededogen met jezelf. Wees zacht en lief voor jezelf.

Zodra je jezelf kunt accepteren en echt van jezelf kunt houden zoals je bent, zul je uiteindelijk ook je eigenwaarde zien. Je zult het dan niet meer tolereren dat anderen je misbruiken. Je neemt dan met niets minder genoegen dan met relaties die dezelfde kwaliteiten weerspiegelen die jij bezit.

Het is eigenlijk super spannend! Je staat op het punt je vrijheid, liefde en vreugde terug te winnen. Het is tijd om de lessen van die giftige relatie toe te gaan passen in je leven. Het is tijd om zelfbewust te zijn, om in het licht te stappen en je zelfvertrouwen en de liefde in jezelf te laten groeien. Je hebt het nodig om te zien dat je vooral jezelf pijn hebt gedaan door in deze relatie te blijven. Je was ver bij jezelf weg en daarom is de eerste belangrijkste stap in je herstel: EREN WIE JE BENT.

Persoonlijke Life Coaching met narcisme expert Mjon van Oers

Wil je loskomen van narcisme in je relatie, jezelf weer terugvinden, eren wie je bent en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Kijk op de website van Mjon van Oers voor een Persoonlijk Life Coaching Consult.

Detox je liefdesleven

Detox je liefdesleven

In Detox je Liefdesleven van Mjon van Oers leer je gezonde relaties aan te trekken en zelfliefde te cultiveren. Je krijgt de sleutels in handen om op vijf niveaus; mentaal, fysiek, emotioneel, spiritueel en energetisch te kunnen herstellen. Deze holistische aanpak zorgt voor meer bewustzijn, respectvollere relaties en brengt je zin in het leven weer terug.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over narcisme:

Deel dit artikel online
Mjon van Oers
Mjon van Oers

Mjon van Oers is een toonaangevende autoriteit op het gebied van narcisme in relaties. Haar pioniersgeest levert transformerende publicaties op, waarmee ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen heeft om te herstellen van narcistisch misbruik. Zij is sinds 1992 zelfstandig auteur en schrijft (ook) over bewegen, gezondheid, mens en relaties. Haar publicaties, onder andere over narcisme, verschenen in diverse tijdschriften, online artikelen, e-books en boeken. Mjon schrijft niet alleen, zij geeft ook workshops, lezingen en inspireert als trainer.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?