Bewustzijn

Op jezelf focussen en naar binnen keren (leve de media-pauze!)

Door Mjon van Oers
Op jezelf focussen en naar binnen keren (leve de media-pauze!)

Alleen zijn is een cadeau, vindt Mjon van Oers (Detox je liefdesleven). Er is alle tijd om naar binnen te keren aan jezelf te werken, zonder ruis van buitenaf. Wat hierbij helpt, is een media-pauze. Mjon: “Je hebt in het begin het gevoel dat er iets ontbreekt, maar juist die leegte geeft je de ruimte om meer rust te creëren.”

Een media-pauze kan gevoelens van kalmte, balans en welzijn vergroten en een nieuw perspectief op het leven bieden.

Je verbinden met jezelf

Het kan zijn dat je na een relatie veel eenzaamheid voelt. Maar juist nu is het moment om je op jezelf te richten. Onthoud daarbij dat het woord alleen ook ‘all-één’ als betekenis heeft. Het is goed om je een tijdje op jezelf te focussen.

Het is een mooie kans om je meer met jezelf en je innerlijke bron te verbinden. All-één zijn is een geschenk, want je wordt niet beïnvloed door een ander, je omgeving of de media.

Energieke vervuiling

Je weet inmiddels vast wel dat er in het dating-leven veel ‘energieke vervuiling’ is. Dat een geliefde jou, als jij je er niet bewust van bent, negatief kan beïnvloeden. Je kunt die persoon zelfs worden. Daarom is het soms geweldig om een tijdje alleen te zijn. Je kunt dan de tijd nemen om aan jezelf te werken, om oude patronen te doorbreken. Verleg de focus van je relatie naar bijvoorbeeld je carrière, studie, persoonlijke groei of spirituele ontwikkeling.

Media-pauze: geen tv, geen krant

Het is een bekende valkuil om eenzaamheid met allerlei media te gaan vullen. Als je voelt dat je leven oververzadigd is met media, kun je overwegen om korte of langere tijd een pauze te nemen. Een media-pauze houdt in: geen televisie kijken, geen kranten of tijdschriften lezen én geen nieuws op internet checken. Je zult in het begin ontwenningsverschijnselen ervaren en het gevoel hebben ‘dat er iets ontbreekt’, maar juist die leegte geeft je de ruimte om meer rust te creëren.

Een media-pauze kan gevoelens van kalmte, balans en welzijn vergroten en kan een nieuw perspectief op het leven bieden. Door de media te vermijden, kun jij jezelf beter centreren. Tegelijkertijd kun je meer genieten van tijd voor jezelf en je (opnieuw) verbinden met andere interesses. Ook stimuleert de pauze je om een bewuste relatie met nieuws en fictief entertainment te ontwikkelen. Wanneer je niet continu wordt onderworpen aan de media, kun je objectiever kijken naar wat je ziet of leest.

Detox voor je ziel

In deze moderne tijd is de aanwezigheid van media vrijwel vanzelfsprekend. Televisie, radio, kranten, tijdschriften, telefoon en internet maken deel uit van het dagelijks leven. Ze stellen je in staat om op de hoogte te blijven van alles en jezelf over de meest uiteenlopende onderwerpen te informeren. Maar al deze informatie verbruikt ook veel tijd en energie. Media kunnen, zonder dat jij je er bewust van bent, een diepgaand negatief effect op je levenskracht hebben.

Begrijp me niet verkeerd. Televisie en andere media hebben veel te bieden en zonder twijfel zijn ze een geweldig tijdverdrijf. Maar het is goed om te weten dat ‘naar een scherm staren’ een negatieve invloed op je kan hebben. Het betekent namelijk ook urenlange fysieke inactiviteit. Lang zitten veroorzaakt veel stress en onrust in je brein en is mede de oorzaak van allerlei welvaartsziekten. Je innerlijke rust en levenskracht verminderen dan ook aanzienlijk. Een pauze nemen van alle mediavormen betekent een diepe detox voor je ziel.

Welke informatiebronnen laat je toe?

Er is veel informatie beschikbaar en meer dan ooit tevoren ben je in staat om van alles te ontdekken over wat er in de wereld gebeurt. Het is aan jou om te bepalen: wil je steeds weten wat er allemaal aan de hand is? Veel nieuws komt bij je binnen in de vorm van een boodschap die op angst gebaseerd is. Wanneer je verstrikt raakt in angst, helpt jou dat zeker niet. Wat wél helpt: onthoud dat je een veel grotere en positievere impact op je omgeving, je liefdesleven en ook op de wereld als geheel kunt hebben als je een innerlijk gevoel van waarheid, vrede en vreugde hebt. Zo kun jij je levenskracht behouden.

Wanneer je stopt met het opnemen en verwerken van informatie overal om je heen, krijg je een zuiverder en blijer brein. Dit stelt je in staat om op te merken hoe je wordt beïnvloed door wat je hoort en ziet en om bewuste keuzes te maken over de informatiebronnen die jij in je leven toelaat.

Wanneer je iets wilt kijken om te ontspannen, kies dan ook écht voor ontspanning – en laat niet de (onbewuste) spanning in je hele systeem toenemen. Kies bewust voor programma’s waarvan je geniet, die je inspireren, nieuwsgierig maken, je laten lachen of je iets leren en waardoor je níet in de frequentie van angst en ellende terechtkomt.

Ruimte om naar binnen te keren

Zonder de invloed van media ben je vrijer om je aandacht naar binnen te richten. Je zult merken dat interne gevoelens, creatieve gedachten en ideeën zich gemakkelijker aan je presenteren. Je focust je op je eigen leven, in plaats van op het nieuws of je favoriete soap.

Wanneer je iets eet wat niet goed voor je is, ben jij je daar waarschijnlijk snel bewust van: achteraf voel je je niet lekker. Op dezelfde manier kun je bepalen of de bronnen waar je informatie vandaan haalt goed voor je zijn. Het is aan jou om Nee te zeggen tegen media die je energie en levenskracht aftappen. Je kunt eventueel media opzoeken die je op een positieve manier informeren en ondersteunen.

Detox je liefdesleven

Detox je liefdesleven

Mjon van Oers geeft je de sleutels in handen om op vijf niveaus; mentaal, fysiek, emotioneel, spiritueel en energetisch te kunnen herstellen na een giftige relatie. Deze holistische aanpak zorgt voor meer bewustzijn, respectvollere relaties en brengt je zin in het leven weer terug.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

 

Deel dit artikel online
Mjon van Oers
Mjon van Oers

Mjon van Oers is een toonaangevende autoriteit op het gebied van narcisme in relaties. Haar pioniersgeest levert transformerende publicaties op, waarmee ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen heeft om te herstellen van narcistisch misbruik. Zij is sinds 1992 zelfstandig auteur en schrijft (ook) over bewegen, gezondheid, mens en relaties. Haar publicaties, onder andere over narcisme, verschenen in diverse tijdschriften, online artikelen, e-books en boeken. Mjon schrijft niet alleen, zij geeft ook workshops, lezingen en inspireert als trainer.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Waarom doe ik zo?
€ 20,00

Waarom doe ik zo?

Robert Jackman

Tem je triggers en begrijp je impulsieve reacties beter met de inzichten die Robert Jackman in ‘Waarom doe ik zo?’ geeft.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?