Bewustzijn

Chinese geneeskunde & de vijf elementtypes: welk gevoel voor humor heb jij (en je partner en vrienden)?

Door Jean Haner
Chinese geneeskunde & de vijf elementtypes: welk gevoel voor humor heb jij (en je partner en vrienden)?

Hoe kan het dat jouw briljante grap verkeerd valt bij een vriendin? En waarom moet jij grinniken om een serie die je partner skipt? Je vindt het antwoord in dit artikel van Jean Haner, auteur van De vijf elementen. Ze staat stil bij de vijf persoonlijkheidstypes uit de Chinese geneeskunde, die elk een heel ander gevoel voor humor hebben. Ontdek waar bij jou en anderen de lach zit.

Als we de vijf persoonlijkheidstypes kennen, begrijpen we elkaar beter, zijn we vriendelijker en kunnen we elkaar meer accepteren.

Elkaar begrijpen

Het is belangrijk om aardig voor elkaar te zijn, en al helemaal in deze tijden. De snelste weg naar vriendelijkheid en compassie is inzicht krijgen in het perspectief en de karaktereigenschappen van anderen. Wanneer we het ‘waarom’ van iemands gevoelens, overtuigingen en gedrag begrijpen, vallen de barrières tussen ons en de ander weg. Zelfs kleine gewoonten kunnen ons waardevolle inzichten geven. Ze helpen ons om anderen te accepteren zoals ze echt zijn.

Ontdek welk elementtype jij bent

De Chinese geneeskunde gaat uit van vijf persoonlijkheidstypes, gebaseerd op de vijf elementen: Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water. We hebben allemaal een unieke mix van deze elementen in ons. Met deze test ontdek je welk element het meest dominant is bij jou. Uiteraard heeft elk type een ander gevoel voor humor. Vaak realiseren we ons niet hoe onze moppen en grappig bedoelde opmerkingen overkomen op anderen.

Chinese geneeskunde & persoonlijkheidstest: welk element past het beste bij jou?

Bekijk de vijf types en ontdek hun soort humor

Welke humor heeft het Hout-type?

Het is niet hun bedoeling om gemeen te zijn. Het is de natuurlijke drang van Hout-types om te winnen, om als eerste uit de bus te komen.

Mensen met dit persoonlijkheidstype hebben vaak een sarcastisch gevoel voor humor of houden ervan om anderen te plagen. Waarom? De Chinese geneeskunde is gebaseerd op duizenden jaren natuuronderzoek en gebruikt elementen uit de natuur om ons te helpen elk persoonlijkheidstype te begrijpen. Het Hout-element hoort bij de lente. In dit seizoen schieten jonge planten uit de grond die steeds groter en sterker worden. Bij Hout-types kan deze energie zich uiten in competitief gedrag. Als je dit weet, begrijp je hun gevoel voor humor beter. Het is niet hun bedoeling om gemeen te zijn. Het is hun natuurlijke drang om te winnen, om als eerste uit de bus te komen. Het is vergelijkbaar met elkaar uitdagen in de sportwereld door ondermijnende dingen te zeggen over het andere team. Maar het kan ook leiden tot situaties waarin het lijkt alsof dit type iemand treitert door hem of haar als loser te bestempelen.

Wanneer twee Hout-types elkaar plagen, zie je ze oplichten omdat ze het allebei als een spelletje zien. Ze kunnen dus verrast zijn als hun geplaag door andere persoonlijkheidstypes als kwetsend wordt ervaren. Dit voelt dan als een verwijt, waar Hout-types niet zo goed mee kunnen dealen. Nu zijn beide partijen gekwetst! We zien hier heel duidelijk waarom het zo nuttig is om te begrijpen waar iemands gedrag vandaan komt.

Welke humor heeft het Aarde-type?

Aarde-types zijn nostalgisch ingesteld. Ze houden ervan om grappige herinneringen op te halen die meestal over familie of vrienden gaan.

Aarde-types zijn geen types om grapjes te maken. Als ze al een grap vertellen, zijn ze de clou vaak vergeten… De energie van het Aarde-type kan het best worden begrepen als ‘Moeder’-energie. En als we denken aan een spreekwoordelijke moeder, zien we dat haar wereld draait om haar gezin, familie en vrienden. Aarde-types hechten dan ook veel waarde aan samen zijn met hun geliefden.
Aarde-types zijn sentimenteel en nostalgisch ingesteld. Ze houden ervan om mooie herinneringen op te halen die meestal over familie of vrienden gaan. Ze hebben lol om iets wat in het verleden gebeurd is. ‘Weet je nog toen mama met kerst de geroosterde kip liet vallen?’ Of: ’Weet je nog toen pap ons wilde laten schrikken met Halloween?’ En dan schuddebuiken ze van het lachen. Andere persoonlijkheidstypes kunnen soms lastig begrijpen waarom deze voorvallen zo grappig zijn.

Ben jij een aarde-type? Drie gangbare symptomen van disbalans bij Aarde
Hoe je je aarde-element weer in balans brengt vanuit je spijsvertering

Welke humor heeft het Metaal-type?

Metaal-types hebben vaak droge humor. Heel intellectueel en subtiel, dus je moet goed opletten om de grap te begrijpen.

Het vergelijkbare natuurlijke element van het Metaal-type is lucht of de hemel. Dat betekent dat deze types een groot bewustzijn hebben: ze merken meer op dan anderen. Ze zien bijvoorbeeld kleine details en dingen die niet kloppen, zoals een spelfout in een stuk tekst of een scheef hangende lijst aan de muur. De hemel is hoog in de lucht en dat betekent dan ook dat Metaal-types meestal in hun hoofd zitten en extreem analytisch kunnen zijn.

In de Chinese geneeskunde wordt elk element begeleid door een ‘klimaat’. Het klimaat voor Metaal-types wordt vaak omschreven als ‘droog’. En inderdaad, Metaal-types hebben vaak droge humor. Heel intellectueel en subtiel, dus je moet goed opletten om de grap te begrijpen. Metaal-types ervaren vaak dat hun grappen te ingewikkeld zijn voor anderen.

Welke humor heeft het Water-type?

Met maar enkele woorden kunnen Water-types een briljante grap of krachtige opmerking maken die anderen laat gieren van het lachen.

De winter hoort bij het Water-element. Planten hebben zich onder de grond teruggetrokken en dieren houden een winterslaap. Dit betekent dat er bij het Water-type altijd veel gaande is ónder de oppervlakte, wat je met het blote oog niet kunt zien. De winter is rustig en stil en Water-types zijn dat vaak ook. Ze gebruiken het liefst zo min mogelijk woorden om te communiceren. Ze zijn heel goed in observeren en kijken graag in stilte vanaf de zijlijn naar een conversatie, in plaats van zich in het gesprek te mengen en er vrolijk op los te kletsen.

Het klimaat voor Water is ‘koud’. Anderen kunnen deze types dan ook als koel of afstandelijk ervaren, met weinig interesse om deel uit te maken van de groep. Water-types hebben vaak een verfijnd gevoel voor humor. Met maar een paar woorden kunnen ze een briljante grap of een krachtige opmerking maken die anderen aan het denken zet en laat gieren van het lachen vanwege de raakheid ervan.

Welke humor heeft het Vuur-type?

Vuur-types hebben de neiging om veel te lachen en hier en daar kleine grapjes door de conversatie te strooien.

Het natuurlijke element dat bij Vuur hoort, is een flikkerende vlam. Deze energie uit zich bij Vuur-types in veel gegiechel. Ze zijn zich overigens vaak niet bewust van het feit dat ze dit doen. Sommige persoonlijkheidstypes vinden deze vrolijkheid charmant, terwijl andere het juist heel irritant vinden – alsof het Vuur-type niets serieus neemt.

Vuur-types focussen inderdaad vaak op plezier. Ze hebben een sprankelend karakter en komen vriendelijk en opgewekt over. Ze zijn net als een vlam: ze staan nooit stil, hebben de neiging om veel te lachen en hier en daar kleine grapjes door de conversatie te strooien. Een groot probleem kan zijn dat andere mensen het verkeerd begrijpen en denken dat er met ze geflirt wordt! Daarom is het zo belangrijk om te weten hoe de vijf persoonlijkheidstypes zich in het dagelijks leven uiten. Dan begrijpen we elkaar beter, zijn we vriendelijker en kunnen we elkaar meer accepteren zoals we zijn.

Ben jij een vuur-type? Drie gangbare symptomen van disbalans bij vuur
Chinese Geneeskunde & de zomer: zo voorkom je een blokkade in het vuurelement

De vijf elementen

De vijf elementen

Wil je meer leren over de elementen, hoe alle vijf de elementen vertegenwoordigt zijn in jouw persoonlijkheid en hoe je je elementen kunt helen en weer in balans kunt brengen? Je vindt het allemaal in dit prachtige, uitgebreide boek.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over Chinese geneeskunde en de 5 elementen:

Deel dit artikel online
Jean Haner
Jean Haner

Jean Haner bestudeert al meer dan dertig jaar de spirituele principes van de Chinese geneeskunde. Zij geeft workshops, professionele trainingen en individuele consulten.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?