Gezondheid

Ben jij een vuur-type? Drie gangbare symptomen van disbalans bij vuur

Door Jean Haner
Ben jij een vuur-type? Drie gangbare symptomen van disbalans bij vuur

Heb je soms moeite met blij zijn terwijl je meestal enorm kunt genieten van het leven? Voelt elke afwijzing voor jou als een klap in het gezicht en heb je last van trauma’s? Ontdek of jij een Vuur-persoonlijkheid hebt en hoe je snel weer balans kunt ervaren. Vuur is het derde element uit het model van de vijf elementen uit de Chinese wetenschap. Dit is een krachtige leidraad om zaken op te lossen en een leidraad om het leven soepeler te laten lopen.

Lees ook: Welk element ben jij? Aarde, vuur, lucht, water of hout?

De vijf elementen

In de oudheid hielden Chinese intellectuelen zich bezig met het bestuderen van patronen in de natuur. Uiteindelijk viel het hun op dat alle leven in een cirkel beweegt. Het wordt geboren, komt tot bloei, sterft en wordt weer geboren. Ze constateerden ook dat deze cyclus zich volgens vaste patronen voltrekt, namelijk in een ritme van vijf verschillende stadia met vijf verschillende energiekwaliteiten. Ze noemden deze fasen de Vijf Elementen en gaven ze elk een naam om de aard van hun energie te beschrijven: Water, Hout, Vuur, Aarde en Metaal. Ze geloofden overigens niet dat het leven uit deze substanties bestond. De benamingen zijn bedoeld om het karakter van elke dynamiek aan te duiden.

Alle vijf de elementen maken deel uit van onze karakterstructuur, maar in verschillende kwantiteiten. Meestal zijn een of twee elementen het sterkst vertegenwoordigd en daarvan is er altijd één dominant. Die bepaalt de ‘startmodus’. De juiste combinatie van elementen bestaat niet. We hebben allemaal een unieke samenstelling en dus ‘gebruiksaanwijzing’.

De kenmerken van het element Vuur

Je bent van nature warm en hartelijk naar andere mensen. Vuurpersoonlijkheden zijn heerlijk expressief en ontvankelijk, en maken geen geheim van wat ze denken en voelen. Daar staat tegenover dat de emoties van Vuurtypes soms te snel getriggerd worden. Als ze gestrest zijn kunnen ze heel emotioneel reageren of dingen te persoonlijk nemen. Ze hebben snel gekwetste gevoelens. Als Vuurpersoonlijkheid heb je een vrije geest en is plezier een primaire levensbehoefte.

Vuur: zomer, het middaguur, de bloei van het leven

Onderstaande vragen zijn een aantal kenmerken van het element Vuur. Beantwoord de volgende vragen met ja of nee.

 • Het is voor jou niet ongewoon dat je aan iemand denkt die het volgende moment aan de telefoon hangt of een berichtje stuurt.
 • Als je met anderen samen bent en een van hen wordt emotioneel, dan word jij het ook – je kunt er niets aan doen.
 • Er zijn zoveel dingen waar je enthousiast over bent dat het onmogelijk is er maar één uit te kiezen.
 • Je voelt je snel gespannen of hebt zelfs een angst- of paniekaanval gehad.
 • Je hebt soms het idee dat het moeite kost om je lang op één ding te concentreren.

Drie gangbare symptomen van disbalans bij vuur

Bij Vuur kan uitputting voortkomen uit het onvervulde hartsverlangen om liefde te vinden. Als je veel Vuur in je natuur hebt ben je om de hier genoemde redenen nog vatbaarder voor emotionele uitputting. Daar komt bij dat je neiging om voortdurend prikkels te zoeken te veel kan worden. Vuur heeft die manier van leven nodig, maar er zijn grenzen! Als je te veel op je bord hebt kan je geest overprikkeld raken en soort van exploderen. Je zult rondrennen als een kip zonder kop, tot je systeem op een gegeven moment kortsluiting maakt en je in een burn-out keilt.

1 Ontbreken van blijdschap

De aan Vuur gelieerde emotie is blijdschap, wat iets anders is dan geluk of tevredenheid. Blijdschap is dat uitgelaten gevoel als je hart zingt, er een vlaag van pure vreugde door je lijf zindert die je ogen doet sprankelen. Blijdschap is er op die kortstondige momenten dat je je verbonden voelt met het wonder dat je leeft.

Het ontbreken van blijdschap is het meest voorkomende probleem van Vuur in onze cultuur. We worden omringd door mensen die helemaal geen lichtjes meer in hun ogen hebben omdat ze klemzitten in een baan die ze afschuwelijk vinden of in een relatie die al jaren liefdeloos is. We zijn in onze cultuur geconditioneerd om ons hoofd in plaats van ons hart te volgen. Als we op een kruispunt staan kiezen we de afslag die het meeste geld of het grootste gemak oplevert, hoewel we ons hart een smak zouden horen maken als we zouden luisteren. Al dat extra geld wordt vervolgens uitgegeven aan dokters en therapeuten omdat we onze blijdschap kwijt zijn.

2 Afwijzing

Vuur is voor niets zo bang als voor afwijzing. Dat is een vreselijk pijnlijke ervaring voor dit element omdat het betekent dat mensen je niet in hun hart toelieten. Jouw liefde werd niet beantwoord met liefde. Vuur leeft voor het creëren van hartsverbindingen. Je wilt alle mensen die je tegenkomt het gevoel geven dat ze speciaal en oké zijn en je wilt op dezelfde manier door hen bejegend worden. Je geliefd kunnen voelen in jezelf is de belangrijkste functie van het hart voor jou. Als iemand je afwijst verdwijnt dat allemaal in het afvoerputje en kan je Vuur in nood komen.

3 Trauma

In de Chinese geneeskunde wordt trauma gedefinieerd als een schok voor het hart (Vuur). Ons hart wordt beschouwd als het centrum van bewustzijn in ons lichaam. Als jou iets verschrikkelijks overkomt kan je hele systeem in shock raken. Dit kan een meer of minder ernstige vorm van ptss veroorzaken, het equivalent van wat in de Chinese geneeskunde ‘shock’ wordt genoemd. Je hoeft niet als militair aan het front gevochten te hebben om ptss te hebben. Herstel kan zelfs bij een milde vorm heel moeilijk zijn.

Gezondheidsproblemen die worden geassocieerd met een verstoorde vuurhuishouding

Elk van de Vijf Elementen staat in verband met bepaalde organen en fysieke functies. Als er een probleem is op een van de hierna genoemde gebieden kan dat op een disbalans met het element Vuur duiden. Werk bij gezondheidsklachten altijd samen met je arts.

 • Hart (bijvoorbeeld hartaandoeningen, hartritmestoornissen)
 • Dunne darm
 • Zenuwstelsel
 • Slapeloosheid
 • Huidaandoeningen (bijvoorbeeld rosacea, netelroos)
 • Spraak (bijvoorbeeld stotteren)
 • Hersenfunctie (bijvoorbeeld hersenschudding, flauwvallen, epilepsie, beroerte)
 • Geheugenproblemen (bijvoorbeeld dementie, problemen met het kortetermijngeheugen)
 • Tong
 • Paniekaanvallen
 • Concentratie (bijvoorbeeld add/adhd)
 • Ptss

‘Acupunctuur voor de geest’ – tips om ermee aan de slag te gaan

Je kunt kleine, subtiele veranderingen aanbrengen in je leven, die als een soort acupunctuurnaalden de energiestroom rechtbuigen. Dit zijn twee voorbeelden uit het boek De vijf elementen van Jean Haner om aan je vuur-element te werken:

Have fun

Vuuractiviteiten zijn alle dingen waar je blij van wordt en die je graag doet, al lijken ze een dwaze verspilling van je kostbare tijd. Als het vuur in jouw design een boost nodig heeft kun je je misschien nauwelijks nog herinneren wat ‘fun’ ook alweer is, omdat je het zo lang niet hebt gehad. Je hoeft hier niet groots uit te pakken; deze remedies zijn immers bedoeld als naaldenprikjes.

Speel elke dag een paar minuten met je huisdier of doe gek met de kinderen. Ga chillen bij iemand met wie je bij elk contact wel een keer de slappe lach krijgt. Als je verplicht een middag vrij moest nemen en je die tijd alleen iets leuks en niet-productiefs mocht ondernemen, wat komt er dan bij je op? Breek minstens twee uur uit je normale ritme en doe het. Als je geen vrij kunt nemen om iets voor jezelf te gaan doen, zoek dan naar manieren om je taak leuker te maken. Is dat je huis schoonmaken, zet dan de stereo op tien en doe alsof je zwabber en je stofzuiger danspartners zijn.

Versterk Vuur

Naar een hogere versnelling – tempo en plezier! De energie van Vuur is prikkelend, snel en uitbundig. Doe activiteiten die matchen met deze vibratie. Geef je op voor Zumba, salsa of een cursus tapdancing, of train op muziek waar vaart in zit. Het zal je misschien verbazen, maar simpelweg op en neer springen kan ook heel effectief zijn. Als je vermoedt dat Vuur overprikkeld en instabiel is kan dit een goede remedie zijn, want ‘vuur bestrijden met vuur’ heeft als opmerkelijk effect dat het het systeem kalmeert. Met anderen woorden, door een al overprikkeld systeem te stimuleren kan het surplus aan energie weggebrand worden.

De vijf elementen

De vijf elementen

Met De vijf elementen van Jean Haner ontdek je met behulp van de spirituele Chinese geneeskunde jouw eigen unieke persoonlijkheidstype. Welk element domineert je persoonlijkheid? Aan de hand van een uitgebreide test kom je hierachter en kun je je elementen in balans brengen. Dit praktische boek geeft inzichten die je op zielsniveau leert integreren. Daardoor hebben de kleine veranderingen een grote impact op de rest van de leven.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over de vijf elementen:

Deel dit artikel online
Jean Haner
Jean Haner

Jean Haner bestudeert al meer dan dertig jaar de spirituele principes van de Chinese geneeskunde. Zij geeft workshops, professionele trainingen en individuele consulten.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?