Narcisme

Ontgiften van een narcistische relatie

Door Mjon van Oers
Ontgiften van een narcistische relatie

Narcisten zijn mensen met psychologische problemen die het ze onmogelijk maakt om een liefdevolle relatie te onderhouden. Deze mensen zijn enkel en alleen gericht op zichzelf. Wat je ook doet, je zal dit niet veranderen. Kortom, je kunt de liefde niet dwingen. Hun gebrek aan liefde gaat niet over jou. Het gaat echt over hen. Om te ontgiften van een narcistische relatie moet je de waarheid onder ogen zien van hun onbeschikbaarheid, zodat je ze kunt laten gaan en zelf verder kunt gaan.

Verslaafd aan de pijn

Wat goed is om te weten, is dat bij het verliezen van een geliefde dezelfde mechanismen worden geactiveerd als bij het afkicken van een verslaving. En vergeet niet, je raakt verslaafd aan de dingen binnen de relatie die geweldig waren. Sommige mensen zijn zelfs verslaafd geraakt aan de pijn in de relatie.

Aangezien je hersenen je ex in verband brengen met genoeglijke chemicaliën, is alleen de gedachte aan hem soms al een ‘trigger’ om contact op te nemen met hem. De obsessie is vergelijkbaar met die van een drugsverslaafde over het verkrijgen van hun kick.

Narcistische verslaving is net als elke andere verslaving en het is aantoonbaar een van de meest krachtige verslavingen. Elke keer dat je de narcistische verslaving oppikt, zelfs al is het alleen maar in gedachten, vergiftigt het je, vernietigt het je zelfvertrouwen en zelfrespect en creëert het verdere schade.

Indien je nog steeds in contact bent met een individu met de narcistische persoonlijkheidsstoornis is het, als je eenmaal bent misbruikt, praktisch onmogelijk om te herstellen.

De ‘geen contact’ methode

De snelste manier om te ontgiften van je narcistische ex is dan ook door ‘cold turkey’ te gaan en door ‘Geen Contact’ regel toe te passen. Je kunt niet zo nu en dan nog een beetje ‘je kick’ krijgen. Zo werkt het niet. Dat verlengt alleen de ontwenningsverschijnselen en pijn. Het uitvoeren van de Geen Contact methode is de enige manier om vaart te zetten achter het detoxproces.

Geen contact doe je door:

 • Geen telefoon aannemen
 • Blokkeren op alle sociale media
 • Geen berichten lezen of afluisteren
 • Geen post accepteren.
 • Geen cadeautjes van hem accepteren.
 • Niet tegen hem praten als hij op het werk komt of bij je huis
 • Geen berichten van anderen van hem accepteren. Vertel dat je dat niet wilt weten

Vanaf vandaag kan hij niets meer over jou te weten komen, hij kan niet meer achterhalen hoe je je voelt, wat je aan het doen bent, of je er wel of niet mee, zit etc … Heb je het nu begrepen? NIETS! Geen contact is ook echt, GEEN CONTACT!

Als contact echt noodzakelijk is, zoals in situaties met kinderen, zorg dan in elk geval voor minimaal en alleen puur, zakelijk contact. Dit is de enige effectieve manier om een narcist echt uit je leven te krijgen!

Krijgen wat je wel wilt

De ‘detox’ gaat niet alleen over het wegwerken van ongezonde gewoonten en emoties, maar ook over het vervangen daarvan voor het krijgen van wat je wel wilt.

In plaats van je ex te bellen, probeer de volgende drie stappen:

 1. Stel je je leven voor zonder de stress en de verwarring van het misbruikende gedrag van een emotioneel, onbeschikbaar persoon.
 2. Geniet van het gevoelt om je vrijheid terug te hebben en jezelf te kunnen zijn.
 3. Visualiseer jezelf in een relatie met iemand die zeker is van zijn liefde voor jou.

Het positieve effect van het ontgiften van een relatie met narcistisch misbruik, is dat het uiteindelijk je kijk op al je relaties, inclusief die met jezelf, voorgoed zal veranderen!

Voor meer informatie over Mjon, bezoek haar website op mjon.nl. Voor meer informatie over narcisme in relaties bezoek: www.narcismeinrelaties.nl

Detox je liefdesleven

Detox je liefdesleven

In Detox je liefdesleven van Mjon van Oers leer je gezonde relaties aan te trekken en zelfliefde te cultiveren. Je krijgt de sleutels in handen om op vijf niveaus; mentaal, fysiek, emotioneel, spiritueel en energetisch te kunnen herstellen. Deze holistische aanpak zorgt voor meer bewustzijn, respectvollere relaties en brengt je zin in het leven weer terug.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Mjon van Oers
Mjon van Oers

Mjon van Oers is een toonaangevende autoriteit op het gebied van narcisme in relaties. Haar pioniersgeest levert transformerende publicaties op, waarmee ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen heeft om te herstellen van narcistisch misbruik. Zij is sinds 1992 zelfstandig auteur en schrijft (ook) over bewegen, gezondheid, mens en relaties. Haar publicaties, onder andere over narcisme, verschenen in diverse tijdschriften, online artikelen, e-books en boeken. Mjon schrijft niet alleen, zij geeft ook workshops, lezingen en inspireert als trainer.

Reacties
 1. B. Bovendeerd 26 oktober 2018 - 21:46
  Reply

  Geweldig boek!!! Een echte aanrader!!!!

 2. Alice Kruiter 27 oktober 2018 - 06:04
  Reply

  Inderdaad geen contact is het meest effectief Maar zolang hulpverlening en rechterlijke macht hiervan niet doordrongen zijn houd de narcistisch de cotrole met alle gevolgen van dien.

  1. Lieve 2 november 2018 - 20:06
   Reply

   Dit is absoluut waar! Na enkele maanden 'no contact' met mijn narcistische ex, ging het veel beter met mij en de kinderen. We moesten - omdat de wetgeving dat voorschrijft - noodgedwongen weer contact maken. Hij manipuleert weer, probeert weer onder mijn huid te kruipen, werkt absoluut niet mee en maakt verder kapot wat er nog was... maar zijn onredelijk handelen bepaalt wel wat er met mij en de kinderen gebeurt - omdat de wetgeving dat vastlegt. Ik vind dat heel beangstigend... ik kan alleen maar hopen op een goede afloop.

 3. Tanja Bonn 27 oktober 2018 - 16:47
  Reply

  Wat als je een narcist hebt die beweert die spiegelt, gaslight en deze bovenstaande behandeling op jou toepast? Ik voel me diep vernederd, eerlijk gezegd. We hebben een dochter waar hij nauwelijks moeite voor doet in vaderlijke zin. Normaal contact is door zijn gedrag onmogelijk.

 4. Romeo Kielstra 29 oktober 2018 - 10:23
  Reply

  Waarom is een narcist een 'hij'? Er zijn ook vrouwen met narcisme!

 5. Jannìe de Wolf 29 oktober 2018 - 11:53
  Reply

  Na 44 jaar met een narcist geleefd te hebben, ben ik in een blijf van m'n lijf huis terecht gekomen. Door de hulp van de mensen daar heb ik alle kontakt verbroken. Hele pakken post stuurde hij naar mijn advocaat. Hij heeft me jaren gezocht tot hij in november bijna een jaar geleden overleed. Ik heb 6 jaar in een voor mij vreemde gemeente gewoond, een geheim adres en geheim tel. nummer. Ik ben nu terug in de gemeente waar ik 42 jaar woonde. Het was heel moeilijk, maar lieve mensen zet door, ik was mezelf helemaal kwijtgeraakt. Omdat ik totaal afhankelijk van hem was.

  1. sara hmidach 20 februari 2019 - 11:54
   Reply

   Lieve Jannie, zou je mij kunnen helpen en wat handvaten kunnen geven over hoe jij eruit bent gekomen??

 6. Michelle 4 november 2018 - 09:27
  Reply

  En wat als je vader een narcist is? Daar kom je moeilijker van af.

 7. Mieke 6 november 2018 - 12:56
  Reply

  Inderdaad michelle. Mijn broer is een narcist. Verjaardagen, feestdagen bij mijn moeder , contact in verband met haar (ze is 92). Contact verbreken kan niet

 8. Els 10 december 2018 - 12:32
  Reply

  Met kinderen is het echt lastig om geen contact te hebben. Ook zakelijk contact is contact en een negatieve trigger.

 9. jess 22 januari 2019 - 19:20
  Reply

  wat als de narcist jou als een narcist bekijkt en jou plots blokkeerd,ander nr, nieuw facebook en mensen jou verteld en voorliegt dat ik gek en gestoord ben en hem niet kan met rust laten door gewoon een vraag te stellen waarop je dringend antwoord op wil hebben? waarom doen ze dit? ik heb het gewoon nog even moeilijk omdat alles nog fris is en ik nog niet goed wist wat er aan de hand was maar de laatste vernedering en slag heeft men ogen open doen gaan!

 10. Bas 5 november 2019 - 19:54
  Reply

  Dit zijn nu de echte geesteszieke en je kunt ze eigenlijk niet eens mensen noemen omdat ze zo verdierlijkt zijn en behalve het uiterlijk niks menselijks hebben.

 11. Jeroen 19 februari 2020 - 09:47
  Reply

  Ik heb de volgende vraag: hoe help je een geliefde van wie de relatie met een narcist wel is verbroken, maar waarvan je merkt dat hij of zij nog zoveel van de narcist houdt dat er continu aan haar gedacht wordt, dusdanig dat het hem onzeker en depressief maakt. Hij overweegt zelfs weer een poging te wagen om haar karakter beter te maken en denkt dat dat gaat lukken als hij deze keer maar... deze geliefde gaat steeds heen en weer tussen de uitspraak: " ik wil haar nooit meer zien en geen contact " tot " ik hou van haar en ik krijg haar niet uit mijn gedachten en deze keer lukt het mij om haar te veranderen ". De narcist is een obsessie voor hem. De complicerende factor is nog dat ze samen een zoontje hebben en zijn ex in het buitenland woont.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?