Home Narcisme Ontgiften van een narcistische relatie

Ontgiften van een narcistische relatie

Door Mjon van Oers
narcisme

Narcisten zijn mensen met psychologische problemen die het ze onmogelijk maakt om een liefdevolle relatie te onderhouden. Deze mensen zijn enkel en alleen gericht op zichzelf. Wat je ook doet, je zal dit niet veranderen. Kortom, je kunt de liefde niet dwingen. Hun gebrek aan liefde gaat niet over jou. Het gaat echt over hen. Om te ontgiften van een narcistische relatie moet je de waarheid onder ogen zien van hun onbeschikbaarheid, zodat je ze kunt laten gaan en zelf verder kunt gaan.

Verslaafd aan de pijn

Wat goed is om te weten, is dat bij het verliezen van een geliefde dezelfde mechanismen worden geactiveerd als bij het afkicken van een verslaving. En vergeet niet, je raakt verslaafd aan de dingen binnen de relatie die geweldig waren. Sommige mensen zijn zelfs verslaafd geraakt aan de pijn in de relatie.

Aangezien je hersenen je ex in verband brengen met genoeglijke chemicaliën, is alleen de gedachte aan hem soms al een ‘trigger’ om contact op te nemen met hem. De obsessie is vergelijkbaar met die van een drugsverslaafde over het verkrijgen van hun kick.

Narcistische verslaving is net als elke andere verslaving en het is aantoonbaar een van de meest krachtige verslavingen. Elke keer dat je de narcistische verslaving oppikt, zelfs al is het alleen maar in gedachten, vergiftigt het je, vernietigt het je zelfvertrouwen en zelfrespect en creëert het verdere schade.

Indien je nog steeds in contact bent met een individu met de narcistische persoonlijkheidsstoornis is het, als je eenmaal bent misbruikt, praktisch onmogelijk om te herstellen.

De ‘geen contact’ methode

De snelste manier om te ontgiften van je narcistische ex is dan ook door ‘cold turkey’ te gaan en door ‘Geen Contact’ regel toe te passen. Je kunt niet zo nu en dan nog een beetje ‘je kick’ krijgen. Zo werkt het niet. Dat verlengt alleen de ontwenningsverschijnselen en pijn. Het uitvoeren van de Geen Contact methode is de enige manier om vaart te zetten achter het detoxproces.

Geen contact doe je door:

  • Geen telefoon aannemen
  • Blokkeren op alle sociale media
  • Geen berichten lezen of afluisteren
  • Geen post accepteren.
  • Geen cadeautjes van hem accepteren.
  • Niet tegen hem praten als hij op het werk komt of bij je huis
  • Geen berichten van anderen van hem accepteren. Vertel dat je dat niet wilt weten

Vanaf vandaag kan hij niets meer over jou te weten komen, hij kan niet meer achterhalen hoe je je voelt, wat je aan het doen bent, of je er wel of niet mee, zit etc … Heb je het nu begrepen? NIETS! Geen contact is ook echt, GEEN CONTACT!

Als contact echt noodzakelijk is, zoals in situaties met kinderen, zorg dan in elk geval voor minimaal en alleen puur, zakelijk contact. Dit is de enige effectieve manier om een narcist echt uit je leven te krijgen!

Krijgen wat je wel wilt

De ‘detox’ gaat niet alleen over het wegwerken van ongezonde gewoonten en emoties, maar ook over het vervangen daarvan voor het krijgen van wat je wel wilt.

In plaats van je ex te bellen, probeer de volgende drie stappen:

  1. Stel je je leven voor zonder de stress en de verwarring van het misbruikende gedrag van een emotioneel, onbeschikbaar persoon.
  2. Geniet van het gevoelt om je vrijheid terug te hebben en jezelf te kunnen zijn.
  3. Visualiseer jezelf in een relatie met iemand die zeker is van zijn liefde voor jou.

Het positieve effect van het ontgiften van een relatie met narcistisch misbruik, is dat het uiteindelijk je kijk op al je relaties, inclusief die met jezelf, voorgoed zal veranderen!

Voor meer informatie over Mjon, bezoek haar website op mjon.nl. Voor meer informatie over narcisme in relaties bezoek: www.narcismeinrelaties.nl

Meer lezen over narcisme op Inspirerend leven? Leer de rode vlaggen te herkennen en ga naar het dossier over narcisme om meer te leren. Klik hier om naar ons dossier ‘Narcisme: alles wat je moet weten’ te gaan. Hier vind je al onze artikelen over narcisme bij elkaar.

Boekentip Inspirerend Leven: Voorbij het narcisme

Wil je meer weten over wat narcisme precies inhoudt en hoe je het kan herkennen? Mjon van Oers schreef hier het boek Voorbij het narcisme over. Bestel jouw exemplaar in onze betrouwbare webshop Boekenwereld.com voor € 17,99.

13 comments

Avatar
B. Bovendeerd 26 oktober 2018 - 21:46

Geweldig boek!!! Een echte aanrader!!!!

Reply
Avatar
Alice Kruiter 27 oktober 2018 - 06:04

Inderdaad geen contact is het meest effectief
Maar zolang hulpverlening en rechterlijke macht hiervan niet doordrongen zijn houd de narcistisch de cotrole met alle gevolgen van dien.

Reply
Avatar
Lieve 2 november 2018 - 20:06

Dit is absoluut waar! Na enkele maanden ‘no contact’ met mijn narcistische ex, ging het veel beter met mij en de kinderen. We moesten – omdat de wetgeving dat voorschrijft – noodgedwongen weer contact maken. Hij manipuleert weer, probeert weer onder mijn huid te kruipen, werkt absoluut niet mee en maakt verder kapot wat er nog was… maar zijn onredelijk handelen bepaalt wel wat er met mij en de kinderen gebeurt – omdat de wetgeving dat vastlegt. Ik vind dat heel beangstigend… ik kan alleen maar hopen op een goede afloop.

Reply
Avatar
Tanja Bonn 27 oktober 2018 - 16:47

Wat als je een narcist hebt die beweert die spiegelt, gaslight en deze bovenstaande behandeling op jou toepast? Ik voel me diep vernederd, eerlijk gezegd. We hebben een dochter waar hij nauwelijks moeite voor doet in vaderlijke zin. Normaal contact is door zijn gedrag onmogelijk.

Reply
Avatar
Romeo Kielstra 29 oktober 2018 - 10:23

Waarom is een narcist een ‘hij’? Er zijn ook vrouwen met narcisme!

Reply
Avatar
Jannìe de Wolf 29 oktober 2018 - 11:53

Na 44 jaar met een narcist geleefd te hebben, ben ik in een blijf van m’n lijf huis terecht gekomen. Door de hulp van de mensen daar heb ik alle kontakt verbroken. Hele pakken post stuurde hij naar mijn advocaat. Hij heeft me jaren gezocht tot hij in november bijna een jaar geleden overleed. Ik heb 6 jaar in een voor mij vreemde gemeente gewoond, een geheim adres en geheim tel. nummer. Ik ben nu terug in de gemeente waar ik 42 jaar woonde. Het was heel moeilijk, maar lieve mensen zet door, ik was mezelf helemaal kwijtgeraakt. Omdat ik totaal afhankelijk van hem was.

Reply
Avatar
sara hmidach 20 februari 2019 - 11:54

Lieve Jannie, zou je mij kunnen helpen en wat handvaten kunnen geven over hoe jij eruit bent gekomen??

Reply
Avatar
Michelle 4 november 2018 - 09:27

En wat als je vader een narcist is? Daar kom je moeilijker van af.

Reply
Avatar
Mieke 6 november 2018 - 12:56

Inderdaad michelle. Mijn broer is een narcist. Verjaardagen, feestdagen bij mijn moeder , contact in verband met haar (ze is 92). Contact verbreken kan niet

Reply
Avatar
Els 10 december 2018 - 12:32

Met kinderen is het echt lastig om geen contact te hebben. Ook zakelijk contact is contact en een negatieve trigger.

Reply
Avatar
jess 22 januari 2019 - 19:20

wat als de narcist jou als een narcist bekijkt en jou plots blokkeerd,ander nr, nieuw facebook en mensen jou verteld en voorliegt dat ik gek en gestoord ben en hem niet kan met rust laten door gewoon een vraag te stellen waarop je dringend antwoord op wil hebben? waarom doen ze dit? ik heb het gewoon nog even moeilijk omdat alles nog fris is en ik nog niet goed wist wat er aan de hand was maar de laatste vernedering en slag heeft men ogen open doen gaan!

Reply
Avatar
Bas 5 november 2019 - 19:54

Dit zijn nu de echte geesteszieke en je kunt ze eigenlijk niet eens mensen noemen omdat ze zo verdierlijkt zijn en behalve het uiterlijk niks menselijks hebben.

Reply
Avatar
Jeroen 19 februari 2020 - 09:47

Ik heb de volgende vraag: hoe help je een geliefde van wie de relatie met een narcist wel is verbroken, maar waarvan je merkt dat hij of zij nog zoveel van de narcist houdt dat er continu aan haar gedacht wordt, dusdanig dat het hem onzeker en depressief maakt. Hij overweegt zelfs weer een poging te wagen om haar karakter beter te maken en denkt dat dat gaat lukken als hij deze keer maar… deze geliefde gaat steeds heen en weer tussen de uitspraak: ” ik wil haar nooit meer zien en geen contact ” tot ” ik hou van haar en ik krijg haar niet uit mijn gedachten en deze keer lukt het mij om haar te veranderen “. De narcist is een obsessie voor hem. De complicerende factor is nog dat ze samen een zoontje hebben en zijn ex in het buitenland woont.

Reply

Leave a Comment