Liefde & Relaties

Zo kun je iemand vergeven zodat je er zelf geen last meer van hebt

Door Nadine Carter
Zo kun je iemand vergeven zodat je er zelf geen last meer van hebt

“Vergeven wordt vaak verward met acceptatie, goedkeuring, dat je weer moet verzoenen met de ander. Maar dat is niet waar het over gaat,” zegt therapeut Nadine Carter. In dit artikel legt ze uit waarom vergeven essentieel is voor jou en je ziel en geeft ze een fijne oefening waarmee je de ander voor jezelf kunt vergeven. Het mooie is: dit hoeft niet face-to-face!

Boos zijn op de ander is echter wel hetzelfde als het straffen van jezelf; het is de gevangenis van je ziel. Vergeving is de weg naar bevrijding.

Boosheid als gevangenis van je ziel

Onderweg op ons levenspad hebben we al veel meegemaakt. Dat is ook de bedoeling: onze ziel is hier op aarde om te ervaren. Je hebt met veel mensen die je tegenkomt op aarde aan het andere kant van het levenswiel de afspraak gemaakt om een gezamenlijke ervaring ‘in te lossen’ in dit leven. Ga er maar vanuit dat de meeste, zo niet alle ervaringen met de mensen op je pad, de bedoeling zijn. Dit betekent niet dat iets of een ander je niet kan raken, kwetsen of boos maken. Boos zijn op de ander is echter wel hetzelfde als het straffen van jezelf; het is de gevangenis van je ziel. Vergeving is de weg naar bevrijding.

De weerstand in jou

De ander vergeven kan ontzettend moeilijk zijn. De ander heeft je immers iets aangedaan, écht gekwetst. Je hebt er zo lang over gedaan om eindelijk je grenzen eens aan te geven, dit hoef je dan toch niet te pikken?! Deze weerstand houdt echter de groei van je ziel tegen. In feite is dit je ego waarin je dan bent terecht gekomen en dat is per definitie beperkend.

Vergeven is iets anders dan goedkeuren

Vergeven wordt vaak verward met acceptatie, goedkeuring, dat je weer moet verzoenen met de ander. Maar dat is niet waar het over gaat, vaak ben je juist ‘klaar met die persoon’, omdat de zielsafspraak is ingelost. Het is onze aardse angst voor verlies dat we in verbinding zouden moeten blijven met iemand, vaak tegen beter weten in.

Je hoeft een actie van een ander niet goed te keuren, alleen te begrijpen (vanuit die ander). Je hoeft alleen maar met je aandacht naar de ander te gaan om te onderzoeken waarom iemand deed wat hij of zij deed, hoe het is ontstaan, wat iemands drijfveer was. En vooral: ‘waarom heb jij het moeten meemaken. Wat heeft je ziel willen ervaren, voor welke les?’. Zo gaat compassie over in dankbaarheid van waaruit je kunt gaan vergeven.

Vergeven doe je voor jezelf

Vergeven hoeft niet face-to-face. Je kunt mensen vergeven die je niet meer ziet of die niet meer in leven zijn. Dat maakt nog eens extra duidelijk dat je dit niet voor de ander doet, maar voor jezelf. Indien je het met jouw volle overtuiging en honderd procent intentie doet, dan ervaart de ander het op energieniveau altijd. Dat is geen garantie dat iets goed komt, maar de boosheid en de ruis is van de lijn en dus ook weg uit jouw systeem. Dát is het belangrijkste.

Je eigen bevrijding

Boosheid is werkelijk funest voor jezelf. Ten minste, boosheid vanuit pijn, geprojecteerd op een ander waarin je blijft hangen; de verhalen die je over en over blijft herhalen omdat je gekwetst bent. Het houdt je in een slachtofferrol waardoor je niet verder komt in je leven. Alles zal stilstaan. De ander vergeven is dus letterlijk jezelf bevrijden. Bevrijden van denken, herhalen van verhalen, oud zeer en negatieve energie.

Vergeet jezelf niet

In een conflict met een ander of iets wat is misgegaan, zit ook altijd een aandeel van jouzelf. Je kunt dit bijvoorbeeld herkennen aan ‘had ik maar’ of een schuldgevoel. Vergeef jezelf dus ook, niet alleen de ander, juist ook jezelf. Want ook jij zou het anders hebben gedaan als je kon, net als die ander. En ook jij hebt in deze situatie gedaan wat er nodig was, wat kennelijk de bedoeling was. Zie dat, aanvaard dat.

Vergevingsoefening

Heb je nog weinig ervaring met compassie? Doe dan eerst deze oefening. Compassie zorgt ervoor dat de eerste boosheid over wat een ander deed kan zakken en een eerste begrip voor wat er gebeurd is. Je kunt deze ook eerst doen wanneer je boosheid nog dusdanig groot is, dat vergeven een stap te ver voelt voor je. Besef echt dat je vergeven doet om jezelf te bevrijden, besef wat boos blijven met je doet, met je energielevel, dat wat je uitzendt naar anderen.

Ben je toe aan vergeving? Volg dan deze stappen:

 1. Zorg dat je ongestoord ergens rustig zit of ligt en dat je zolang de tijd kunt nemen die er nodig is. Door weerstand heen gaan kan even tijd kosten en tijdsdruk belemmert.
 2. Verbind in gedachten met de persoon die je te vergeven hebt. Wanneer je je goed verbonden voelt, dan ga je in gesprek met die persoon. Ikzelf doe het (deels) schrijvend, maar dat hoeft niet.
 3. Benoem wat er gebeurd is in jouw ogen, voor jouw gevoel, blijf uit de verwijten en het drama.
 4. Benoem hoe de situatie gevoeld heeft voor je, wat het met je deed.
 5. Onderzoek in jezelf waarom de ander deed wat hij of zij deed. Waarom denk je dat het heeft moeten gebeuren? Van daaruit ga je je compassie benoemen. Bijvoorbeeld: ‘Ik begrijp dat jij in die en die situatie niet anders kon dan…..’. Doe dit net zolang totdat je het ook daadwerkelijk voelt vanbinnen.
 6. Kom je weerstand tegen? Kijk die dan aan. Besteed er liefdevol aandacht aan en ga weer terug naar de compassie voor de ander.
 7. Laat het gesprek ‘zijn gang gaan’, laat ontstaan wat er ontstaat, omhoog komen in jezelf wat er omhoog komt, alles is goed (behalve dus drama en verwijten, dan ga je terug naar je eigen pijn, dat heeft dan eerst aandacht nodig).
 8. Je voelt vanzelf wanneer je zover bent om te zeggen: ‘Ik vergeef je’. Doe ook dit net zolang tot je het daadwerkelijk van binnen voelt. Ik doe dit altijd hardop, niet alleen omdat kracht bij zet, maar ook omdat ik het dan letterlijk voel indalen, mijn stem voel zakken. Het wordt dan rustiger en zachter in mijzelf. Soms is dat al na twee of drie keer, soms pas naar tien keer. Soms moet ik na een tijdje een vergevingssessie nog eens opnieuw doen. De kracht van de herhaling is dan nodig. Zeker wanneer je nog met diegene in verbinding bent en de situatie zich blijft herhalen.
 9. Je voelt vanzelf wanneer je de sessie kunt afronden.

Vergeving is een hoge vorm van liefde

Kunnen vergeven vraagt om oud zeer zelf los te laten, over te kunnen gaan naar een hogere vorm van liefde. Deze is gericht op dienend kunnen zijn aan een ander, in verbinding zijn met jezelf en niet meer afhankelijk van wat de ander doet. Juist daarom is vergeving van jezelf zo belangrijk, voor wat jij voelt dat je niet goed gedaan zou hebben in je leven waar je boos over bent naar jezelf. Maak vooral ook die weg vrij, de weg naar de liefde voor jezelf.

Je kunt je leven helen

Je kunt je leven helen

Pak de regie van je leven in eigen handen, ga verder met vergeven en jezelf opbouwen en ga aan de slag met het werkboek van Je kunt je leven helen, de klassieker van Louise Hay.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over vergeven:

Deel dit artikel online
Nadine Carter
Nadine Carter

Ik ben Nadine Carter, schrijver, therapeut, theatermaker, een verbinder. Ik ga voor eerlijkheid en zuiverheid in alles wat ik doe. Wanneer voelen, denken en handelen gelijk zijn, ontstaat er zuiverheid en eerlijkheid. Van daaruit kun je jezelf zijn in elke verbinding, je mooiste leven leven. Ik schrijf over alles wat jou hierin tegenhoudt, wat je belemmert en deel met je hoe je tot die eerlijkheid en zuiverheid kunt komen, weer kunt worden zoals je bedoeld bent te zijn.

Reactie
 1. Valerie Meijers 22 maart 2024 - 09:47
  Reply

  Echt een eye-opener, dit artikel! Ik waardeer de praktische tips en het onderscheid tussen vergeving en goedkeuring. Ga het zeker uitproberen!

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?